Annons:
Etikettertårtorartikel
Läst 22730 ggr
Solaika
2/27/09, 4:00 AM

Gör din egen tårtbotten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Steg för steg hur du gör din tårtbotten. Inklusive en beskrivning av hur du gör när du sätter krage på formen.

(Bilder kommer lite senare)

Krage sätter man på sockerkaksformen för att smeten inte ska rinna över i ugnen. Det hjälper dig även att få en hög och fin botten som är lätt att dela och ger en snygg, hög tårta.

Så här gör du för att få en perfekt tårtbotten.

  • Plocka fram din sockerkaksform

  • Sätt ugnen på 175 grader.

  • Sätt ugnens galler på falsen längst ner.

  • Smörj noga med det fett du väljer. Både botten och kanterna. Spelar ingen roll om du använder flytande margarin, vanligt hårt margarin, Cake release eller något annat.

  • Klipp en remsa av bakplåtspapper som når runt hela utsidan av formen. Mät sedan så papperet sticker upp ca 5-7 cm ovanför kanten och klipp bort det överflödiga.

  • Fäst bakplåtspapperet på insidan. Det klistras fast av det du har smörjt formen med.

  • Om du har valt smör eller margarin som du ska komplettera med att bröa gör du det nu. Ströbröd, mannagryn och kokos är bra exempel på brömaterial.

  • Gör smeten till bottnen och häll upp den i formen.

  • Slå formen lätt mot bänken ett par gånger för att få bort de allra största luftbubblorna.

  • Sätt in formen i ugnen och grädda i minst 40 minuter. Oftast tar det mellan 50 och 60 minuter snarare än 40.

  • När du testar om bottnen är klar har du ingen större nytta av provstickan egentligen. Putta lätt på formen istället. Minsta antydan till att kakan rör sig innebär att den inte är färdig.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
FeliciaS
2/27/09, 4:47 PM
#1

Varför finns det två likadana trådar? Har det blivit lite fel kanske? :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Solaika
2/27/09, 4:48 PM
#2

För att iFokus var jättebråkigt inatt när jag skulle posta. Men nu är den andra väck.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Dojdan
5/18/09, 11:45 PM
#3

Har du ett bra recept på själva bottnen också?:)


Solaika
5/19/09, 1:10 PM
#4

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Trassi
10/13/09, 6:45 PM
#5

Jag använder en jätteenkel recept när jag gör mina tårtbottnar.

Jag har 3 likadana glas, som jag fyller en med ägg (så många som jag behöver just då), en med lika mycket mjöl (ink. bakpulver och ev. kakao) och den 3 glaset fyller jag med med Socker men bara hälften av äggen och mjölet.

Bakpulver behöver man ha; 1ts till 2-3 ägg, 1,5 ts till 4-5 ägg, 2ts till 6-7 ägg.

Jag vispar jag äggen och sockret vitt och fluffigt och sen vänder in mjölet försiktigt in i smeten, och in i ugnen. Sila in mjölet så det blir inga klumpar.

Blodfot
4/30/13, 11:30 AM
#6

Jag kör vanlig sockerkaka, älskar det!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Annons:
Tessen
4/30/13, 1:48 PM
#7

#6 Det är såklart en smaksak! :) Själv använder jag mig av receptet som Solaika länkar till i #4 både när jag ska göra vanlig neutral botten, vanilj, citron eller en lättare chokladbotten. Den blir så pass hög att den enkelt går att dela i 4 anslag om man vill, sen så är den väldigt lätt och luftig men ändå saftig. Visst, jag saftar alltid bottnarna ändå.
Sen om jag vill ha en tyngre chokladbotten så är Broklyn Blackout cake eller Devils food cake väldigt goda! Red welvet och white welvet fungerar också bra som tårtbotten. Sen så kan bottnar med jordgubbar, hallon, blåbär eller banan i t ex vara väldigt gott!
Enklast är ju att välja vilken typ av botten man vill ha beroende på vilka smaker man ska ha på fyllningen och om man vill ha en lätt och luftig tårta eller en lite tyngre och mastigare. :)

Så att hålla sig till endast sockerkaka tycker jag låter lite svårt att variera. Men som sagt, det är en smaksak och även hur avancerat man vill göra det för sig :)
Själv gillar jag att experimentera med olika recept och smaker!

/T

Blodfot
1/23/14, 6:39 PM
#8

hur många ägg behöver man till en vanlig 24 cm panna?

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Tessen
1/23/14, 6:47 PM
#9

#8 Det beror helt på vilket recept du går efter.

/T

Mmnda
1/23/14, 8:12 PM
#10

#8 menar du i en långpanna? Här är ett recept på långpannebottnar. Här är ett annat som är lite mer annorlunda. Det första blir platta bottnar som man får göra flera av, och den andra verkar vara en hög botten som man delar. Har aldrig gjort bottnar i långpanna förr, så kan tyvärr inte ge några råd. 

Om du ska göra i en vanlig springform är Lika-delar-tårtbotten väldigt bra att gå efter! :)

/ Amanda

Upp till toppen
Annons: