Gräddtårtans dag - första söndagen i oktober
På söndag är det gräddtårtans dag. Lägg gärna in en bild på era gräddtårtor här.
Vill man vara ute i god tid så kan man baka bottnen redan nu, och frysa in. Det är bra att göra det, för det är lättare att dela den om den varit frusen först. Här är ett recept som jag tycker funkar bra:
Ingredienser:
4 st (250 g) stora ägg
2 dl (100 g) strösocker
1 dl (60 g) vetemjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 tsk (10 g) bakpulver
Ugnstemp: 175°C
Arbetsbeskrivning:
Smörj en springform 20 eller 24 cm i diameter. (Bottnen blir högre med den lilla springformen.)
Vispa ägg och strösocker poröst. Man ska se spår efter vispen i smeten när den är klar.
Sikta vete- och potatismjöl väl med bakpulvret, vänd ner i äggsmeten och blanda väl.
Häll smeten i springformen.
Baka i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Låt svalna, plasta in och förvara i kyl eller frys åtminstone till dagen efter.
Det är lättare att dela tårtbottnen om den varit frusen först.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
- Redigerat 9/21/21, 4:00 PM av Carmarino
Idag är det gräddtårtans dag. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gräddtårtans dag idag. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Hur man lyckas misslyckas m både tårtbotten(2ggr dessutm å fyllning😅 men räddar upp. Trodde botten var klar, tog ur, vände formen å vips var hela smeten ute-var smet å färdig blanda. Tryck ihop å så in igen i 20 min. Sen när man skär blir det fel s p man får lov att göra ett hjärta ist😅 Å fyllningen var huuur rinnig som helst-in i frysen fem min så var det en perfekt konsistens på moussen!
Det är hemligheten för att bli en bra konditor - att kunna rätta till ett misstag. Precis sådant som juryn i Hela Sverige bakar gillar. Tårtan blev ju hur bra som helst trots misstagen.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag är det gräddtårtans dag.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Gräddtårtans dag idag. Har ingen tårta hemma och kommer inte att baka någon heller, så det blir inget firande för mig.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag är det gräddtårtans dag.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Vilken jättefin tårta i #0 Ser helt fantastisk ut!
Skulle aldrig våga mig på att försöka göra en gräddtårta. Känns som ett alldeles för stort projekt för mig. Skulle ta hur många timmar som helst haha.
Jag får vänta på kladdkakans dag istället och satsa på det😃
#12: Det är min svägerska som gjort den. Hon jobbade på konditori i yngre dagar. 😊
Själv är jag inte så bra på tårtor, även om jag gjorde en rätt fin när jag gick en "förberedande konditorkurs". Av någon anledning fotograferade jag inget av allt det jag bakade då. 😖
Kladdkakans dag är den 7 november, så du behöver inte vänta så länge. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