Annons:
Etikettermjuka-kakorartikel
Läst 23022 ggr
FeliciaS
2009-01-27 17:12

Vår kära semla

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle, gräddburgare... Kärt barn har många namn. Semlan har till och med en egen dag - fettisdagen. I den här artikeln kommer jag ta upp fakta, bakgrund och recept på vår kära semla.

Något många svenskar äter i februari är semlor, utan att kanske tänka varför - ex. var traditionen kommer från. Fettisdagen är namnet på den tisdagen som är semlans dag. Den infaller alltid tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan: dagen mellan blåmåndagen (kallades förut bullmåndagen) och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har skapat en tradition att denna dag, och från början endast denna dag, äta semlor - även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom bullarna gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också "vita tisdagen". Eftersom fastan hör ihop med påsken, som är rörlig, infaller fettisdagen olika tisdagar varje år. I år (2009) är det 24 februari.
Däremot säljs inte semlor endast på fettisdagen längre, redan i januari kan man köpa detta bakverk lite varstans.Semla

**Om bakverket
**Namnet semla kommer från latinets simila - finsiktat vetemjöl, och det är nästan precis vad det är - en bulle gjord på vetemjöl. Lite mer ingående är semlor ca 10 cm stora och runda, vetebullar med kardemumma, fyllda med mandelmassa och grädde. Något som fortfarande förekommer, även om det var vanligare förr, var att äta hetvägg. På 1700-talet var det en vanlig vetebulle med fyllning, som serverades omkringflytande i en djup tallrik med het mjölk. Traditionen kommer ursprungligen från Tyskland, där det heter "heisse wecken" - varma kilar. Nu för tiden äts fortfarande semlan som hetvägg även om den traditionen slipats ner till att man istället äter bullen som den är. Hetvägg är mer vanligt i södra delen av landet. I norr var det vanligt förr att man strödde kanel på semlan. I Finland betyder semla rent av vetebulle. De har också sin motsvarighet till vår fettisdag och semla, där de fyller sina bullar med hallonsylt istället för mandelmassa. Det förekommer också att bullarna innehåller mandelmassa, och då har de mandelspån på "brödlocket" som ligger snyggt ovanpå grädden. 

**Bakgrund
**Fastan har alltid varit en del av den kristna påsken, till minne av Jesus död. Långt tillbaka i tiden, före 200-talet e.Kr. fastades det endast i tre dagar innan påsk. Det utökades sedan till 40 dagar, till minne av den fasta Jesus hade i öknen, vilken - enligt Bibeln - varade i 40 dagar. Under medeltiden var därmed fastan en viktig del av den katolska religionen i Sverige. Det var också efter vintern det var svårast att få mat, då det inte växte någonting på åkrarna och bönderna inte kunde bruka jorden. Fastan inföll på onsdagen efter fettisdagen, och dagen innan fastan åts det semlor. Att den innehåller fett och i sin helhet är mättande har alltså sina förklaringar. Under själva fastan åt man ett mål om dagen, och det var förbjudet att äta kött, ost, ägg och andra mejeriprodukter. Man fick inte dricka vin eller mjölk.

Det finns en gammal historia om hur semlan uppstod:

Det var en gång ett litet, litet land långt borta. Det lilla landet var ett mycket vackert land. Där fanns inga berg, men överallt bredde böljande gula sädesfält ut sig. Och överallt i det lilla landet malde man mjöl. Underbart, fint mjöl som man bakade fantastiska kakor och bröd av. Kungen i det lilla landet hade ett stort intresse. Det var just att äta gott bröd och goda kakor. Han älskade också omväxling. Därför fick bagarna i det lilla landet ständigt hitta på nya bröd och kakor. Men en dag tog deras fantasi slut. Det kom inte fram fler nya kakor och bröd.

"Jag vill ha omväxling" klagade kungen. Ni måste hitta på nytt. Men bagarna kunde inte. Då kom kungen på en idé. Det var så, att han hade en mycket söt dotter. Så söt att friarna stod i kö. Men kungen hade inte lovat bort henne åt någon. "Jag utlyser en tävling" sa kungen. Den som kan hitta på det godaste bakverket av alla ska få min dotter. Nu var det så, att en ung soldat i kungens vakt sedan länge älskade prinsessan i smyg. Men han hade ingen chans att få träffa henne. "Vad ska jag göra?" klagade han för sina vänner, "jag kan ju bara baka vetebullar, inget annat." "Men du bakar världens godaste vetebullar" svarade vännerna. "Det räcker inte" sa soldaten. Det måste vara något ännu godare. "Jag vet, mandelmassa är minst lika gott, sa en av vännerna." "Nej, vispgrädde är godare" sa en annan.

Och då fick soldaten en idé! En vetebulle som innehöll både mandelmassa och vispgrädde måste vara det godaste som fanns. Så han bakade bullar. Han gjorde ett hål inuti dem. Och hålet fyllde han med mandelmassa och vispgrädde. Kungen blev galen av förtjusning. Han åt så mycket att han nästan blev sjuk. Därför bestämde kungens rådgivare att det nya bakverket bara skulle ätas en gång om året. På fettisdagen. Man fick ju inte riskera kungens hälsa. Prinsessan blev förtjust hon också. "Du är inte bara duktig på att baka. Du är påhittig också" sa hon till soldaten. Och de gifte sig och levde lyckliga i alla sina dagar…

 
Semla
_En traditionell, hembakad semla gjord efter receptet nedan.
_

Recept (10 st)

Först görs vetebullarna, till degen behövs:

75 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1/4 tsk salt
0,5 dl Socker el. ljus sirap
1 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
7,5 dl vetemjöl
1 ägg

Gör så här: Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, Socker eller sirap, kardemumma och nästan allt mjöl. (själv brukar jag vid det här momentet knäcka i ett ägg också, för en saftigare och godare deg!) Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs degen sedan under bakduk i ca 30 min.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Baka ut den och forma den till 10 stycken runda semlebullar. Låt dem jäsa under bakduk i yttligare ca 30 min. När de har jäst klart, pensla dem med uppvispat ägg eller mjölk. Grädda dem sedan ca 15 min i mitten av ugnen i 200-225°C tills de är fint gyllenbruna. Låt bullarna kallna på galler under duk.

Fyllning:

200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
florsocker

Skär av ett litet lock på varje bulle. Ta ur en del av innehållet i den nedre bullen med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med riven mandelmassa. Tillsätt sedan mjölk och rör till en ganska lös smet. Fördela fyllningen i bullarnas gropar. Vispa grädde och lägg en lagom klick i varje. Lägg på locken och sikta florsocker över semlorna.

Foton:
Översta bilden, Isabella S
Övriga, Felicia S

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
FeliciaS
2009-02-09 12:43
#1

Sådär :) Snart är det ju fettisdagen så det är hög tid med en artikel om semlan. Hoppas ni tycker om den. Foton kommer efterhand ^^

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

fotokrafs
2009-02-09 18:33
#2

Någon som testat göra "Anna Skipper"-semlor? Goda?

SofiaDalarna
2009-02-09 18:52
#3

Nej… Har du någon länk till Skipper-receptet? Och vad är skillnaden med dem?.. Låter spännande…

Solaika
2009-02-09 19:31
#4

Kanonbra artikel Felicia! Vilken söt berättelse oxå :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Frida
2009-02-09 20:27
#5

Mycket bra artikel med söt traditionell historia på slutet. Kanske att jag skulle våga mig på att baka egna semlor i år. Har faktiskt varit duktig nog att inte köpa en enda hittills även om det är så lockande.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Tequiero93
2009-02-09 21:47
#6

Jättebra artikel!

Nu blev jag sugen på semlor! hii

Annons:
AnnL
2009-02-09 23:26
#7

.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Ebba-A
2009-02-10 08:39
#8

Jättebra artikel och intressant läsning :)

Värd på Choklad iFokus

FeliciaS
2009-02-12 21:35
#9

Tack så mycket :)
Lite tråkig utan bilder bara, men de kommer så fort jag bakat mina semlor ^^ Har också varit lite duktig och inte ätit en ända i år :P

Kan ni se bilden längst ner?

