recept

Choklad fudge blir kaos

2019-11-27 14:53 #0 av: powerade

Försöker göra snickersfudge. Där ska man göra en chokladfudge först. Allting går jättebra till jag sätter ner chokladen. Då blir det bara grynigt och som en klump. WHY?! andra gången nu. Med samma choklad. Är det fel på chokladen eller vad?

Anmäl
2019-11-27 14:55 #1 av: powerade

Försökte värma den o se vad som skulle hända. Blev bara mer vätska

Anmäl
2019-11-27 14:55 #2 av: powerade

Anmäl
2019-11-27 15:03 #3 av: Carmarino

Det är svårt att säga utan att veta hur du gör fudgen och med vilka ingredienser. Har du rätt temperatur på fudgesmeten innan du tillsätter chokladen?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-27 15:08 #4 av: powerade

https://inspoguide.com/fridasvegobak/2018/12/13/vegansk-snickersfudge/

Följt denna. Alltid går bra tills chokladen.
Funkade men en liiite mängd choklad. När jag slog ner resten blev det bsra skit. Igen..

Inte så kul att koka om kola gång på gång o utvägen blir densamma

Anmäl
2019-11-27 15:11 #5 av: Carmarino

#4 Är temperaturen 125 grader när du tillsätter chokladen?

Har inte själv gjort fudge så jag är ingen expert, men vad jag förstått är det väldigt viktigt med rätt temperatur.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-27 15:13 #6 av: powerade

Gjort fudge för någon dag sen men en annan och ljus choklad istället för mörk. Funkade superbra då

Anmäl
2019-11-27 15:20 #7 av: Carmarino

Då verkar det vara något med chokladen som inte funkar med det receptet - om samma recept funkar med ljus choklad alltså.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-27 15:23 #8 av: Sindri

Choklad är väldigt känsligt för temperaturer. Man skall t ex inte kyla ner och återvärma choklad, då skär den sig direkt. Jag har inte i huvudet exakt temperaturer, men en matlagningstermometer är alltid bra, och om du googlar hittar du säkert korrekta uppgifter.

Vad har du övrigt i fudgen? Kanske du skall blanda chokladen med bara någon av ingredienserna först?  Och se till att fudgen och chokladen har samma temperatur när du blandar ihop dem.

Anmäl
2019-11-27 15:30 #9 av: powerade

#7 Var ett annat recept med annan choklad.
Böev heltt perfekt.

#8 Kolan ska kokas till 125 grader.
Stoppa ner smör så den blandas sen ner med choklad så den smälter sig själv.
Följde det som stod i receptet.
En liten mängd choklad smälte fint och blandades ut bra men allt. Då blev det gryn direkt.
Kanske får prova smälta chokladen först och prova blanda ihop.

Anmäl
2019-11-27 15:30 #10 av: powerade

Anmäl
2019-11-27 16:18 #11 av: Carmarino

#9 Ja, det låter ju konstigt. Det var ju inte jättemycket choklad i receptet så det borde fungera. Du får testa om det funkar bättre med att smälta chokladen. Skriv gärna och berätta hur det går.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-27 16:44 #12 av: powerade

#11 är mörk bakchoklad. Tog dock slut.
Så kan ej testa just nu. Tror jag ska försöka följa det andra recepter med öjus choklad o göra den som botten istället.

Anmäl
2019-11-28 00:11 #13 av: Shia1

Ksk dum fråga men, har du provat ngt annat recept? 😂
Misslyckades en gång för några år sen m tårtbotten-fyra gånger i rad. Körde samma recept gång på gång samma resultat. Sen bytte jag recept. Vips gick det direkt... Vete tusan vad men ngt vart fel

När jag gjorde chokladfudge och glömde smör vart den helt perfekt? 😂 Mycket bättre än den "rätta" eller ja, godare å finare iaf😂🤷‍♀️ vad som e rätt vete tusan

Anmäl
2019-11-28 12:41 #14 av: powerade

#13
Ja kanske ska försöka hitta en bara mörkchoklad fudge o testa.
Får se vad jag hittar på. Kanske provar fen fudge jag gjorde innan dock utan pepparkakskryddor som den ska ha:$

Anmäl
2019-12-13 14:26 #15 av: Huygens

Minns att någon sa för många år sedan att man skulle undvika vattenånga när man smälte choklad, för då kunde den få små klumpar.


Anmäl
2019-12-14 11:22 #16 av: powerade

#15 konstigt det funkade med vanlig ljuschoklad i annat recept med samma temp o allt men inte i detta med mörk choklad:$

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.