Annons:
Etiketterartikelsmåkakor
Läst 7692 ggr
leemland
11/24/15, 10:30 AM

Pepparkakan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu när Julen närmar sig med stormsteg har jag har gjort en liten artikel om Pepparkakan och dess historia.

Var exakt pepparkakan kommer från är inte riktigt säkert, då det finns för lite information om detta. Och dess namn är också oklart, men en teori är att det är för kryddningen/kryddorna.

Historikerna tror att pepparkakan kan ha anor från 1700 f.Kr och det förekommer även texter om att romerska krigare hade med sig pepparkakor ut i krigen för att de höll så pass länge utan att mögla.

Till Sverige kom pepparkakan först på 1300-talet, troligtvis från Tyskland. Det var till kung Magnus Eriksson och Blanka av Namurs bröllop som det finns nedtecknat uppgifter om att råvaror till pepparkakan köpts in och detta skedde år 1335.

I början användes peppar som en av ingredienserna i degen, men också ingredienser som anis, fänkål, cederolja, kardemumma, syltad citron och pomeransskal användes i degen. För att söta degen användes inte Socker eller sirap under medeltiden utan de använde istället honung. Ofta penslades pepparkakan med vatten också för att se mer aptitlig ut. Oftast var det nunnor som bakade pepparkakorna och de såldes hela året som medicin i klosterapoteken då de ansågs ha lugnande effekt och lindrade matsmältningsbesvär.

Ta en pepparkaka så blir du snäll”

Inte minst kungligheterna i Norden uppskattade pepparkakan, Unionskungen Hans blev till och med ordinerad pepparkakor mot sitt dåliga humör- därav kommer kanske myten om att man blir snäll av pepparkakor.

Det var på 1700-talet som pepparkakan hamnade i de svenska kokböckerna och därmed blev pepparkaksbak vanligare i hemmen. Men det var inte förens på 1800-talet som pepparkakan blev förknippad med julen. Det har även producerats lite udda pepparkaksvarianter under åren, bland annat så har det funnits vita pepparkakor som dekorerades med karamellfärg. Och det var ända in på 1900-talet som peppar eller kryddpeppar användes i recepten.

Idag så exporterar Sverige pepparkakor med olika smaksättningar till andra länder bland annat till USA.

1996 instiftades i Sverige pepparkakans dag som firas den 9 december. Och denna dag instiftades av AB Annas Pepparkakor.

Källor: 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pepparkaka

http://www.bageri.se/aktuellt/nyheter/det-visste-du-inte-om-pepparkakor/

http://pepparkakan.com/kuriosa/

https://pixabay.com/sv/pepparkakor-br%C3%A4nning-dekorera-1091543/

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

  • Redigerat 10/14/23, 1:26 AM av Carmarino
Annons:
nickiee
11/25/15, 1:24 PM
#1

fint skrivet

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

leemland
11/25/15, 6:50 PM
#2

#1 Tack 🙂

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Pyttelite
12/9/17, 3:44 PM
#3

Intressant artikel skulle vara kul att provlaga lite olika varianter.

Undrar hur det smakar med peppar i och när det skrivs om honung får jag genast association till de berömda honungskakorna i Christiansfeld.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Carmarino
12/9/17, 4:41 PM
#4

Du får testa att göra en pepparkaksdeg och tillsätta en tesked mald peppar. 🙂

Här är ett recept på honungspepparkakor. Vet inte om de liknar honungskakorna du nämner, men det är rätt mycket honung i dem, så lite honung bör de smaka åtminstone. Att döma av bilden till det här receptet så verkar det dock vara mer som våra skånepepparkakor, även om ingredienserna inte är riktigt samma och det inte ingår honung i dem.

Här är ett annat recept på Honningkager, som verkar aningen lättare. Men det är förstås inte Christiansfeld-honningkager.

(Några av recepten är på danska, men jag kan översätta om det är något ni inte förstår.)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Pyttelite
12/9/17, 5:34 PM
#5

Tack för tipsen!

Christiansfeld är en väldigt speciell plats och deras Honungskakor är väldigt berömda. Håller med om att det finns skånepepparkakslikhet i smak men med lite mer godis i.

Såg att det skulle vara 1kg honung och 1kg vetemjöl i det sista receptet. Kan tänka mig att det blir många kager av det receptet eller få om degen är god …

Roligt med danska recept - en hel del matidéer vandrar ju mellan länderna med lite anpassningar.

Christianfeld (Honningskagernes by) har i sig en väldigt intressant historia. En stad väl värd ett besök och det var om jag inte minns fel Herrnhutarna som lanserade det berömda Honungskakekonceptet även om det säkert är baserad på en gammal idé.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Carmarino
12/9/17, 5:45 PM
#6

Honungskaka låter ju faktiskt som något som skulle kunna komma från Tyskland, så det är inte omöjligt att det kom till Danmark med Herrnhutarna. Fast den tyska Honigkuchen verkar vara lite annorlunda. (Här kan jag inte ställa upp med översättning. 😉)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Pyttelite
12/9/17, 5:50 PM
#7

Tack det blev ju en extra tyskalektion!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Carmarino
12/9/17, 6:03 PM
#8

Ja, verkligen. Förstår visserligen det mesta, men det är några ingredienser som jag inte känner till. Det här receptet var faktiskt lite lättare att förstå.

Där finns dessutom bilder på ingredienserna, så nu har jag lärt mig att kanel heter Zimt på tyska. TL vet jag redan att det är Teelöffel, d.v.s tesked. Prise gissade jag betyder nypa, och det stämde. Pk förstod jag var paket, men hur mycket innehåller ett paket då? Jo, 16,5 gram. Sedan ska man inte smörja formen med Öl utan med olja. 😃

Verquirlen betyder vispa, och det är ju logiskt när det gäller ägg. Slutligen betyder Backrohr ugn, så nu vet jag precis hur man bakar en tysk Honigkuche. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: