8 Matig bakning - Frågor, recept & Bilder

Baka vörtbröd

2014-11-05 06:57 #0 av: CelsiusT

Någon här som är bra på att baka vörtbröd? Har gjort vört-tunnbröd förra året hos svärmor. Men skulle vilja prova att baka hemma (utan att i förväg berätta för svärmor). Någon som har ett bra recept som är lätt att lyckas med? Vilken variant är lättast? Ska man köra på det lite tråkigare tunnbrödet eller limpa, bullar? Jag knådar i assistent, hur hårt o hur länge ska man knåda? Kom med era bästa tips för att lyckas med julens värtbrödbak :) (PS trodde det fanns matbröd.ifokus men hittar inte det)

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-11-06 18:05 #1 av: CelsiusT

Ingen här som bakat vörtbröd?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-11-06 21:17 #2 av: mikkan01

Konstigt att matbröd.ifokus inte syns bland sajterna längre. Har ingen koll alls på vörtbröd men du kanske får fler svar (trots allt) på http://matbrod.ifokus.se/
eller julen.ifokus?Glad

~mikkan
Medarbetare på Hår iFokus.

Anmäl
2014-11-06 23:26 #3 av: CelsiusT

Aha det finns fortfarande. Men då är det nog att det har för dålig aktivitet. Ska försöka där men risken är väl att man inte får svar om det i te är aktivitet.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-11-09 11:18 #4 av: lillan-65

Ja har ett bra recept på vörtbröd. Jag bakar det varje år och det är enkelt o mycket omtyckt.Nu komer det.

100 g jäst, 100 g margarin, 3 flaskor porter (33 cl), 3 tsk salt, 2 dl mörk sirap, 3 dl russin, 2 tsk malda kryddnejlikor, 2 kg rågsikt.

Smula jästen i en bunke, smelt margarinet slå i ölet o varm till fingervarmt. Lös upp jästen i lite degspad, slå i resten o kryddor o russin o nestan allt mjöl. Arbeta degen blank o ställ o jäsa ca 1 timme. Dela den i 4 delar o forma till limpor o låt jäsa ijen 40 minuter. Sätt i ugnen på 225 gr. Gredda bröden på första falsen (så de inte brens) i ca 35 minuter. Pensla de varma bröden med sirapsvatten (vatten + sirap) o låt svalna under bakduk.

Anmäl
2014-11-10 19:58 #5 av: CelsiusT

#4 På första falsen, = längst ner i ugnen?

Sirapen, används den bara till penslingen? När jag var med och bakade vört så vill jag minnas vi hade sirap i degen..

Funkar limporna att frysa?

Inget sånt där supertips som behövs för att lyckas? ;P

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-11-11 21:34 #6 av: lillan-65

man har sirap i brödet, men man pensla det sen när det är klat med sirapsvaten . ja det går o frysa (jör jag). jo, lengst ner i MIN ugn men det är lite om vilken ugn man har, varmluftsugn kan man senka graden lite. Tips är vel att jäsa odentlit o inte blanda jästen med för varm degvestka för då förstörs jästen. lyka tillGlad

Anmäl
2014-11-11 23:24 #7 av: CelsiusT

#6 Jaha, för jag hittar inte i din beskrivning när/hur man ska ha i sirapen.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-11-12 11:25 #8 av: mikkan01

Hittade annars ett bra recept på en av mina favorit brödbloggar här med en bra beskrivning som inte verkar vara svår att lyckas med: http://paindemartin.se/2013/12/god-jul-god-vort-och-gott-nytt-ar/#comments

~mikkan
Medarbetare på Hår iFokus.

Anmäl
2014-11-14 17:16 #9 av: lillan-65

svar på sirapen. NÄR = jästen är upplöst HUR= decelitermåt (2 dl). Sirapsvatten ca 1 msk sirap o 1 dl vatten, rör om o pensla de ferdig greddade brödet.

Anmäl
2014-11-15 11:11 #10 av: CelsiusT

#9 Så man läser jästen och har sen i sirap i degvätskan innan man blandar i dom torra ingredienserna?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.