övrigt

Kalljäsa hur funkar det?

2019-12-08 20:04 #0 av: millan21

Jag har aldrig kalljäst något bröd. Kan man ta vilket recept som helst och göra det eller måste det vara ett recept speciellt anpassat för kalljäsning? Ska man ändra något i receptet liksom?

Typ om jag ska göra vanliga kanelbullar, kan jag kalljäsa degen då? Ska den bara jäsa en gång då eller två gånger? Brukar det bli goda bullar av att kalljäsa eller är det bättre att göra på "vanligt" vis?

Anmäl
2019-12-08 20:34 #1 av: Åsa S

Jag brukar främst kalljäsa matbröd inte sötebröd, bara ta ett vanligt brödrecept och ta mindre jäst och låta kalljäsa över natten och sedan baka på morgonen, brödet smakar mer när man kalljäser tycker jag

Anmäl
2019-12-08 20:59 #2 av: millan21

Aha det kanske är något man gör till matbröd bara, tack!

Anmäl
2019-12-08 21:29 #3 av: Sindri

Och då skall man inte värma degspadet. Högst rumstempererat . Man kan jäsa två gånger. Det går att först jäsa degen över dagen, baka ut på kvällen, t ex småfrallor, jäsa över natten i kylen och imponera med nybakt bröd på morgonen.

Småfrallor har jag satt in i kall ugn på morgonen, satt på värmen och gjort mig iordning, efter ca ½timme är frallorna klara.

Anmäl
2019-12-08 21:37 #4 av: Stigfinnaren

Jag brukar baka kalljästa frallor nu på vintern så de kan jäsa över natten på min altan  i en plastlåda. Jag har inte plats i kylen. Det blir supergott till frukost.

Anmäl
2019-12-09 06:10 #5 av: Carmarino

Det går att kalljäsa även sötebröd, men det är vanligare att man gör det med matbröd.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.