Annons:
Etikettertårtorartikel
Läst 24028 ggr
Solaika
2008-03-14 22:54

Är du vegetarian?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Då kanske du ska byta ut gelatinet mot Agar Agar.

När man gör fromage och ibland mousse använder man sig oftast av gelatin

I recepten står det i 99 fall av 100 hur mycket gelatin man ska använda. Det kan stå i form av blad eller pulver. Det finns båda sorterna. På kartongen med pulver står det hur mycket pulver som motsvarar hur många blad. Det är alltså inget problem att byta ut pulvret mot blad eller vice versa.
Gelatin är ganska lätt att använda. Det står på paketen hur man blöter upp både pulvret och bladen. Det enda man bör tänka på i övrigt är att inte jobba med kylskåpskalla varor när man ska blanda i det smälta gelatinet i det som ska bli en fyllning.

Gelatin är gjort av djurben. Ingenting man tänker på till vardags men tack vare att min syster är vegetarian och vägrade äta gelatin fick jag nys om Agar Agar.

Agar Agar är ett slags sjögräs. Det används på samma sätt som gelatin men är lite mer svårjobbat när man ska göra tårtfyllning på det. Agar Agar stelnar nämligen vid rumstemperatur till skillnad från gelatin som kräver kylskåpstemperatur. Det är därför extra viktigt att de övriga ingredienserna är rumstempererade och att nogrant vända ner Agarblandningen i grädden är ingen idé för det kommer då bara att bilda klumpar. Man måste snabbt röra ihop allting för att få det bra. Lyckas man blir det dock väldigt bra.
Själv har jag faktiskt inte misslyckats ännu. :-)

Det största problemet jag har upplevt med Agar Agar är att det är svårt att hitta måtten.
Agar Agar finns i tre former; Stång, flingor och pulver.

En stång motsvarar 2 msk flingor

2 msk flingor motsvarar 2 tsk pulver.

På förpackningarna med Agar Agar har jag dock hittills aldrig sett några bra mått. Så jag har letat reda på hur man ska tänka för att ge er hjälp.
En riktlinje är 2 tsk pulver / 2 msk flingor / en stång per halvliter vätska.

Oavsett om man använder gelatin eller Agar Agar är det alltid bättre att ta lite mindre om man är osäker för man kan alltid tillsätta mer senare om det inte var tillräckligt.

Syrliga ingredienser minskar förmågan att stelna hos båda produkterna. Frukt som till exempel ananas eller kiwi måste därför koka ordentligt innan man kan göra fyllning på det. Man bör även öka mängden gelatin/agar agar. Dock ska man ha med i beräkningen att det finns en viss risk att misslyckas med just sådana frukter som har en ganska speciell syra. Lyckas man dock.. så är det väldigt gott!

Lycka till

Av: Solaika

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Solaika'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Solaika', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-14

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Heda
2008-05-03 23:17
#1

Oj, det hade jag verkligen ingen aning om att gelatin var gjort på djur ben…huh..

aliciia
2008-05-03 23:30
#2

jag använder aldrig gelantin x)

Chimney
2008-05-03 23:41
#3

jag är fuskvegetarian antar jag =P

gelegodisar <3

Solaika
2008-05-04 00:43
#4

Det är mycket man inte vet ;) Agar agar blir allt vanligare och lättare att få tag på. Så ni behöver inte använda gelatin ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Thea-Cazzy
2008-06-10 18:32
#5

Jag fick reda på vad gelegodis och sånt är gjort av (T.ex att såna här ferraribilars färg är av malda lushonor, bläää!) , då slutade jag äta godis nästan över huvudtaget, men jag fortfarande kvar min favorit godis - En mörk chokladpralin fylld med mint, men där finns ju inte nåt sånt äckligt i ^^

Thea-Cazzy
2008-06-10 18:33
#6

Tror ni att man kan ha sushinori till tårtor? Hahahahha skoja bara x'D

Annons:
Solaika
2008-06-11 01:38
#7

Var är det för nåt? Oo

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Tassy]
2008-06-14 09:54
#8

hahaha, nej men Ida, gelatin vi använder i mat är gjord på grisfett, inte ben x)

[Tassy]
2008-06-14 09:56
#9

agar agar är 10 gånger mer koncentrerat än gelatin, kanske ett litet riktmärke för er glada bakare? :o)

[Tassy]
2008-06-14 09:58
#10

rättar mig själv lite, kan inte ändra i inlägget av någon anledning: det är också vanligt att man gör gelatin av kofett :P

[Tassy]
2008-06-14 10:00
#11

det är i vissa former av medicinkapslar man kan göra gelatin av fiskben och fisksimblåsa, ööörk :P

Solaika
2008-06-14 10:59
#12

Njae.. Jag har då lärt mig att det är grisben.. Hur som helst så är det animaliskt. Sen beror det på vilken typ av agar agar man använder, hur mycket man ska ha i. Men mängderna är faktisk ungefär detsamma. Om du tittar på mängderna som står i artikeln när det gäller agar agar.. så kan jag säga att det är ungefär samma mängd som jag använder med gelatin. Möjligen tar jag en halv tsk mindre av gelatinet. ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Hoppfull
2008-06-15 13:56
#13

Fett? Man gör det av ben eller huden på djuren som kokas. Det är där som det ämnet sitter som man gör gelatin av.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
Veero
2008-06-24 20:39
#14

Bra skrivet :D Jag är helt vegetarian och vill ofta baka och det finns en massa som man ska ha gelantin i, detta ska jag tästa:D

_____________________
// Veronica Berggren
Lev livet som om det vore din sista dag

JohannaMax
2008-06-29 18:57
#15

Googlade lite på det och det är tillverkat av ben, hud klövar m.m allt slaktavfall som sen kokas upp…

Stod lite om olika sorters löss med som gjorde godis, naturgodis, frukostflingor m.m rött och blankt och allt vad det var…

Denna läsning kan nog minska ner på mitt godisätande och agar står nu på inköpslistan

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Tindrar
2008-07-25 23:56
#16

Är vegeterian och äter inte godis med gelatin i ^___^ Men hittar inte agar agar i matbutiken X____X

Solaika
2008-07-26 02:03
#17

Nej, det finns inte alltid på vanliga mataffärer. Kolla hälsokost.. annars finns det säkert att beställa nånstans på nätet.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Åsa S
2008-07-27 16:42
#18

Agar agar brukar också finnas på asiatiska matbutiker ofta är det lägre pris där än i hälsokosten.

Annars finns agar agar att beställa via nätet här:

 http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx

FeliciaS
2008-08-26 13:18
#19

Jag är vegetarian, undviker allt som har med djurprodukter att göra förutom kött då ;P Läder, skinn, glycerin, gelatin, löpe osv. ;)

Vi köpte Agar agar när vi var i Tyskland, i en vanlig matbutik. Så åker ni dit blir det nog lätt att hitta ^^,

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Solaika
2008-08-26 15:44
#20

Det blir faktiskt allt vanligare i butikerna, förmodligen för att det efterfrågas allt mer när folk upptäcker att det finns. Vi har ändå rätt många vegetarianer i samhället idag :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
FeliciaS
2008-08-26 21:09
#21

#20 Ja, precis! :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

taratrick
2008-08-28 18:04
#22

Hur mycket agar agar pulver motsvarar 1 gelatin blad?

FeliciaS
2008-08-28 22:36
#23

#22 Jag har svarat i din tråd ;P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Solaika
2008-08-29 01:31
#24

Ett gelatinblad skulle jag säga motsvarar 1 tsk agar agar. Det är för lite för en halvliter vätska.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Thea-Cazzy
2008-11-01 17:00
#25

#7 Det är det här sjögräset man har runt sushi XD haha

Solaika
2008-11-01 21:09
#26

Haha, nej det är inte samma :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Rocktjejen
2008-11-12 19:57
#27

nä fy vad äckligt..ska tänka p¨å det nästa gång jag sätter tänderna i något med gelatin.Här blir det agar agar i doptårtorna på söndag då några som kommer är muslimer och det äts ju inte saker som är gjorda av gris..vet dock inte hur det med gelatinet men för att ta det säkra före det osäkra så använder vi ist . agar agar…alla ska ju bli nöjda Glad

Annons:
kerre
2008-12-19 22:49
#28

hmm finns det billigare agar agar att få tag på helst i storpack? gör hemmagjorda gelegodisar men mitt packe från utomlands har tagit slut :(

Solaika
2008-12-21 12:30
#29

Jag har inte köpt mitt själv. Fick av mamma som hade köpt i nån asiataffär nånstans. Tror inte det va så dyrt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

kelfwing
2012-01-07 09:24
#30

Numera finns det i välsorterade vanliga mataffärer också något som heter vegegel (märke dr. oetker) som vi vegetarianer kan använda istället för gelatin.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

vaanjja
2012-01-11 09:49
#31

#30 finns det? har letat bland de produkterna menaldrig hittat. dags att kolla igen! :D föressten vad innehåller det?

kelfwing
2012-01-11 19:13
#32

# 31

Det kanske inte finns i alla affärer eller alla affärer.  Men jag har hittat det på bakhyllan på hemköp i Malmö och i större ica eller coop-affär i Enköping och sett det i Linköping, i vilken affär vet jag dock.

Jag tror du ska leta på bakhyllan alternativ veg-hyllan.  Men andra här (dvs användare på vegan respektive vegetariskt i fokus) på  har hittat det på bakhyllan i andra städer.

Vad det innehåller ska du fråga TreverS eller Anterrabe då de har köpt och använt det (vilket jag ännu inte har hunnit) och jag tror TrevorS har skrivit vad det innehåller i en tråd inne på vegan eller vegetariskt i fokusd, där det tipsas om av Anterrabe om jag inte minns fel.

Både Anterrabe och TrevorsS hittar du på de sidorna (vegan i fokus och vegetariskt i fokus.)

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

vaanjja
2012-01-11 22:33
#33

#32 Tack så mycket kelfwing! :)

[Driva]
2012-01-15 22:30
#34

Jag är bara facinerad att folk inte veta vart gelatin kommer ifrån, det har jag vetat sen jag var liten :S

Det här var ett jättebra tips eftersom jag har vänner som är veganer! Tack!

Annons:
kelfwing
2012-01-16 18:02
#35

#32 VarsågodGlad

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Upp till toppen
Annons: