Lite om Cupcakes
Här är en artikel om Cupcakes med lite grunder och recept för att baka dessa små bakverk.
Cupcakes, Fairy Cakes, Muffins..
Kärt barn har många namn.
Den amerikanska cupcaken är egentligen inte en muffins med någon slags topping på. Fast det är inte allting någon topping på heller och samma sak kan också heta fairy cake. Och muffins, tja, i England kan det också betyda en jästbakad liten fluffig historia som skiljer sig mycket från den svenska varianten. Förvirrad? Strunt i defintionerna, det smakar lika gott vad vi än kallar det.
En cupcake är mer som en liten kaka, väger inte så mycket, sötare och dekorerade. Den är inte så hög för att smetens konsistens/struktur är för svag för att stödja en hög cupcake. Alltid bakat på vanlig vetemjöl (eller ibland i USA, på cake flour… ett mjöl som är tillverkat på vete med låg proteinhalt). De innehåller förhållandevist mer matfett och Socker än sina kusiner. Cupcakes innehåller ej (eller extremt sällan) frukter och bär osv.
Om man kastar en cupcake mot väggen skulle det låta som *poff*, men om man slänger en muffin mot väggen säger det *dunk*
Grundrecept
"Nyttiga"
190 grader i mitten av ugnen
2 ägg
125 g strösocker
125 g vetemjöl
125 g smör/margarin
2 msk mjölk
"Vanliga"
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
150 gram smör
Tillsätt 3 strukna msk kakao för chokladsmak eller
Skalet & saften från en citron för en fräsch smak.
Frosting/smörkräm
Marängsmörkräm
4äggvitor
250g strösocker
en nypa salt
250gr margarin
vaniljsocker (efter smak)
"vanlig" Frosting
100 g Philadelphiaost
60 g rumstempererat margarin
5 dl florsocker
Saften från en halv citron
Kristyr
2 äggvitor av stora ägg
350-500g florsocker
Kolatopping
100gr smör
125g kondenserad mjölk
50g strösocker
1msk sirap
Mått:
1 stick of butter = 120 g
1 cup of self raising flour = Extra fint vetemjöl 2 1/2 dl
1 cup all purpose flour = Ett mjöl med bakpulver i 2 1/2 dl (funkar bra med vanligt mjöl)
1 pinch (nypa) = mindre än 1/8 tesked (torr)
1 dash (stänk) = tre droppar till knappt 1 1/8 tesked (våt)
1 tablespoons = 3 teskedar
1 teaspoon = 1 tesked
1 ounce (oz.) = 30 gram
Temperaturer:
300 F = 148,8 C
325 F = 162,8 C
350 F = 177 C
375 F = 190 C
Redskap & Vanliga ingridienser
Muffinsplåt
Pappers- eller Folieformar
Hushållsvåg
Galler (att lägga muffinsen på efter)
Spritspåsar
Spritstyllar
Margarin
Socker
Mjöl
Ägg
Sockerpasta
Strössel etc.
Boktips
Muffins av SueMahon ( svenska)
Cupcakes! av Elinor Klivans (engelska)
Vegan Cupcakes av Isa Chandra Moskowitz ( engelska)
Bake Me, I'm Yours..Cupcake av Joan & Graham Belgrove
Länkar
http://www.blixman.blogg.se - Jättefina Cupcakes
http://www.kakburken.se - massa bra saker
http://squires-shop.com
http://holysweet.blogspot.com
Artikeln är skriven av aliciia
Relaterade länkar
Av: Solaika
- [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Solaika'))
- [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Solaika', 'Contact.aspx'))
Datum för publicering
- 2008-07-12
If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?
/Ida
Oj vad mycket bra recept du har Solaika :)
Härligt :)
Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?
Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.
#1 Det är inte jag som har skrivit den här artikeln ;) Jag har bara publicerat den eftersom aliciia som är författaren inte kan göra det :)
If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?
/Ida
Ååh vilken superbra artikel!
Jag har den där muffins-boken ^^ Den e jättebra =D
Nyfiken på vegansk styrketräning? Då kan du kika in på min blogg http://veganlifting.blogspot.se/
Aha :) Tjusigt aliciia istället då :)
Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?
Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.
Kul att den har kommit upp :D
min första artikel ;D
Artikeln är jättebra, men måste säga en sak.
