14 Övrigt

Rabarber

2014-05-28 10:22 #0 av: Gasoline

Jag misstänker att fler än jag har rabarber i trädgården.

Vad brukar ni göra med rabarber? Köpta som hemmaodlade? :-)

Anmäl
2014-05-28 10:25 #1 av: tlover

Här finns det en hel del recept

Vad vill du ha för månadstema nästa månad?
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2014-05-28 10:30 #2 av: [AnimalLover1]

Jag har en massa rabarber i trädgården, riiiktigt stora är de, och vi brukar baka rabarberpaj och göra rabarberkräm, supergott! :-)

Anmäl
2014-05-28 10:35 #3 av: Gasoline

#1 tack för länken :-)

#2 har redan hunnit med två pajer denna vecka, hoppas på att kunna prova göra kräm till helgen :-)

Hittade ett recept på rabarberkyckling i min arla app, det låter både gott och intressan! :-)

Anmäl
2014-05-28 21:13 #4 av: leemland

Jag har gjort 2 långpannekakor med rabarber, varav den ena blev det något fel på  :P 
Och så stoppade jag i rabarber i dom oätliga muffinsen jag gjorde i måndags :P 

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl
2014-05-28 21:35 #5 av: Gasoline

#4 hihi, det kanske var rabarberna som gjorde muffinsen oätliga? :-P

Anmäl
2014-05-29 19:28 #6 av: leemland

#5 Ingen aning faktiskt :P Men hoppas inte de, har planer för rabarber i muffins till sen :P haha. 

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl
2014-05-29 20:18 #7 av: Madde_Warrior

Sorbet kan du göra :)

Anmäl
2014-05-31 11:06 #8 av: CelsiusT

Jag gör kräm i första hand. Hackar dom och slänger i dom i torr kastrull, på med värme och i med socker och gärna en kanelstång. Rör tills det blir en kräm. Personligen gillar jag att ha kvar skalet på så det blir lite syrligare, men annars kan man skala dom först. Sen äter jag det med krossad knäckebröd (och viss i familjen häller mjölk på).

Alternativt gör smulpaj på dom.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-05-31 11:16 #9 av: Gasoline

#8 krossat knäckebröd? Har jag aldrig hört talas om att man äter till kräm med det låter intressant :-)

Anmäl
2014-05-31 13:14 #10 av: CelsiusT

#8 har jag till dom flesta krämer, men alltid till rabarber. Jättegott, bryter/smular det över krämen.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-06-02 17:15 #11 av: Gasoline

#10 ska nog testas :-)

Jag har en liten fundering, kan man tärna och sockra rabarber och sedan frysa in detta för framtida pajbakning?

Anmäl
2014-06-02 17:25 #12 av: tlover

#11 vi bara tärnar och fryser. Det kanske inte är helt "korrekt" men vi har inte märkt av dålig smak, koncistens el dålig hållbarhet.

Vad vill du ha för månadstema nästa månad?
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2014-06-02 17:32 #13 av: Gasoline

#12 vad bra, då testar jag oxå :-)

Känns onödigt att det går till spillo för att man inte hinner ta rätt på allt.

Anmäl
2014-06-02 18:33 #14 av: Tessen

Du kan koka marmelad på det. Jag brukar använda detta receptet.

För ca en liter:

500g rabarber skurna i cm-stora bitar
Saften av en citron
500g syltsocker

Ev smaksättning med 0,5tsk kardemumma, en vaniljstång, 1 - 3 bitar kanelstång eller någon tsk riven ingefära.

Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka under omrörning i 4 - 5 minuter. Den är färdig när du kan lägga en tesked av marmeladen på ett fat och när den svalnat kan dra fingret igenom utan att den flyter ihop. Häll upp i varma, väl rengjorda burkar. Förslut ordentligt. Förvara i kylskåpet.

Den är supergod till allt från nybakta varma scones till att ha i syltgrottor eller rulltårta. :)

Nu blev jag sugen på att baka scones och ha cream cheese och hemmagjord lemoncurd till :D

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-02 18:37 #15 av: Gasoline

Har aldrig hört talar om rabarbermarmelad, med det låter faktiskt gott. Tåls att tänkas på :-)

Anmäl
2014-06-02 19:22 #16 av: Tessen

Det är riktigt gott faktiskt!
Har man mycket rabarber så är marmelad något jag kan rekommendera att göra av en del av dom. :)

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-02 19:25 #17 av: leemland

Du kan använda marmeladen som fyllning i rulltårta . Eller göra rabarbercurd och ha de i rulltårta också :P 

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl
2014-06-02 21:30 #18 av: Tova.O

Åh nu blev jag riktigt inspirerad. :D Ska nog prova på rabarbercurd och rabarbersirap i helgen. Brukar bara göra pajer så det blir roligt att prova på något nytt. :)

Anmäl
2014-06-02 21:32 #19 av: Gasoline

Kan hålla med dig #18, det är kul att prova något nytt och jag tycker att jag fått superbra tips i denna tråd. Rabarber är mer mångsidigt än vad jag hade trott :-)

Anmäl
2014-06-03 16:04 #20 av: Vi med djur

Jag brukar göra rabarberkräm det är så gott. Vi har massor med rabarber.


Anmäl
2014-06-03 17:49 #21 av: Tessen

Det är även vanligt att använda rabarber ihop med jordgubbar i allt från pajer och långpannekakor till marmelad, curd och chutney.

Smaksättning som passar ihop med rabarber har jag ju tipsat om längre upp ihop med marmeladreceptet. Men det passar även lika bra i blandningen rabarber/jordgubbar. :)

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-03 20:55 #22 av: Gasoline

Men jag har en fundering kring detta med att koka marmelad, vilket jag tyckte verkade jättespännande!

Hur ska burkarna hållas varma? Lägga dom i varmt vattenbad innan marmeladen hälls upp? 
Är det OK om det finns vatten/fukt i burken när marmeladen hälls upp?
Hur länge håller marmeladen på ett ca?

Ang detta med uppvärmningstekniken med burkarna, är det på samma vis man ska göra om man gör saft? 

Anmäl
2014-06-03 21:49 #23 av: Tant Grön

#22 Jag brukar diska burkarna, sedan lägga dom i ugnen på 50 grader med en sked ed. mellan luckan så den hålls lite på glänt.
Sedan är burkarna torra och lagom varma när sylten hälls i.

Anmäl
2014-06-03 21:51 #24 av: Gasoline

#23 Ah, smart! Tack. Glad

Kan man göra samma sak med flaskor om man kokar saft? 

Anmäl
2014-06-03 21:53 #25 av: Tant Grön

Jo, man gör samma med flaskor.

Anmäl
2014-06-03 21:53 #26 av: Tant Grön

Locken till burkar och flaskor lägger man också in så dom blir lite steriliserade.

Anmäl
2014-06-03 21:54 #27 av: Gasoline

Kan vara bra att tänka på, tackar Glad

Anmäl
2014-06-04 07:54 #28 av: Tessen

Man kan lägga burkarna i vatten i en stor gryta för att sedan låta koka upp långsamt och låta glasrburkarna sjuda i några minuter.
Om du gör detta med redan innan diskade, rena burkar så går det fort och kan göras samtidigt som man kokar ihop marmeladen.
Ställ burkarna upp och ner på en kökshandduk i någon minut så får du ut mesta vatten som var kvar i burkarna.
Lite fukt i dom varma burkarna påverkar knappast då marmeladen innehåller vatten ifrån rabaeberna..
Det är ju dock stora risker för mögel just nu i det varma och liyeckvava vädret om marmeladen inte kyls ned någorlunda fort och sen in i kylen. Om man gör mycket så går det såklart även att är frysa in endelm

När ni steriliserar burkarna så se till att vattnet täcker burkarna helt och fyller hela insidan bara och glöm inte att sterilisera även locken.
Sen så strax innan burkarna ska fyllas så låt som stå upp och ned på en ren kökshandduk i någon minut så vattnet rinner ut på handduken.
Det är viktigt att sterilisera burkarna trots att syltsockret innehåller kaliumsorbat, en ämne som gör att det inte möglar eller blir svampigt alls lika lätt och då under rätt förhållanden i rätt rengjorda burkar går att förvara väldigt länge.

En oöppnad burk håller länge. Minst 6 månader skulle jag tro, ev uppåt ett år. En öppnad burk ska såklart förvaras i kylskåpet och bör ätas inom 3 - 4 veckor så länge den inte börjar lukta konstigt dåklart.

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-08 12:52 #29 av: leemland

Hittade på en sidan med lite rabarberrecept :) 

DanSukker

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl
2014-06-10 21:19 #30 av: Endezeichen

Rabarbersorbet

Rabarbersaft

Rabarber i ugn med ingefära och rosépeppar

Rabarbermarmelad

Rabarberkaka

Kanske i bröd?

Nu vet jag! Rabarbergratäng! 

Det är ju trots allt en grönsak :D.

Anmäl
2014-06-10 21:22 #31 av: Gasoline

#30 många bra förslag :-)

Idag provade jag rabarberkycklingen som jag nämnde ovan, det var faktiskt gott. Lite udda med de sura bitarna bara.

Nästa gång blir bitarna mindre så att de inte blir lika påtagliga eller så gör jag dom större så att man lätt kan plocka bort dom :-)

Anmäl
2014-06-10 22:29 #32 av: Endezeichen


Glömde bort att nämna rabarbersirap!

#31 Man får väl vänja sig. Inte precis den vanligaste grönsaken i matlagningen och man kanske får pyssla lite mellan den och olika ingredienser innan man hittar något magiskt!

Anmäl
2014-06-10 23:02 #33 av: Endezeichen

Vet inte om det går men kanske rabarbersmör och rabarbersoppa?


Anmäl
2014-06-11 10:41 #34 av: CelsiusT

Rabarber borde väl passa väldigt bra ihop med lax?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-06-11 11:01 #35 av: Gasoline

#33 har oxå funderat på om det går att göra rabarbersoppa, det skulle vara intressant att testa.

#34 det tror jag absolut, det låter dessutom gott :-)

Anmäl
2014-06-12 16:26 #36 av: Vi med djur

Hm rabarber och lax låter intressant :)


Anmäl
2014-06-13 13:41 #37 av: Tessen

#35 Jag hittade ett enkelt recept på en kall rabarbersoppa med kardemummayoghurt och krossad biscotti till. Om man nu skulle vilja ha det tillsammans med soppan.
Smaksättning på yoghurten är ju lätt att ändra om man inte skulle vilja ha just kardemumma eller inte har kardemummakärnor hemma. Krossad biscotti till tycker jag själv låter gott, något krispigt till en kall dessert-soppa brukar uppskattas.
Jag lägger in receptet om du är intresserad :)


Kall Rabarbersoppa (4 portioner)

Ingredienser

  • 4 rabarberstjälkar (à 110 g)
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång eller ersätt med 2 tsk vaniljsocker per vaniljstång
  • ca 5 dl vatten
  • 1 citron
  • 2 dl yoghurt (10%)
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 tsk kardemummakärnor
  • 8 biscotti

    Så här gör du

    Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Lägg ned i en kastrull och strö över socker. Delad och skrapa ur vaniljstången och lägg ned både stången och kärnorna i kastrullen. Fyll på med vatten så det täcker och koka tills rabarbern är riktigt mjuk. Låt dra ett tag och sila sedan bort rabarbern.
  • Tvätta och riv skalet av citronen. Rör yoghurt med citronskal, florsocker och stött kardemumma.
  • Krossa skorporna grovt.
  • Smaka eventuellt av soppan med pressad citronjuice och servera den väl kyld med yoghurt och biscottismulor.

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-13 16:32 #38 av: Gasoline

Du är toppen Tessen Tummen upp

Anmäl
2014-06-13 19:48 #39 av: Tessen

#38 Äsch då Oskyldig Det är alla ni underbara medlemmar som gör det så roligt att vara sajtvärd här!

Jag ska nog testa det receptet till midsommar"firandet" hemma i lugn och ro.
Jag gör nog om lite och byter ut kardemumman & citronen.
Kanske några smått hackade jordgubbar ihop med riktigt finrivet limeskal och röra ihop med florsockret i en tjockare typ av yoghurt som Turkisk eller Grekisk yoghurt.
Sen servera soppan lite ljummen(är det fortfarande varmt ute när den äts så ska den såklart vara helt kall), ha på en klick jordgubb/lime-yoghurt och krossa över knapriga biscotti.
Om soppan blir väl söt så är det enkelt att använda lime-saften och pressa lite över soppan eller röra i vid avsmakning ist för den citronsaft som står i receptet.
Sen är det bara att garnera snyggt med smulor/bitar av biscotti och skivade jordgubbar.
Frågan är bara om jag kan hålla mig EN HEL vecka med att göra en sådan dessert! Jag blev ju så sugen på det nu


Ska sätta igång en Midsommartävling nu ikväll tänkte jag. Försöka få med iaf några (1 eller två iaf?Storgråter) fler tävlande än rekord-deltagandet dom senaste ~14-15 månaderna, vilket är det löjligt höga antalet 3 deltagare som sammanlagt hade med 4 bidrag sammanlagt.
Inte konstigt att jag lade ned tävlingarna ett tag kanske. Inte för att jag anser man kan tävla i bakning så här, men det är roligt, man kan utmana sig själv lite att testa något man inte gjort innan, dekorera mer än man annars hade gjort och utefter ett tema som man kanske inte gjort dekor efter annars. Sen är det så kul att få se alla bidrag, så skam den som ger sig.
Fast jag som sajtvärd kanske fuskar lite om jag deltar jag också? Men det är iofs rättvis röstning av alla medlemmar så jag borde också få vara med på ett hörn Lipar

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-13 19:54 #40 av: LinaLj

Vet inte om någon föreslagit det redan med rabarber swirvel är underbart gott. 

Man behöver: Rabarber, socker, vanliljsocker, vispgrädde och vaniljglass.

Skär rabarberna i ca 20 cm långa bitar, är de grova kan man dela dem ett par gånger på längden. Lägg i ugnsfast form och strö över socker och vaniljsocker (hur mycket beror på vilken sorts rabarber man använder). Smält rabarberna i ugnen, 175 grader i ca 20-30 min. Tills rabarberna är mjuka och släppt alla vätska. Sila av vätskan.

Koka vätskan tills den blir som sirap.

Vispa grädden så den blir fast. Vispa glassen så den blir mjuk (eller använd mjukglass). Bland ner rabarberna och hälften av sirapen i glassen och blanda. Vänd sedan ner grädden. Häll upp o skålar/höga glas och häll resten av sirapen över.


Anmäl
2014-06-13 21:35 #41 av: Gasoline

#39 med risk för att det blir lite OT nu så vill jag iallafall säga att en liten lätt tävling skulle vara kul. Har dock aldrig sett någon på denna sida tidigare, men jag har kanske inte varit aktiv så länge. Hur som :-) även om det man gör här en blygsam framgång så är det ett steg i sätt riktning, glöm inte det :-)

#40 det låter smaskens!

Anmäl
2014-06-14 03:55 #42 av: Tessen

#41 Jag fastnade framför en film och det blir väldigt OT nu, men ska faktiskt sätta igång en tävling som kommer att ligga bland dom aktuella, fastsatta trådarna medan den pågår så att den inte går att missa.
Vi har haft massvis med tävlingar här och för ca 2 år sedan var det otroligt mycket folk som deltog i allt men för ungefär 18 månader sedan så avtog intresset för tävlingarna och även alla aktiviteten på övriga forumet började långsamt sjunka för att sedan åka i botten förra sommaren och hösten. Om man är sajtvärd eller medhjälpare, vilket du är, så vet du ju att man kan se "Aktivitetsindex" uppe till höger som byter färg beroende på hur hög aktivitet sidan har. I början av förra hösten så hade vi på ca ett år gått ifrån en aktivitet på ca 800 - 1000 till att ligga på gränsen till 200 i ett antal månader.
Nu kan jag dock både glatt och stolt säga att vi kommit tillbaks uppåt till omkring 600 i aktivitet på några få månader genom den fina gemensamhet och stämning vi har och att alla är så hjälpsamma och varma personligheter.

Det är verkligen som terapi för mig att komma in här och få lite energi-boost genom att läsa bra och trevliga svar folk ger varandra i nya inlägg med frågor och ännu fler nya, roliga diskussioner om allt möjligt inom bakning.

Nu ska vi försöka få lite liv i den gamla traditionen med regelbundna tävlingar i olika teman som antingen utgår från årstider, högtider, ibland gärna något roligt, färgglatt och annorlunda som ibland bestäms av mig och min supertrevliga medhjälpare, Sis13. Sen tider på året då det inte är någon direkt högtid aktuell, ingen årstid som är särskilt rolig att försöka återspegla i bakverk eller redan använts någorlunda nyligen och vi inte kommer på något bra tema så kommer även alla medlemmar få vara med och bestämma ibland så att det blir teman som många tycker är inspirerande och då är mer benägna att ställer upp i tävlingar.
Vid stora högtider kan tävlingar vara öppna i upp till en månad, men nu blir det ca 2 veckor vilket förmodligen kommer bli en ganska så standard tid att lämna in sina bidrag till tävlingen. Sen kan jag få impulsiva dagar och slänga upp någon tävling med ett lite "enklare" tema och bara en veckas tid bara för att inspirera lite till något att baka.
Så på det sättet blir det lite ändring som med att teman kommer få bestämmas av medlemmarna genom röstning emellanåt också.
Tävlingarna kommer ju skifta i längd och jag kommer även försöka blanda så att det inte blir upprepningar av kategorierna, det räcker med de stora högtiderna, men även dom kan vi se till att få lite annorlunda twist på.
Det kommer även vara en gräns på 2 bidrag per person vid tävlingar på 2 veckor eller mer.
Sen så har den som vunnit fått skriva en artikel med lite tillhörande bilder, ev recept och beskrivning om hur bakverket "tillverkats", men detta är självklart valfritt.
Vid vissa tävlingar kommer jag även lägga till att man får någon liten dekor-pryl som har med bakning att göra. Inget för dyrt då jag står för det själv, men inte skräp heller utan när jag handlar åt mig själv så får det bli att ta med några få saker här och där, allt från en burk pastafärg till en blomutstickare, som kommer finnas som en extra liten vinst på dom mer planerade, lite längre tävlingarna. Men vinstartiklarna är extremt uppskattade av mig som sajtvärd! ^^,

Jag ska även låsa några överfulla, allt för långa bildtrådar och öppna nya i samma kategori som jag låser. Bildtrådarna tycker jag själv är väldigt roliga, att se vad andra bakar och dom som börjar som nybörjare här på sajten, vilket vi haft några, är väldigt roliga att följa utvecklingen hos. :)

Du sover nog som dom flesta gör en helt vanlig fredagskväll, jag har insomnia pga min sjukdom samt ökad värk för tillfället efter en riktigt rejäl stukning och ev även en liten spricka i ena fotknölen så jag är ganska bunden till lägenheten och främst sängen senaste dagarna. Jag blir fort mentalt understimulerad och vill göra mycket på en gång. Men med mitt minne så får jag försöka hålla mig till en, högst två saker i taget, annars blir det mest kaos av alltihop! Det roar åtminstone mina nära vänner när jag sitter och ser ut som ett frågetecken med minst 10 olika påbörjade projekt liggande runt omkring mig och igång i datorn, men jag vet inte hur jag ska kunna färdigställa något då Skäms 

Men nu räknar jag till 110% med minst ett, eller nej, 2 bidrag till tävlingen från dig för att få fart på tävlingen och uppmuntra andra att vara med! Så håll nu vad du lovat, annars blir det ingen rabarbersoppa i sommar för din del. Skämtar

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-14 07:37 #43 av: Gasoline

#42 Jo, jag förstår. :-)

nja, jag har inte lovat något, än. Däremot kan jag lova att jag kan göra ett försök om tävlingen inte är för svår :-)

Anmäl
2014-06-17 10:26 #44 av: Rebornbabyn

Vi brukar göra en paj med hallon och rabarber. Det blir jättegott! :)

Älskar mina djur Hanna, Cocos och Pärlan.
Anmäl
2014-06-17 13:20 #45 av: Tilde

Jag bakar just nu rabarber-pop tarts! Uppdaterar med resultatet om det blir bra... Lyssnar på musik

♥ Tilde

Anmäl
2014-06-17 13:21 #46 av: Gasoline

#45 låter väldigt intressant! :-)

Lägg gärna in med bild :-)

Anmäl
2014-06-17 13:26 #47 av: YellowKiwi

Rabarberchutney, saft och bakverk Kär

Anmäl
2014-06-17 15:08 #48 av: Tilde

#46 Det blev tyvärr misslyckat med receptet jag följde, degen blev helt konstig Funderar Improviserade fram en paj istället! Den blev faktiskt god, ska be sambon köpa med vaniljsås eller grädde hem. Skrattar

♥ Tilde

Anmäl
2014-06-17 18:57 #49 av: Tessen

#43 Skämtade bara om att du måste såklart! Tävlingar vill jag göra för att alla ska kunna vara med och få lite inspiration till att baka något enligt ett visst tema och det är allt från nybörjare till utbildade konditorer som deltagit och det är ju inte nödvändigtvis alltid dom mest erfarna som vinner. :) Skulle satt igång den redan men det har hänt lite mkt personliga saker som kommit emellan men nu är det lungt igen så nu ska jag starta upp den och du kommer se att du inte måste göra något överdrivet avancerat eller något speciellt bakverk. Jag försöker göra så alla kan vara med även om det bara är något bakat för skojs skull under tävlingstiden och det råkar passa in under temat så är det ju bara att ta en bild och lägga upp för skojs skull. Jag kommer själv delta för skojs skull och för att känna lite att jag har någon anledning, mer än för att jag tycker det är roligt såklart, att dekorera bakverket/desserten lite extra. :)
Sen om det bakas till något speciellt event eller om jag t ex ska bort eller få besök eller bara vill ha en rolig sysselsättning en stund, det får jag se :)

Har det blivit av att göra något av alla tips på möjligheter att göra något med rabarber som du inte tänkt på eller testat innan? :)

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-17 19:03 #50 av: Gasoline

#49 Det låter bra det Glad Hoppas att det lugnar ner sig i ditt privatliv snart Blomma

Nja, jag ville koka marmelad eller saft. Men när jag var ut och kikade till rabarberplantan som sist var stor och typ övervuxen så såg jag till min förvåning att den nu var väldigt liten och det var inte alls många stjälkar kvar Oberörd

Undra vad som hänt... Har rådjuren ätit upp dom, vill rabarberna inte bli uppätna eller har mina sommarstugegrannar hittat min hemliga rabarberodling i kanten av gärdet? Funderar

Anmäl
2014-06-17 19:44 #51 av: Gasoline

#48 Trist när det blir så, men det var ju iallafall tur att det gick att rädda Glad

Anmäl
2014-06-17 19:50 #52 av: tlover

Jag håller på att göra mammas rabarbersaft just nu.

Hittills (igår) skivade jag 2 kg rabarber och 2 ekologiska citroner (båda sakerna sköljda såklart). Jag la det i en skål (glas använde jag) och hällde över kokande vatten så att det täckte rabarber/citronmixen.

Nu ska det stå i 4 dygn och sen ska det silas av och man blandar i socker.

Vad vill du ha för månadstema nästa månad?
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2014-06-17 19:52 #53 av: Gasoline

#52 Det blir en ganska stor sats då va? 

Önskar att mina rabarber hittar hem igen, syltsockret står ju och väntar på dom Ledsen

Anmäl
2014-06-17 19:57 #54 av: tlover

#53 enligt mamma skulle det bli ca 2 liter men man mäter den avrunna saften och väger upp socker efter hur mycket det blir så det borde kunna bli olika beroende på blandannat hur vattnig rabarbern är.

Vad vill du ha för månadstema nästa månad?
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2014-06-17 20:00 #55 av: Gasoline

#54 Ah, intressant. 

Har aldrig kokat varken saft, sylt eller marmelad. Så vill väldigt gärna prova. 

Anmäl
2014-06-17 20:02 #56 av: tlover

#55 jag har bara gjort sylt förut så jag tyckte att mammas recept verkade enkelt.

Gott är det också och man ska visst kunna göra nått liknande på vinbärsblad (i drack det när jag var liten, det var gott).

På mitt bröllop stod mamma för drycken (rabarbersaft eftersom det var alkoholfritt) och då hade hon ett kryddat också och ett med hallon.

Vad vill du ha för månadstema nästa månad?
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2014-06-17 20:05 #57 av: Gasoline

#56 Mums Dreglar

Med risk för att det nu blir lite OT igen, men.. Jag har sett något om syrensaft, så nu väntar jag på att syrenbuskarna ska börja blomma (borde dom inte gjort det vid detta laget!?) så att jag kan göra sådan saft. Har varken hört talas om det eller smakat det tidigare. 

Anmäl
2014-06-18 15:12 #58 av: Tessen

#57 Syrenerna är redan överblommade sedan 2 - 3 veckor här i Västra Götalands län iaf, tyvärr. Dom blommade mycket tidigare än vanligt i år. Så det får du nog testa nästa sommar tråkigt nog.

Själv ska jag ge mig på att koka Rabarbersoppan strax och yoghurten får bli att röra ihop med lime och jordgubbar. Sen så mandel-biscotti till serveringen.
Tar en bild om jag får det att se bra ut vid servering och kommer såklart att tala om vad jag tycker om det :)

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2014-06-18 16:13 #59 av: Gasoline

#58 mjo,jag var rädd för det. Det vart nog inga syrener här hemma i år. :-(

Håller tummarna för bild på soppan och ser fram emot återhämtning :-)

Anmäl
2014-06-18 19:17 #60 av: Lollo 97

Vi brukar göra kräm paj och saft

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.