5 Tårtor - Frågor & recept

Hjälp med tårtbottnar!

2018-11-08 13:13 #0 av: Mangooo

Hej!
Jag är en sådan person som brukar köpa färdiga tårtbottnar.
Men nu har jag bestämt mig för att börja baka egna, men jag misslyckas gång på gång och förstår inte vad jag gör för fel!
Jag har testat flera olika recept, men det blir aldrig bra.

1. Jag vispar socker och ägg poröst i minst 7 minuter.
2. Jag vänder ner mjöl och bakpulver tills jag har en slät smet.
3. Sen in i ugnen.
So far, so good.
Tårtan växer fint i ugnen och jag låter den stå där inne tills den är klar.
Men så snart jag har tagit ut den ur ugnen så sjunker den ihop.
Och när den krymper kan jag omöjligt skära till 3 bottnar.

Vad gör jag för fel?
Tacksam för snabba råd Glad

Anmäl
2018-11-08 14:15 #1 av: Carmarino

1. Var i ugnen sätter du formen?
2. Vilken temperatur har du i ugnen?
3. Hur avgör du om tårtbottnen är klar?
4. Vispar du 7 minuter med elvisp eller för hand? Är det med elvisp så kanske den är för kraftfull. Testa då att vispa socker och ägg ca 4 minuter istället.
5. Vilket recept använder du?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 15:28 #2 av: Mangooo

Receptet jag testade idag var på 175 grader i 30-40 minuter (nedre delen av ugnen)
Jag känner försiktigt med en gaffel om den är klar (har ingen provsticka).
Det är med elvisp jag vispar.

Dagens recept bestod av:
4 ägg, 2 dl socker, 1 dl potatismjöl, 1 dl glutenfritt mjöl, 1 1/2 tsk bakpulver

Anmäl
2018-11-08 16:01 #3 av: Sindri

Glutenfritt mjöl kan vara boven. 
Här är en sökning på tårtbotten inne på kolhydrater i fokus, där bakas det utan gluten. 
https://www.google.se/search?hl=sv&&q=t%C3%A5rtbotten%20site:kolhydrater.ifokus.se
Hittar du inget skulle jag föreslå att du gör tre separata bottnar. Mer jobb, men kanske bättre resultat.

Anmäl
2018-11-08 16:58 #4 av: Carmarino

Håller med Sindri. Det skulle kunna vara mjölet som orsakar att kakan kollapsar, men jag har inte så stor erfarenhet av att baka med glutenfritt mjöl så jag är inte säker.

Det här receptet är snarlikt det du använt, men där används enbart potatismjöl. Du kan ju se om det funkar bättre. Gör annars som Sindri föreslår, dela upp smeten på tre och grädda dem separat.
https://www.arla.se/recept/glutenfri-tartbotten/

Här ser du hur ägg och socker ska se ut när det är "vitt och pösigt".
https://www.youtube.com/watch?v=2B9-7hOK0nM

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 17:05 #5 av: Huygens

Om tårtbotten sitter fast i formen när den tas ur ugnen, vet jag att det finns bagare som direkt vänder hela formen upp och ner och låter den stå tills den svalnat och då håller tårtbotten tjockleken.


Anmäl
2018-11-08 18:40 #6 av: Mangooo

Tack för tipsen! Har även testat med vanliga bottnar (utan glutenfritt mjöl) men resultatet blev detsamma och allting sjönk ihopa :(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.