Igår testade jag det "vanliga" receptet. Och dom vart inte goda, gjorde så som man skulle. Men det vart faktiskt inte bra, smakar mest bara mjöl.
Men jag kan ju ha gjort fel förstås. :P
jo, de smakar lite mjöl, men jag gillar det endå :)
Det var ju kul att få läsa om cupcakes, har aldrig riktigt fattat vad det är. Visste inte ens vad det var innan jag råkat hamna på den här sajten! ^^
Hihihi! :D
#8 Jag är så kräsen. Men mina föräldrar gillade dom. :)
Men artikeln är jättebra.
jag måste provkasta, muffins VS cupcakes! hihihi, jag kan ändå inte bli värre i köket
Mycket bra att veta! ;D
Va lycklig och gör andra lyckliga<3
Tips för alla cupcakes-nördar; http://blixman.blogg.se
MUMS <3
-' Rebecca Johansson
kul att alla tycker om artikeln :)
Såg ett program med amerikanska Martha Stewart idag, där de tog upp just cupcakes, och de gör nån ny varje dag i programmet. Men här är hennes sida, för den som vill läsa på engelska, och dreggla över alla "skönheter" de bakat.)
TACK! Det var snällt) Vet ju inte hur man gör sånt där..haha!
Jag har en fråga;
Hur gör man så att frostingen blir "hård" Min frosting blir liksom rätt slapp och går inte att "stapla" :)
Va lycklig och gör andra lyckliga<3
#19 har samma problem, men min mormor sa ngt att man skulle låta Frostingen stå ett tag i kylen å bli kall :)
#19 De beror ju på vilken frosting du har. Men ha i mer florsocker så brukar de bli lite bättre:)
Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆
#20 #21 Ska pröva båda alternativen
Va lycklig och gör andra lyckliga<3
#19: Ös i med floursocker tills den blir tillräckligt hård.
.: Dance like there is no tomorrow :.
[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]
Åh nej i ösa i.
Det blir bara supersött då.
Detta receptet är jättebra:
100 g cream cheese
60 g smör
2 - 6 dl florsocker
Lite, lite citronsaft eller nåt annat smakämne.
Gillar inte cream cheese eller philadelphia frostingarna :)
.: Dance like there is no tomorrow :.
[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]
Ok.
Det är väl den jag kan som inte är så söt.
Måste testa snart, att göra några fräcka cupcakes! ;P
Boken "Vegan cupcakes" verkar intressant, skriver upp den på min önskelista ^^,
Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus
I artikeln, den andra bilden där, vad är det för "överdrag"?
Va lycklig och gör andra lyckliga<3
#28 det gula :)?
det är vanlig glasyr :P
florsocker å vatten
det va det enda jag hittade hemma (A)
Bixman blogg är jag inne på ibland. Helt otroligt. Hon måste sitta dygnet runt med sina projekt. Mycket skicklig, skulle aldrig kunna sänka ned tänderna i de konstverken.
#30 Blixman menar du? Ja - det är otroliga underverk hon gör! Jag avgudar dem ^^,
Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus
Såg nu att jag har slarvat lite i artikeln :P menmen.
PUTT :D
Har inte sett denna artikeln innan men den var jättebra! Kanon med "grundrecept"! KOmmer jag definitivt testa till helgen.
#32 PM:a mig om det är nåt särskillt som du vill att jag ska fixa till.
If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?
/Ida
Hur gör man kolatoppingen? Vet att när man gör kolasås på kondenserad mjölk så ska det koka i många timmar, hur gör man med den här?
Toppen artikel!
//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida
#35 hittar inte receptet just nu, men kan skriva det ikväll ^^
Jag har aldrig bakat Cupcakes förr men skkulle gärna villja prova det :)
jag undrar en sak bara, hur länge ska man ha dom i ugnen? (a)
#38 ca 10-15 minuter :)
jag har en del cupcake-, muffins- och frostingrecept i min blogg, Moster bakar.
*gör helt skamlöst lite reklam*
Min blogg Moster Bakar med recept och bilder på det jag bakar hemma och på konditorilektionerna.
Hihihi, visst kan jag baka cupcakes. Men blir de bra kan jag nog inte riktigt påstå.. Sen tycker jag verkligen inte om cupcakes men bjuder gärna minna vänner på cupcake fika!
Tips: När man lagar cupcakes ska du alltid blanda de torra ingredienserna först sen mjölken sist smöret! :)