Annons:
Etiketterartikelsmåkakor
Läst 15198 ggr
[Sabina]
2014-09-13, 02:07

Småkakor

Redan antikens folk åt läkebröd med orientaliska kryddor som peppar, ingefära och kanel där kryddorna tillskrevs gudomliga egenskaper. Kanel och ingefära som troget följt pepparkaksrecepten genom seklerna prisades till och med på gamla lertavlor och papyrusrullar. Kryddnejlikan dök upp i litteraturen först på 300-talet i Europa och var då så dyrbar att den kunde infattas i guld.

Läkebröden letade sig långsamt över alperna och spred sig från Tyskland till Sverige i samband med Birgittasystrarna i Vadstena 1444. Från mitten av 1500-talet tycks pepparkakor ha sålts på marknader i Sverige. Några andra tidiga sorters kakor, innan det fanns bra ugnar, var flottyrkokta struvor, klenäter och munkar, men också rullrån och kringlor.

På 1720-talet hade Stockholm femton kaffehus, föregångare till våra nuvarande konditorier och kaféer, dessa bidrog till att småkakorna blev ännu mer populära eftersom man ville ha något litet att äta till det exklusiva kaffet.

Ordet kafferep myntades i slutet av 1700-talet, då kvinnor inte fick dricka kaffe på offentliga kaffehus. I stället ordnade man träffar hemma hos någon, dit alla kvinnor tog med de kaffebönor de lyckats få tag på. Kaffe var något mycket exklusivt och tidvis även förbjudet. På sammankomsterna umgicks man, samtidigt som man satt och arbetade tillsammans. Namnet kafferep har två möjliga förklaringar: dels att man repade siden eller linne för stoppning av kläder eller till försäljning för papperstillverkning. Ett annat ursprung till ordet är att det kommer av ordet repartisera som betyder fördela, vilket kan härledas till att kvinnorna fördelade kostnaderna jämt mellan sig. Kafferepet hade till en början karaktären av ett knytkalas där gästerna bidrog med hembakta kakor Senare kom dock kafferepen att utvecklas till en bjudning i hemmet där värdinnan stod för kaffe och kakor

Hundra år senare hade kaffeförbudet upphört för gott och serveringen med småkakor sköt i höjden. För vanligt folk var kakingredienserna dock i allmänhet för dyra. Så småkakor var något som förblev en exklusivitet. Traditionen med sju sorters kakor är känd sedan slutet av 1800-talet, och kommer troligen av att värdinnorna tävlade i att överträffa varandra i antalet bakverk vid sammankomsterna.

Tack vare uppfinningar som bakpulvret, järnspisen, jästpulvret och det inhemskt odlade vetet, kunde man under 1900-talets början, baka en helt annan sorts bröd än tidigare vilket underlättade kakbaket och småkakor blev vanligare i alla hushåll. Ett ökat välstånd med mer Socker och smör bidrog till att man även kunde experimentera mer med kakdegarna.

Att bjuda på goda kakor var en gång i tiden ett bevis på en hantverksskicklighet som gav status.

Kaffekalasen utvecklades på 1900-talet av det svenska bondesamhället, ju dyrare och finare kaffebjudningen var, desto mer status gav det till gården. Ett riktigt traditionellt kaffekalas bestod inte enbart av sju sorters kakor utan minst ett par mjuka kakor, vetebröd och en praktfull avslutning med gräddtårta. Det var dock inte förrän 1920-talet som gräddtårtan kom på kaffebordet, innan tillhörde den länge en av festmiddagens många rätter. Internationellt är det vanligt att servera en enstaka småkaka till en kopp kaffe eller te efter maten medan man i Sverige traditionellt serverar småkakor som sista del på ett kaffebord. Det bör då helst finnas mer än en sorts småkakor. Även för- och eftermiddagskaffe är något som är en vanlig tradition, unikt för vårt land.

Småkakor har en stor variationsrikedom både till form och till ingredienser. Vanliga smaksättare är nötter och mandlar, liksom vaniljsocker, sirap, kokos, kanel och  kakao. För att få en extra spröd kaka tillsätts bikarbonat eller för kraftigare verkan, hjorthornssalt.

 I Sverige har småkakorna blivit trendiga igen och serveras både med kaffe och champagne. Det finns hundratals varianter av de traditionella svenska småkakorna så det är nästan inte möjligt att tröttna på dem. Småkakorna en del av vårt svenska matkulturarv. Men den svenska småkakan håller också på att bli populär utomlands. Bagare i New York, London och Paris lanserar de svenska småkakorna i sina bagerier. De enkla rena smakerna är något många förknippar med Sverige, ett antal finare restauranger har börjat skicka med gästerna en lyxpåse med utvalda småkakor som pricken över i:et efter en måltid. Och de mest sålda bakboken i Sverige, ”Sju sorters kakor” håller på att översättas till engelska för utgivning i USA, där svenska kakor är en exportsuccé.

Det finns olika förslag till vilka som ska vara de sju olika kaksorterna på ett kakfat. Här är några som ofta nämns enligt Wikipedia:

-Bondkaka

-Brysselkex

-Chokladsnitt

-Citronkaka

-Drömmar

-Finska pinnar

-Hallongrotta

-Hjärtformad småkaka

-Kanelkaka

-Kardemummalöv

-Kolakaka/kolasnittar

-Mandelmussla

-Mini- jitterbuggare

-Nöttopp/nötkaka

-Schackrutor

-Stockholmskaka

-Strassburgare

-Toscapinne

Källor: VästerbottenKuriren

Jan- Öjvind Swahn Stora Matlexikonet, 2009

Nationalencyklopedin

Wikipedia

www.dn.se/mat-dryck

Foto: Joel Wåreus

  • Redigerat 2023-06-06, 04:03 av Carmarino
Annons:
Gasoline
2014-09-15, 20:21
#1

Intressant läsning, tack 🙂

[Sabina]
2014-09-15, 21:40
#2

#1 Tack för läsningen. Roligt att du tyckte om artikeln 🙂

nickiee
2014-09-16, 09:42
#3

håller med vad 1 an säger ..tack

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

[Sabina]
2014-09-16, 15:13
#4

#3 Tack själv 🙂

Evelina!
2014-10-21, 20:33
#5

Åh, småkakor - mitt favoritbakverk! Roligt att få höra lite bak- (haha) grundsinfo

/Evelina, sajtvärd på löpning, medarbetare på inredning och kaninhoppning

[Sabina]
2014-11-04, 01:39
#6

#5 Tack, jag gillar också att baka småkakor, så det är extra roligt att de är såå trendiga nu 🙂

Annons:
Upp till toppen
Annons: