10 Verktyg och tillbehör

Jordgubbssaft

2018-06-11 19:05 #0 av: Carmarino

Nu när jordgubbarna är som bäst, och de dessutom sjunkit i pris eftersom det finns så mycket av dem, så passade jag på att köpa några liter för att göra rårörd jordgubbssaft.

Tänkte eventuellt använda den till de här recepten:

Jordgubbstårtbotten (även om det står att det ska vara osötad jordgubbssaft)
https://bakverk.ifokus.se/discussions/519e7305ce12c442800009a9-tartbotten-med-bar#1

Jordgubbssmörkräm
https://bakverk.ifokus.se/articles/5038fa51d3b4fd3d180005fe-sommartarta

Fast det beror ju på om det blir något kvar av saften förstås. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-11 19:06 #1 av: Carmarino

Började med att ansa jordgubbarna.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-11 19:07 #2 av: Carmarino

Sedan skulle de skivas och "pressas ihop" lite.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-11 19:07 #3 av: MonicaLagerquist

Låter väldigt gott men vi dricker i princip aldrig saft.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-06-11 19:08 #4 av: Carmarino

Därefter skulle man hälla över en liter kokt, avsvalnat vatten, blandat med citronsyra.

De ska nu stå i kylen ett dygn, så inte förrän imorgon eftermiddag är det dags att sila av bären och blanda saften med socker.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-11 19:11 #5 av: Carmarino

 #3 Dricker sällan saft heller, men just jordgubbssaft tycker jag är väldigt gott. Särskilt nu när det har varit så varmt.

Kommer att frysa in det mesta av saften, så att jag har till hösten när det behövs lite somriga smaker. Om jag nu inte hinner dricka upp den innan förstås. Fast det ska tydligen bli två liter saft av den här satsen, och så mycket saft dricker jag nog inte på direkten. Eventuellt kommer jag att ge bort lite också.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-11 19:12 #6 av: Carmarino

Blev faktiskt lite sugen på att testa jordgubbstårtbottnarna med jordgubbssmörkräm emellan. Får se om det blir av någon gång senare i sommar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-11 20:19 #7 av: Pyttelite

#1 Härlig jordgubbsdelare - du har förmodligen en jordgubbssnoppare oxå i lådan!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-11 20:35 #8 av: Aleya

Kan man göra något kul av det man silat?
Hade varit gott med jordgubbssaft

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2018-06-12 11:34 #9 av: Carmarino

#7 Nej, det har jag konstigt nog inte. Trodde det, men det hade jag inte visade det sig. Har ett vagt minne av att jag inte tyckte jag behövde någon snoppare, så det var därför jag inte köpte någon. Det funkar jättebra med en tesked, och det har jag ju redan hemma. Glad

Jordgubbsdelaren kan jag däremot rekommendera. Det var otroligt smidigt att skiva jordgubbarna med den. Den har lite kraftigare skärblad än äggskivaren, nämligen. (Har testat med äggskivaren innan, men det funkade inte alls.) Jordgubbsdelaren kan man använda till annan frukt (eller svamp) som ska delas också, så det är en bra investering. Liten är den också, så den tar inte så mycket plats.

#8 Man kan göra "eftersylt" av det, även om den kanske förlorar lite i smak och färg. Eller också kan man använda det som tårtfyllning.

Kom precis på att jag ju kan frysa in jordgubbssmeten och sedan använda den i jordgubbstårtan. Då blir det riktigt mycket jordgubbar i den. Tror jordgubbsmeten blir precis lagom "kladdig", och inte för blöt. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-12 16:16 #10 av: Carmarino

Jordgubbarna har stått i vatten i kylen ett dygn, och är redo för nästa steg.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-12 16:17 #11 av: Carmarino

De är nu upphällda i silställningen. Där får de ligga ett par timmar och rinna av.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-12 18:24 #12 av: Pyttelite

Det doftar ända hit!!!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-12 19:27 #13 av: Carmarino

#12 Ja, det är en fantastisk doft. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-12 19:30 #14 av: Carmarino

Inte nog med att den doftar gott, den smakar otroligt gott också; ungefär som om man pressade saften ur en liter jordgubbar och drack den. Dreglar

Det blev 2,1 liter råsaft av ett kilo jordgubbar, men den är så koncentrerad att den behöver späs ut rätt mycket. Så jag räknar med att totalt blir det nog 10-11 liter drickfärdig saft. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-12 20:10 #15 av: Aleya

Kan du posta saft? ;)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2018-06-12 20:14 #16 av: Carmarino

Det kanske går, men risken är väl att Postnord tappar bort paketet på vägen, och sedan försvinner det i tomma intet. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-12 20:50 #17 av: Aleya

Den nya bermudatriangeln: Postnord

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.