14 Övrigt

Kanelbullens dag den 4 oktober

2012-10-02 18:49 #0 av: Tessen

Glöm inte bort att baka/äta kanelbullar nu på torsdag 4/10!

Skriv gärna ner ert favoritrecept på kanelbullar i tråden för det finns så otroligt många olika och det kan vara roligt att se hur dom olika skiftar Glad

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2012-10-02 18:53 #1 av: Pelle Långlös

Hörde ett samtal härom dagen. En sa att det finns en kanelbullens dag medan den andra sa att en sån dag finns inte men att det däremot fanns var pannkakans dag. Usch så arg jag blev så jag gick därifrån.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-10-02 18:58 #2 av: Tessen

Haha ja det är väl lite olika med prioriteringar om vad man ska veta/minnas :) Tycker dock det finns en dag för det mesta nu men kanelbullens dag är en av få jag alltid minns!

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2012-10-02 19:17 #3 av: [Aquelegia]

Åt kanelbullar idag mums! Sist blev mina snustorra så varför inte baka på kanelbullens dag. Dessa bakverk kan väl inte svika sig själva på sin egna dag och misslykcas?

Anmäl
2012-10-02 19:25 #4 av: dermot

Ska be mamma baka Oskyldig

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 




Anmäl
2012-10-02 19:41 #5 av: Tessen

#3 Nej jag menar det. Jag brukar dock kalljäsa bullarna för att få mer smak och dom blir inte lika torra då tyckerinte jag iaf :) 
Jag har för övrigt också ätit kanelbulle redan idag, lite får man allt fuska. Få saker är så gott som en lite halvvarm nybakt kanelbulle!

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2012-10-02 19:45 #6 av: [WickedAlly]

Kalljäser också, alltid :)

Fast tänker nog vara rebell på torsdag och göra vaniljbullar av halva degen!

Anmäl
2012-10-02 19:48 #7 av: [Aquelegia]

Hur kalljäser man kanelbullar?

Anmäl
2012-10-02 19:52 #8 av: Tessen

#6 Det tycker jag låter bra, så brukar jag också göra, 50/50 kanel och vanilj så att man har lite av varje.

 

#7 Antingen så har man bara kall/rumstempererad vätska på jästen och jäser extra länge eller om man har tålamod så ställer man bullarna i kylen över natten också sen dagen efter tar fram dom och låter jäsa upp i iaf 2 timmar sen in i ugnen. :)

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2012-10-02 21:50 #9 av: [Aquelegia]

#8 Åh det låter ju helt underbart att låta jäsa under natten, du vet nog likväl som jag hur jobbigt det är att göra allt samma dag vad bak innebär. Så att få lite vila mellan deggörandet och själva utbaket vore underbart ^^

Anmäl
2012-10-02 22:27 #10 av: Tessen

#9 Ja det vet jag minst sagt! Men grejen är ju att man ska göra bullar och lägga dom på plåten och sen in i kylen. Men man slipper ju lyfta plåtar in och ut ur ugnen och hålla tider och så när man är trött i både huvud och kropp efter att ha gjort degen och bakat ut bullarna, så då är det ganska skönt att bara ha över plast och slänga in det i kylskåpet istället för att hålla koll på plåt efter plåt med bullar som ska in i ugnen och tider ska hållas. Jag vill snarare bara rasa ner i sängen! Så gör man det på kvällen så tar man bara ut dom när man vaknat till ordentligt och jäser i ca 2 timmar i rumstemperatur sen vid lunch ungefär så har man nybakta bullar utan att vara totalt slutkörd utan man orkar med att vänner eller familj kommer och fikar :)

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2012-10-03 08:43 #11 av: pwestermark

hejhej vi bakar kanelbullar för fullt nupå cafet där jag jobbar. nu har en kund kommenterat att det finns en regel att kanelbullarna ska vara exakt lika storaför att få säljas ??

vi är alltid noga med hur de ser ut är vi säljer dem..men inte ska vi väl behöva slänmge eller sänka priset för att de inte äridentiskt stora?

Anmäl
2012-10-03 08:44 #12 av: pwestermark

behöva slänga  eller sänka priset?

Anmäl
2012-10-03 10:32 #13 av: Tessen

Jag har faktiskt ingen aning, jag har inte jobbat på café. Ägaren borde ha koll på eventuella regler osv.
Tycker det låter lite skumt dock, vad förväntar dom sig liksom? Att man ska stå och väga varje degbit man använder till en bulle? Det skulle ta enormt mycket tid och är inte alls rimligt.

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2012-10-03 12:27 #14 av: [WickedAlly]

Tycker inte att det är helt orimligt att väga faktiskt, dock har jag svårt att se att det finns någon regel för det. Fast det borde ju inte vara så svårt att kolla upp faktiskt.

På jobbet väger vi alla köttfärs när vi kör pannbiff, älgfärsbiff osv för att det ska bli lika stora biffar till alla. (Och för att jag tror att min chef är lite snål och inte vill att någon ska råka få 180 gram istället för 170 som är fastställt :P)

Borde egentligen fungera med deg också :)

Anmäl
2012-10-03 12:34 #15 av: Katzuki

Längtar till imorgon då jag ska baka massor med bullar! :D

Här är mitt favoritrecept som jag och min syster alltid använder. Eftersom syrran är vegan så använder vi sojamjölk och vegetabiliskt smör och det blir supergott!

Raskdeg:
50 g jäst
2, 5 dl rumstempererad standardmjölk
100 g strösocker
350 g vetemjöl

Bortgörning:
2,5 dl rumstempererad standardmjölk
150 g strösocker (men öka gärna mängden något)
200 g smör skuret i bitar
10 g salt (ca 2 tsk salt)
750 g vetemjöl
en bit mandelmassa
lite Kardemumma

1. Lös upp jästen i mjölken med visp. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg. Ca 5 minuter i matberedaren eller 10 minuter för hand.
2. Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i ca 30 minuter.
3. Tillsätt ingredienserna till botgöringen och arbeta degen elastisk. Ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i matberedare. Slarva inte med bearbetningen! När du är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister.
4. Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

Och sen är det bara att börja göra bullar :D

Låt bullarna jäsa i ca 10 minuter och grädda sedan mitt i ugnen på ca 250 grader tills bullarna börjar få fin färg. Pensla med sockerlag precis när de kommer ut ur ugnen för en extra fin yta och sötma.

Anmäl
2012-10-04 10:47 #16 av: nadilda

Bakade bullar med mamma igår kväll, så ska äta idag Flört 3/4 Fylldes med kanel,socker och smör. 1/4 fylldes med mandelmassa och hallon. :D

Vi får en kanelbulle var av skolan också! Skrattande

Anmäl
2012-10-04 14:19 #17 av: Farwuq

Jag har tuggat i mig en bulle idag.

Flört

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2012-10-04 14:27 #18 av: [WickedAlly]

Nu har jag bakat, fast bara halv sats. Vi äter för mkt sötsaker här hemma..

Lyckades först glömma ägg och pärlsocker, sedan glömde jag dem i ugnen -.-

Fast de blev goda ändå som tur är, lite mörka bara :)

Anmäl
2012-10-04 16:38 #19 av: Pelle Långlös

Fick en bulle på arbetsplatsen. Mums med färska bullar. Skrattande

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-10-04 17:59 #20 av: [Aquelegia]

Men men men VARFÖR i hela fridens namn, jag måtte vara helt ur gängorna. Såg till att vi hade kanelbullar på jobbet idag så varken äter jag någon på plats ELLER tar med mig någon hemSkrikandes

Anmäl
2013-01-16 22:56 #21 av: [PysselMatten]

Kanelbullar är gott :-)

Anmäl
2017-10-01 14:53 #22 av: Carmarino

På onsdag är det kanelbullens dag. Hinner inte baka då så jag tjuvstartade idag. Om ni undrar varför det inte är något pärlsocker på bullarna, så beror det på att jag har en hel del diabetiker i bekantskapskretsen, så jag hoppade över det.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-10-01 15:02 #23 av: Jinglebelle

Har inte bakat klassiska kanelbullar på många år, men nu blev jag rejält sugen! Kär

Anmäl
2017-10-01 15:04 #24 av: Carmarino

#23 Tummen uppLycka till!

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-10-04 09:13 #25 av: Carmarino

Idag är det kanelbullens dag! Tummen uppDreglarGlad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-10-04 10:35 #26 av: Farwuq

Tur ni sade det, jag hade en mandelsnäcka liggandes, den fick ersätta kanelbullen.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-10-16 07:30 #27 av: Soligajag1

Såhär ser mina Kanelbullar ut .Bakade 200 st till ett Storloppis vi hade här i Västerås den 2 April 2017. Alla gick åt. Mums!! 

HH Glad 

Anmäl
2017-10-16 11:49 #28 av: Carmarino

De ser goda ut, så det är inte konstigt att de gick åt. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-10-16 11:52 #29 av: Soligajag1

#28 Tackar så mycket !!
Brukar baka andra. Bullar med , vanilj bullar ,
Tänk om jag hade ett eget mysigt Caf’e,

HH Glad 

Anmäl
2017-10-16 11:55 #30 av: Carmarino

#29 Du får starta ett "hemma-café" och bjuda in folk när du känner för det. Ett eget café kan nog kännas kul, men det är mycket jobb med det också.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-28 17:25 #31 av: Carmarino

Nu är det snart kanelbullens dag igen, fast inte förrän nästa vecka (på torsdag).

Eftersom jag ändå hade ugnen igång efter att jag bakat surdegsbröd, så bakade jag lite kanelbullar också.

Testade ett nytt recept idag, som egentligen var till lingonsnurror, men jag bytte ut lingonfyllningen mot kanelfyllning och gjorde vanliga kanelbullar. Tyckte det verkade vara ett bra recept, eftersom det inte var så mycket socker i det. (Har diabetiker i bekantskapskretsen.)

Degen var smidig och kladdade inte, så den var lätt att arbeta med - och gott blev det, trots att det totalt bara var en deciliter socker i bullarna (½ dl i degen och ½ dl i fyllningen).

Den första plåten blev rätt ljus, så nästa plåt gräddade jag lite längre.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-28 18:12 #32 av: lillnessie

De såg goda ut 😋 . Lingonbullar lät annars intressant. Var kan man hitta recept på det?

www.facebook.com/madebynoomi/ 

Instagram - madebynoomi

Anmäl
2018-09-28 18:35 #33 av: Carmarino

Hittade receptet i tidningen Allas nr 39/18. Det är veckans nummer så det finns i affärerna till åtminstone tisdag tror jag. Har för mig att den kommer ut antingen onsdagar eller torsdagar.

Försökte hitta det på deras hemsida, men den är så usel att det inte går att söka på den. Fast jag tror inte de har lagt ut det receptet än. Receptet heter "Saftiga lingonbullar" om du inte får tag i tidningen, och vill försöka hitta det på allas.se senare.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-28 19:04 #34 av: lillnessie

Tack! Allas finns nog att köpa på affären här så får gå in imorgon och kolla

www.facebook.com/madebynoomi/ 

Instagram - madebynoomi

Anmäl
2018-09-28 19:07 #35 av: Carmarino

Ja, det är ju en av de större tidningarna, så den brukar finnas i de flesta affärerna. Fast risken är förstås att den är slut. Skulle det vara så får du säga till så PM:ar jag receptet till dig.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-28 20:52 #36 av: Fransu

Jag bakade också kanelbullar idag, med tanke på kanelbullens dag i nästa vecka. Så nu är frysen full. Glad (Min morbror med fru från Finland ska komma på besök i helgen och morbrodern älskar vetebröd, så det passar ju bra)

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.