Annons:
Etikettertårtorartikel
Läst 20165 ggr
Gunlog
10/9/11, 6:56 PM

Gräddtårtans dag första söndagen i oktober

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Alla har någon gång tänkt på hur jobbigt det är att göra en egen tårta. Men det är inte alls jobbigt. Det är enklare än vad man tror... Det finns så många fina formar i olika former, och det blir saftigt och gott även att göra en själv. Man kan ha många olika ingredienser i. Låt fantasin flöda...

Botten är den enklaste att göra, nämligen sockerkaka.

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl vatten el. mjölk
  • 3 dl vetemjöl

Smörj och bröa en hålform, lite större än 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.

Vispa ägg och Socker vitt och pösigt med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa ihop med elvisp.

Tillsätt vetemjölet och kör försiktigt med elvispen.

Smält smöret, häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

Direkt när du tar ut den från ugnen så strör du ganska mycket strösocker på den. Lägg sedan ett fat ovenpå och vänd det hela om. Knacka lite lätt så att kakan lossnar från formen. Låt sedan kakan kallna under formen.

Mitt tips nu är hur jag har gjort denna nalle-tårta. Den finns många olika sätt, men jag tycker det är lättast så här:

  • 1 burk cocktailfrukt
  • 5 dl vispgrädde
  • hallonsylt
  • pyntgelé (grön & röd)
  • mandarinklyftor på burk
  • kulörtströssel till glass

Dela kakan i två delar så att det blir en ovandel och en underdel. Lättast är en vanlig brödkniv. Lägg delarna på vars ett fat, med "skalken" neråt på fatet. Ta spadet från cocktailfrukten och ös försiktigt över kakan så att den drar åt sig allt spadet. Man måste ösa ett par gånger så att kakan verkligen blir våt. Gör gärna detta dagen innan.
På bottendelen: Mosa cocktailfrukten med en gaffel och finfördela över kakan. Vänd över ovandelen ovanpå och bred på hallonsylten. Täck därefter hela kakan med grädde. Lägg mandarinklyftorna som på bilden. Rita med den röda och den gröna pyntgelén. Enkelt och mycket, mycket gott!

Andra tips på hur man kan göra det ännu enklare är att blanda vispad grädde ihop med drottningsylt. Ta detta både emellan lagren och ovanpå. Ta ananaskross mellan lagren. Spara då lite vispad grädde, ta i en sprits och spritsa ut vita gräddtoppar runtom uppe på tårtan. Häll lite cocktailfrukt i mitten tillsammans med ananasbitar, eller blanda hallon och mandarinklyftor. Riv lite choklad över.

Möjligheterna till en god tårta är oändliga, bara man ser till att tillsätta spad i kakan innan man gör själva tårtan. Är den saftig så blir den god. Om man gör tårtan dagen innan och själva garneringen dagen då man ska servera den, det är det bästa.

Denna tårtan gjorde jag på min sons 5-årsdag förra året, och gissa om den blev god!

Se så!

Nu finns det inga ursäkter längre. Bara att sätta igång!

För nötallergiker rekommenderar jag Wasa Ströbröd som är gjort på knäckebröd. Laktosallergiker ska naturligtvis ha laktosfri mjölk och margarin.

Om ni inte har alla ingredienser hemma, kan jag rekommendera en helt annan sorts sockerkaka:

  • 4 ägg
  • 2kkp strösocker
  • 2kkp vetemjöl

Smörj och bröa en form. Grädda i ugn 200°C i ca 30 minuter, eller tills kakan är torr. Håll koll med en sticka.

Lycka till!

/Jenny

(Denna artikeln är lånad från kalas.ifokus.se)

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Annons:
pigeons7
11/29/17, 10:35 PM
#1

Fin söt nalle tårta 🎂❤️🙂 Alltid gott att baka egen tårta hembakat är godast! mums! :)

Upp till toppen
Annons: