Annons:
Etikettertårtorartikel
Läst 29536 ggr
MalinH
2008-03-12 20:41

Marshmallowsfondat /MMF

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Detta är en massa man gör själv för att täcka en tårta med. Den är söt och smakar som ja, marshmallows! Denna är otroligt god och smakar mycket bra på tårta!

Marshmallowsfondat /MMF

MMF kan göras på många olika sätt. Med många olika skumgodisar. Det finns lika många knep och taktiker som det finns människor, typ! Såhär gör JAG min MMF. Du kan följa mig, eller göra som du själv vill.

Ett bra grundrecept. Räcker till en rund tårta med diameter 24-26 cm

200 g marshmallows

400 g florsocker

½ dl vatten

3 msk olja, matolja

Jag använder oftast Haribos BBQ marshmallows. De är så goda, speciellt färska. Jag gör oftast på nästan hela påsen, d.v.s. 300 g. Men det brukar väl bli 250-280 g typ.

Marshmallowsen smälter jag över ett vattenbad (Jag har ingen micro. Har du det är det enklast att smälta så)

Marshmallows är kladdigt, så för att det inte skall bli en enda stor klibbig massa när jag smälter tillsätter jag mycket vatten. Brukar bli mer än ½ dl.

När alla marshmallows är ordentligt smälta häller jag över smeten i en stor skål, som jag haft i lite olja i innan. Tar en träslev och har lite olja på den med. Sedan har jag i lite florsocker åt gången i smeten. Kanske 1-2 dl åt gången, jag är inte så noggrann av mig. Brukar bara hälla i! Jag rör ordentligt den första gången jag har i florsocker. Så det blandar sig ordentligt. Så håller jag på så tills jag haft i allt florsocker.

När nu alla 400 g florsocker är i, så är det fortfarande ganska kladdigt. Det är okej. Det skall vara så. Nu måste massan ligga och "vila" ett tag. Så den "sätter" sig. Då gör jag så att jag tar en 3 L påse. I den har jag i olja och "sprider ut" oljan i påsen. Vänder ut och in på den, stoppar i handen och tar sedan MMF:n och lägger den i påsen. Allt i ett svep! Kalasenkelt och Kalasbra! Låt vila minst två timmar.

MMF klar

Min MMF brukar alltid få ligga över natten. Då vet jag att den är bra att jobba med dagen efter.

Så, när det är dags att ha MMF:n så är det otroligt viktigt att man arbetar med den. Mycket! Som man gör med bulldegar osv. MMF är kladdigt, bara så man är förberedd på det. Nu finns det många olika material att använda när man jobbar med den. Jag föredrar olja. Olja in underlaget (ett bord, diskbänk, vaxduk, bakbord, vad det nu än är) noga med olja. Ta ur massan ur påsen. Olja in händerna (Jag använder alltid plasthandskar, dels för att slippa det kletiga och dels av hygieniska skäl) och ha på lite olja på massan. Nu är det bara att arbeta med massan. När den känns följsam är den klar! Är den jättetorr kan några sek i micron hjälpa, fast jag arbetar bara in mer olja. Funkar superbra!

Denna är utkavlad på florsocker. Det fungerade bra eftersom det bara var en bakelse jag skulle täcka.

När man sedan skall kavla ut MMF:n för att ha på tårta, ja då rekommenderar jag fortfarande olja. Men då krävs också att man har ett underlag som du kan lyfta och således "vända över tårtan". En vaxduk eller ett lätt bakunderlag. Det KAN över fungera med florsocker när man kavlar ut. Jag har bara fått det att lyckas en

gång. (det är den gången på bilden. En anledning kan vara att det bara var bakelser som skulle täckas. Behövde alltså inte kavla så stort!)

Jag kavlar ut på ett lätt bakunderlag och när massan är tillräckligt stor tar jag bara hela underlaget och vänder över tårtan. MMF:n brukar falla av fint. Hjälper till lite med fingrarna, men det blir jättebra. För att sedan få snygga nederkanter på tårtan gör man så att man "sträcker och drar" MMF:n lite längst ned. Således är det bra om den inte är för tunn när du kavlar ut den. Man brukar säga inte tunnare än 4 mm.

