Tårtor

Användbara verktyg

2008-03-08 17:10 #0 av: Solaika

Det finns en hel uppsjö av olika verktyg. Man klarar sig visserligen utan, men det underlättar helt klart att ha lite olika. Här kommer lite tips om saker man har nytta av.

Nej, någon hammare behövs inte. Men en bra början är i alla fall en sockerkaksform.
En springform med avtagbara kanter är en bra grej. Men det fungerar även med en helgjuten form. Vilken storlek man vill ha är upp till var och en. Den vanligaste storleken är 24 cm. Det ger normalt en tårta på ca 15 bitar. Vartefter man utvecklas och vill göra med avancerade tårtor kan man köpa en större och en mindre form. Själv har jag en form som är 28 cm och en kastrull med ugnsfast handtag på ca 20 cm. De ger tårtor på ca 20 respektive 10 bitar.

 

När tårtan är fylld och det är dags att spackla den med grädde eller smörkräm så är en spatel en jättebra grej. Finns i affärerna eller i webshoparna.
Spateln finns i olika storlekar och man väljer den man tror sig ha mest anvädning av. Visst går det att använda slickepott också, men för att få en slät tårta krävs ett noggrant underarbete o då är spateln jättebra. Har du en pannkaksspade hemma? Ja, då fungerar den också.

För att kunna kavla den massan du vill täcka tårtan med är det bra att ha en kavel. Visst fungerar det med en glasflaska eller så. Men kavel är ändå det bästa.
Det här är bilder på en siliconkavel och en Tupperwarekavel. Fördelen med dessa är att risken att massan ska fastna är mindre. Tupperwarekaveln fyller man med vatten och får då en annan tyngd som gör att man inte behöver jobba lika mycket med sin egen styrka för att kavla. En stor fördel är också att det är lätt att göra dem ordentligt rena. Träkavel kan ha sprickor som man inte ser med blotta ögat men där det kan växa bakterier om man inte är försiktig.

När tårtan är täckt vill man få ytan så slät som möjligt. Då är en Smoother en bra grej. Det är absolut inget måste men underlättar när man verkligen vill ha riktigt slätt. Finns olika modeller, här är en:

När tårtan är täckt så är det dags att dekorera. Spritsa är ett populärt sätt att få en snygg tårta. Då behöver man till att börja med en spritspåse. Det finns engångspåsar från Toppits på din vanliga matvaruaffär men även webshoparna har ofta engångspåsar. Men om man spritsar ofta rekommenderar jag en ordentlig spritspåse i en bra storlek.

Till spritspåsen kan det vara en god idé att ha en koppling där man sätter fast själva tyllen.
Det underlättar att byta tyll utan att behöva byta påse. Man kan då även byta till en annan påse om man vill fortsätta med samma tyll men ha en annan färg på kristyren. Detta kräver då förståss två kopplingar. Kopplingen finns i två storlekar. Den lilla har man mest nytta av. Kopplingen minskar även risken något för att en engångspåse ska spricka eller att kristyren smiter ut på sidan av tyllen.

Vilka tyllar man ska ha är en smaksak. Det finns en hel djungel av tyllar men här kommer iaf lite tips om ett grundsortiment.


En liten rund tyll är ett måste om man till exempel vill göra mönstret som kallas Cornelli Lace. Denna har storlek 2. Ganska bra storlek som man kan använda till mycket.


En stjärntyll kan man använda till mycket. Bland annat kan man göra en snygg snäckbård i nederkant på tårtan. Det finns även en sluten stjärntyll som man gör såkallade dropflowers med. Den tyllen har en liten "pinne" i mitten.


En grästyll, den är till för just det.. Gräs. Man kan även spritsa hår på en figur.


En korgtyll. Den här kan man göra ett snyggt korgmönster på tårtan. Varför inte göra en läcker frukttårta med korgmöster på sidan.


Detta är en bladtyll. Den ger snygga blad till exempel till rosen du lagt på tårtan. Den finns i olika storlekar o typer. Det klassiska är att man ofta behöver öppna upp dem lite innan man kan använda dem. Detta görs enkelt med hjälp av en knivspets.


Sen finns det en drös med väldigt specifika tyllar som kanske inte är så nödvändiga. Men ändå kan vara roliga att ha i sin samling. Som den här grantyllen till exempel.

Andra verktyg som kan vara bra att ha i grunden är lite som gör att du kan göra snygga rosor. Tappa dock inte hoppet och lusten om första rosen inte blir som du vill. Det kräver oftast mycket träning för att få en Sugarcraft-ros att se ut som en verklig blomma.

Till att börja med är det en idé att köpa en rosutstickare;
Den gör grunden till dina kronblad i blomman. För att sedan få bladen att se mer levande ut kan man använda sig av en Frillingtool
Den kan även heta veinertool eller Multiveinerstick.
När man sätter ihop rosen behöver man ätbart lim Man penslar på ett tunnt lager där man ska sätta upp kronbladet så det stannar på plats.

För att få rosen än mer verklig kan man göra ett foderblad. Det är de gröna bladen som alltid omsluter rosen. Då kan man använda en sån här utstickare för att göra det lite enkelt för sig:

Rosen kanske man vill trä på tråd så det blir som en riktig ros på kvist. Då behöver man floristtråd. Den finns i många olika storlekar. Gauge kallas det. Vilken gauge du ska välja beror på vad du ska göra. För en stor blomma som till exempel ros bör du ha en grov tråd, storlek 18 eller 20 kan vara bra. Ju högre siffra, ju smalare tråd.
Vilken färg du väljer spelar ingen roll eftersom man sedan snor in tråden i floristtråd för att få den att se ut som en riktig kvist. Floristtråden finns i 5 färger, brun, mörkgrön, ljusgrön, olivgrön och vit. Väljer man den vita gör man det för att måla den själv. Välj annars den färg som passar just din blomma bäst.

När du har gjort rosen som sitter på en kvist kanske du vill ha lite blad för att göra den mer levande. Då finns det två enkla alternativ. Antingen använder man en rosbladsutstickare med veiner och ejector; Den trycker ut och ger mönster på samma gång. Dock ger det bara mönster på ena sidan och det är svårt att få det tunnt. Då kan man istället välja att använda en vanlig utstickare för rosenblad;  och en rosenbladsveiner .
Det ger ett tunnt blad med vackert, verklighetstroget mönster på båda sidor av bladet. Detta sätter man sedan på en tråd med tynnre gauge och binder ihop med rosen.

Annat som är bra att ha hemma när man håller på med tårtor är penslar i olika storlekar. Man tjänar faktiskt på att köpa lite bättre penslar från början.

Ett smidigt verktyg att ha hemma är ett så kallat Dogbone. En stor hjälp vid modellering och viss tillverkning av blommor.

Murgröna är en växt som är ganska enkel att göra en snygg ranka av att lägga på en tårta. Till det finns det en utstickare med ejector som fungerar på samma sätt som den för rosor.

 

Om man inte vill spritsa en kantdekor på sin tårta så kan man använda sig av olika utstickare. Min favorit är pärlbandsverktyget: Den ger ett gulligt pärlband att lägga runt. Du kommer ofta att få frågan hur du lyckas få dem så jämna.

För att kunna skriva snyggt på tårtan om du inte är så säker på handen med kristyren kan du köpa bokstavsutstickare. Finns som vanliga stora raka versaler, stora kursiverade versaler samt detsamma fast i små bokstäver.
Vilken man vill ha är en smaksak.

 

Något man kan göra mycket med är piping gel. Det är samma sak som dekorgelén man kan köpa med färg i vanliga matbutiker. Detta är ofärgad som du själv kan färga till den färg du behöver. Vatten, eller kanske blod :-) .

Som pricken över I:et har jag alltid en burk med ätbart glitter hemma. Man doppar en torr pensel lite lätt i burken med glitter, vänder på penseln och blåser försiktigt ut glittret över sitt konstverk, det ger en lyster till den färdiga tårtan.

Relaterade länkar

Av: Solaika

Datum för publicering

  • 2008-03-08

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-03-24 02:18 #1 av: AnneN

Många bra tips =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-03-24 08:24 #2 av: april4

Jättebra tips. Kommer säkert till användning. Tack för det.

Anmäl
2008-03-24 13:21 #3 av: Wiizy

bra tips! :D

Anmäl
2008-04-21 23:18 #4 av: Thea-Cazzy

Det sista låter intressant, sånt skulle jag ju vilja ha ;P Bra artilel! =D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.