Recept Glutenfri Chokladkaka
Bakade en glutenfri och mjölkfri chokladkaka idag. Utgick från det här receptet:
ca 20 stycken
Ingredienser
100 g smör
100 g mörk apelsinchoklad (t.ex. Lindt)
2 ägg
¾ dl vispgrädde
½ tsk vaniljpulver
1 msk cointreau eller pressad apelsin
1 msk apelsinpasta eller apelsinmarmelad
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och bryt ner chokladen. Rör om så att det blandas.
Vispa äggen så pösigt det går.
Vispa ner grädden.
Blanda i resten och häll i aluminiumformar, ca 6 cm diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter
Tillagningstid:
10 min + 10–15 min i ugnen (använder man större formar blir gräddningstiden längre; 20-25 min)
Tips:
Vill man göra kakan mjölkfri; välj mjölkfritt margarin istället för smör, och havregrädde istället för vispgrädde.
Vill man göra kakan sockerfri; välj sockerfri choklad, byt ut cointreau mot whiskey och ersätt apelsinpastan med rivet skal av en apelsin.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Blandade ner Valrhona Otucan 69% i det smälta margarinet. Chokladen hade stått för varmt och delvis smält, samt råkat ut för "fat bloom" (när fettet tränger ut och gör chokladen grå). Det har dock ingen betydelse om man ska använda chokladen när man bakar.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