4 Kakor - Bilder

Sockerkaka på mormors vis

2018-06-13 10:54 #0 av: Carmarino

Hittade ett recept på "Sockerkaka på mormors vis", som innehöll både smör och grädde. Eftersom jag hade lite brynt smör och syrad grädde i kylen tänkte jag att jag skulle testa hur det blev att baka med det. Hade dessutom rätt mycket rörsocker, så jag ersatte strösockret med det.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 10:55 #1 av: Carmarino

Passade på att rosta mandel samtidigt som ugnen värmdes upp. Bilderna visar mandlarna före och efter rostningen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 10:56 #2 av: millan21

Hur smakade kakan? Ser jättegott ut!

Anmäl
2018-06-13 10:57 #3 av: Carmarino

Började med att mäta upp ingredienserna till sockerkakan, så att alla ingredienser skulle hinna bli rumstempererade innan jag satte igång.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 10:59 #4 av: Carmarino

Ska man baka sockerkaka på mormors vis så måste man ju ha mormors sockerkaksform också. Det här var min mormors form.

Den är varken smutsig eller rostig, utan bara bränd. Mormor och morfar hade nämligen en gammaldags koks-spis (koks alltså, inte köks Skämtar) nästan hela livet, så det är därför den här formen ser ut som den gör.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 11:01 #5 av: Carmarino

Smöret och sockret skulle vispas ordentligt först, och sedan skulle äggen tillsättas ett i taget. Eftersom jag använde flytande ägg så hällde jag i lite åt gången. Därefter skulle mjöl och bakpulver vändas ner. Till sist tillsattes grädden, och allt rördes ihop till en jämn smet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 11:01 #6 av: Carmarino

Det var inte helt lätt att fylla formen, för smeten är rätt "stadig" och ganska kladdig.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 11:02 #7 av: Carmarino

Men resultatet blev ju bra ändå.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 11:03 #8 av: Carmarino

P.S. Mandlarna blev också bra - och det blev mycket av dem. Fast så rostade jag också ett halvt kilo. Glad

Det är så gott med rostad mandel. Äter dem som godis.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 11:09 #9 av: Carmarino

#2 Kakan står och svalnar just nu, så det är för tidigt att provsmaka den. Fast jag åt en liten bit av den, som lossnade när jag tog ur kakan ur formen, och den var god.

Smeten var nog den godaste jag smakat någon gång, så är kakan bara hälften så god kommer jag nog att använda det här receptet när jag gör sockerkaka hädanefter. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 11:25 #10 av: Fransu

Åh! Sockerkaka är ju så gott. Tyvärr lite bortglömd idag tror jag. Men vem gillar inte sockerkaka? Måste prova det här receptet. Låter som det blir en saftig kaka med både smör och grädde.

Rosta mandlar ska jag göra också. Perfekta snacks!

Tack för ett bra tråd! Glad

Anmäl
2018-06-13 11:31 #11 av: Carmarino

#10 Lycka till! Lägg gärna upp bilder på din sockerkaka (och mandlarna) om du vill. Glad

Om kakan är god så ska jag testa att göra den med "originalingredienserna" också, för att se om det är någon skillnad i smak. Man kan nog använda den som tårtbotten också.

I receptet står bara "vispa samman rumsvarmt smör och socker", men jag rekommenderar att man vispar det rätt länge, åtminstone 2-4 minuter, så att det blir riktigt "fluffigt". Vispa sedan i äggen så att de blandas ordentligt med smörsockret. Då blir det en krämig och god smet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 11:33 #12 av: Carmarino

Funderar på att även testa att göra den med mjölkfritt margarin och växtbaserad grädde. Då funkar den för mjölkproteinallergiker också. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-13 11:35 #13 av: Carmarino

Glömde en sak: min kaka var klar efter drygt 40 minuter i nedre delen av ugnen. I receptet står det 45-50 minuter, så det är bra att kolla lite innan. Alla ugnar är ju inte lika. Plus att formarna inte är lika heller. Min form är nog lite smalare än en vanlig sockerkaksform, så det var förmodligen därför gräddningen tog kortare tid.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.