Annons:
Etikettövrigt
Läst 10117 ggr
densomundrar
2015-04-12 17:57

Mjölbaggar?

Har en stor påse med mjöl som jag förvarar i ett skåp med bunkar, som jag fyller på den lilla mjölburken med när det börjar bli dåligt med mjöl i den. Idag skulle jag fylla på igen, hittade ett litet, väldigt litet, kryp på påsen som var en aning hårigt såg det ut soM. Undersökte inte så noga på jag instinktivt knäppte bort det. Har sett så mycket om att folk har fått mjölbaggar i sitt mjöl direkt från butik och blir då givetvis orolig att jag nu har det i min baunta påse. Hur vet jag om jag har mjölbaggar? Kollade på mjölet och grävde runt lite men hittade inget åkonstigt, knappt synbara prickar men det är det väl i mjöl? Det är väl inte helt vitt om man kollar riktigt noga? Hällde upp det i en glasburk, finns det baggar i mjölet borde det väl bli små gångar mot glaset om det är kryp i det?

Annons:
AnnaFagerell
2015-04-16 12:02
#1

Man ser tydligt mjölbaggar på insidan av påsen och i mjölet blir det som små svarta streck. Dom liknar stripes som finns ute i juli/augusti.

Medarbetare på djurskydd.ifokus

densomundrar
2015-04-16 12:06
#2

Stripes? Ska ta kort när jag kommer hem Jag kommer ihåg, så jag kan visa. Har inte sett något konstigt kring kanterna på den genomskinliga burken så det kanske var något annat kryp som satt utanpå påsen. Hoppas jag.

AnnaFagerell
2015-04-16 12:11
#3

Svarta små kryp som finns utomhus på sommaren som kryper på en, speciellt om man har gula kläder. Finns mkt hos oss i Skåne i samband med trösksäsongen. Mjölbaggar brukar vara ganska många och tittat man i skåpen är det små svarta streck i hörn och lister men då har man mkt.

Medarbetare på djurskydd.ifokus

densomundrar
2015-04-16 17:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Tack för din hjälp. Försökte ta kort på mjölet men det är svårt men min dåliga kamera. Ser inget konstigt men ytterst små svarta och bruna prickar. Det kanske är naturligt i kornet och mjöltillverkninhen? För inte är väl mjöl helt vitt när man kollar riktigt nära? Har aldrig tänkt på det förr.

densomundrar
2015-04-16 17:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Utifrån

Tessen
2015-04-16 18:11
#6

Det ser inte ut att vara några fel på det! Lite små bruna prickar är det i det mesta mjölet. Angripet mjöl ser ofta grått ut och börjar mögla mycket lättare. Det vanligaste sätt att få hem mjölbaggar är dock i nyköpta påsar eller om grannen (i lägenheter iaf) har och dom kommer genom rör mellan lägenheter. Gör man som du och förvarar det i lufttäta burkar så bör det inte vara något fel på det om du inte sett något spår av skalbaggar eller larver i mjölet. Dom kan även lika gärna finnas i havregryn eller bland andra spannmål som i mjöl.

/T

Annons:
AnnaFagerell
2015-04-16 19:53
#7

Man ser tydligt när man har mjölbaggar och de rör på sig. Tror inte det är det du har i mjölet utan det är nog bara små skalrester eller delar av vete som följt med som är lite mörkare än själva mjölet

Medarbetare på djurskydd.ifokus

densomundrar
2015-04-16 19:55
#8

Tusen tack, ni är toppen! :-)

AnnaFagerell
2015-04-17 11:16
#9

😉

Medarbetare på djurskydd.ifokus

Tant Grön
2015-04-17 13:57
#10

Har du en trådsil, så kan du ju för säkerhets skull sikta mjölet innan du använder det.

densomundrar
2015-04-17 16:44
#11

#9 om du skickat något med ditt inlägg så ser jag det inte. #10 vad är det?

Tessen
2015-04-17 19:08
#12

#11 Här ser du vad en trådsil är. Något som finns i dom flesta kök.

/T

densomundrar
2015-04-18 21:06
#13

Ja, tack. En sådan har jag. Men är dom så stora att dom inte åker igenom den så borde jag se dom med blotta ögat. :-)

Annons:
Tessen
2015-04-18 23:13
#14

Dom blir 5mm stora så ja, man ser dom absolut och ingen risk att dom åker igenom en trådsil!
Jag brukar sikta mjölet varje gång jag bakar tårtbottnar, cupcakes eller macarons t ex där man ändå vill ha så luftig smet som möjligt.

/T

Tant Grön
2015-04-18 23:51
#15

Jag siktar också alltid mjölet, efter att jag hittade en mjölmask i det för 30 år sedan.

[Devya]
2015-04-27 19:46
#16

Så länge du inte ser nå större kryp där.

Inte dör man väl precis om man råkar få med sig något kryp. Extra proteiner eller?

densomundrar
2015-04-27 21:20
#17

Givetvis inte deyva, men jag föredrar krypfritt mjöl ;-)

[Devya]
2015-04-28 05:05
#18

#17 Det tror jag att många föredrar! :)

Upp till toppen
Annons: