3 Kakor - Frågor & recept

Gammaldags pepparkakor

2018-10-24 11:46 #0 av: Tant Grön

Min farmor bakade en sorts pepparkakor som var annorlunda än dem man bakar idag. Dom var hårdare och mer kryddade. Tyvärr fick jag aldrig receptet. Kanske någon här kan ha något recept?

Anmäl
2018-10-24 12:31 #1 av: Carmarino

Kommer du ihåg vilka kryddor man kände smaken av?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-24 12:36 #2 av: Tant Grön

Nej, vet inte. Minns bara att dom var kryddigare än dagens pepparkakor.  Och dom var ganska hårda. Min farmor gjorde dom inte bara till jul utan då och då under året.

Anmäl
2018-10-24 12:44 #3 av: Carmarino

Svårt att säga. Såg de ut som vanliga pepparkakor (d.v.s. utstansade i olika former), eller var det skurna pepparkakor?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-24 12:49 #4 av: Tant Grön

Hon stansade ut dom med rund form.

Anmäl
2018-10-24 13:30 #5 av: Carmarino

Kan det vara citronpepparkakor med cedroolja kanske? Det står visserligen att man ska rulla dem till små kulor, men det kanske går att stansa ut dem  också.

http://kinnasblogg.blogspot.com/2006/12/runda-citronpepparkakor-frn.html

Kom nämligen att tänka på Kronans Cederpepparkakor när du beskrev dem. De är nämligen rätt tjocka, hårda och smakar ganska kryddigt av både ingefära och citrus. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-24 15:23 #6 av: Tant Grön

Citronpepparkakor är det inte, dom smakade inte citron, och jag skulle tro att det skall vara nejlika och kanel i dom. Fast citronpepparkakorna ser väldigt goda ut, kommer nog att baka dom till jul.

Anmäl
2018-10-24 15:39 #7 av: Carmarino

Någon av de här kanske? De är snarlika, men ingredienserna skiljer sig åt lite.

https://www.tasteline.com/recept/mormors-pepparkakor/

https://www.dromhemochtradgard.se/baka-peggys-knackiga-pepparkakor/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-24 15:52 #8 av: Carmarino

Ytterligare några recept på olika sorters pepparkaksdeg (bl.a. glutenfri):

https://www.lyckasmedmat.se/blog/grundrecept-pa-pepparkaksdeg-klassiska-pepparkakor-n308

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-24 17:28 #9 av: Tant Grön

Men vad snällt att du hittade dom länkarna. Tummen uppJag tror faktiskt att det kan vara de första, Mormors pepparkakor. Det liknar dom. Minns nu att hon hade grädde i och det kan ju vara farinsockret som gjorde smaken. Glad

Anmäl
2018-10-24 17:34 #10 av: Carmarino

Du får provbaka och se om de smakar likadant. Vi vill naturligtvis se bilder på pepparkakorna här på sajten. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-24 17:39 #11 av: Tant Grön

Jo, det måste jag göra, men det blir närmare jul. Glad

Anmäl
2018-10-24 17:44 #12 av: Carmarino

Funderar på att göra dem själv, men då halverar jag nog receptet, för det verkar bli otroligt många pepparkakor av den degen. Förr i tiden så bakade man ju så att det skulle räcka till många kaffekalas under julhelgerna. Glad

Har min mors gamla recept på ingefärspepparkakor, och det tog en hel dag att baka dem (plus att degen skulle röras ihop dagen innan). Hela familjen hjälpte till. Ett år räknade min mor hur många pepparkakor det blev av degen, och hon fick det till ca 900 stycken. De ska dock bakas ut lövtunt, så det var nog därför det blev så många.

Kan berätta att det inte fanns en pepparkaka kvar efter trettonhelgen. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-24 17:48 #13 av: Tant Grön

När degen är färdig efter en natt i kylskåpet, så brukar jag dela den i tre, göra två rullar och slå in i folie och plastpåse och frysa. Den första bakar jag  ut till lusse, den andra till jul och den tredje till nyår.

Anmäl
2018-10-24 17:52 #14 av: Carmarino

Känner jag mig själv rätt (och det gör jag vid det här laget), så lär de där rullarna bli kvar i frysen till midsommar ungefär om jag skulle göra som du. Skrattar

Skivar du dem och bakar dem som de är, eller kavlar du ut dem och stansar med pepparkaksmått?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-24 19:10 #15 av: Tant Grön

Jag kavlar, skivade är fusk. Skrattar

Anmäl
2018-10-25 12:24 #16 av: Carmarino

Tummen upp

Tänkte mest för att du skrev att du gör rullar och fryser in. Är det inte enklare att göra platta rektanglar och frysa in? Då är det ju bara att börja kavla direkt. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-25 14:25 #17 av: Tant Grön

Vet inte, antagligen för att det går åt mindre folie med rullar. 

Anmäl
2018-10-25 16:51 #18 av: Carmarino

Aha. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-07 08:48 #19 av: Lavine

Nu har ni ju redan pratat om cedroolja, annars tycker jag att det klockrent låter som det. I min familj görs de inte med citronvariant, vad jag vet i alla fall. De är rätt hårda och riktigt peppriga och otroligt goda och "gammeldags". Glad Men det skadar ju inte att göra lite av varje i pepparkaksväg!

Anmäl
2018-11-07 09:08 #20 av: Tant Grön

#19 Om du orkar så skulle jag gärna vilja ha receptet. Glad

Anmäl
2018-11-07 09:16 #21 av: Lavine

#20  De görs inte i mitt hushåll så att säga, så jag har inte receptet, jag äter dem bara, haha. Men jag ska ha frågan i minne! 

Anmäl
2018-11-07 09:17 #22 av: Tant Grön

#21 Tack. Glad

Anmäl
2018-11-07 21:19 #23 av: Lavine

#20 Jag har inte receptet ännu, men är i stort sett säker på att det är recept nummer två här, Rånepepparkakor. Det syns också en bild på hur de ser ut. 

https://www.lyckasmedmat.se/blog/recept-pepparkakor-n113

Anmäl
2018-11-07 21:40 #24 av: Tant Grön

#23 Det skulle kunna vara dom, jag får väl provbaka. Men en halv burk ingefära låter väldigt mycket???

Anmäl
2018-11-08 08:05 #25 av: Lavine

#24 Oj! Det missade jag. Det måste absolut vara felskrivet, en burk kan ju vara ganska olika. Jag försökte googla nu men kom inte till något recept som var kompatibelt. Känns som att ingefäramängden är rätt viktig, jag forskar mer och återkommer. 

Anmäl
2018-11-08 08:50 #26 av: Tant Grön

# 25 Det kan ju vara så att burkarna var mindre förr.

Anmäl
2018-11-08 11:54 #27 av: Carmarino

Hittade det här receptet, där det ska vara 2 msk mald ingefära:
http://ogonblickinorr.blogspot.com/p/ranepepparkakor.html

Har mailat Lyckas med mat och frågat hur mycket ingefära det ska vara i deras recept. De brukar vara rätt snabba på att svara, så vi får se vad de säger.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 14:28 #28 av: Tant Grön

Åh, tack vad snälla ni är. Får väl baka både dom och mormors pepparkakor.

Anmäl
2018-11-08 14:57 #29 av: Carmarino

Kul. Vi ser gärna bilder på båda sorterna här när du bakat dem. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 15:28 #30 av: Tant Grön

Ok, fast jag bakar dem inte samtidigt.

Anmäl
2018-11-08 16:59 #31 av: Carmarino

Då får du visa bilder efterhand som du bakar dem. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 17:10 #32 av: Carmarino

#27 Nu har jag fått svar från Lyckas med mat. Det ska vara 2-3 msk torkad ingefära i deras recept på Råneåpepparkakor. De har uppdaterat receptet på hemsidan så nu är det rätt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 17:11 #33 av: Tant Grön

Det skall jag göra. Synd man inte kan lämna smakprov via datorn, det blir nog i framtiden. Skrattar

Anmäl
2018-11-08 17:12 #34 av: Carmarino

Ja, det hade varit något det. Fast då hade man väl fått baka enorma mängder om alla skulle ha ett smakprov. Skrattar

OBS! Se #32. Nu är receptet rätt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 17:28 #35 av: Tant Grön

Ok. Jättebra. Minns nu att farmor hade kryddburkar i plåt. Googlade och fick fram dessa: http://bluenessblogg.blogspot.com/2010/01/gamla-kryddburkar.html
Såg på en annan sida att en burk innehöll 20 gram. Dagens glasburkar innehåller minst 40 - 50 gram.

Anmäl
2018-11-08 18:36 #36 av: Carmarino

20 gram mald ingefära är ca 2,6 msk (1 msk = 7,65 g). Så kanske det faktiskt ska vara en halv burk? Personligen hade jag nog valt 2 msk, för ingefärssmaken kan lätt bli för skarp i kakor.

https://www.recepten.se/info/ingefaera.html

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-08 19:43 #37 av: Tant Grön

Jag provar nog med 2 msk. Glad

Anmäl
2018-11-08 19:45 #38 av: Carmarino

Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.