Annons:
Etikettertårtorartikel
Läst 20488 ggr
Solaika
2008-03-08 14:37

Att göra dekorationer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Till tårtor och cupcakes kan man göra egna dekorationer. Men vad ska man göra dem av?

All massa som man kan täcka en tårta med kan man göra dekorationer av. Viss massa lämpar sig bättre än annan.

Suger Paste (SP) går att göra figurer av. Men välj då inte Ballinas SP för den blir bara lite torr på utsidan och stelnar inte helt. Dessutom är den väldigt mjuk att jobba med vilket gör att den känns som den ska smälta i handen och figuren sjunker gärna ihop. De andra sorterna av SP går bättre dock.

Marsmallow fondant (MMF) är bättre att göra figurer av. Men hur smidig den är att jobba med beror på hur smidig man lyckas få den när man gör den. Den tar ofta ganska lång tid på sig att torka så dekorationen bör göras i god tid. Dessutom är inte MMF så elastisk vilket gör att den inte lämpar sig till tunna dekorationer som blommor.

Marsipan torkar när man gjort figurer i det. Om än långsamt. Finns dock en risk att det bildas sprickor i Marsipan som torkar. Gör man dekor i Marsipan så är man oftast inte ute efter att det ska torka. Men man ska vara medveten om att man inte kan göra stora tunga dekorationer i Marsipan eftersom den då sällan håller formen. Marsipan heller inte en elastisk massa som går att få tunt nog till verklighetstrogna blommor.

Till blommor som man vill ska se så verkliga ut som möjligt, eller till bokstäver som ska ligga på tårtan kan man med fördel använda Flower Paste (FP).

FP är en väldigt elastisk massa som går att kavla riktigt tunnt utan att den går sönder. Man kan även jobba med den och ge den mönster o tunna ut den än mer utan att den går sönder. Den torkar också och blir stenhårt. Går att äta, men smakar egentligen bara Socker och eftersom den är stenhård så blir den ganska tråkig att äta. FP torkar väldigt fort och därför måste man se till att noga plasta in de bitar av massan man inte jobbar med. Hur man gör blommor? Det är en annan artikel
Glad

Modelling Paste (MP)

är en massa som passar bra till just modellering. Den är lätt att jobba med, elastisk och formbar. Torkar på ytan utan att krackelera och går dessutom fortfarande att äta då den håller sig mjuk inuti.

Pastillage


Pastillage lämpar sig bäst när man ska göra byggnader eller något lite större. Till exempel om man vill bygga en stuga att ställa på tårtan eller om man vill att tårtan ska se ut som ett slott. Då kan man göra tornen i Pastillage. Men även FP och MP fungerar bra till detta.

Man kan även köpa färdiga dekorationer om man inte har tid eller lust att göra egna. Till exempel dessa;

är gjorda av gelé och kristyr. Passar utmärkt på till exempel en doptårta.
Det finns färdiga dekorationer i många olika former. Ätbart och icke ätbart. Priserna varierar kraftigt men är oftast värt det.
Glöm inte att titta på måtten på den dekoration du är intresserad av så du inte får en för liten eller för stor dekoration än vad du tänkt dig. Dessa två gelébebisar till exempel är bara 4,5 cm hög. Ensam på en stor tårta kanske det ser konstigt ut. Men tillsammans med klossar eller annat på till exempel en doptårta kanske det är precis den storlek man vill ha.

Relaterade länkar

Av: Solaika

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Solaika'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Solaika', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-08

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Wiizy
2008-03-15 01:05
#1

Intressant. :)

MalinH
2008-03-15 18:44
#2

Mycket bra Solaika!!!

 Nice jobbat!

Solaika
2008-03-15 18:58
#3

Tack, kul att du gillar det :-)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ellsa
2008-04-04 00:34
#4

Bra artikel :D

paronskrutten
2008-04-06 01:06
#5

Kul att läsa! :)

Helena

Tequiero93
2008-06-30 16:46
#6

är det någon som vet hurlång tid det tar för tårtdecor förr att skicka en beställning? :D

Annons:
CarolineJ
2008-06-30 17:30
#7

Jättebra artikel som jag värkligen har nytta av!

mocchino
2008-06-30 17:56
#8

#6 Jag beställde natten till måndagen samma vecka som midsommar och fick paketet redan på onsdagen.. :) Så det gick med ilfart! ;) Jag är riktigt nöjd!

Står annars på deras sida att leverans tar mellan 4-7 dagar. :)

// Nathalie

Solaika
2008-07-09 21:11
#9

Betalar man beställningen med kort så kommer paketet oftast inom ett par dagar. Betalar man via bankgiro tar det lite längre tid eftersom det tar ett par dagar innan dom ser din inbetalning. Är det bråttom kan man skriva det i meddelanderutan.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Mandysan
2008-07-17 22:12
#10

putt :)

Upp till toppen
Annons: