Annons:
Etikettercupcakesmuffinsartikel
Läst 14608 ggr
Solaika
2008-07-12 15:35

Lite om Cupcakes

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här är en artikel om Cupcakes med lite grunder och recept för att baka dessa små bakverk.

Cupcakes, Fairy Cakes, Muffins..

Kärt barn har många namn.

Den amerikanska cupcaken är egentligen inte en muffins med någon slags topping på. Fast det är inte allting någon topping på heller och samma sak kan också heta fairy cake. Och muffins, tja, i England kan det också betyda en jästbakad liten fluffig historia som skiljer sig mycket från den svenska varianten. Förvirrad? Strunt i defintionerna, det smakar lika gott vad vi än kallar det.

En cupcake är mer som en liten kaka, väger inte så mycket, sötare och dekorerade. Den är inte så hög för att smetens konsistens/struktur är för svag för att stödja en hög cupcake. Alltid bakat på vanlig vetemjöl (eller ibland i USA, på cake flour… ett mjöl som är tillverkat på vete med låg proteinhalt). De innehåller förhållandevist mer matfett och Socker än sina kusiner. Cupcakes innehåller ej (eller extremt sällan) frukter och bär osv.

Om man kastar en cupcake mot väggen skulle det låta som *poff*, men om man slänger en muffin mot väggen säger det *dunk*

Grundrecept

"Nyttiga"

190 grader i mitten av ugnen

2 ägg
125 g strösocker
125 g vetemjöl
125 g smör/margarin
2 msk mjölk

"Vanliga"

3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
150 gram smör

Tillsätt 3 strukna msk kakao för chokladsmak eller
Skalet & saften från en citron för en fräsch smak.

Frosting/smörkräm

Marängsmörkräm

4äggvitor
250g strösocker
en nypa salt
250gr margarin
vaniljsocker (efter smak)

"vanlig" Frosting

100 g Philadelphiaost
60 g rumstempererat margarin
5 dl florsocker
Saften från en halv citron

Kristyr

2 äggvitor av stora ägg
350-500g florsocker

Kolatopping

100gr smör
125g kondenserad mjölk
50g strösocker
1msk sirap

Mått:

1 stick of butter = 120 g
1 cup of self raising flour = Extra fint vetemjöl 2 1/2 dl
1 cup all purpose flour = Ett mjöl med bakpulver i 2 1/2 dl (funkar bra med vanligt mjöl)
1 pinch (nypa) = mindre än 1/8 tesked (torr)
1 dash (stänk) = tre droppar till knappt 1 1/8 tesked (våt)
1 tablespoons = 3 teskedar
1 teaspoon = 1 tesked
1 ounce (oz.) = 30 gram

Temperaturer:

300 F = 148,8 C
325 F = 162,8 C
350 F = 177 C
375 F = 190 C

Redskap & Vanliga ingridienser

Muffinsplåt
Pappers- eller Folieformar
Hushållsvåg
Galler (att lägga muffinsen på efter)
Spritspåsar
Spritstyllar

Margarin
Socker
Mjöl
Ägg
Sockerpasta
Strössel etc.

Boktips

Muffins av SueMahon ( svenska)
Cupcakes! av Elinor Klivans (engelska)
Vegan Cupcakes av Isa Chandra Moskowitz ( engelska)
Bake Me, I'm Yours..Cupcake av Joan & Graham Belgrove

Länkar

http://www.blixman.blogg.se - Jättefina Cupcakes
http://www.kakburken.se - massa bra saker
http://squires-shop.com
http://holysweet.blogspot.com

Artikeln är skriven av aliciia

Relaterade länkar

Av: Solaika

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Solaika'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Solaika', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-07-12

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Hoppfull
2008-07-12 15:40
#1

Oj vad mycket bra recept du har Solaika :)

Härligt :)

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Solaika
2008-07-12 15:53
#2

#1 Det är inte jag som har skrivit den här artikeln ;) Jag har bara publicerat den eftersom aliciia som är författaren inte kan göra det :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Tove-
2008-07-12 17:19
#3

Ååh vilken superbra artikel!

Jag har den där muffins-boken ^^  Den e jättebra =D

Nyfiken på vegansk styrketräning? Då kan du kika in på min blogg http://veganlifting.blogspot.se/

Hoppfull
2008-07-12 17:55
#4

Aha :) Tjusigt aliciia istället då :)

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

aliciia
2008-07-12 20:21
#5

Kul att den har kommit upp :D

min första artikel ;D

Berglund
2008-07-12 21:36
#6

Artikeln är jättebra, men måste säga en sak.
Igår testade jag det "vanliga" receptet. Och dom vart inte goda, gjorde så som man skulle. Men det vart faktiskt inte bra, smakar mest bara mjöl.

Annons:
Berglund
2008-07-12 21:42
#7

Men jag kan ju ha gjort fel förstås. :P

aliciia
2008-07-12 23:32
#8

jo, de smakar lite mjöl, men jag gillar det endå :)

E_hjo
2008-07-13 00:08
#9

Det var ju kul att få läsa om cupcakes, har aldrig riktigt fattat vad det är. Visste inte ens vad det var innan jag råkat hamna på den här sajten! ^^
Hihihi! :D

Berglund
2008-07-14 20:13
#10

#8 Jag är så kräsen. Men mina föräldrar gillade dom. :)
Men artikeln är jättebra.

Liss
2008-07-15 00:23
#11

Jag brukar alltid ha ägg i mina cupcakes också:) Eftersom de blir specielt när man blandar ägg och Socker först..

men kul att läsa om frosting

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

[Tassy]
2008-07-15 05:20
#12

jag måste provkasta, muffins VS cupcakes! Skrattande hihihi, jag kan ändå inte bli värre i köket Räcka ut tungan

Sweelin
2008-07-16 03:04
#13

Mycket bra att veta! ;D

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Annons:
Oriel
2008-07-16 13:21
#14

Tips för alla cupcakes-nördar; http://blixman.blogg.se

MUMS <3

-' Rebecca Johansson

 

aliciia
2008-07-16 13:29
#15

kul att alla tycker om artikeln :)

Lotte
2008-07-23 22:35
#16

Såg ett program med amerikanska Martha Stewart idag, där de tog upp just cupcakes, och de gör nån ny varje dag i programmet. Men här är hennes sida, för den som vill läsa på engelska, och dreggla över alla "skönheter" de bakat.)

http://www.marthastewart.com/portal/site/mslo/menuitem.e28a2ad6d3341f8836eb9e2bd373a0a0?vgnextoid=42cacf380e1dd010VgnVCM1000005b09a00aRCRD&rsc=search_home&autonomy_kw=cupcakes

Liss
2008-07-24 04:01
#17

Var bara tvungen att göra länken klickbar här

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Lotte
2008-07-24 12:47
#18

TACK! Det var snällt) Vet ju inte hur man gör sånt där..haha!

Sweelin
2008-07-26 23:09
#19

Jag har en fråga;

Hur gör man så att frostingen blir "hård" Min frosting blir liksom rätt slapp och går inte att "stapla" :)

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

aliciia
2008-07-27 00:55
#20

#19 har samma problem, men min  mormor sa ngt att man skulle låta Frostingen stå ett tag i kylen å bli kall :)

Annons:
Liss
2008-07-27 01:14
#21

#19 De beror ju på vilken frosting du har. Men ha i mer florsocker så brukar de bli lite bättre:)

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Sweelin
2008-07-27 01:32
#22

#20 #21 Ska pröva båda alternativenSkrattande

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Tina-A
2008-09-01 01:29
#23

#19: Ös i med floursocker tills den blir tillräckligt hård.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Berglund
2008-09-01 20:53
#24

Åh nej i ösa i.
Det blir bara supersött då.

Detta receptet är jättebra:

100 g cream cheese
60 g smör
2 - 6 dl florsocker
Lite, lite citronsaft eller nåt annat smakämne.

Tina-A
2008-09-01 23:21
#25

Gillar inte cream cheese eller philadelphia frostingarna :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Berglund
2008-09-02 17:05
#26

Ok.

Det är väl den jag kan som inte är så söt.

FeliciaS
2008-09-02 18:13
#27

Måste testa snart, att göra några fräcka cupcakes! ;P

Boken "Vegan cupcakes" verkar intressant, skriver upp den på min önskelista ^^,

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
Sweelin
2008-09-25 00:07
#28

I artikeln, den andra bilden där, vad är det för "överdrag"?

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

aliciia
2008-09-25 00:08
#29

#28 det gula :)?

det är vanlig glasyr :P

florsocker å vatten
det va det enda jag hittade hemma (A)

feiner
2008-09-27 12:53
#30

Bixman blogg är jag inne på ibland. Helt otroligt. Hon måste sitta dygnet runt med sina projekt. Mycket skicklig, skulle aldrig kunna sänka ned tänderna i de konstverken.

FeliciaS
2008-09-27 19:27
#31

#30 Blixman menar du? Ja - det är otroliga underverk hon gör! Jag avgudar dem ^^,

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

aliciia
2009-03-25 17:40
#32

Såg nu att jag har slarvat lite i artikeln :P menmen.

PUTT :D

Scoobi86
2009-03-25 20:29
#33

Har inte sett denna artikeln innan men den var jättebra! Kanon med "grundrecept"! KOmmer jag definitivt testa till helgen.

Solaika
2009-03-26 01:31
#34

#32 PM:a mig om det är nåt särskillt som du vill att jag ska fixa till.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
luneas
2009-05-13 16:26
#35

Hur gör man kolatoppingen? Vet att när man gör kolasås på kondenserad mjölk så ska det koka i många timmar, hur gör man med den här?

BrightGloria
2009-05-14 00:46
#36

Toppen artikel!

//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida

aliciia
2009-11-17 09:37
#37

#35 hittar inte receptet just nu, men kan skriva det ikväll ^^

alwiz
2010-01-01 16:09
#38

Jag har aldrig bakat Cupcakes förr men skkulle gärna villja prova det :)
jag undrar en sak bara, hur länge ska man ha dom i ugnen? (a)

aliciia
2010-02-26 17:01
#39

#38 ca 10-15 minuter :)

mosterbakar
2010-02-26 19:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#40

jag har en del cupcake-, muffins- och frostingrecept i min blogg, Moster bakar. Oskyldig

*gör helt skamlöst lite reklam*

Min blogg Moster Bakar med recept och bilder på det jag bakar hemma och på konditorilektionerna.

[Strawberi]
2010-03-07 23:34
#41

Hihihi, visst kan jag baka cupcakes. Men blir de bra kan jag nog inte riktigt påstå.. Sen tycker jag verkligen inte om cupcakes men bjuder gärna minna vänner på cupcake fika!

Tips: När man lagar cupcakes ska du alltid blanda de torra ingredienserna först sen mjölken sist smöret! :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: