Hur får man tillstånd att sälja livsmedel själv? Eller man kan kanske inte det… När jag var liten trodde jag att man bara kunde baka några kakor och sedan ställa sig uppe vid typ coop eller nånting och sälja ;P Men så enkelt är det ju inte ^^ Det hade ju varit kul om man får :)
Men när vi säljer bullar å sånt för att få pengar till klassresan så brukar vi ju bara baka å sen ställa oss vid tunnelbanan "/
Nyfiken på vegansk styrketräning? Då kan du kika in på min blogg http://veganlifting.blogspot.se/
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
Jag får ändå inte för mamma och pappa, men det hade varit himla kul! Det med att stå på marknad och sälja :P
Man måste inte söka tillstånd hos Livsmedelsverket (om du inte tänker starta en stor fabrik. Istället ska du söka hos miljökontoret i din kommun. Dock behöver det inte alls vara omöjligt, det finns i lagen så att man kan göra enklare saker som koka sylt och baka bröd hemma utan större problem.
Vad gäller marknader är det inte marknaden utan alltid man själv som är ansvarig.
Såg att ni frågade om skolklasser och liknande. Finns även ett undantag om man gör något väldigt få saker om året och inte är företagare så kan det vara ok. Typ sälja kakor. Man kan till och med ställa sig och grilla helgris EN gång per år utan tillstånd. MEN alla livsmedelsregler gällers såklart fortfarande…
Undrar ni något mer om sånt är det bara att fråga eftersom jag jobbar med att vara en sån där jobbig inspektör:-)
Aha… Jag funderar på att kolla ifall mitt kök kan bli godkänt…Vill du säga några saker man kan kolla efter? :)
Det är supersvårt att säga något generellt. Det beror på vad man ska göra för något. Men ska man vara hemma så kan man väl säga att det är ok att baka bröd och koka sylt och liknande. Då krävs att man har rent snyggt, inga husddjur i köket, tillgång till handtvätt med pappershanddukar mm. Men ska man som ni kanske vill göra tårtor och cupcakes blir det mer komplicerat, det beror på att man inte kör dom i ugnen efteråt (för i ugnen dör nästan allt, så bara baka bröd=låg risk).
Vet faktiskt inte om det skulle gå att göra tårtor och sånt i ett vanligt hemmakök.
Vad bra att kunna fråga dig!
Jag har läst lite om att baka glutenfritt och sälja, det verkar vara en himla massa regler om hur man ska hantera mjölet osv. Kan man baka glutenfria kakor och bröd hemma i sitt eget kök och sen sälja på marknader? Hur gör man med alla tillstånd osv?
Tacksam för svar!
Det är tyvärr ännu krångligare:-( För att man ska få märka sina produkter med "fria från", till exempel gluten måste man ha tillstånd från livsmedelsverket och man måste då kunna bevisa att det man bakar/lagar omöjligt kan kontamineras utifrån. Finns bara ett fåtal ställen i sverige som klarar de kraven, och de anläggningarna hanterar inga andra mjöler och har en enorm egenkontroll.
Puttar lite…
Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!
Jag som skulle vilja sälja lite cupcakes.. Hm!
Har ju även funderingar på nån liten catering (till om någon vill ha hjälp till en fest eller nåt, typ lägga på blocket) men det kanske inte funkar då :S
Men sälja bakverk på marknader får man alltså göra? Får kika på det då! :)