Annons:
Etiketttårtor
Läst 1209 ggr
[Mangooo]
11/8/18, 1:13 PM

Hjälp med tårtbottnar!

Hej!
Jag är en sådan person som brukar köpa färdiga tårtbottnar.
Men nu har jag bestämt mig för att börja baka egna, men jag misslyckas gång på gång och förstår inte vad jag gör för fel!
Jag har testat flera olika recept, men det blir aldrig bra.

1. Jag vispar Socker och ägg poröst i minst 7 minuter.
2. Jag vänder ner mjöl och bakpulver tills jag har en slät smet.
3. Sen in i ugnen.
So far, so good.
Tårtan växer fint i ugnen och jag låter den stå där inne tills den är klar.
Men så snart jag har tagit ut den ur ugnen så sjunker den ihop.
Och när den krymper kan jag omöjligt skära till 3 bottnar.

Vad gör jag för fel?
Tacksam för snabba råd 🙂

Annons:
Carmarino
11/8/18, 2:15 PM
#1

1. Var i ugnen sätter du formen?
2. Vilken temperatur har du i ugnen?
3. Hur avgör du om tårtbottnen är klar?
4. Vispar du 7 minuter med elvisp eller för hand? Är det med elvisp så kanske den är för kraftfull. Testa då att vispa Socker och ägg ca 4 minuter istället.
5. Vilket recept använder du?


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Mangooo]
11/8/18, 3:28 PM
#2

Receptet jag testade idag var på 175 grader i 30-40 minuter (nedre delen av ugnen) Jag känner försiktigt med en gaffel om den är klar (har ingen provsticka). Det är med elvisp jag vispar. Dagens recept bestod av: 4 ägg, 2 dl Socker, 1 dl potatismjöl, 1 dl glutenfritt mjöl, 1 1/2 tsk bakpulver

Sindri
11/8/18, 4:01 PM
#3

Glutenfritt mjöl kan vara boven. 
Här är en sökning på tårtbotten inne på kolhydrater i fokus, där bakas det utan gluten. 
https://www.google.se/search?hl=sv&&q=t%C3%A5rtbotten%20site:kolhydrater.ifokus.se
Hittar du inget skulle jag föreslå att du gör tre separata bottnar. Mer jobb, men kanske bättre resultat.

Carmarino
11/8/18, 4:58 PM
#4

Håller med Sindri. Det skulle kunna vara mjölet som orsakar att kakan kollapsar, men jag har inte så stor erfarenhet av att baka med glutenfritt mjöl så jag är inte säker.

Det här receptet är snarlikt det du använt, men där används enbart potatismjöl. Du kan ju se om det funkar bättre. Gör annars som Sindri föreslår, dela upp smeten på tre och grädda dem separat.
https://www.arla.se/recept/glutenfri-tartbotten/

Här ser du hur ägg och Socker ska se ut när det är "vitt och pösigt".
https://www.youtube.com/watch?v=2B9-7hOK0nM


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Huygens
11/8/18, 5:05 PM
#5

Om tårtbotten sitter fast i formen när den tas ur ugnen, vet jag att det finns bagare som direkt vänder hela formen upp och ner och låter den stå tills den svalnat och då håller tårtbotten tjockleken.

[Mangooo]
11/8/18, 6:40 PM
#6

Tack för tipsen! Har även testat med vanliga bottnar (utan glutenfritt mjöl) men resultatet blev detsamma och allting sjönk ihopa :(

Annons:
Carmarino
11/8/18, 6:47 PM
#7

Tror det är vispningen som är "boven i dramat". Hittade den här frågan, som är nästan exakt samma som din:

Fråga:
När jag bakar sockerkaka ser den jättefin ut i ugnen, men när jag tar ut den och sätter i provstickan så sjunker den ihop. Receptet innehåller både vete- och potatismjöl. Vad är felet?

Svar:
Att sockerkakan sjunker ihop kan bero på flera olika saker:
Kanske har du vispat ägg och Socker för länge. Då sjunker kakan lätt ihop på slutet. Det är speciellt vanligt när elvisp används. Många blir lätt för ihärdiga med vispningen för att få smeten pösig. Ett par minuters vispning är tillräckligt med elvisp. För hand räcker 3–4 minuter. Längre vispning ger inte större volym på den färdiga kakan, istället riskerar den slita av äggvitetrådarna. Då sjunker kakan.

https://www.allas.se/varfor-sjunker-sockerkakan-ihop/


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: