Annons:
Etikettertårtorartikel
Läst 49614 ggr
Solaika
2/28/08, 12:21 PM

Att fylla en tårta

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Är du trött på samma gamla vanliga princesstårtefyllning med hallonsylt och vaniljkräm? Testa något nytt då, man kan fylla en tårta med i stort sett vad som helst.

Det är nog lättare att räkna upp vad man INTE kan stoppa i en tårta än vad man KAN fylla med.

Bär och frukt kan man göra mousser eller fromager på.

Fromage innehåller alltid gelatin och sällan mejeriprodukter. Dock ska man alltid dubbelkolla det om någon som är laktos eller mjölkallergisk ska äta av tårtan.

Mousse är alltid gräddbaserad och innehåller egentligen ingen gelatin. Dock använder man ordet mousse ganska slarvigt och kallar mer eller mindre all gräddbaserad fyllning för mousse.

Ganache kallas det när man smälter choklad i grädde. Hur mycket choklad man ska ha i beror på vilken kakaohalt chokladen har men mellan 60 och 80 gram per deciliter grädde är ett bra mått. Ganache måste vara riktigt kall innan man vispar den.

Fluff är ett smeknamn på all fyllning där man smälter godis i grädde och vispar upp det till en fluff när det svalnat. Dumle och After Eight är exempel på populärt godis att göra fluff på.

Självklart kan man även fylla med sylt, marmelad, vaniljkräm eller vad man nu vill stoppa i.

Det enklaste sättet att piffa upp en fyllning är att ta sin frukt, sylt eller sina bär, göra det till mos, tillsätta Socker, smälta ner gelatin i frukt/bär/syltmoset och sedan vända ner det i vispad grädde när det svalnat något. Sedan låter man det stå kallt ett par timmar för att stelna.
Det fungerar oftast att göra så här. Men det finns mååånga andra varianter på fyllningar. Grundregeln är väl att aldrig vara rädd för att testa och exprimentera.

Av: Författare

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile(''))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-28

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
[Mariann]
3/12/08, 2:35 PM
#1

Vilka kanon fyllningar, dessa ska jag skriva upp!!

Vi har många kalas i antågande nu….

Solaika
3/12/08, 5:39 PM
#2

Letar du efter nån speciell sen så är det bara o hojta så kan jag gräva fram recept åt dig :-)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Repoort
3/30/08, 3:22 PM
#3

Kokade rabarber en sommar och hade som fyllning + marsankräm. Det var riktigt gott faktiskt

Solaika
3/30/08, 3:30 PM
#4

#3 Det låter inte alls dumt. Vet att många har gjort jordgubb och rabarberfyllning. Har inte testat själv ännu.. men det är ju gott i paj o saft så varför inte som tårtfyllning =)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Myrkur
4/12/08, 1:16 PM
#5

Jag ska göra en nutellatårta.. Eller ja, jag ska täcka en tårta med nutella.. men vad kan man ha för fyllning?Förvånad

Angelclaw
4/12/08, 5:27 PM
#6

Åh nu blev jag sugen på att baka tårtor :D

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Annons:
Solaika
4/12/08, 11:17 PM
#7

#5 Täcka med Nutella? Det va spännande.. det beror ju på om du vill ha fruktigt o fräscht eller chokladigt o sött =) Man kan fylla med det mesta =)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Frida
5/21/08, 10:02 PM
#8

Det här med ganache, har hittat en massa sidor där de har i andra saker än bara choklad och grädde. Brukar ni göra ganache "rent" eller med annat i också (honung, Socker och allt vad det har varit)? Hur mycket grädde ska man räkna med för att fylla ett lager i en vanlig rund tårta på 24cm?

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Solaika
5/21/08, 10:37 PM
#9

Nej, jag tillsätter ingenting.. det blir sött nog som det är. Jag brukar göra på 3 dl grädde till en normalstor rund tårta.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

mocchino
5/22/08, 2:07 AM
#10

Jag har varit lite sugen på att fylla en tårta med ett lager nötkräm! Har sett på dom små påsarna att man allt kan spritsa dom på tårtor så jag tänkte why not, men jag har inte kommit så långt att faktiskt göra det då jag inte riktigt vet vad man ska ha för andra lager.. Blir ju lite väl mkt samma med bara nötkräm i tårtan.. :P
Sen lär det väl bli dyrt med alla småpåsar som behövs men det spelar ingen roll, för man måste ju testa minst en gång! :P

Tror ni det skulle gå bra att blanda ut nötkrämen med typ grädde lr nått för att dryga ut den? Eller den kanske blir för smaklös då?

Men tips på vad som kan gå ihop med nötkräm i en tårta?! :)

// Nathalie

Solaika
5/22/08, 2:52 AM
#11

Jag vet att någon har gjort fluff på nougat.. om det va dubbel eller guld minns jag inte.. men det är väl lite liknande smak? Till det hade dom iaf persika o tyckte att det va gudomligt =)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Thea-Cazzy
7/7/08, 10:37 PM
#12

Smakar Ganache mycket choklad eller mer grädde? Funderar på att göra det på min nästa tårta :D

Anne
7/7/08, 10:50 PM
#13

Sarah - beror ju på hur mycket choklad och grädde du har, ganache är ett samlingsnamn. Men om du vill täcka en tårta med ganache, lika delar grädde och mörk choklad och en gnutta vit sirap - det smakar choklad. :)

Annons:
Thea-Cazzy
7/7/08, 11:40 PM
#14

#13 Tack för svar, då gör jag nog så :) Hur många procent kakao? Eller går det bra med vanlig mörk blockchoklad?

Anne
7/8/08, 11:48 AM
#15

Nej, jag skulle satsa på en riktigt god mörk choklad som du gillar att äta. Blockchoklad använder jag i stort sett aldrig. Marabous mörka är däremot helt okej, och kostar inte mycket mer.

Thea-Cazzy
7/8/08, 4:53 PM
#16

#15 Okej, tack =)

Solaika
7/9/08, 8:57 PM
#17

Blockchoklad bör man använda när man gör modelleringschoklad eftersom tex vanlig mjölkchoklad innehåller för mycket fett för att det ska fungera. Men i en "fluff" är det bäst med en choklad eller ett godis som är gott att äta i vanliga fall.

Ganache ("fluff") går precis lika bra att ha i tårtan som PÅ tårtan. Själv föredrar jag chokladkräm för att täcka tårta, och fluff i tårtan.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Tassy]
9/20/08, 8:39 PM
#18

*putt*

Thea-Cazzy
10/18/08, 1:27 PM
#19

Vänta, nu kom jag på en sak XD Om man smälter chokladen i grädden, stelnar det inte då när det blir kallt? ;P

Solaika
10/18/08, 4:40 PM
#20

Haha, nej det gör det faktiskt inte. Smälter man det ordentligt så blandas det så pass att grädden och chokladen blir ett. Alltså stelnar inte chokladen :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Thea-Cazzy
10/18/08, 7:14 PM
#21

#20 okej :)

annie
1/9/09, 9:34 AM
#22

Slank in här och nu är jag fast!!!

Måste fråga bara. Vispar man både ganache och fluff? Alltså smälter nåt gott i grädden, svalnar den och sedan vispar man???

Om man ska välja något av dessa två att ha i och att ha utanpå tårtan - vilken föredrar ni att ha var?

Frågvis Oskyldig

april4
1/9/09, 2:00 PM
#23

Jag gillar fluffen, ganachen har jag aldrig gjort. Fluffen vill jag inuti tårtan.

Hoppfull
1/20/09, 2:13 PM
#24

#20 Hur vet man när det är ordentligt blandat? Jag har råkat ut för att det stelnade och blev helt omöjligt att använda.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Solaika
1/20/09, 2:27 PM
#25

#24 Det har jag aldrig varit med om. Ordentligt blandat är det när man inte ser några chokladbitar i grädden längre. Men vad har du använt för choklad och vilka mängder av choklad och grädde?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Hoppfull
1/20/09, 2:31 PM
#26

Oj mängderna kommer jag inte ihåg, jag kanske hade för mycket choklad. Det var helt smält men stelnade och blev omöjligt att vispa, gick inte ens att bre på kakan så hårt var det. Det var en finare mörk choklad.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Solaika
1/20/09, 4:45 PM
#27

Det låter som att det va lite för mycket choklad då ja. Har man en mörkare choklad är det nog bäst att minska mängden lite.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Hoppfull
1/20/09, 6:05 PM
#28

Ok, ja på var det nog för det blev som en väldigt tjock chokladkräm istället. Den smakade underbart men var som sagt svårarbetad.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Carlo
1/20/09, 6:14 PM
#29

Jag ska nog ta några bär från vår s.k odlingsmark i år..
Förra året gjorde jag sylt, marmelad och saft av våra bär:)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Solaika
1/20/09, 9:06 PM
#30

#28 Ja, det låter så. Inte lätt att veta första gången :)

#29 Färska bär är det godaste man kan stoppa i och på tårta om du frågar mig :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Carlo
1/21/09, 6:05 PM
#31

#30 Då är vi väl "överens";)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Gasoline
2/10/09, 8:02 PM
#32

Mamma brukar ha mosad banan och vaniljkräm, mums =)

Carlo
2/10/09, 10:21 PM
#33

#32 Wow, vad gott!:)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Gasoline
2/10/09, 10:35 PM
#34

#33 Ja, det är riktigt gott =)

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
linn-nanna
2/18/09, 9:58 PM
#36

Är det ingen som fyller år snart så jag kan få baka en tårta? ;)

Gasoline
2/18/09, 10:00 PM
#37

#36 Du får gärna baka en tårta åt mig iaf =)

linn-nanna
2/18/09, 10:09 PM
#38

#37 Hehe tack, jag bakar en och skickar på posten :)

Gasoline
2/18/09, 10:11 PM
#39

#38 Det låter bra, det ser jag fram emot =) *drägglar* Hihi

linn-nanna
2/18/09, 10:12 PM
#40

#39 Nja, du kanske inte ser fram emot det när den väl är nermosad i din brevlåda… Men då blir det tårtmos, det kanske också är gott :)

Gasoline
2/18/09, 10:18 PM
#41

#40 Ähh! Ska ju ändå blandas i magen. Kan ju skicka med ett kort på hur tårtan såg ut innan den skickades. Haha

Annons:
linn-nanna
2/18/09, 10:22 PM
#42

#41 Okej då säger vi så: ) Då går jag och bakar lite då :)

Linda
12/18/09, 8:44 PM
#43

Hur gör man fluff?

Om man vill göra på After Eight, smälter man det och vispar sedan?

MVh Linda

Linda
12/18/09, 8:44 PM
#44

Hur gör man fluff?

Om man vill göra på After Eight, smälter man det och vispar sedan?

MVh Linda

Solaika
12/19/09, 6:17 PM
#45

Smält ner i grädden.. låt det INTE koka.. ställ kallt minst 5 timmar, helst över natten.. vispa upp.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Linda
12/21/09, 8:05 PM
#46

Tack!

Stephanie
2/6/10, 10:06 PM
#47

Finns det några recept på olika fluffer och mousse osv? Det är svårt att säga att "jag vill göra en tårta med chokladmousse och dumlefluff" om jag inte vet hur man gör Tungan ute

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Solaika
2/8/10, 3:45 PM
#48

Chokladmousse är lite knepigt att göra. Men du kan göra chokladfluff på samma sätt som dumlefluff. Smält godiset i grädde (som absolut inte får koka), ställ kallt i minst 5 timmar, helst över natten och vispa sen till bra konsistens. Dumle tar du ca 180 gram till 3 dl grädde. Choklad kan du ta 150 g till 3 dl. Men det är mer smaksak :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
freddiie
5/23/10, 3:57 PM
#49

Vad passar bra ihop med After Eight-fluff? :)

Solaika
5/23/10, 8:23 PM
#50

#49 Päron är väldigt gott till A8. En del har hallon till oxå.. själv är jag inget hallon-fan.. så jag har inte testat ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Hamstertjej
10/8/10, 12:34 AM
#51

Kul artikel:)

Är det hemmagjord botten?;)

alena
10/12/10, 9:58 AM
#52

Som tårtfyllning kör jag ofta med mosad banan, lite citron saft (så bananmoset inte mörknar + att det ger lite syrlig smak) och vispad grädde.

Jättgott och funkar till många olika sorters bottnar.

Kalendula
10/15/11, 10:41 PM
#53

Jag tycker om att blanda i alhgrens bilar i en god hallon eller jordgubbs mousse. Men moussen ska stå ett tag, eller försöka att inte äta tårtan förrän dagen efter den är gjord.

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

CaptainBunchie
11/1/11, 7:05 PM
#54

Skulle vilja göra apelsinmousse, går det? Typ en tårta med apelsin-, citron- och limemousse? Mums! Är väldigt inne på tårtor nu så vill testa. :D

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _
http://bunchiesphoto.weebly.com/
_

[Driva]
11/2/11, 1:22 PM
#55

Om man inte orkar göra fyllning själv har jag hittat att ekström har mousse man bara blandar i vätska i. De har bland annat hallaon och mango/passion. Mango/passion använde jag till en tårta och de var jättegott!

Annons:
alena
11/3/11, 1:34 PM
#56

Vispad grädde blandad med lemon curd är också himla bra, enkel  och god fyllning! Lemon curd vet jag att man kan göra, men jag brukar fuska med att köpa en burk och blanda ivispade grädden.

alena
11/3/11, 1:34 PM
#57

Vispad grädde blandad med lemon curd är också himla bra, enkel  och god fyllning! Lemon curd vet jag att man kan göra, men jag brukar fuska med att köpa en burk och blanda i vispade grädden.

Pyrro_b
1/4/12, 2:05 PM
#58

Jag har gjort Aronia-sylt…….tips på fyllning jag kan göra med den och vad som passar till??

[Aquelegia]
1/5/12, 1:49 PM
#59

Kan tipsa om V8 Cakes "roasted creme brulle" fyllning jisses så fantastiskt god den var istället för vaniljkrämen i jordgubbstårtan.
Inte var den svår att göra heller till min förvåning!

impo123
11/23/12, 6:32 PM
#60

Ska snart göra en tårta men jag hittar inget recept på jordugubbsmousse och chokladmousse:( vet ni något bra recept? :)

// jennifer

 


[_hsleiufhbtv]
11/23/12, 6:58 PM
#61

#60 Här finns en bra tråd med flera olika recept Glad

Blodfot
2/18/13, 1:03 PM
#62

Tack för en massa underbara tips! nu blir jag ju sugan på att baka!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Annons:
Upp till toppen
Annons: