Övrigt

Marsipan

2015-03-19 21:05 #0 av: leemland

Man vet inte säkert var marsipanen härstammar från allra först. Men den marsipan vi känner till idag kommer från 900 talets Persien. Och marsipanen nämns för första gången i Sverige på 1520 talet. Men själva mandeln nämns redan på 1300talet i Nordens handelsförordningar.

Marsipan är huvudsakligen gjort av socker och mandel. Men där blandas också i lite glykos för att få ihopa det till en massa och undvika att sockret kristalliseras. Ju högre andel mandel där är i marsipanen desto finare är den.  

I bakning använder man bland annat kavlingsmarsipan och figurmarsipan. När man köper marsipan ska den förvaras i kylen för bästa hållbarhet. 

När det är dags att kavla marsipanen så kan man bland annat använda florsocker, mjöl eller maizenamjöl, men det man ska tänka på är att när man haft mjöl på marsipanen så förkortas hållbarheten på kvarstående marsipan. Figurmarsipanen har lite längre hållbarhet än kvalingsmarsipanen då den gått igenom en lite längre process än vad kvalingmarsipanen gjort. 

När man gjort figurer eller liknande av figurmarsipanen så håller den sig bäst i rumstemperatur i en burk eller kartong. Om man har det färdiga alstret i kylskåpet kan det hända att där blir kondens och därmed förstör ytan på alstret man gjort. Var dock noga med att inte överarbeta marsipanen över huvud taget.!  





















Källor: 
Kutterkonfekt.se
Marsipan wikipedia
Marsipanskolan.se

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl
2017-10-22 14:41 #1 av: Carmarino

För diabetiker, och andra som vill undvika för mycket socker, så har jag hittat ett par recept på hur man kan göra egen marsipan.

3 dl mandelmjöl
ca 4 msk sukrin melis
ca 3 droppar bittermandelarom
2 äggvitor

Blanda mandelmjöl med sukrin melis och ett par droppar bittermandelarom. Rör sist ner äggvita. Tillsätt mer mandelmjöl efter behov om degen blir för lös.

Från: http://bakasockerfritt.se/tag/marsipan

200 g mandelmjöl
2 dl stevia sötströ
1 äggvita
2 msk vatten
3 dl sukrin melis

Blanda mandelmjöl och stevia sötströ. Tillsätt äggvita och 1 msk vatten. Mixa till en hård massa. Tillsätt sukrin melis en msk i taget och tillsätt mer vatten efter behov.

Från: http://nouw.com/sockerfritt/sockerfri-marsipan-27605920

1 dl finmalt mandelmjöl
0,75 dl mandelmjölk
En nypa äkta ekologiskt vaniljpulver
0,5 dl agave sirap, mer efter behag, annan sötning går också bra

Blanda alla ingredienser till marsipanen i en bunke. Om du använder dig av grovmalet mandelmjöl kan du behöva minska mängden vätska för att få en lyckad konsistens. Ta därför lite vätska i taget tills du har en bra marsipankonsistens.

Från: https://www.naturligtsnygg.se/hurbrasomhelst/tag/sockerfri-marsipan/

Vill du göra mandelmassa istället så är detta ett bra recept.

1,5 dl sötmandel
3 msk vispgrädde
2 Medjool-dadlar (alt 3-4 vanliga färska dadlar), urkärnade
1 krm ekologiskt äkta vaniljpulver (ej vaniljsocker)

Skålla och skala mandlarna.
Lägg dem i en matberedare och kör tills de är finhackade.
Hacka dadlarna och lägg i matberedaren.
Tillsätt äkta vaniljpulver och 2 msk av grädden.
Kör i matberedaren till en smidig massa.
Tillsätt eventuellt mer grädde om den inte går ihop.

Från: https://dengodabarnmaten.wordpress.com/tag/mandelmassa/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.