Bundt Cake Day den 15 november
Idag är det Bundt Cake Day. En Bundt Cake kan väl närmast beskrivas som en sockerkaka med hål i mitten. Det är själva formen som gör det till en Bundt Cake. Receptet kan vara i princip vilket recept man vill.
Själv använde jag mig av mitt recept på muffins, och tillsatte en rågad matsked apelsinpasta som smaksättning. Har inte smakat på kakorna än, men de doftade väldigt mycket apelsin - och smeten var lika god som vanligt. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
- Redigerat 2021-09-21 16:08 av Carmarino
Gjorde dessa "mini Bundt Cakes" i en form från Nordic Ware som heter Garland. Dessa former finns även separat i i stort format. De heter från vänster till höger Cathedral, Bavaria och Fleur de lis.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
- Redigerat 2022-07-06 17:01 av Carmarino
Formarna ser fantastiska ut och resultatet med - känner doften ända hit.
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Formarna är fantastiska. Har rätt många olika varianter av Nordic Wares formar, och jag kan verkligen rekommendera dem. De är dyra i inköp, men de kvaliteten är så bra att de förmodligen håller för att gå i arv i flera generationer.
Här är lite bilder på några av dem. Denna första passar bra nu till jul. Just denna modell finns inte längre, utan de har ändrat den så att granarna är lite fler och mer varierande i storlek.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Dessa kakor bakade jag till en Bundt Cake Day för flera år sedan. De fyra översta är bakade med en form som också innehåller fyra miniversioner av de stora formarna, men dessa är lite större än de jag bakade igår.
De nedersta är bakade med Fleur de lis och Bavaria.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Härliga konstverk både formarna och kakorna.
Kanske dum fråga men hur har man koll på mängden smet och temperatur när man kör "ickestandard" formar?
Misstänker att du provat fram ett fungerande koncept med tanke på det lyckade resultatet. 🙂
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
De stora formarna rymmer 2,4 liter, så man får göra en rejäl sockerkakssmet. Fast det går att göra med mindre smet också. Det enda som händer är att man inte får med hela mönstret, och gräddningstiden blir lite kortare. (Kakan från Bavaria-formen i #5 är bara "halv".) Det finns dock rätt gott om recept till "2-litersformar" har jag märkt. Annars kan man bara dubbla ett vanligt sockerkaksrecept. Skulle det bli för mycket smet häller man resten i muffinsformar. 🙂
Ugnstemperaturen jag använder är 175-180 grader och jag brukar kolla med sticka om de är färdiggräddade. Det brukar röra sig om någonstans runt 40-50 minuter har jag för mig.
När det gäller kakorna jag gjorde igår så hade jag ingen aning om hur mycket smeten skulle räcka till. Jag bara fyllde formarna till drygt hälften och körde tills smeten var slut. Det var en av kakorna som blev lite mindre än de andra, men den har jag naturligtvis inte med på fotot. 😉
Trodde faktiskt inte att jag skulle få fem kakor av smeten, eftersom den är beräknad till minisockerkaksformen. Receptet följde nämligen med formen, och jag har sedan testat att göra andra kakor med det, eftersom jag tycker receptet är så bra.
Har faktiskt bakat ett antal misslyckade kakor också (se bild). 🙂Den formen (Kugelhopf) är dock väldigt hög och smal, så det är lätt hänt att man inte får ut kakan hel. Särskilt om man har frukt och liknande i smeten, som jag hade, för den sjunker ner i botten av formen. (Vilket blir toppen av kakan.)
Här är lite bilder på olika formar från Nordic Ware. Jag har inte alla, men egentligen alldeles för många för att få plats med dem. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Här är ett recept som passar utmärkt till dessa 2,4 litersformar. Tror det följde med en av dem faktiskt. Fast jag har modifierat det lite förstås. 😉
Apelsinkaka
Ingredienser
150 g smör
4 ägg
4 dl Socker
4 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
juice + rivet skal av 2 apelsiner + vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skrubba apelsinerna under varmt vatten och låt dem torka.
Smörj och bröa formen (ca 2 ½ liter).
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, Socker och vaniljsocker poröst. Finriv skalet från apelsinen och pressa ur juicen.
Blanda mjöl, bakpulver och apelsinskal. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
Mät upp apelsinjuicen i ett decilitermått och fyll på med vatten till totalt 2 dl.
Tillsätt smält smör och apelsinvattnet. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40–50 minuter.
Denna kan även göras som chokladkaka. Byt då ut ca 1 dl av mjölet mot kakao och smaksätt gärna med 1–2 msk riven choklad.
Det blir också gott att ersätta en del av mjölet (knappt 1 dl) med en påse Ekströms marsan snabbvaniljpulver.
Uteslut då apelsinen (om man inte vill ha apelsin–/vaniljsmak på kakan).
Prova även att byta ut apelsinen mot 1 citron.
Tillagningstid: 20 min + 50 min i ugnen
Tips:
Vill man hellre göra muffins av smeten så blir det ca 18 stora muffins.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Tack för receptet och inspirerande bilder.
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Varsågod. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Imorgon är det Bundt Cake Day, så jag förberedde lite idag. Hinner förmodligen inte baka imorgon nämligen. 🙂
Rörde ihop en stor smet, men eftersom jag inte ville ha en jättestor kaka så använde jag tre olika formar (för att få plats med all smeten). Så nu har jag både små och lite större kakor. Bara att frysa in och ta fram så många som behövs när jag får fikagäster.
Gjorde den efter ett recept på leopardkaka med apelsin, men struntade i att dela smeten i två och tillsätta kakao. Det hade ju inte funkat när man gör en massa små kakor. Den blev god ändå.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Mums 🙂
De är väldigt smöriga och goda. 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Så väldigt söta kakor det blir i de små formarna
Ja, de är väldigt gulliga. Har faktiskt en form med ännu mindre kakor, men den är till för praliner. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ni glömmer väl inte Bundt Cake Day idag? 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Har aldrig hört talas om denna kakdag ☺️
Det är det nog inte många som har, så du är inte ensam. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Pheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew
🥵
Vi får skåla in den med ett glas beaujolais nouveau även om den kombinationen kanske inte är så lyckad.😃
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Firade den med att äta några av de små kakorna jag bakade. Inget vin till dock. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag är det Bundt Cake Day.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
- Redigerat 2021-11-15 06:12 av Carmarino
Har inte sett detta tidigare. Kan bero på att jag inte bakar längre. 😐
Vilka fantastiska formar du har! Som konstverk!
Tack JMW. Ja, de är väldigt fina, och mycket hållbara. Tror att de håller åtskilliga generationer faktiskt. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag är det Bundt Cake Day.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
- Redigerat 2021-11-15 06:12 av Carmarino
Det är Bundt Cake Day idag.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag är det Bundt Cake Day. Kommer inte att baka något idag, för det är proppfullt i frysen, så det får inte plats fler kakor där. Dagens i-landsproblem. 😁
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