Choklad fudge blir kaos
Försöker göra snickersfudge. Där ska man göra en chokladfudge först. Allting går jättebra till jag sätter ner chokladen. Då blir det bara grynigt och som en klump. WHY?! andra gången nu. Med samma choklad. Är det fel på chokladen eller vad?
Försökte värma den o se vad som skulle hända. Blev bara mer vätska
Det är svårt att säga utan att veta hur du gör fudgen och med vilka ingredienser. Har du rätt temperatur på fudgesmeten innan du tillsätter chokladen?
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
https://inspoguide.com/fridasvegobak/2018/12/13/vegansk-snickersfudge/ Följt denna. Alltid går bra tills chokladen. Funkade men en liiite mängd choklad. När jag slog ner resten blev det bsra skit. Igen.. Inte så kul att koka om kola gång på gång o utvägen blir densamma
#4 Är temperaturen 125 grader när du tillsätter chokladen?
Har inte själv gjort fudge så jag är ingen expert, men vad jag förstått är det väldigt viktigt med rätt temperatur.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gjort fudge för någon dag sen men en annan och ljus choklad istället för mörk. Funkade superbra då
Då verkar det vara något med chokladen som inte funkar med det receptet - om samma recept funkar med ljus choklad alltså.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Choklad är väldigt känsligt för temperaturer. Man skall t ex inte kyla ner och återvärma choklad, då skär den sig direkt. Jag har inte i huvudet exakt temperaturer, men en matlagningstermometer är alltid bra, och om du googlar hittar du säkert korrekta uppgifter.
Vad har du övrigt i fudgen? Kanske du skall blanda chokladen med bara någon av ingredienserna först? Och se till att fudgen och chokladen har samma temperatur när du blandar ihop dem.
#7 Var ett annat recept med annan choklad. Böev heltt perfekt. #8 Kolan ska kokas till 125 grader. Stoppa ner smör så den blandas sen ner med choklad så den smälter sig själv. Följde det som stod i receptet. En liten mängd choklad smälte fint och blandades ut bra men allt. Då blev det gryn direkt. Kanske får prova smälta chokladen först och prova blanda ihop.
#9 Ja, det låter ju konstigt. Det var ju inte jättemycket choklad i receptet så det borde fungera. Du får testa om det funkar bättre med att smälta chokladen. Skriv gärna och berätta hur det går.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#11 är mörk bakchoklad. Tog dock slut. Så kan ej testa just nu. Tror jag ska försöka följa det andra recepter med öjus choklad o göra den som botten istället.
Ksk dum fråga men, har du provat ngt annat recept? 😂 Misslyckades en gång för några år sen m tårtbotten-fyra gånger i rad. Körde samma recept gång på gång samma resultat. Sen bytte jag recept. Vips gick det direkt… Vete tusan vad men ngt vart fel När jag gjorde chokladfudge och glömde smör vart den helt perfekt? 😂 Mycket bättre än den "rätta" eller ja, godare å finare iaf😂🤷♀️ vad som e rätt vete tusan
#13 Ja kanske ska försöka hitta en bara mörkchoklad fudge o testa. Får se vad jag hittar på. Kanske provar fen fudge jag gjorde innan dock utan pepparkakskryddor som den ska ha:$
Minns att någon sa för många år sedan att man skulle undvika vattenånga när man smälte choklad, för då kunde den få små klumpar.
#15 konstigt det funkade med vanlig ljuschoklad i annat recept med samma temp o allt men inte i detta med mörk choklad:$
Det kan bero på att den ljusa chokladen redan är uppblandad med så mycket annat och så processad att den inte har kvar en del egenskaper från mörkare, mer äkta choklad.