Det viktiga är att du inte får vara rädd för att misslyckas! MMF är lätt och billigt att göra flera ggr om. Men det skall mycket till för att misslyckas. Är den för torr, tillsätt olja. Är den för "blöt" eller tunn, tillsätt (baka in) mer florsocker.

Jag tycker att MMF är mycket godare än köpt Sugarpaste (SP). Den smakar så konstgjort och för mig är det mycket billigare att göra MMF. Det kostar mig 13,90 för marshmallows, 10,90 för florsocker. Och då får jag ca ett kg. Ett kg sp kostar runt 70 kr.

MMF håller i princip lång tid, eftersom det inte finns något i som kan bli dåligt. Man kan frysa in MMF. Det är inga problem. Tina den bara sakta i rumstemperatur.

Om man förvarar den i rumstemperatur brukar det hålla i 4-5 veckor, men den blir inte Dålig sedan utan kan börja bli hård och torr. Man får prova sig fram helt enkelt

Tillägg:

Var absolut inte rädd för att mixtra med receptet. Man får testa sig fram med florsockret. Det viktigt är att massan inte är stenhård när florscokret är i. Då kommer den vara helt oanvänd när den vilat sedan. Det är också superviktigt att den vilar. Upplever du att den är jättelös, ha i mer florsocker. Receptet ovan är ju endast gjort av mig och mina erfarenheter. Man måste hitta sitt egna sätt helt enkelt.

Lycka till!

Av: MalinH

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('MalinH'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('MalinH', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-12
Annons:
Solaika
2008-03-12 21:57
#1

Ännu en bra artikel Malin! :-)
Måste säga att jag alltid kavlar allt på florsocker o har aldrig misslyckats ;-) Men sen har man säkert olika syn på hur det ska vara för att man ska ha lyckats oxå :-)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

MalinH
2008-03-12 22:22
#2

Jag tycker som sagt att det kladdar aqlldeles för mycket när jag använder florsocker. Massan fastnar i underlaget och på händerna (även med handskar). Så använder bara olja, förutom nu då nör det gick med florsocker, men då hade jag extremt mycket och hade arbetat med olja innan…

Men som sagt. Det är så JAG gör.. Som det står så finns det alltid olika sätt att göra allt på. Man får prova sig fram till sitt sätt helt enkelt.

Solaika
2008-03-12 23:12
#3

Helt riktigt! Nu jobbar jag ju sällan med MMF oxå.. så det gör säkert sitt till. Jag tycker nämligen Ballinas SP är jättegod ;-)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Fiddeli
2008-04-13 11:06
#4

Hej!

Jag tycker detta verkar skojigt att göra men jag undrar vad det kan vara för sorters tårtor man täcker med detta?? Och vad kan man göra mer med det? Hoppas att jag inte verkar för trög men jag bakar mest matbröd. Kram

Solaika
2008-04-13 11:27
#5

Du kan täcka vilken söt tårta som helst med det. I övrigt kan man använda det till modellering.. Tror inte det används till mycket mer än så. =)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Fiddeli
2008-04-13 11:37
#6

Kan man ha det istället för Marsipan??

Annons:
Solaika
2008-04-13 11:58
#7

Japp, det går alldeles utmärkt. Det är vad det är till för =)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Egwene
2008-04-16 00:23
#8

Spelar det någon roll vilken olja man använder?

Solaika
2008-04-16 01:21
#9

Den bör vara smakfri.. olivolja är väl inte förstahandsvalet.. men jag tror att det fungerar i värsta fall det oxå =)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Egwene
2008-04-29 20:44
#10

Nu har jag lagt in en MMF sats i kylen tills imorgon… Hoppas det blir bra! Spännande<:)

Solaika
2008-04-29 22:58
#11

Den ska inte ligga i kylen! ;-)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Fiddeli
2008-04-30 14:47
#12

Måste bara berätta att jag gjorde en tårta förra helgen och täckte den med MMF. Den blev helvit för jag visste inte riktigt vad jag skulle dekorera med, fyllningarna blev dumlegrädde och vanilj. Inte så vacker men den blev super god. Ett tips till alla ägg allergiker så gjorde jag min tårta med äggfri sockerkaka, sonen är äggallergisk.

