14 Övrigt

Bundt Cake Day den 15 november

2017-11-15 13:59 #0 av: Carmarino

Idag är det Bundt Cake Day. En Bundt Cake kan väl närmast beskrivas som en sockerkaka med hål i mitten. Det är själva formen som gör det till en Bundt Cake. Receptet kan vara i princip vilket recept man vill.

Själv använde jag mig av mitt recept på muffins, och tillsatte en rågad matsked apelsinpasta som smaksättning. Har inte smakat på kakorna än, men de doftade väldigt mycket apelsin - och smeten var lika god som vanligt. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-15 14:18 #1 av: Carmarino

Gjorde dessa "mini Bundt Cakes" i en form från Nordic Ware som heter Garland. Dessa former finns även separat i i stort format. De heter från vänster till höger CathedralBavaria och Fleur de lis.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-15 23:22 #2 av: Pyttelite

Formarna ser fantastiska ut och resultatet med - känner doften ända hit.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-11-16 07:04 #3 av: Carmarino

Formarna är fantastiska. Har rätt många olika varianter av Nordic Wares formar, och jag kan verkligen rekommendera dem. De är dyra i inköp, men de kvaliteten är så bra att de förmodligen håller för att gå i arv i flera generationer.

Här är lite bilder på några av dem. Denna första passar bra nu till jul. Just denna modell finns inte längre, utan de har ändrat den så att granarna är lite fler och mer varierande i storlek.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-16 07:05 #4 av: Carmarino

Den här kakan bakade jag till min bror, som är väldigt intresserad av modelltåg.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-16 07:06 #5 av: Carmarino

Dessa kakor bakade jag till en Bundt Cake Day för flera år sedan. De fyra översta är bakade med en form som också innehåller fyra miniversioner av de stora formarna, men dessa är lite större än de jag bakade igår.

De nedersta är bakade med Fleur de lis och Bavaria.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-16 07:07 #6 av: Carmarino

Dessa minisockerkakor är bakade med en form, som jag faktiskt inte vet om den är Nordic Ware eller av något annat fabrikat. Kvaliteten är i alla fall densamma.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-16 11:30 #7 av: Pyttelite

Härliga konstverk både formarna och kakorna.

Kanske dum fråga men hur har man koll på mängden smet och temperatur när man kör "ickestandard" formar?

Misstänker att du provat fram ett fungerande koncept med tanke på det lyckade resultatet. Glad

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-11-16 12:46 #8 av: Carmarino

De stora formarna rymmer 2,4 liter, så man får göra en rejäl sockerkakssmet. Fast det går att göra med mindre smet också. Det enda som händer är att  man inte får med hela mönstret, och gräddningstiden blir lite kortare. (Kakan från Bavaria-formen i #5 är bara "halv".) Det finns dock rätt gott om recept till "2-litersformar" har jag märkt. Annars kan man bara dubbla ett vanligt sockerkaksrecept. Skulle det bli för mycket smet häller man resten i muffinsformar. Glad

Ugnstemperaturen jag använder är 175-180 grader och jag brukar kolla med sticka om de är färdiggräddade. Det brukar röra sig om någonstans runt 40-50 minuter har jag för mig.

När det gäller kakorna jag gjorde igår så hade jag ingen aning om hur mycket smeten skulle räcka till. Jag bara fyllde formarna till drygt hälften och körde tills smeten var slut. Det var en av kakorna som blev lite mindre än de andra, men den har jag naturligtvis inte med på fotot. Skämtar

Trodde faktiskt inte att jag skulle få fem kakor av smeten, eftersom den är beräknad till minisockerkaksformen. Receptet följde nämligen med formen, och jag har sedan testat att göra andra kakor med det, eftersom jag tycker receptet är så bra.

Har faktiskt bakat ett antal misslyckade kakor också (se bild). GladDen formen (Kugelhopf) är dock väldigt hög och smal, så det är lätt hänt att man inte får ut kakan hel. Särskilt om man har frukt och liknande i smeten, som jag hade, för den sjunker ner i botten av formen. (Vilket blir toppen av kakan.)

Här är lite bilder på olika formar från Nordic Ware. Jag har inte alla, men egentligen alldeles för många för att få plats med dem. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-16 12:51 #9 av: Carmarino

Här är ett recept som passar utmärkt till dessa 2,4 litersformar. Tror det följde med en av dem faktiskt. Fast jag har modifierat det lite förstås. Skämtar

Apelsinkaka

Ingredienser
150 g smör
4 ägg
4 dl socker
4 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
juice + rivet skal av 2 apelsiner + vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skrubba apelsinerna under varmt vatten och låt dem torka.
Smörj och bröa formen (ca 2 ½ liter).
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Finriv skalet från apelsinen och pressa ur juicen.
Blanda mjöl, bakpulver och apelsinskal. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
Mät upp apelsinjuicen i ett decilitermått och fyll på med vatten till totalt 2 dl.
Tillsätt smält smör och apelsinvattnet. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40–50 minuter.

Denna kan även göras som chokladkaka. Byt då ut ca 1 dl av mjölet mot kakao och smaksätt gärna med 1–2 msk riven choklad.
Det blir också gott att ersätta en del av mjölet (knappt 1 dl) med en påse Ekströms marsan snabbvaniljpulver.
Uteslut då apelsinen (om man inte vill ha apelsin–/vaniljsmak på kakan).
Prova även att byta ut apelsinen mot 1 citron.

Tillagningstid: 20 min + 50 min i ugnen

Tips:
Vill man hellre göra muffins av smeten så blir det ca 18 stora muffins.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-17 13:28 #10 av: Carmarino

#6 Nu hittade jag formen, och det är Städter som tillverkar den.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-17 21:03 #11 av: Pyttelite

Tack för receptet och inspirerande bilder.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-11-18 10:12 #12 av: Carmarino

Varsågod. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-14 14:40 #13 av: Carmarino

Imorgon är det Bundt Cake Day, så jag förberedde lite idag. Hinner förmodligen inte baka imorgon nämligen. Glad

Rörde ihop en stor smet, men eftersom jag inte ville ha en jättestor kaka så använde jag tre olika formar (för att få plats med all smeten). Så nu har jag både små och lite större kakor. Bara att frysa in och ta fram så många som behövs när jag får fikagäster.

Gjorde den efter ett recept på leopardkaka med apelsin, men struntade i att dela smeten i två och tillsätta kakao. Det hade ju inte funkat när man gör en massa små kakor. Den blev god ändå.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-14 16:43 #14 av: VSK

Mums Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-11-14 18:57 #15 av: Carmarino

De är väldigt smöriga och goda. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-14 21:48 #16 av: lillnessie

Så väldigt söta kakor det blir i de små formarna

www.facebook.com/madebynoomi/ 

Instagram - madebynoomi

Anmäl
2018-11-15 12:28 #17 av: Carmarino

Ja, de är väldigt gulliga. Har faktiskt en form med ännu mindre kakor, men den är till för praliner. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-15 12:28 #18 av: Carmarino

Ni glömmer väl inte Bundt Cake Day idag? Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-15 13:46 #19 av: VSK

Har aldrig hört talas om denna kakdag Generad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-11-15 14:59 #20 av: Carmarino

Det är det nog inte många som har, så du är inte ensam. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-15 15:00 #21 av: VSK

Pheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew 

Pustar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-11-15 18:21 #22 av: Pyttelite

Vi får skåla in den med ett glas beaujolais nouveau även om den kombinationen kanske inte är så lyckad.Skrattar

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.