Fettisdagen och internationella pannkaksdagen - tisdagen efter fastlagssöndagen
Fettisdagen är idag, den firar vi till minne av den hederliga bakelsen med grädde, bulle, mandelmassa, florsocker.
Semlan kallas i b.la Finland, och på många ställen här i Sverige, för fastlagsbulle. I Estland käkar man också gärna semla, fast man där istället brukar kalla den för "vastlakukkel" .. Även i Danmark, Norge äter man semlor, men istället för mandelmassa föredrar man sylt. Och det är kanske gott det också?
Finns tusen sätt att äta semlan på. Hur brukar du äta din? Föredrar du "het vägg" (semla i varm mjölk) eller bara att äta den som den är?
- Redigerat 2021-09-21 15:54 av Carmarino
Jag har käkat en semla idag, den var hur god som helst. Vanligtvis äter jag den med varm mjölk men nu åt jag den som det var! Bor i England och här käkas det också semlor! Dagen kallas dock Pancake-day och man äter semlor och pannkakor :)
#1: Jaså? :) Åh, det var något nytt jag fick lära mig nu då :D Man lär sig något nytt var dag ;)
Ska äta en lite senare precis som den är :)
/ J
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game" Sajtvärd för aupair.ifokus.se/ & bakverk.ifokus.se/
Har ätit den första semlan idag som kommer från caféet en bit bort (orkade inte baka detta året) och jag brukar äta den som den är, så gott!
jag brukar äta dne som den är, dock har jag ätit med både mandelmassa och sylt, men föredrar helt klart mandelfyllningen! Igår var det även här i sverige internationella pannkaksdagen om jag inte minns fel. :) för två år sen, inföll semledagen på internationella kvinnodagen. (onödig fakta) :)
Med lite socker i botten.
http://tantblog.wordpress.com
- En liten tant några steg med sleven från bakeliten.
Åt fastlagsbulle i går, dock inte hemlagad eftersom att jag var borta hela helgen..
Jag äter den som den är, men tar ofta bort lite grädde för att det gör mig illamående i stora mängder.. haha ;)
~ Kram Nadja ♥
♥ Ålandskaninhoppare ♥ Vardagsblogg ♥ Kaninblogg ♥
Jag vill ha en traditionell semla med mandelremons. Fast saffranssemlan är också ljuvlig. Pistageremons är också väldigt gott, jag gillar pistage till annat med. Vi har provat det mesta nya nu med choklad, sylt, mos osv, men inte slår mandel eller pistageremonsen.
Idag är det fettisdagen, och det är även internationella pannkaksdagen.
Själv är jag inte särskilt förtjust i fastlagsbullar (semlor för er norr om Skåne 😉) så jag kommer inte att äta någon idag. Pannkakor gillar jag däremot, men kommer inte att äta några sådana heller.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#8 När jag var barn sa vi fastlagsbulle (Västergötland). Vi åt den alltid med varm mjölk.
#9 Kallas det inte hetvägg om det är med varm mjölk?
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#10 Fastlagsbulle var det innan den hamnade i mjölken, sen var det hetvägg. Vi sa också fettisdagsbulle.
#11 Aha, trodde det var lokalt skånskt, efter det danska "fastelavnsbolle". 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Tror vi började säga semla någon gång på 80- talet.
Idag är det fettisdagen. Dags att äta fastlagsbullar/semlor alltså. Fast de flesta har väl tjuvstartat för länge sedan.🙂
Det är även internationella pannkaksdagen, så gillar du inte semlor kan du äta pannkakor istället. Eller varför inte en pannkakssemla. Spritsa en sträng mandelmassa tvärs över pannkakan och spritsa grädde över mandelmassan. Rulla ihop pannkakan så har du en pannkakssemla.👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Hade planerat att göra en wienerbröds semla! men så drog en på sig en jäkla förkylning XD (tbh, hemma från skolan första dagen hittills i gymnasiet XD)
så blir att göra semla till helgen! (hade tänkt göra smördeg å frysa in å se hur det blir)
ej ätit ngn semla får hittills :)
Men i min familj, syrran föredrar en semla bulle m mycket mandelmassa å knappt någon grädde, mamma normalt m mandelmassa å lite grädde, pappa normalt, jag mkt mandelmassa å normal grädde :)
åt dock jättegod blåbärsemla för ngt år sedan…
Hoppas du kryar på dig snart. Förkylningar är inte kul.
För min del är jag inte så förtjust i vetebullar och inte grädde heller, så jag kan lika gärna bara skära mig en skiva mandelmassa och äta den som den är. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Mandelmassan är absolut det godaste. 😛
och grädde 😃
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Nutellasemla är skit gott! Min lilla hamster Popcorn fick sin första semla, en banansemla med liten klick grädde mellan idag C:
Idag är det fettisdagen och internationella pannkaksdagen.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Det är fettisdagen och internationella pannkaksdagen idag.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag är det fettisdagen och internationella pannkaksdagen.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#23: Det var ett lagom pris. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Fettisdagen är gjort bort nu men jag har semmelbullar kvar i frysen.
Så jag undrar #24 hur gör du vaniljkrämen som ser så smaskig ut på bilden?
#26: Den är superenkel att göra. 😊
2 dl mjölk
4-5 msk marsánpulver (kallrörd, inte kokbar)
Rör ihop tills krämen tjocknar.
Jag tog 5 msk pulver, men det var nog lite för mycket för krämen blev lite väl fast, så jag tror 4 msk är mer lagom.
Idag har jag för övrigt gjort en annan fyllning, eftersom jag får en fikagäst i eftermiddag. Det blir chokladganache den här gången:
110 g mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
0,5 msk (ca 7 gram) smör, rumsvarmt
1 krm salt
Ev. 0,5 msk honung
Finhacka chokladen.
Koka upp grädden (och ev. honung) och häll över chokladen. Låt stå ca 30 sekunder.
Tillsätt smör och salt och rör tills ganachen är mjuk och slät.
Täck ytan med plastfolie och låt svalna i rumstemperatur ca 30 minuter.
Jag vill inte ha ganachen för söt så jag skippade honungen.
Brukar också smälta chokladen försiktigt i mikron först, för då är det enklare att få ganachen slät.
Ska inte använda den förrän i eftermiddag, så jag har låtit den stå i rumstemperatur sedan jag gjorde den. Kommer att vispa upp den med elvisp innan jag spritsar den i bullarna. Då blir den fluffigare.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#27 Tack! Ja den vaniljkrämen verkar så enkel så till och med jag borde kunna lyckas med den😃 Måste bara köpa marsanpulver. Ska absolut testa!
Och chokladfyllning lät ju också så himla gott!
https://www.willys.se/produkt/Marsan-Snabb-101412937_ST
Visst är det typ en sådan?
#29: Jäpp, exakt den är det. 😊
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#28: Chokladfyllningen var i och för sig god, men den blev lite för lös så spritsningen var bara fin någon minut innan den började säcka ihop och rinna ut. 😖
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#30: Har aldrig gjort vaniljkräm på äggulor m.m. så jag vet inte om det går att rädda den.
Läste det här tipset, så om du har kvar "äggröran" kan du ju alltid testa:
Om vaniljsåsen skulle skära sig kan du ”rädda den” genom att vispa ner lite kall vispgrädde.
https://www.gp.se/kultur/recept/godaste-vaniljs%C3%A5sen-1.647852
Gör i princip aldrig något som enbart kräver äggulor eller äggvitor, för det slutar alltid med att jag får slänga resten av ägget eftersom det aldrig blir av att jag gör något av dem.
Här är en vaniljkräm på hela ägg:
https://www.koket.se/josephine-palm/kakor-och-tartor/agg-och-mejeri/graddtarta-med-vaniljkram-och-sylt
Har inte testat den själv, så jag vet inte hur lätt den är att göra.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ja jag hade kvar äggröran till idag som tur är. Jag orkade inte göra nåt mer åt den igår utan ställde den i kylen bara.
I morse värmde jag den igen och vispade som ett tok samtidigt som jag tillsatte kall vispgrädde.
Och helt otroligt nog så gick den ihop igen. Och nu har den kallnat och ser fortfarande bra ut. Helt otroligt, jag trodde den var körd.
Så ikväll blir det vaniljsemlor😊
#34: Så bra. 👍😊
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Det är fettisdagen och internationella pannkaksdagen idag.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Någon semla blir det inte för mig förrän tidigast 20:e februari.
'We're All Mad Here'
Alice's Adventures in Wonderland
Värd för Musik, Sagan om Ringen & Återbruk.
Medarbetare på Hår, Medeltiden, Te, Träning & Vikingar
"If only I could be a merman" / Billy 🧜♂️
#37: Det blir ingen för mig heller, men det beror mest på att jag inte tycker de är särskilt goda. 😊
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Jag gillar semlor. Men mycket godare med hembakta än de man köper. De har varit så torra de jag köpt så det har jag slutat med.
Just nu har jag degen på jäsning till semmelbullar.😋
#38: En smaksak. 😊
Gillar inte mandelmassa så föredrar om det finns en annan fyllning så att man inte måste skrapa bort den innan man kan börja äta.
'We're All Mad Here'
Alice's Adventures in Wonderland
Värd för Musik, Sagan om Ringen & Återbruk.
Medarbetare på Hår, Medeltiden, Te, Träning & Vikingar
"If only I could be a merman" / Billy 🧜♂️
#39: Förra året bakade jag släta bullar, så jag kunde göra egna fastlagsbullar, men i år har det inte blivit något bakat.
#40: För mig är det tvärtom; gillar mandelmassa men inte vetebulle och grädde. 😁
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