Övrigt

Underlätta för synskadade

2008-09-07 00:58 #0 av: Solaika

Här på sajten använder vi ju en del förkortningar. Det är ingenting vi behöver sluta med, men vi kan alltid tänka oss för en extra gång och inte förkorta sådant som egentligen inte är så svårt att skriva ut.

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-09-07 09:37 #1 av: april4

Jättebra skrivet. Det är en grej man aldrig tänker på.Jag ska sluta skriva förkortningar. Självklart ska ni oxå kunna vara inne på samma sajter, både läsa o ch skriva.

Anmäl
2008-09-07 09:58 #2 av: aliciia

Jättebra skrivet. fast förkortningar det tror jag inte jag kommer lyckas att sluta med Oskyldig

men ska försöka :)

Anmäl
2008-09-07 10:01 #3 av: [SvenA]

#1 Tänk om alla resonerade som du vad bra det skulle bli

Anmäl
2008-09-07 18:04 #4 av: JohannaMax

En fråga: Vad händer när det är smileys ex. ;o) och de infogade figurerna?

Jag kommer ha svårt att sluta missbruka flera punkter frågetecken och utropstecken men jag ska göra mitt bästa!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2008-09-08 01:19 #5 av: Solaika

#4 De färdiga smileysarna som finns här har "namn" och läses upp som de namnen. Annars läser programmet bara upp tecknen du använder.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-09-09 12:41 #6 av: Angelclaw

En jättebra artikel! Jag tänker inte mycket själv på hur jag skriver, med förkortningar, upprepning av olika tecken och liknande. :) Jag ska försöka tänka på det fortsättningsvis, för precis som April4 säger så är det ju en självklarhet att även synskadade ska kunna vara inne på de sajter de vill!

 

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.