Egwene
2008-05-01 00:45
#13

Varför inte i kylen????? Jag tar genast ut den……………….

Annons:
Solaika
2008-05-01 01:36
#14

Ska o ska.. den behöver inte ligga i kylen. Den blir hård av kylan o tar längre tid att få följsam när du arbetar med den. Den innehåller inget som måste ligga kallt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Solaika
2008-05-04 11:13
#15

Måste vara säga använd INTE olivolja! Bläk! Det går att äta, men gott är det inte! *ryys*

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anne
2008-05-04 17:23
#16

Spännande - men det kan väl inte bli ett kilo, när ingredienserna bara väger 650 g..? :)

När jag har använt sugarpaste har ett paket - på ett kilo - räckt till åtminstone tre tårtor…

Ska testa vid tillfälle, för precis som många andra tycker jag inte att sp är särskilt gott (alls!). :)

Solaika
2008-05-04 17:34
#17

#16 Använder man hela påsen, vilket det står att hon oftast gör så väger den 300 gram.. sen går det helt klart åt mer än 400 gram florsocker! Gick åt nästan två hela paket för mig idag.. dvs nästan 1 kg. +olja och vatten. Så nog kan det väga ett kilo :)

Hur lyckades du få 1 kg SP att räcka till tre tårtor? Jag tycker 500 är precis lagom till en. Vilket märke av Sp har du använt?

MMF är det inge fel på smaken på.. (så länge man inte använder olivolja, fy så äckligt det va!) men jag tycker det är knöligt att göra. Försökte kavla ut på olja idag.. men det gick inte alls. Jag håller mig till florsocker!

Säga vad man vill om MMF.. jag tycker verkligen inte om att jobba med det. Men det är väldigt snällt när man ska täcka faktiskt. Tål ganska mycket dragande utan att gå sönder då man får till en bra deg. Däremot är det, tycker jag, knöligare att kavla för det är lite svampigt så det stannar lixom inte utkavlat så mycket som man tycker att man kavlade.

Nåja.. nu är iaf provsmakningen överstökad.. kastar in bild i bildtråden så får ni se.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anne
2008-05-04 20:40
#18

Jag kanske kavlar ganska tunt? :)

Ingen aning om märke - det man hittar på Panduro, tror jag. Det var bröllopstårtor till min kompis, och hon köpte SP.

Solaika
2008-05-04 20:53
#19

Hehe, ja det måste du göra ;) Risken finns att SPn smälter i reaktion med grädden om det är för tunt.

På panduro har dom Bakels. Den bör fodras dessutom för att inte smälta ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anne
2008-05-05 12:00
#20

Jag har inte haft grädde i de tårtorna, utan de var fodrade med smörkräm. Alltid smörkräm till sugarpaste, vad jag har läst…

(Chokladbottnar, hallon, chokladmousse, och rubbet täckt med en hallonsmörkräm.)

Annons:
Solaika
2008-05-05 13:55
#21

Ahaa.. då förstår jag. Man måste inte ha smörkräm till SP.. Ballinas SP står emot fukten från grädden utan någon fodring. Annan SP måste fodras om man har grädde. Dvs man penslar på olja eller smör som blir en barriär för fukten från grädden. Detsamma gäller Marsipan.

Choklad och hallon.. jag förstår inte att alla tycker det är så gott ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Hoppfull
2008-06-04 20:35
#22

Nu har jag gjort min första MMF, kanske blev det även den sista… vi får se på fredag när den ska kavlas… jag är mycket tveksam till att det ska fungera… men nu ligger den snällt i en oljig påse och ska "sätta" sig… jag blev alldeles svettig av att försköa få i allt florsocker… mer än ett helt paket fick jag i men sen höll sleven på att gå av så då fick det räcka :)

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

MalinH
2008-06-05 01:27
#23

#22

Nu har du ju inte känt på den än. Men låter som om du haft på tok för mycket florsocker i! Sleven skall absolut "inte gå av" haha!! Den skall vara liite "lös" eller inte så fast i formen. Det är därför den skall "sätta" sig, för att liksom stelna. Så jag tror att din mmf är som tegelsten just nu! Fast det beror på hur mycket mashmallows du hade iofs. Men OM det nu inte lyckas, vet du varför!!

Hoppfull
2008-06-05 08:59
#24

Hahaha, det kan hända… men den var fortfarande så lös så att den smetade överallt och fick lyftas ur bunken i omgångar då den bara kladdade överallt. Vi får se hur den är i morgon…

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Hoppfull
2008-06-05 15:11
#25

Den är mjuk och fin som den känns… det blir säkert bra… kanske var det sleven som var gammal och kass :) Om den är hård, kan man arbeta in lite mera olja då?

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Solaika
2008-06-06 23:02
#26

Japp, mer olja går utmärkt. Hoppas det går/gått bra.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Hoppfull
2008-06-07 12:34
#27

Nu är det gjort i alla fall :) Jag lyckades över förväntan för att vara första gången. Men min MMF var inte ett dugg töjbar, tvärtom sprack den jättelätt. Vet inte om jag bearbetade den för lite. Den gick i alla fall jättelätt att kavla ut och lägga på tårtan och alla tyckte att den var jättegod. Så det var lyckat :) Familjens gottegrisar älskade tårtan (-har aldrig ätit så god tårta), jag och äldste sonen tyckte att den var aningens för söt. Det var chokladbottnar med dumlefluff och kokosfyllning, samt då MMF ovanpå. Om jag ska ha en lär det bli jordgubbar och lime för att få fräschör :)

Tack för alla goda råd, recept och stöttning :)

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
Solaika
2008-06-08 14:10
#28

Förstår att det vart sött :) Kokos och lime är oxå himla gott ihop.. men jordgubb och lime lät spännande. Citron och jordgubb har jag smakat, det är smaskens :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Hoppfull
2008-06-08 16:32
#29

Ja, det är så supergott! Tänk bara på strawbwrry daiquiri, jordgubbar och lime, hur fräscht och gott som helst!! Ska tillägga förstås att jag är ganska sötkänslig, tycker ex att godis är ganska äckligt eftersom det är så sött… så man kan inte riktigt gå efter vad jag tycker när det gäller sötma.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Solaika
2008-06-08 17:11
#30

Haha.. för min del beror det på VAD det är som är sött :) Godis ska vara sött.. men tårta får gärna vara fräsch i smaken :D

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Tina-A
2008-06-13 19:56
#31

Kan man ha i kakao i MMFen så den blir brun och lite chokladig?

Tror ni en hasselnöts och chokladtårta blir god med MMF på, eller är den för söt?

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Solaika
2008-06-13 21:08
#32

Japp, det kan man. Finns chokladflorsocker oxå annars. Tänk bara på att mängden påverkas eftersom kakao är mycket torrare än vanligt florsocker.

Jag hade nog tyckt, för sött.. men det beror ju på.. hur mycket sött man gillar :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

april4
2008-06-17 05:53
#33

#29. Måste fråga, på vilket sätt använder du limen i tårtan. Som mousse eller gör du på nåt annat sätt? Alltid intressant med nyheter.

Hoppfull
2008-06-17 11:04
#34

Hihihi, jag har inte gjort det ännu… men det finns recept här på sajten på limemousse (om jag inte missminner mig) som det nog får bli. Tråden heter: Recept på tårtfyllningar

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
Solaika
2008-06-17 18:48
#35

Precis som Hoppfull säger så gör jag limemoussen som finns i den tråden som nämns :) Den är goood!

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Tina-A
2008-07-10 13:25
#36

Kan man frysa in MMF och plocka fram den senare?

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Solaika
2008-07-10 23:15
#37

Japp, det går utmärk. Lägg fram den i tid bara så den hinner tina. Du kan inte tina den i micron ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

jn84
2008-07-16 00:18
#38

Kan man färga MMF:n i olika färger? Vad ska man använda för färgmedel då?

Solaika
2008-07-16 21:17
#39

Japp, det går utmärkt. Pastafärg är det bästa. Går att köpa på tex kakburken eller tårtdecor. Funkar med karamellfärg oxå men pasta är bättre.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

jn84
2008-07-17 01:12
#40

Blir det bra färgat då? Vill ha riktigt blått och riktigt gult nämligen

Solaika
2008-07-18 00:15
#41

Då ska du använda pastafärger. Det går att få bra färger av de ja :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Thea-Cazzy
2008-08-14 23:47
#42

Hur ska konsistensen vara när den ska "vila"?? Hoppas att det är som typ marängsmet, annars ligger jag illa till XD

Thea-Cazzy
2008-08-15 23:07
#43

Min MMF är en enda stor klibbig massa! Fattar inte vad som har gått fel :/ Har haft i jättemycket florsocker, men det blir bara värre! :O Kanske för att det blir klibbigt när det blir varmare, men har gjort precis enligt receptet! :(

Solaika
2008-08-16 21:41
#44

Den ska sätta sig när den har vilat. Men om den fortfarande är kladdig så skulle jag ha i mer florsocker. Stirra dig inte blind på receptet för det beror så mycket på vilka marsmallows man har.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Thea-Cazzy
2008-08-16 23:18
#45

#44 Okej :)

nyappy1
2008-08-17 17:10
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#46

jag och thea-cazzy är syskon så här såg hennes MMF ut hahaha Skrattande

snälla du prova inte på det igen xD

Thea-Cazzy
2008-08-17 19:39
#47

wahahahahaha, det var ju lagom kladdigt!! XD

Tina-A
2008-08-18 00:34
#48

Du dade inte i för mycket vatten då?

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
Thea-Cazzy
2008-08-18 01:31
#49

nä, jag gjorde enligt receptet XD

Solaika
2008-08-18 16:16
#50

Haha.. MMF är hemskt kladdigt.. Men det där såg ut som det va för lite florsocker. Som sagt.. man ska inte haka upp sig på mängden florsocker eftersom det varierar beroende på vilka MM man har. Ha i florsocker tills det är en lös men ändå fungerande deg.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

MalinH
2008-08-22 01:05
#51

Vilade den mmf:n ordentligt länge? Över natten/flera timmar? Annars, ja, bara att ha i mer florsocker såklart…

Thea-Cazzy
2008-08-23 14:05
#52

Japp, över hela natten + en halv dag XD

MalinH
2008-08-25 04:03
#53

#52

Blir det så fler ggr är det bara att ha i mer florsocker!

Thea-Cazzy
2008-10-17 21:06
#54

Men är det så att om man bara har i lite florsocker till blir det som det ska helt plötsligt, som att vissa kakor som är helt kladdiga bara behöver 1-2 minuter till i ugnen, så blir dom stenhårda? För annars hade jag nog behövt ett paket florsocker till XD

Solaika
2008-10-18 01:03
#55

Japp, det är bara att ha i mer florsocker. Det är det enda som gäller när det kommer till MMF. :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Derle
2008-10-20 23:40
#56

Jag har en liten fråga, har precis gjort MMF som ligger i sin påse och "vilar". Men som vanligt kan man inte låta bli och pilla och känns som om konsistensen just nu är som en stor marsmallow…..man kan trycka på den men det åker ut igen…..någon som förstår?? Är jag på rätt väg?

Solaika
2008-10-21 14:16
#57

Det låter som att det finns en liten risk att den är för torr. Men låt den vila färdigt och knåda den sen.. är det väldigt svårt kan du behöva tillföra mer olja.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Roborovski
2008-10-25 18:27
#58

kan man göra MMF ett par dagar innan den ska på tårtan så den får vila i typ 2 dagar?

Solaika
2008-10-26 00:40
#59

ja, absolut! se till att det ligger lufttätt bara :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ebba-A
2008-11-21 20:28
#60

Hur tror ni det blir med skumtomtar i? Om man ska göra en jultårta.

Värd på Choklad iFokus

Solaika
2008-11-21 22:33
#61

Det kommer smaka skumtomtar ;)

Jag gjorde jultårta med pepparkaka och apelsin i chokladbottnar förra året :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ebba-A
2008-11-21 23:54
#62

#61 Jag blev förvånad när du sa det ;) Jag trodde det skulle smaka nått annat ^^
Oh, det låter gott.

Värd på Choklad iFokus

Annons:
Solaika
2008-11-22 01:05
#63

Hehe, MMF smakar alltid det man gör den på förutom att det är sött sött sött.. MMF smakar typ sockrade marsmallows :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

saltflingan
2008-11-22 18:54
#64

Jag använde min första mmf idag, den var för hård så den bara sprack, men god var den.  :-)

Första gången jag gjorde en sån här tårta och jag måste säga att jag inte är helt nöjd, tyckte att det var för mycket botten. Nästa gång ska jag räkna om receptet så att botten inte blir så hög. Men det kanske är svårt att skära ut bottnar om den blir för låg… Någon som har någon erfarenhet? Den botten som jag gjorde nu var 24 cm i diameter och blev 6 cm hög, dvs 2 cm till varje botten.

Solaika
2008-11-22 22:08
#65

Jag gillar höga bottnar :) Men det är ju en smaksak. Jag har alltid mycket fyllning i oxå. Men så blir mina tårtor iaf 10 cm höga oxå :D Lite trixigare blir det med lägre bottnar, men ingen omöjlighet :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

werner
2008-11-23 21:00
#66

Perfekt med bilder :)

moonlights
2008-11-24 21:46
#67

Jag tyckte att den var väldigt lätt att göra och så var den god också :)

werner
2008-11-25 00:14
#68

tror ni den blir för söt till lime/kokos tårta och A8/päronM tårta? Är rädd för att hemma gjord SP kommer bli disaster :S (eftersom jag INTE har tid att skicka efter riktigt och ogillar marsipan)

moonlights
2008-11-25 17:29
#69

#68 Jag tyckte att MMf:n inte var lika söt som den SP:n man kan köpa.

Annons:
Solaika
2008-11-25 19:12
#70

#68 Till kokos/lime är det inte alls för sött. Till allt som inte är friskt i smaken är det sött men man kan ju alltid låta bli att äta det om man tycker det är FÖR sött.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Scoobi86
2008-12-22 16:15
#71

Nu ligger min mmf och vilar i skafferiet. :) första gången jag provar det men som jag har förstått det verkar det svårt att misslyckas, så vi får väl se :) Tänkte göra en tårta med björnbärsmousse och vaniljkräm och täcka den med MMF. Har även gjort några granar och järneksblad + bär som den ska dekoreras med, samt GOD JUL-text i choklad. Var för sig ser allting bra ut men vi får väl se hur det blir sen…är lite nervös i alla fall :)

Solaika
2008-12-22 20:45
#72

Det låter som det blir en fin och god tårta :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Scoobi86
2008-12-25 16:19
#73

MMF:en blev väldigt lyckad! Kommer aldrig mer kämpa med SP! Detta var ju helt underbart att jobba med! Tusen tack för receptet! Förresten…har läst att man kan blanda SP och Marsipan för att det inte ska bli så sött, kan man blanda MMF och Marsipan? Någon som testat? Tyckte nämligen att MMF:en var i det sötaste laget, speciellt när man har dekorationer som det är tänkt att man ska äta.

Solaika
2008-12-26 22:33
#74

Man ska kunna blanda det. Jag har inte testat men du kan ju testa bara en liten bit och testa med först.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Liss
2009-01-13 06:06
#75

Hum, har läst hela tråden nu.. och tror inte jag hittat någon info om det jag tänkte fråga^^ Fast jag är trött också..

Men ska man fodra tårtan innan MMF? Som med Sp alltså?

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Solaika
2009-01-13 12:16
#76

Nej, man behöver inte fodra under MMF. SP behöver du bara fodra om du har gjort den själv eller använder annat märke än Ballinas. Däremot är det bra att spackla med grädde eller liknande även under MMF såklart :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
martinainorrland
2009-01-13 13:21
#77

när jag gjort min mmf har den blivit bra aningen seg utkavlad men änndock.. men de här med vattnet i ?? allt vatten jag lägger i ligger bara på botten av bunken och guppar.. de blandar sig inte alls med mm ?? gör jag något galet?Skrikandes

Solaika
2009-01-13 14:11
#78

Blandar det sig inte när du har i florsockret då? Det gör inget att det ligger på botten medan du smälter MM.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ebba-A
2009-01-13 14:13
#79

Tror ni man kan göra några satser och ha liggandes på lut till kommande tårtor?

Värd på Choklad iFokus

martinainorrland
2009-01-13 16:25
#80

aha.. hehe nej jag har hällt över själva mm men ska testa knåda in vattnet oxå nästa gång tack :)

Scoobi86
2009-01-13 16:26
#81

Om de förvaras mörkt, svalt och lufttätt så går dte väl bra. Det finns ju inget i massan som kan bli dåligt. Men jag vågar inte lova, hoppas att någon som är lite mer erfaren än jag också svarar. :)

Solaika
2009-01-13 16:40
#82

Man kan frysa MMF, se till bara att du tar fram det i tid för du kan inte tina det i micron.

Som #81 skriver går det oxå bra att förvara. Dock är det svårt att få lufttätt. Men det blir inte dåligt av att det inte är lufttätt, bara att massan torkar och blir omöjlig att jobba med.

#80 Jag häller vatten över mm innan jag stoppar det i micron. Sen rör jag ihop mm, vatten och olja till en smet innan jag börjar tillsätta florsockret.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

veronicak
2009-02-03 23:14
#83

Hallå!provad det här receptet idag,aldrig gjort det förut,allt funkade bra tills vi skulle äta den,den var så kompakt så det gick inte att ta en bit med skeden,utan allt åkte bara av,var som väldigt gummiseg lixom,svårt att förklara,gissar att den inte ska vara så,inte den roligaste tårtan att bjuda på ;)vi åt av den en timma efter den var färdig,mmf fick vila i ca 2 timmar,den var iof väldig hård att kavla ut,nån ide vad jag gjort för fel,mer florsocker eller olja,vatten??knådat för dåligt?

Annons:
Solaika
2009-02-03 23:23
#84

Låter som för mycket florsocker. Degen ska vara kladdig när man lägger den att vila.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

veronicak
2009-02-03 23:52
#85

så mer olja då eller vatten?tog ca 300g mm och inte ens ett helt paket florsocker,kanske för lite olja å vatten då?

Solaika
2009-02-04 08:25
#86

Jag brukar inte mäta olja och vatten när jag gör så det törs jag inte svara på. Det är oftast bättre att minska på florsockret än att öka någon vätska. Sen kan man ju knåda in mer olja om det blir för hårt ändå. Men det är lättare att minska florsockermängden från början.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Tequiero93
2009-02-06 20:40
#87

Jag har gjort MMF en gång, det är väldigt jobbigt måste jag säga. Alltig blev kladdigt och de gick inte gör någonting kändes det som :S Så nu håller jag mig till SP, de e sååå mycket lättare :)

Trollhassel
2011-11-18 09:57
#88

Nu har jag provat att göra MMF. Den ligger i sin påse och vilar nu, tills i morgon. Orsakade förödelse under "resans gång" Fick den underbara idén att knåda med händerna. Hela klutten satt fastkletad på mina händer, lyckades involvera både kökshanddukar, vispar och mina tröjärmar som bestämde sig för att hasa ner. Kännde mig lite som….Robert Gustavsson…eller något. haha! Bara att göra om allt, för det blev ju kranen till slut. Skrikandes

VARNING! Knåda inte in florsockret med händerna, och speciellt inte utan olja! Använd inoljad slev som i receptet!

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Solaika
2011-11-23 00:33
#89

Jag stoppar mitt i min hushållsassistent i kör.. funkar kanon :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Trollhassel
2011-11-23 12:53
#90

Min MMF blev bra, för utom att den fastnade i mattan jag använde för att kavla ut den. Jag smorde in mattan i matolja innan men det var svårt att få loss den slät och snygg. vad kan jag ha gjort för fel?

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Annons:
Solaika
2012-02-03 22:12
#91

Jag kavlar alltid MMF på florsocker.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Upp till toppen
Annons: