7 Allergivä./Veg - Frågor, recept & Bilder

Glutenfritt julbak/julgodis

2015-11-19 14:47 #0 av: Zadeira

Har ni några goda recept på julgodis eller julbak som man kan göra till en glutenallergiker?

Tänker främst på typ julgodis liknande mozartkulor eller knäck (som jag aldrig lyckats göra bra nånsin). Det ska slås in i en fin burk i julklapp. så bullar och bakverk är lite för stort.


Anmäl
2015-11-19 15:01 #1 av: LinaLj

Julgodis är väldigt lätt att göra glutenfritt. Den flesta kola, knäck, marmelad och chokladpraliner är glutenfria. Mina absoluta favoriter är marshmallows, lakritskola med havssalt, chokladpraliner fyllda med kolasås och kokos och ischoklad med polkagriskross.

Anmäl
2015-11-19 15:06 #2 av: Zadeira

Har du möjligtvis något recept på något av dem som du kan länka till eller lägga ut här? Kola och knäck har jag som sagt aldrig lyckats göra, men det andra låter supergott!


Anmäl
2015-11-19 15:39 #3 av: Carmarino

Tryffel är också gott. Man behöver inte rulla dem om man tycker det är för jobbigt. Häll smeten direkt i ischokladformar istället (lättast med hjälp av sprits eller en gräddkanna med pip). Det finns massor av recept på nätet, men du kan ju testa med något av dessa:
http://www.leila.se/leilas-chokladtryfflar/recept/julbak/index1,21.htm?id=3570 
http://www.arla.se/recept/fransk-chokladtryffel/
http://www.ica.se/recept/enkel-tryffel-277349/
Smaksätt tryfflarna efter tycke och smak.

Hemligheten med att lyckas med kola/knäck är en bra termometer.
Här är lite "hjälp på vägen":
122°C knäcken blir ganska mjuk.
125°C knäcken blir seg utan hård yta.
126–130°C knäcken blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145°C hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160°C knäcken blir lika hård som karameller.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2015-11-19 17:55 #4 av: LinaLj

#2 Hemligheten bakom lyckad knäck och kola är att alltid använda en tjockbottnad kastrull (gärna med kopparbotten), att när det har kokat upp så får man inte röra, koka på låg värme och använd termometer och kulprov Skämtar.

Men om vi hoppar över kolan så är recepten:

Ischoklad med polkagriskross: Lika delar ljusblockchoklad och kokosfett smällts i vattenbad tills det är helt smält och välblandat. Häll i ischoklad formar. Krossa polkagrisgodis och strö över när ischokladen nästan har stelnat.

Chokladpraliner med kolasås och kokos: 200 g mörk blockchoklad, en burk kondenserad mjölk, ca 2msk kokosflingor. Smält chokladen och pensla i en silikonform för praliner eller isbitar, låt stelna. Upprepa 2-3 gånger. Under tiden koka burken med kondenserad mjölk i vatten så att det blir kolasås (vill man fuska så köper man färdig kolasås). Blanda kolasås och kokos, till 10 praliner går det åt ca 0,5 dl kolasås och 2 msk kokosflingor. Fyll formarna, men inte riktigt ända upp, med fyllningen. Ställ kallt i 10 min. Ta smält choklad och häll över pralinerna och skrapa sedan av med en degskrapa eller stekspade så du får en slät yta. Låt stelna ett dygn och vält sedan upp pralinerna.

Marshmallow: 200g strösocker, 40 g flytande glukos, 0,5 dl vatten, 7 blad gelantin, 100 g äggvita, 3 tsk vaniljessans, florsocker och maizena ca 1 dl av varje, eventuellt röd hushållsfärg.

Mät upp socker, glukos och vatten i en kastrull. Lägg gelantinen i blöt i vatten. Separera äggen och häll vitorna i en stor bunke. Blanda lika delar florsocker och maizena och sikta ut ca hälften på baklåtspapper. Koka upp sockerlagen och när sockerlagen når 100 grader så börja vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt essansen lite i taget. Krama ur gelantinbladen och smält dem ett par sekunder i micron. Häll försiktigt ner i äggvitan. När sockerlagen når 127 grader så häll den i en tunn stråle ner i äggvitan medan du hela tiden vispar med elvispen. Fortsätt vispa tills smeten blir fast och glansig. Fyll smeten i sprittspåse och sprittsa ut på det pudrade bakplåtspappret och sikta sedan över resten av maizenan och florsockret. Låt stelna ett par timmar.

Hur man spritsar massan beror på hur man vill ha det. Antingen gör man långa, tjocka strängar som man sedan klipper och får en traditionell look. Eller så spritsar man små "duttar". Eller så delar man massan i två delar (en tredjedel och två tredjedelar) den lilla delen färgar man röd. Sedan spritsar man man först med den vita massan och avslutar med en röd topp. När allt har stelnat så smälter man lite choklad och använder en tandpetare och gör två små "ögon" så får man små tomtar. 

Anmäl
2015-11-19 17:59 #5 av: Zadeira

*inspirerad* Tack hörrni!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.