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Solaika
2009-02-12 22:02
#10

Jag ser två bilder längst ner :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

FeliciaS
2009-02-13 16:36
#11

#10 Två!? ;P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Solaika
2009-02-13 16:57
#12

Japp, en med två semlor o en mugg med nåt rykande och en med bara en semla.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

FeliciaS
2009-02-13 23:05
#13

#13 Nämen, vad knasigt! ;P Jag ser bara bilden med två semlor och en mugg.. ^^

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
Solaika
2009-02-14 19:39
#14

Nu ser jag bara bilden med en semla med trekantigt lock Förvånad

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

FeliciaS
2009-02-23 16:50
#15

#14 Vad konstigt! =/ Men det kommer nya bilder imorgon ;)

Imorgon är det fettisdagen! Ska själv göra vår vetedeg nu.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Ebba-A
2009-02-23 16:55
#16

Idag åt jag årets första semla :D

Värd på Choklad iFokus

Ebba-A
2009-02-23 17:29
#17

Och nu har jag en vetedeg på jäsning nummer 1! Fick lust att baka, och så gick jag ner och rotade i skåpen. Hittade allt som behövdes här semlor! :)

Värd på Choklad iFokus

TinaH
2009-02-26 16:22
#18

Hetvägg är såååå GOTT Tungan ute

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Solaika
2009-02-26 21:54
#19

Jag har inte riktigt fattat det där med hetvägg faktiskt..

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ebba-A
2009-02-26 21:58
#20

#18 Hetvägg? :)

Värd på Choklad iFokus

Annons:
Solaika
2009-02-26 22:00
#21

Man lägger semlan i en tallrik med varm mjölk.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ebba-A
2009-02-26 22:04
#22

Jaha, låter inte så gott i mina öron :s

Värd på Choklad iFokus

Solaika
2009-02-26 22:09
#23

Haha.. näe jag har svårt att förstå det som sagt..

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Sweelin
2009-02-26 22:32
#24

Men om man äter "hetvägg" hur äter man då? Låter man semlan flyta i mjölken och äta med sked eller?Flört

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Solaika
2009-02-26 22:48
#25

#24 Ja, jag tror att det är så man gör :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Åsa S
2009-02-26 22:57
#26

#24 Semlor flyter inte, utan de står på tallriken och så häller man varm mjlk runt dem. Så serverades semlan när jag växte upp men jag föredrar semla utan mjölk numera.

Sweelin
2009-02-26 23:45
#27

#26 Jasså? :o Det måste jag prova!

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Annons:
Elena-Maria
2012-10-08 18:21
#28

En semmelfantast var kung Adolf Fredrik (1710-71) som dog efter att ha förätit sej. Vissa ville förbjuda semmeldagen efter detta och anklagade bullen för kungamord. Kampanjen fick dock inte opinionen med sej ;)

Fred och god växt!

Pyttelite
2018-01-25 21:21
#29

Har ni börjat än?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Carmarino
2018-01-26 16:13
#30

Nej, jag är inte så jätteförtjust i fastlagsbullar, så jag är inte ens säker på att jag kommer att äta någon i år. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Pyttelite
2018-01-26 17:38
#31

Jag tycker kombinationen blir lite mastig däremot gillar jag verkligen små hemmabakade semlor. Det blir liksom en annan typ av bakelse då.

Tror inte att det blir så många i år heller även om jag redan nu spanat in utbudet.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


[Jimmy.L]
2018-01-30 20:01
#32

Var i sthlm hittar man prinessemlan gärna i Söderort.

Carmarino
2018-01-31 10:42
#33

Vet inte vilka av dessa som gör prinsess-semlor, men här är åtminstone en lista över vilka i Stockholm som gör goda semlor. 👍🙂

https://thatsup.se/stockholm/guide/semmeldags-h%C3%A4r-hittar-du-goda-semlor-i-stockholm/


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Jimmy.L]
2018-01-31 11:02
#34

#33 Tack.

Annons:
Carmarino
2018-02-08 15:14
#35

Här är ett recept på mandelfri mandelmassa, för er som vill ha fastlagsbullar men som inte tål mandel. Vill man göra den vegansk så kan man byta ut vispgrädden mot kokosgrädde.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

shia
2018-02-12 17:05
#36

Hm. Funderar på att göra semlor, men ist för grädde som fyllning ha hallonmousse och chokladmousse? Skulle det gå tro?

Carmarino
2018-02-12 17:59
#37

#36 Det går säkert alldeles utmärkt. Har sett flera recept med moussefyllning, bl.a. dessa:

http://www.semlor.nu/chokladmoussesemla

http://metromode.se/noje/arets-godaste-semla-ar-en-drom-for-chokladalskaren/


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

shia
2018-02-14 20:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

Vart med hallongrädde och chokladgrädde med Marsipan innuti:)

Pyttelite
2018-02-14 21:37
#39

Vilka fina hjärtelock!!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Farwuq
2018-02-20 08:57
#40

Fastlagsbullar är mums.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: