Annons:
Etikettertårtorartikel
Läst 15540 ggr
[Sabina]
2014-07-14 21:52

Tårthistoria

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tårta eller kaka? Vad är skillnaden? Båda är sötare bakverk för mer än en person. Utmärkande för tårtan är de olika lagren, fyllningen och i viss mån dekorationen liksom syftet eller tillfället. En tårtbotten är en typ av mjuk kaka som inte är tänkt för direktkonsumtion utan ingår som beståndsdel i en tårta för tårtan som helhet är normalt heller inte gräddad.

Ursprunget till ordet ”tårta” är inte helt utrett, en teori är att det kan vara besläktat med ordet tortyr. Ordet tårta kommer från franskans tarte som i sin tur kommer från latinets torta, dvs. rund brödkaka, som är bildat till böjningsformen av Torquere i betydelsen vrida, där det har att göra med att man vrider lemmarna ur led.

Bröd har länge ansetts bringa lycka.

Vid de antika grekiska och romerska bröllopsfestligheterna kom gästerna med runda brödkakor, som lades på festbordet. Bröden  travades på varandra till en pyramid och traditionen med en hög bröllopstårta i flera våningar tros ha börjat under antikens bröllopsceremonier.

Vid det engelska medeltidshovet sägs det ha funnits en fransk kock som kom på att fästa ihop bröden med kristyr till ett högt bakverk. Så skapades bröllopsvåningstårtan, som även i vår tid står framme under hela måltiden till allmänt beskådande för både brudpar och gäster.

Ju högre tårta, desto finare bröllop; Under den viktorianska eran (ca år 1800-1900) dekorerades tårtan till svulstiga, höga konstverk med hjälp av kristyr, Socker och Marsipan. Konditorns skicklighet sattes på prov och man firade orgier i dekorativa skapelser. Brudparet skar den första biten och åt av den, innan gästerna serverades. Toppen sparade man för att ätas på den första bröllopsdagen. Enligt det engelska ursprungssättet bestod tårtan av en spritindränkt torr sockerkaka, som med det utvändiga kristyrhöljet kunde bevaras i flera månader.

Numera associerar vi tårta som ett slags större bakverk, bestående av flera lager tårtbotten med fyllning emellan och dekorationer ovanpå. Tårtbottnarna är oftast platta och tillverkas av sockerkaka, maräng eller mördeg. Man kan garnera sin tårta med exempelvis grädde, Marsipan, choklad, frukt, bär, mandel eller smågodis.

Tårta äts i första hand för att fira något, exempelvis vid födelsedagar, dop och bröllop eller för att förgylla tillvaron. Tårta är också vanligt på midsommarafton, då den gärna består av grädde och jordgubbar, vid påsk eller på senare år, vid Halloween.

En tårta döps oftast efter de ingredienser som ingår i tårtan, till exempel chokladtårta, jordgubbstårta, marängtårta, banantårta osv. Ett mindre bakverk som endast består av en portion tårta, kallas traditionellt för bakelse. Numera då det blivit mer populärt med amerikanska bakverk, räknas även cupcakes ibland som en portion tårta. En annan variant på en liten avlång tårta kallas för stubbe. Den populäraste tårtan i Sverige är prinsesstårtan

Tårta på andra språk:

Tårta på norska = Kake
Tårta på finska = Kakku
Tårta på danska = Kage
Tårta på isländska = Kaka
Tårta på engelska = Cake
Tårta på tyska = Kuchen
Tårta på franska = Gâteau, Tarte
Tårta på spanska = Tarta, Torta

Källor:

http://www.historiskaord.se

http://www.kungahuset.se

http://tårtor.net

  • Redigerat 2023-10-14 01:26 av Carmarino
Annons:
Tessen
2014-07-15 15:00
#1

Jättebra artikel och bra initiativ att skriva den! Det uppskattas alltid och den är bra skriven och intressant! :) Intressant att få lite information och fakta bakom bakverken historia!

/T

[Sabina]
2014-07-15 19:28
#2

Tack, vad roligt att du uppskattade den 🙂 .

Upp till toppen
Annons: