Annons:
Etikettermatbrödbullarvetebullarsteg-för-steg
Läst 339 ggr
Carmarino
2020-07-04 15:29

Steg för steg - hur jag bakar vetebullar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Idag bestämde jag mig för att baka bullar, och att jag skulle använda apelsinjuice som degvätska. Använde mig av mitt grundrecept på vetebröd. Kommer att visa i bilder hur jag bakar efter det receptet.

Ingredienserna är vetemjöl, smör, degvätska (oftast mjölk, men här apelsinjuice), Socker och salt.

Jästen har jag förvarat i en burk i kylen, och trots att den har bäst-före-datum 11 juni så är den fortfarande som ny.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

-Ett härligt forum för oss som älskar att baka. Oavsett om det är tårtor, kakor eller matbröd.
  • Redigerat 2021-09-21 16:04 av Carmarino
Annons:
Carmarino
2020-07-04 15:29
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Så här ser det ut när man har kört smör och vetemjöl till en smulig massa.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4
#2

Här har jag bytt till degkrok.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Efter 15 minuter på lägsta hastighet i matberedaren så såg degen ut så här.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#4

Degen blir inte särskilt kladdig, men lite deg fastnade på sidorna och fick skrapas ner.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Som synes blir degen väldigt elastisk.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Degbunken blir inte särskilt kladdig.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2020-07-04 15:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Testade att baka ut bullarna i lite annorlunda formar.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Hälften av bullarna ska fyllas med mariannekulor och hälften med apelsinmarmelad. Marmeladen gjorde jag häromdagen på Brämhults apelsinjuice och syltsocker.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Jag använder alltid en våg när jag bakar, både till att väga ingredienserna och till att väga degbitarna. För att slippa kladda ner vågen lägger jag plastfolie över.

Har man två katter i värsta fällningsperioden går det inte att använda silikonbakmattor. (Inte annars heller, för det dyker alltid upp katthår på något mystiskt vis.) Därför har jag en annan bakmatta, av styvare plast, som inte suger åt sig katthår. För att slippa använda måttband när jag mäter degbitarna (när jag gör t.ex. lussekatter), så lägger jag silikonmattan under.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Eftersom det ska bli 24 bullar, gör jag degbitar på 40 gram styck. Som synes blir det lite olika storlekar på degbitarna när man väger upp dem. Man får lägga till och ta bort så att det blir rätt vikt, och då blir det ofta småbitar.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Det gör inget för jag rullar ihop dem lite lätt när jag fått ihop 40 gramsbitar. Den här gången räckte degen dock inte till 24 stycken 40 gramsbitar, utan de varierar i vikt mellan 38-40 gram.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:33
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#12

Första omgången blev bullar med apelsinfyllning. Plattade till degen och lade en klick marmelad på. Sedan drog jag degen över så att den täckte marmeladen, samt nöp ihop den så att fyllningen (förhoppningsvis) inte ska rinna ut. Bullarna lades sedan i rosenformen, som är smord och mjölad. Det blir spännande att se om det räckte, eller om bullarna fastnar i formen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:33
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#13

Andra omgången fyllde jag med mariannekulor. Rullade ut degbitarna till avlånga korvar och tryckte ner fem stycken mariannekulor i varje. Lade ner korvarna i formen för minisockerkakor, och tryckte ihop ändarna.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Carmarino
2020-07-04 15:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Bakmattan ser nästan ren ut. Behöver ju inte mjöla den, för degen fastnar inte.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#15

Bullarna har jäst upp bra, men tydligen hade jag inte tryck i mariannekulorna tillräckligt. Vissa av dem har krupit ut en bit.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
2020-07-04 15:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#16

Alla bullar lossnade snällt från formarna och inga brödbitar satt kvar. Däremot syns tydligt att några av mariannekulorna hade smält av värmen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Soligajag1
2020-07-04 16:20
#17

#16  Hejsan Carmarino 🙂 

Du är ju fantastisk , så härligt att se steg för steg när du bakar , förbereder degen och visar den i varje ruta . 

Så gott med denna apelsin och mariannekulor .  Blev säkert supergoda !! Va duktig du är !! Du är som en mästerbagerska! 👍🙂

HH 🙂

Carmarino
2020-07-04 17:04
#18

#17 Tack Soligajag1. Någon mästerbagerska är jag inte direkt, men jag tycker det är roligt att baka lite då och då. Du bakar ju mycket mer och oftare än jag, så om någon är mästerbagerska är det du. 🙂

Provsmakade bägge sorterna, tillsammans med ett glas kall mjölk. 😃 De med mariannekulor blev inte så goda som jag hade tänkt mig, men de går ju ner ändå. 😉 Bullarna med apelsinmarmelad blev goda. Marmeladen var lite syrlig och passade utmärkt till bulldegen.

Kanske de med mariannekulorna smakar bättre sedan, när jag inte är så mätt på mariannekulor - jodå, jag åt lite extra kulor när jag ändå hade dem framme. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

  • Redigerat 2020-10-08 16:23 av Carmarino
Soligajag1
2020-07-04 17:14
#19

#18 Tack ! Ja , så kan det vara. Då när jag jobbade bakade jag varje dag , sen när jag hade Loppis , Till pappa har jag oxå bakat , bakade bröd o en äppelkaka till fredagens myskväll med kompis. Ja , okej , jag bakar en del ! 😊 Jaa, du får ta en bulle med Marianne kulor sen .

HH 🙂

Pyttelite
2020-07-04 18:55
#20

Spännande synd att man inte kan känna smakren oxå!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Carmarino
2020-07-05 10:12
#21

Ja, det hade varit bra med doft-internet - eller kanske inte. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: