Tårtor

Vad kan man täcka tårtan med?

2008-02-29 23:49 #0 av: Solaika

Det finns många sätt att täcka en tårta. Här kommer en liten beskrivning av olika material.

Att täcka en tårta är en konst i sig som ofta kräver lite träning. Men alla kan och här börjar vi med olika material man kan använda sig av.

Grädde
Detta är kanske inte ett material som behöver någon större genomgång för alla känner nog till att man kan använda det :-) Men lite tips som underlättar tänkte jag komma med i alla fall.
När jag vispar grädde har jag alltid i socker efter smak samt ungefär en knivspets med bakpulver. Bakpulver? Tänker du.
Jo, så här är det; Socker och bakpulver gör att du kan vispa grädden hård utan att det blir smör av den. Vilket i sin tur gör det mycket lättare att få grädden snyggt på tårtan. Ett tips är dock att röra en liten stund när sockret är tillsatt för att det ska börja lösa sig innan du vispar. Annars finns en viss risk att grädden blir lös när sockret smälter.

Marsipan
Även marsipan är ett kännt material, men här kommer lite tips som du kanske inte visste.
Marsipan har en ganska speciell smak och det är inte alla som tycker det är gott. Det är heller inget man rekommenderar till människor som är allergiska mot nötter och mandel då mandel är en av huvudingredienserna.
I din vanliga mataffär finns det marsipan av olika märken och kvalitet. Själv föredrar jag faktiskt Willys marsipan. Den är ganska lättarbetad och inte så grov. Men vanligast är att jag köper kavelmarsipan från till exempel Kakburken (se länkar). Där finns även färdigfärgad marsipan. Vad gäller färgerna så är marsipanen lite gulaktig i tonen på grund av mandeln. Detta gör också att färgerna inte alltid blir riktigt som man tror.
Om man har spacklat tårtan med grädde innan man ska täcka den med marsipan är det viktigt att man fodrar den innan. Det innebär att man penslar den sida som ska ligga mot grädden med flytande smör/margarin eller smält och avsvalnat smör/margarin. Detta ska man göra för att marsipanen inte ska reagera med fukten i grädden och svettas och smälta. Det är ingenting som ger smak så oroa dig inte för det.

Marsmallow Fondant
Eller MMF som det heter i "folkmun" är en massa som man gör själv. Oftast på marsmallows, men även annat skumgodis fungerar. Faktiskt även chokladdoppat skumgodis. Man smälter sitt skumgodis tillsammans med vatten/olja/kokosfett i micron eller över vattenbad tills allting är smält. Sedan rör man ihop det med florsocker till en bra konsistens, gärna lite kladdig för när man plastat in massan och låtit den vila några timmar kommer den att bli perfekt :-)
Vad gäller färgen på MMF så får den färg av det godis du väljer. Vita marsmallows ger en kritvit massa, chokladdoppat godis ger en ljusbrun massa osv. Man kan även färga med hjälp av smaksatt florsocker. Men då ska man ta med i beräkningen att det ger smak samtidigt. Florsocker finns i smakerna; Jordgubb, citron och choklad. Även kakao kan man använda för att smaksätta och färga men då måste man oftast tillsätta lite extra fett eftersom kakao är väldigt torrt.
En stor fördel med MMF är att den inte behöver fodras innan man täcker en tårta med den.
Recept på MMF kommer att läggas upp så småningom.

Sugar Paste
Sugar Paste, eller SP är en kritvit massa som smakar sött. Det är precis som det låter en sockermassa. För de som inte är så insatta brukar jag förklara det som marsipan utan mandel. Det är inte riktigt sant, men enklast för folk att förstå.
Sugar Paste går att göra själv. Men vanligtvis köper man det från någon tårtshop, tex Kakburken eller Tårtdecor (se länkar). Det finns tre mer kända märken av SP;

Bakels - köper man tex på Kakburken eller Panduro. Den är helt okej att jobba med. Vissa anser dock att den har en lite lätt kemisk doft. Den kräver också att man fodrar den innan man täcker för att den inte ska svettas och smälta, precis som marsipan.

Ballinas - köper man tex på Tårtdecor. Den finns i två smaker; Vanilj och vit choklad. Dock tycker många att vit choklad smakar mer kola. Det här är min personliga favorit. Den är smidig och lättarbetad, smakar och luktar gott och den behöver inte fodras när man lägger den på grädde. Den stelnar inte nämnvärt dock, och lämpar sig därför inte för modellering.

Regal Ice - Den här kan man köpa på kakburken om man vill ha färdigfärgad SP. Den finns även på Squires Kitchen. Dock är det väldigt många som inte alls tycker om den. Jag är en av dem. Den är alldeles för mjuk och den luktar och smakar konstigt. Den fungerar utmärkt till detaljer vid modellering men jag skulle inte rekommendera att täcka en tårta med den.
Dock finns det en variant av den som är okej. Den finns med chokladsmak. Och den smakar faktiskt choklad. Tyvärr är den fortfarande lika mjuk och svårarbetat samt kräver fodring innan man täcker med den.

All SP är kritvit från början (utom Regal Ice choklad som är chokladbrun) vilket gör att den är enkel att få i den färg man önskar. Dessutom är SP mer elastiskt är marsipan och därför är det ofta lättare att täcka tårtan snyggt.

Modelleringschoklad
Modelleringschoklad eller MC är busenkelt att göra själv. Choklad och sirap. Man ska dock inte göra som jag gjorde första gången. Marabous mjölkchoklad innehåller för mycket fett och MCn blev totalt omöjlig att jobba med. Det bästa är så mörk choklad som möjligt.
Smält chokladen, till exempel 200 gram. När allt är helt rinnande rör du i 1 dl sirap och ställer det kallt så det får stelna.
Det som är lite knöligt med MC är att den, precis som all choklad, är otroligt värmekänslig. Man bör alltså inte vara så varm om händerna och man måste jobba snabbt med massan. Ett tips är att ha kylklampar nära till hands för att hålla massan kyld.
MC fungerar både till enklare modellering och till att täcka tårtor.

Smörkräm
Smörkräm kan man använda både som täcke och som spackel. Det är en smaksak. Fördelen med att spackla med smörkräm är att de massor som kräver fodring inte behöver fodras då eftersom fettet i smörkrämen gör att massan inte svettas och smälter.
Recept på smörkräm finns det mängder av och det kommer att dyka upp några stycken framöver.

Relaterade länkar

Av: Solaika

Datum för publicering

  • 2008-02-29

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-03-10 09:16 #1 av: LinneaG

Oj, vilka bakverk! Själv har jag bara gjort phiadelphia tråta med skogsbär på :P

Kanon bra artikel!

/ Linnea, sajtvärd för Glamour

Anmäl
2008-03-10 23:26 #2 av: Liss

Känns inte smaken av bakpulver i grädden, om man har i det då?

Anmäl
2008-03-11 10:53 #3 av: Solaika

#2 Nej, det ger ingen smak alls. Det är sån liten mängd som krävs :-)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-04-21 22:13 #4 av: MonaF

hejj det finns mycket saker att täcka den me til eksempel shåklad,madarin , frukt äpple, ..

Anmäl
2008-05-13 18:18 #5 av: Egwene

Jag har en liten fråga; vilket är svårast att täcka en tårta med, SP eller MMF?

Anmäl
2008-05-13 20:59 #6 av: Solaika

Det är olika. Beror lite på hur bra man lyckas med MMFen och vilket märke man väljer på SP. Jag föredrar SP, mest för att det går att köpa färdigt (hatar att kladda;)). Då använder jag Ballinas som är smidig att jobba med, har bra elasticitet och inte behöver fodras :) MMF behöver ju inte fodras och om man lyckas bra med den så är det oxå väldigt elastiskt. Men det går ju inte att köpa som sagt, o då blir jag bekväm =P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-31 04:05 #7 av: CarolineJ

Hur färgar man sp:n lättast - vanlig karamellfärg, färg i pulverform?

och e det bara och knåda in färgen?

Anmäl
2008-05-31 15:13 #8 av: Solaika

Karamellfärg funkar.. dock är den vattenbaserad så det krävs mycket färg om man vill ha en kraftig färg på massan. Dessutom gör det massan skör eftersom man tillsätter så mycket vätska. Pulverfärg använder man till att torrmåla på tårtan eller på dekorationer. Det bästa att färga SP är geléfärg/pastafärg. Samma sak. Det är bara röd och svart som kräver väldigt mycket färg även om man använder pastafärg.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-06-28 01:34 #9 av: Feliciaa

Om man ska färga SP .. vad använder man för nåt för att färga det? Karamellfärg eller? :o)

Anmäl
2008-06-28 03:00 #10 av: mocchino

#9 Citerar vad Solaika skrivit i inlägget ovanför dig.. Flört

"Det bästa att färga SP är geléfärg/pastafärg."

Anmäl
2008-06-28 15:16 #11 av: Feliciaa

#10 Oj haha, jag missade visst det :P

Anmäl
2008-06-28 17:04 #12 av: mocchino

#11 Lätt hänt.. :)

Anmäl
2008-10-17 20:36 #13 av: Thea-Cazzy

Mycket bra artikel! :D är vanilj sugarpasten god? i så fall ska jag göra det på nästa tårta :D

Anmäl
2008-10-17 20:38 #14 av: Thea-Cazzy

Förresten, har ni något recept på egen sugarpaste som inte är allt för svårt? då kan man väl smaksätta den med vad man vill? Har lite svårt att övertala mamma till sådana nya saker, dels för att hon inte gillar nya saker, inte har en aning om vad det är, och för att MMF:n jag gjorde gick åt skogen xD

Anmäl
2008-10-17 21:04 #15 av: Thea-Cazzy

gick in  på www.tartdecor.se, helt underbart! Allt jag har drömt om sedan jag började baka finns där! men varför i hela fridens namn bor vi inte i kungsälv för!?

Anmäl
2008-10-18 01:02 #16 av: Solaika

Vaniljsugarpaste smakar sött. Det är väl vad jag kan säga om den ;) Det är i princip bara socker så det kan ju förklara saken. Visst kan man göra egen. Jag gör det inte dock så jag har heller inget recept. Jag föredrar Ballinas sugerpaste oxå för att den inte behöver fodras. Men eftersom vanilj är en ganska naturell smak ändå kan du fortfarande smaksätta SPn om du vill.

Haha, ja varför bor man inte i Kungälv :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-10-18 01:19 #17 av: Thea-Cazzy

#16 Okej :) Jag hittade ett enkelt recept på internet som bara innehöll florsocker, äggvita och glukos XD kan man inte köpa Ballinas någon annanstans än kungälv?? Mamma sa att jag kunde glömma det :/ 42 kronor för SPn och sen 50 kronor frakt, 92 kronor för ett halvt kilo SP :/ Gör det nog hellre själv XD Iofs har vi Panduro rätt nära, men där kostade det 89 kronor :P Är inte säker på att det finns där heller ;P

Anmäl
2008-10-18 04:38 #18 av: Solaika

Panduro har Bakels SP.. vilken är okej egentligen. Jag gillar den inte riktigt men vissa tycker den är bättre. Panduro säljer väl förpackningarna på 1 kg? Men Panduro är ganska dyra på sina tårtmeckartillbehör.

Vart bor du nånstans? Det är lättare att svara på om det finns nån annanstans att köpa grejer om man vet det ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-10-18 13:05 #19 av: Thea-Cazzy

#18 Oj nu skrev jag fel! det var ett kilo xD Jag bor typ utanför helsingborg :)

Anmäl
2008-10-18 16:38 #20 av: Solaika

Hm.. okej, där nere har jag väldigt dålig koll dessvärre.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-29 02:14 #21 av: Solaika

*putt*

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-01-28 18:35 #22 av: Stephanie

Kan ni inte minska textstorleken på den här artikeln? Obestämd Skitjobbigt att läsa det Rynkar på näsan

Anmäl
2010-01-29 04:42 #23 av: Solaika

Nämen.. dumma artikel.. undrar vad som hänt med den..

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-01-29 04:42 #24 av: Solaika

Nämen.. dumma artikel.. undrar vad som hänt med den..

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2011-02-17 00:37 #25 av: Mitralis

Tänkte göra en tårta med inlagda frukter på. Vad är enklast att använda för att det ska se glansigt ut. Har för mej att jag läst något om aprikosgelé eller något sådant Obestämd

Anmäl
2011-02-17 11:08 #26 av: vinteralvan

#25. Gelatin är vanligast när man har frukt på tårtan.

Anmäl
2011-02-17 15:51 #27 av: [strondie]

Jag ska snart göra MMF och undrar om man kan färga den med liknande karamellfärg?? Köpte (typ) karamellfärg på panduro som jag skulle vilja färga den med.

Anmäl
2011-02-17 22:48 #28 av: Mitralis

#26 Fast det verkar så bökigt. Ska snoka vidare vart det var jag såg att man kunde smälta gele Obestämd

Anmäl
2011-02-17 22:48 #29 av: Mitralis

*Dubbelt* Skäms Får bara upp texten nedan när jag klickar på publicera så jag vet inte om det händer någonting.

Server Error in '/' Application.
Object reference not set to an instance of an object.
Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

Exception Details: System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.

Source Error:

The source code that generated this unhandled exception can only be shown when compiled in debug mode. To enable this, please follow one of the below steps, then request the URL:

1. Add a "Debug=true" directive at the top of the file that generated the error. Example:

 

Anmäl
2011-02-18 15:37 #30 av: Chioco

Underbar artikel! Fick massa förklaringar och tips :)

Anmäl
2012-01-25 17:43 #31 av: [Louisez98]

Hej! Jag undrar en sak, när det gäller MC:n. Måste det vara vit sirap eller är det ok med ljus?
Louise

Anmäl
2012-01-25 20:44 #32 av: plutopellis

Jag har faktiskt sett att de har SP på City Gross, kan inte säga märke eller pris för såg det bara i ögonvrån men tänkte testa  den när jag bakar nästa gång Glad och tack för en bra artikel!

Anmäl
2012-01-30 09:25 #33 av: plutopellis

19.90, av märket baker? Heter det så? Dom som gör karamellfärgen. Den tänkte jag prova nu till sonens 1 års dag..

Anmäl
2012-07-09 11:09 #34 av: shavora

Hej, fungerar det att dekorera med färsk frukt ovanpå sugar paste?

 

Det jag har heter rolfondant (är i Holland just nu) som jag tror är ungefär samma sak som sucger paste.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.