Matbröd

Om matbröd

2008-03-03 14:17 #0 av: Solaika

Lite smått och gott om matbröd

Att baka eget matbröd är billigt, gott och oftast riktigt enkelt. Man kan variera sitt bröd på så många olika sätt. Olika kryddor, olika sorters mjöl, tillsätta olika frön, nötter eller varför inte frukt.


Vanligt vitt bröd kan man få i många olika former. Här ovan är det som limpa. Man kan även göra bullar eller varför inte som hönökakor eller tekakor?

Hönökakor är ett bra exempel på hur jag brukar mixtra lite mer recepten. Orginalreceptet är ett ganska sött och helt vitt bröd som man gör på vanligt vetemjöl.
Gott visserligen.. men inte alls speciellt nyttigt. Men om man minskar på sockret lite och bakar på hälften rågsikt eller grovt rågmjöl och lite havregryn så får man genast ett lite nyttigare bröd men fortfarande lika gott!

 


Här är ett lite grövre bröd där det är tillsatt lite kärnor. Pumpakärnor och solroskärnor är sånt som är riktigt gott att stoppa i bröd och det är dessutom väldigt nyttigt.

Dinkel är något som blir mer och mer populärt. Det är nyttigt och ger ett väldigt gott bröd. Fungerar på samma sätt som vilket mjöl som helst.

 Du kan alltid byta ut mjölet i ett recept mot dinkel och få ett minst lika gott bröd.

 

Det händer att jag bakar ett frukt- och nötbröd. Då stoppar jag i torkad frukt och hasselnötter eller den nöt man tycker om i degen.

 

Man kan även baka väldigt grovt bröd själv. Använd så grovt mjöl du kan hitta och stoppa i kärnor och frön för att få ett kompakt men ändå saftigt bröd.

 

Av: Solaika

Datum för publicering

  • 2008-03-03

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-03-24 02:20 #1 av: AnneN

Om brödet inte vill jäsa har man haft fel temp på degspadet då? Finns det nått att göra isf för att rädda degen?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-03-24 09:58 #2 av: Solaika

Högst troligt är att degspadet hade fel temperatur eller att det va något fel på jästen. Om det går att rädda ska jag lämna över till HolyFool att svara på eftersom jag aldrig har råkat ut för det. Vet iofs inte om han har det heller.. men han kan ju veta ändå :-)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-03-26 16:53 #3 av: HolyFool

Jag behövde fundera lite på detta och har nu kommit fram till något som jag hoppas är klokt.

Om degen inte jäser alls kan det bero på att jästen är död. Det kan i sin tur bero på att jästen legat och torkat eller något liknande och alltså var död eller nästan död redan när den hamnade  i degvätskan. Det kan också bero på att man haft en alldeles för varm degvätska som dödat jästen. I dessa fall har jag svårt att se att man kan rädda degen, finns det inget liv så finns det inget liv. Att få i ny jäst i degen efter att man haft i mjöl verkar svårt.

Har man haft för kall degvätska eller använt jäst som är dåligt är förutsättningarna bättre. Degen kommer att jäsa sakta men den jäser så man får ge den mer tid eller mer värme, t ex genom att ställa den i en ugn som bara är lite uppvärmd eller ovanpå spisen om man har hög värme på ugnen.

För att undvika fel temperatur på degvätskan använder jag en baktermometer. Den billigaste jag hittat efter en snabb koll är denna. I vanliga affärer verkar det vara svårt att hitta

http://arsimport.ebutiken.nu/product_info.php/cPath/57/products_id/164

Jäst har ju inte så lång hållbarhetstid och det är ju inte så kul att upptäcka att jästen är gammal och torr nar man blir sugen på att baka. För att förlänga hållbarheten lägger jag jästen i en tupperwareburk i kylskåpet på det sättet har jag kunnat baka utan problem med jäst som varit flera veckor för gammal och fått ett normalt resultat.

Anmäl
2008-03-27 00:35 #4 av: AnneN

HolyFool tack för ditt svar =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.