9 Recept övrigt

Smördeg utan socker

2018-03-19 12:47 #0 av: Carmarino

Läste Svenska öden & äventyr idag, och i den tidningen finns alltid några sidor från Hemmets Journal från förr i tiden. I det senaste numret var sidorna från 1948, och det fanns bl.a. med ett recept på "enkel smördeg" till en fruktpaj.

Tänkte testa det någon dag, men om någon av er också vill testa det så kommer receptet här:

Ingredienser:
250 g vetemjöl
2 msk brännvin
6 msk vatten (en knapp deciliter)
250 g smör

Gör så här: 
Rör ihop allt snabbt.

Gräddas i god ugnsvärme.

Vet inte riktigt hur mycket det är, men hittade följande riktlinjer på http://internetkokboken.se/mattovikt.htm:

Omvandlingstabell för ugnsvärme
Mycket svag ugnsvärme = 125 grader C
Svag ugnsvärme = 175 grader C
Medelgod ugnsvärme = 225 grader C
Mycket god ugnsvärme = 275 grader C
Het ugnsvärme = 300 grader C

Vanligast verkar det vara att använda 225-250 grader för smördeg.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-19 13:16 #1 av: Huygens

Hmm.. En gissning.

God ugnsvärme = 250 oC (?)

Jag gissar att slutresultatet blir som en hård (?) kaka? Stannar verkligen allt smör kvar i degen?

Edit: wikipedia håller inte riktigt med mej.


Anmäl
2018-03-19 13:28 #2 av: Carmarino

Kollade lite olika recept på smördeg, och där var det antingen 225 eller 250 grader, så jag tror att man kan använda vilket som.

Ja, slutresultatet blir "knaprigt". Receptet är till en pajdeg, och pajskal brukar ju vara rätt hårda. Normalt använder man ju smördeg till frasiga kakor typ wienerbröd, men det går att baka ut dem till småkakor också.

Jodå, smöret stannar kvar i degen om man bara blandar den ordentligt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-19 13:30 #3 av: Carmarino

Tack för länken. Den var jättebra. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.