Annons:
Etikettrecept
Läst 13513 ggr
dragonstar
12/14/15, 5:48 PM

Tipps på fyllning i chokladpraliner.

Har köpt för att för första gången göra egna praliner. Men behöver tips på recept till fyllning.

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.

Annons:
Carmarino
12/15/15, 3:09 PM
#1

Sök på pralinfyllning så får du upp mängder av recept. Har själv sammanställt ett dokument med recept på de fyllningar jag tyckte lät bäst. Det blev sju sidor! Ett bra grundrecept på tryffel/ganache är:

1 dl (100 g) grädde
100 g choklad (eller 200 g för en fastare tryffel)
1 msk (20 g) glukos/honung och/eller 25 g rumstempererat smör

Hacka chokladen (eller smält den försiktigt i mikrovågsugn).
Koka upp grädden, glukos och eventuell smaksättning. Låt gärna stå och dra 15 minuter eller mer för att smaksättningen ska "sätta sig".
Blanda ner den heta grädden i den smälta chokladen och rör till en slät smet. Låt svalna. Fyll eventuellt smeten i en spritspåse.
Fyllningen kan först ge ett intryck av att vara alldeles för lös för att kunna användas, men den blir krämigt len och fin när den väl svalnat helt i kylskåp.

Förslag på smaksättning:
Finrivet skal av apelsin, citron eller lime, samt ev. 2 msk saft
likör eller sprit, 1–2 msk
några droppar mintarom
hallon (mosa ca 2 dl hallon med 1 msk Socker och låt rinna av)
blåbär (tinade, avrunna och mosade)
jordgubbar, ca 1 msk, passerade eller mixade
lakrits, t.ex. pulver eller mortlad turkisk peppar
saffran, 0,5-1 g
pepparkakskrydda
jordnötssmör
hasselnötskräm/nutella
After Eight

Det blir otroligt gott att göra en tryffel på vit choklad och lime (2 st). Trots att jag egentligen inte tycker om varken vit choklad eller lime så gör kombinationen att t.o.m. jag tycker det är gott. 🙂

Gillar man jordnötter så är detta en god fyllning:

1 dl jordnötssmör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
3 msk mjölk

Fyll en sprits med massan och fördela i pralinskalen.

Gillar man mandelmassa:

150 g mandelmassa
15–30 ml whisky, eller annan sprit/likör

Blanda mandelmassan med spriten till en jämn och slät massa. (Riv eventuellt mandelmassan med ett rivjärn, om den är torr.)

Sedan kan man även göra kolafyllning. Koka då kolan till ca 114 grader. Låt svalna i kallt vattenbad, häll i en spritspåse och fyll kolan i pralinskalen. Vill man göra det enkelt för sig kan man använda dulche de leche. Se http://www.recepten.se/info/karamelliserad_mjoelk.html för information hur man gör det själv, om man inte har någon affär i närheten som säljer färdig (http://www.pampasdeli.se/cms.php?id_cms=8). Man kan naturligtvis även smaksätta kolan om man vill.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: