5 Tårtor - Frågor & recept

Hjälp Tårta!

2015-02-25 16:51 #0 av: Novathedog

Hej,

Jag är ny på tårtbakandet och gjorde en av mina första tårtor idag. Problemet jag hade var att när jag skulle lägga på smörkrämen över tårtan så fastnade den i tårtbottnarna på sidorna så att lite bitar lossnade. Någon som vet varför det blev så? Och hur man kan göra för att enkelt lägga på smörkrämen?

Anmäl
2015-02-25 17:01 #1 av: VildaVittra

Lägg först ett tunt lager smörkräm som man sedan låter stelna, för att sedan spackla på ett lager till som då blir smulfritt. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-02-25 17:03 #2 av: LinaLj

Det låter som att din smörkräm var lite för hård. Det enklaste för att få det hela snyggt är att göra smörkrämen, se till att den blir fluffig, len och smidig. Sedan tar man lite av den och gör den något lösare. Sedan använder man den som är lösare att spackla ett tunt lager över hela tårtan och ställer in tårtan i kylskåpet ett par timmar så att smörkrämen stelnar och när man sedan lägger på resten av smörkrämen så bildar den en skyddande yta.

Anmäl
2015-02-25 17:05 #3 av: [Sabina]

Det är viktigt att ha mjuk smörkräm och vara lätt på handen, det är mina spontana råd.
Lägg på smörkrämen i lager på lager (tunna lager) och ställ in i kylen ca 15-20  minuter emellan lagren. Det fungerar bäst för mig

Anmäl
2015-02-25 19:27 #4 av: Novathedog

Okej då verkar problemet vara att den var för hård. Det funkade ändå eftersom att jag gjorde ett lager först, ställde in i kylen och sen spritsade på. Nästa gång gör jag den lösare. Hur får man den lösare? Jag gjorde smörkräm med smör, florsocker och vatten. Ska man ha i mer vatten då eller mindre florsocker?

Anmäl
2015-02-25 19:29 #5 av: LinaLj

#4 Det funkar på båda sätten. Se också till att smöret är ordentligt rumstempererat och gärna uppvispat innan du börjar så blir den smidigare att handskas med. Tillsätt lite florsocker i taget tills du är nöjd med konsistensen. 

Anmäl
2015-04-04 17:17 #6 av: Caf_Roy

Det kan också vara så att den var lite för kall, eller att du inte hade vispat smöret ordentligt. Min smörkräm gör jag på bara smör, vaniljsocker och florsocker.
Jag tycker att det blir lättast att spritsa på smörkrämen över hela tårtan och sen gå över med en spackel så det blir tunt och jämnt. Det är jättesvårt att försöka spackla ut en klump på en naken tårta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.