5 Tårtor - Frågor & recept

Fyrkantig tårta

2018-03-19 12:06 #0 av: shia

Tänkte göra en zebratårta till min pappas födelsedag, och tänkte göra den fyrkantig. Köpte fyrkantiga formar och var fyra st(ska kolla hur stor den är ikväll) ej öppnat men såg inte ut å vara så superhöga kanter, men tänk typ 1/2 vanlig form så hög.
Tänkte göra så att båtan blir med tre delar(två fyllningar) och den fjärde delar jag på 4 å gör en "mini" mitt på, det jag undrar är kort och gott hur mycket jag ska fylla formarna??? Tänkte spritsa i smeten(1/2 svart halva vit för å få ränder) och vill gärna den ska bli såpass hög som ett vanligt lager(när man delat en vanlig tårta i delar) alt så man kan dela i två,
Skulle även uppskatta ett bra recept! Ej lyckats med vanlig utan endast chokladbotten då de vanliga ofta blir höga å fina å okladdiga i ugn, men när jag tar ut poffar dem ihop å jag blir skitsur(stod en morgon å försökte tre bottnar innan skolan, gick upp fyra för misslyckat kvällen innan vart dock goda damsugare av dem)
Men då jag tänkt göra zebra grejs kan jag ej ha chokladbotten.

Anmäl
2018-03-19 12:21 #1 av: Carmarino

Svårt att säga utan att veta hur höga kanterna är på formarna. Om de är något liknande dessa så skulle jag nog fylla dem till hälften, eller möjligen två tredjedelar. Använde själv sådana formar (fast avlånga) när jag gjorde mina tårtbottnar. Har för mig att jag fyllde dem ungefär till hälften.

ICAs Buffélabb har testat sig fram till den bästa tårtbottnen, så du kan ju kolla deras recept och tips och se om det funkar för dig.

När jag gick en förberedande konditorkurs så fick jag detta recept på en porös och fin tårtbotten:

Ingredienser:
4 st (250 g) ägg
2 dl (100 g) strösocker
1 dl (60 g) vetemjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 tsk (10 g) bakpulver

Ugnstemperatur:
175ºC

Arbetsbeskrivning:
Smörj en springform 20 eller 24 cm i diameter. (Bottnen blir högre med den lilla springformen.)
Vispa ägg och strösocker poröst. Man ska se spår efter vispen i smeten när den är klar.
Sikta vete- och potatismjöl väl med bakpulvret, vänd ner i äggsmeten och blanda väl.
Häll smeten i springformen.
Baka i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Låt svalna, plasta in och förvara i kyl eller frys åtminstone till dagen efter.
Det är lättare att dela tårtbottnen om den varit frusen först.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-19 12:37 #2 av: Soligajag1

#1  Tackar så mycket för tårtbotten receptet .

DET ska jag testa en dag , till Påsken ev. GladTummen upp 

HH Glad 

Anmäl
2018-03-19 12:52 #3 av: Carmarino

Lycka till! Glad

Har inte själv testat ICAs recept, men receptet jag fick på kursen har jag bakat några gånger. Det blir en väldigt hög och fin tårtbotten. Bäst blir den om man fryser den någon dag (eller längre). Väldigt praktiskt faktiskt, för man kan ju baka den långt innan och sedan bara ta fram och tina den kvällen innan man ska lägga ihop den. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-19 19:04 #4 av: shia

Gjorde 1,5 sats av Icas botten och vart väldigt bra (hittils) failade lite på en botten när jag hällde upp men dem andra vart helt okej måste jag säga :)

Anmäl
2018-03-20 12:09 #5 av: Carmarino

Tjusigt! Den blir din pappa säkert glad för. Glöm inte att visa det färdiga resultatet också. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-22 23:38 #6 av: shia

Gjorde chokladganachen igår vilket jag är glad för, endast satt ihop å gjort fyllningar å fyllt samt spacklat med ganachen å täckt med sockerpasta å gjort rosor idag XP stått i fyra timmar konstant utan en paus å fixat med tårtan. (varav haft friluftsdag med skolan, å efter det varit i ena stallet tre Tim å sedan varit i annat stall tills sju, å när jag kom hem gjorde jag tårtan. Kunde knappt koncentrera mig så jag var sjukt trött och endast ätit en macka under dagen så får se imorn när jag är pigg om den ser helt åt skogen eller ej :D

Anmäl
2018-03-22 23:38 #7 av: shia

Anmäl
2018-03-22 23:38 #8 av: shia

Anmäl
2018-03-22 23:39 #9 av: shia

Anmäl
2018-03-23 06:43 #10 av: Soligajag1

Wow!! Den är jättefin!! Va duktig du är!! Glad

HH Glad 

Anmäl
2018-03-23 10:14 #11 av: Carmarino

Håller med Soligajag1. Den blev jättefin.

Chokladganache ska ju oftast "stå till sig" över natten, så det var bra att du gjorde den dagen innan. Dessutom tar alltid monteringen av tårtan ungefär dubbelt så lång tid (eller mer) som man tror, så det är skönt att slippa ha ganachen att tänka på också.

Förstår att du var trött efter all aktivitet innan, men tårtan blev ju bra i alla fall. Tummen uppPokal

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-23 12:33 #12 av: shia

#10 #11

tack :) kan ta bild hur den ser ut inne när vi skärt i den, detta var faktiskt första gången jag vart "nöjd" med en tårta jag gjort XD och när den varit hyfsad hela tiden(inte sett ut som ett åsknedsslag tills den är klar)

är glad mamma köpt färdigkavlat sockerpasta(av mitt favoritmärke odense) då det bara var att kavla ut den lite mer för att få ut rätt storlek(som alltid gör jag mycket för stort, så hade eg inte behövt kavlat mer men ville vara säker) så sparade lite tid där, för tar sån tid å kavla sockerpasta(å mjuka upp den först).

haha, mamma tyckte det var sent halv tio när jag skulle börja spackla "men det går fort, sen ska jag bara he på sockerpasta" en timma senare hade jag spacklat klart å halvtimme senare fått på sockerpastan, sedan 40 min till innan jag fått till ränderna å gjort rosorna XD 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.