5 Tårtor - Frågor & recept

kristyr

2015-10-05 15:19 #0 av: ilenna90

jag ska göra en vit marsipantårta senare i veckan och funderar lite över dekorationer. kommer eventuellt testa att göra nånting fint med kristyr, för visst är det vad man använder? (menar såhär http://landings.se/wp-content/uploads/2013/06/br%C3%B6ll-rosar%C3%B6d-500x375.jpg)
om ni själva har gjort det så vill jag jättegärna ha tips på något bra ´recept´ på en smidig kristyr som blir matt och inte rinnig. 

Anmäl
2015-10-06 10:43 #1 av: ilenna90

61 personer som varit in och läst men ingen som gjort någon bra kristyr? x)
trodde inte det här skulle vara så svårt att få svar på i ett bakforum :o 

Anmäl
2015-10-13 15:39 #2 av: Jegerås

Ja en kristyr gjord på äggvita och florsocker är att föredra. Finns många recept där ute, en del har citron eller ättika i, andra väljer att smaksätta med vanilj.  Jag brukar bara använda en äggvita och och ca 250 g florsocker. Vispa i florsockret i äggvitan gradvis tills kristyren är blank och får fina mjuka toppar när du tar ut vispen.

Anmäl
2015-10-13 15:49 #3 av: ilenna90

har redan gjort tårtan nu, men tack ändå (: 

Anmäl
2015-10-14 19:28 #4 av: Outlawly

Fick du till någon bra kristyr? Du får gärna dela med i så fall Lipar

Anmäl
2015-10-14 20:42 #5 av: ilenna90

#4 ja alltså jag har ju inte gjort någon förut (förutom till pepparkakshuset för några jular sen men jag minns inte vad det var för recept haha) som varit tänkt till en tårta så jag vet inte ifall den ska vara på det sättet den blev.. tyckte det blev bra konsistens men den var nära att falla sönder om man nuddade dekorationerna minsta lilla - men så kanske det helt enkelt blir med kristyr? 
och i recepten jag använde var det ättika och det kan vara jag som var extra känslig men jag tyckte hela tårtan blev att lukta ättika.. haha. Men dom som åt av den (jag äter inte marsipan och därmed inte kristyren heller) sa ingenting om någon ättikssmak i alla fall! ;D

Anmäl
2015-10-14 20:52 #6 av: Outlawly

Jo ättika är det lätt att ta för mycket av :)
Vet själv hur det är till pepparkakshusets istappar, går sönder jättelätt!

Vad härligt att den blev bra ändå :)

Anmäl
2015-10-14 21:25 #7 av: ilenna90

fast jag tog ett kryddmått (utblandat med lika mycket vatten) bara, men som sagt verkade det inte ha blivit någon övertagande smak av det. 
jag kanske hade tur just med den kristyren, för jag kommer ihåg att det gick hur lätt som helst för mig med all dekoration av det huset :D 

jaa :) kan slänga upp en bild här på resultatet. 

Anmäl
2015-10-14 21:31 #8 av: ilenna90

här kommer dom 

Anmäl
2015-10-15 07:46 #9 av: Outlawly

Wow Kär Vad duktig du är! Tokfin Tårta
Nu måste jag nog baka tårta till helgen haha

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.