Annons:
Etikettrecept
Läst 88129 ggr
Tessen
6/24/12, 6:50 PM

Smörkrämer&Frostings (recept)

Jag tänkte lägga upp lite recept på sånt man kan ha till att spackla tårtor fint med om man bara vill spackla eller spritsa och inte täcka med något mer. Även sånt man kan ha och spackla med innan man täcker med SP eller Marsipan(dvs recepten utan smör om man vill slippa fodra) och även sånt man kan använda som frosting på Cupcakes. Så här kommer lite recept. Ni får mer än gärna fylla på med mer om ni tycker något fattas!
Dom flesta recept här tycker jag går att använda både till att spackla tårtor och att spritsa cupcakes, en del kan man även fylla tårtor med om man tycker det låter extra gott. Om man inte ska täcka tårtan som man spacklar med smörkräm eller frosting så tänk på att först göra ett så kallat "Crumb coat" där alla smulor fastnar(slarva inte allt för mycket utan försök få det helt okej så är det lättare att få ett riktigt fint övre lager) sen ställer ni in tårtan i kylskåpet för att smörkrämen/frostingen ska stelna och då även binda smulorna till det undre lagret där dom inte syns, sen när ni kan ta på det utan att det kladdar eller fastnar något på fingret eller vad man nu använder att peta med, då kan man ta fram den igen och spackla det övre lagret som man ska försöka göra så fint och jämnt som man bara kan. Men som med allt annat så ger övning färdighet. Så passa på att öva när ni bara ska göra tårtor till familjen och utseendet inte spelat lika mycket roll som smaken! Jag tycker själv det är smidigt att bara spackla tårtan med något gott och slippa täcka varenda tårta i SP. Man kan ju ändå dekorera fint med text och blommor i FP så länge det är är grädde i det man spacklat med, är det grädde i så får man ta och fodra blommor och text lite lätt med en neutral olja.
Men nu ska jag sluta babbla och här kommer det en massa recept!

Chokladsmörkräm

125 g mjukt smör
2,5 dl florsocker
2 msk kakao
ca 2-3 msk kokhett vatten (känn av konsistensen, skall vara följsam och inte kletig)

Vispa mjukt smör,florsocker och kakao. Vispa ner vatten, lite i taget till du får rätt konsistens.

Fluffig marängsmörkräm

4 äggvitor
3 dl Socker
saft av 1 citron
350-400 g mjukt smör
ev essens

Blanda äggvitorna, strösockret och citronsaften i en rostfri bunke.
Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnått ca 65 grader.
Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
Tar man ett smakprov så känner man om sockret har smält eller om kristallerna är kvar.

Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat.
Detta tar ca 10min. Tillsätt smör i omgångar under långsam omrörning tills du har en fin, lite kletig men slät marängsmörkräm.

Fluffy White Frosting

Räcker till att spritsa cirka 5-6 lagomstora Cupcakes eller spackla en 24cm tårta
2,4 dl Socker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad färsk citron, eller ättiksvinäger
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Häll i Socker, vatten och citron (eller ättiksvinäger) i en kastrull och koka sakta upp. Tills alla sockerkistaller har försvunnit (smält),
ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna lite grann.
Vispa äggvitorna och vaniljsockret hårt, gärna med en hushållsassistent. Detta tar gärna uppemot 5 minuter, ibland mer om du har en slö elvisp.
Äggvitorna är klara när det börjar att bildas "toppar", och konsistensen är tjock.
Fortsätt att vispa medan du häller i sockerlagen lite åt gången, vispa konstant tills marängen har svalnat och blivit fast i konsistensen.
Detta moment tar några minuter.

Tips:  Hur vet man att marängen verkligen är färdig?
Håll skålen upp och ned. Rör sig inte marängen ur fläcken, då är den klar!
Ställ marängen i kylskåpet minst en halvtimme innan du använder den. Då blir den mer fast i konsistensen och riskerar inte att rinna ut.

Gräddsmörkräm

~ räcker till att spritsa cirka 25-30 normalstora muffins eller till att spackla två normalstora tårtor

1 burk sötad, kondenserad mjölk
400-500 gram rumstempererat smör

Gör såhär:
Skär det rumstempererade smöret i mindre bitar och lägg i en skål.
Häll i en burk med sötad, kondenserad mjölk och vispa tills allt har blandats ordentligt (och konsistensen har blivit len och smidig).
Smaksätt eventuellt med vaniljsocker eller kakao om du vill ha vanilj- eller grädd-chokladsmörkräm.

Tips!
Vill du ha kaffesmak på gräddsmörkrämen, blanda i några matskedar starkt kaffe
(tänk på att den måste vara kall så att smörkrämen inte börjar "smälta"!).
Det går också bra att använda essenser, prova dig fram för önskad smakstyrka. Färga din gräddsmörkräm om du vill.

Italiensk marängsmörkräm (IMBC)

2-3 tårtor

200 g äggvita (7 st medelstora eller 6 stora)
300 g Socker (ca 3,5 dl)
80 ml vatten
450 g osaltat smör, rumsvarmt
1 tsk malet vaniljpulver

Gör så här:
Vispa äggvitan fluffig. Koka vatten och Socker i en kastrull till 118 grader, det tar ca 5 minuter.
Häll den heta sockerlösningen i äggen medan du vispar med elvisp.
Sockerlösningen är väldigt varm så se till att inte bränna dig.
Fortsätt vispa tills marängen är sval, det tar 10-15 minuter.
Vispa sedan ner vaniljen och tillsätt smöret lite i taget samtidigt som man vispa på låg växel.
Det ska bli en tjock och fluffig smet.

Tips:
Om krämen skär sig och blir vattning med klumpar kan man prova att värma en liten del av krämen i micron några sekunder och sen vispa ihop allt.
Det ska även kunna gå att fortsätta vispa ett tag så blir krämen bra igen.

Krämig smörkräm

Recepter räcker för att spackla en tårta på 20-24 cm

250 g riktigt smör
180 g florsocker
2-3 äggulor
1-2 msk mjölk
Vaniljpulver el vaniljsocker

Alla ingredienser skall vara rumsvarma..
Vispa smöret med florsockret och vaniljen, mjukt, vitt och luftigt.
Häll i mjölken. Lite i tagen tills smörkrämen känns lätt och luftig.
Tillsätt till sist äggulorna och vispa med dem en stund så smörkrämen får en fluffig konsistens.
Det som inte går åt kan du lätt frysa in och använda en annan gång

Lemoncurd-smörkräm

115 g smör vispas fluffigt.
Sikta i 4 dl florsocker, lite i taget.
Blanda i lemon curd enligt önskemål, smaka av. Ungefär 1,5 dl.
Vispa cirka 10 minutre så det blir riktigt fluffigt.
Rör till sist i cirka 3 msk mjölk till önskad konsistens.

**Marshmallowsmörkräm
**

250 g smör (osaltat) vispa i 15-20 min
0,5-3 dl florsocker (efter hur söt du vill ha den) vispa i 5 min
1/2 burk marshmallowfluff(vanlig eller med jordgubbssmak) vispa i 5 min
2-3 msk ovispad grädde. vispa i 5 min
2-3 msk vaniljsocker. vispa så allt blandas
(ev smakessens)

Vispa ihop allt på låg växel

Denna sats räcker att spackla en tårta på ca 20 cm i diameter.

Maräng-glasyr

2 äggvitor
4 dl florsocker
2 tsk sirap
½ tsk vaniljsocker
1 dl vatten, hett
1 msk gelatinpulver

Gör så här:

Blanda äggvitor, Socker, vaniljsocker och sirap i en rostfri bunke.
Ställ bunken i ett varmt vattenbad i en kastrull på plattan.
Bunken måste vara större än kastrullen så att det inte kommer vattenånga i smeten.
Vispa med elvisp ca 4 minuter på låg hastighet och sedan 2 minuter på hög hastighet.
Ta av från plattan.
Värm 1 dl vatten och rör ut gelatinpulvret i vattnet. Häll sakta ner det i äggvitorna under vispning.
Fortsätt att vispa 3-5 minuter tills frostingen känns kall. Använd frostingen genast.

Smörkräm med Essens

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

1 tsk essens

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri essens under omvispning.

Smörkräm med äggula

200 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3  st äggulor
1 msk mjölk

Alla ingredienser skall vara rumsvarma.
Vispa smöret med florsockret och vaniljen, mjukt, vitt och luftigt.
Häll i mjölken. Lite i tagen tills smörkrämen känns lätt och luftig.
Tillsätt till sist äggulorna och vispa med dem en stund så smörkrämen får en fluffig konsistens.
Det som inte går åt kan du lätt frysa in och använda en annan gång.

Swiss meringue buttercream (SMBC)

2        äggvitor
1,3/4 dl Socker
½        citron, saften av
200 g    smör
2-3 tsk  vaniljsocker
2 dl     florsocker

Gör såhär:
Ta ut smöret i rumstemperatur (så att det blir mjukt och följsamt när du sedan ska vispa det).
Häll upp varmt vatten till cirka hälften eller 3/4 i en kastrull och sätt på spisen på medelhög-hög värme.
Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen i en rostfri skål och vispa kraftigt över vattenbad.
Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken!
(Detta moment brukar ta cirka 5-6 minuter). Om man har en hushållstermometer ska temperaturen i marängen nå cirka 65 grader.
När detta moment är klart, ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa under hög hastighet tills marängen har kallnat.
(Detta moment kan ta uppemot 8-10 minuter, så kör gärna i en hushållsassistent om du har en). Tillsät lite smör åt gången, då och då.
När marängmsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker.
Vill du att marängsmörkrämen ska smaka sötare, tillsätt mer florsocker.

Tips!
När du ska vispa marängen över vattenbad, ta gärna en skål som är större än kastrullen.
På så sätt kan "marängskålen" vila på kastrullen och du slipper hålla i den så mycket.
Smaksätt gärna marängsmörkrämen med någon essens, finrivet citrusskal eller 2 - 3msk ganska ordentligt nedkokt frukt/bär som blir till en purée.
Denna smörkräm kan man också frysa utan problem.

Ultimate chocolate frosting

9 dl florsocker
2,5 dl kakao
180 g mjukt smör
1,25 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda allting i en skål och vispa ihop med en elvisp.

Vit chokladsmörkräm

100 g osaltat smör
100 g philadelphilaost
100 g vit choklad
ev någon essens eller finrivet citrusskal

Gör så här:
Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt. Smält chokladen och låt den svalna något. Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp.

Vit maräningsmörkräm

4 äggvitor
200g strösocker
400g smör

Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri bunke.
Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnår c:a 65grader.
Marängen skall tjockna och sockret skall ha smält.
Tag marängen från värmen och vispa (helst i hushållsassistent) på hög hastighet tills blandningen har svalnat.
Tillsätt mjukt smör i omgångar under långsam omrörning.

Mycket lätt att jobba med. Jag uppskattar att denna sats räcker till 2 stycken tårtor i storleken 20-22 cm i diameter.

/T

Annons:
Tessen
6/24/12, 7:14 PM
#1

Lite fortsättning med fler recept. Då jag inte tycker att man kan få nog av recept och behöver en hel del att välja på, även om man istället kan få svårt att välja då Flört

Angel Feather Icing

3 äggvitor
225 g Socker
200 g sirap
3 msk vatten
1/2 tsk vinsyra
1/2 tsk salt
1,5 tsk essens

Gör så här:

Häll i alla ingredienser förutom essensen i en skål i rostfritt stål eller keramik.
Koka upp vatten i en kastrull och sätt skålen över kastrullen.
Med hjälp av en elvisp vispar du smeten fluffig. Det tar runt 5-7 minuter innan du får som små toppar på smeten
(precis som när du vispar äggvita). Den ska vara så pass stel att den inte rinner ut om du skulle vända på skålen.
Rör i essensen under vispning.
Ta av från värmen och använd till tårta, cupcakes eller något annat gott.

Basrecept för frosting

115g smör
4-4,5dl florsocker
2 tsk kokande vatten
ev några droppar karamellfärg eller pastafärg
ev några droppar essens eller annan smaksättning

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt och tillsätt sedan florsockret lite i taget.
Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning.
Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Förslag på smaksättningar:
4 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk päron-, smultron, jordgubb eller annan essens
1-2 msk saft (hallon, jordgubb etc)
3-4 tsk likör efter smak
4 tsk kaffepulver upplöst i vattnet
60 g smält choklad (lite avsvalnad)1,5 -2 tsk citronarom

Chokladfrosting

60 gram smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 gram philadelphiaost
ev 1 msk varmt kaffe eller essens

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
Bred eller spritsa på cupcakesen.

Citronfrosting

2 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
175 gr mascarponeost
2½ dl florsocker
rivet skal från 1 citron
2 msk citronsaft

Vispa grädden med bakpulvret.
Blanda ihop mascarpone med florsocker.
Vänd ner i grädden, och vispa på låg hastighet till fluffig konsistens.
Riv ner citronskalet och tillsätt citronsaften.

Drottningsyltsmörkräm

100 gr mjukt smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk drottningsylt (använd annan sylt om det föredras)

Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och äggulan.
Tillsätt sylten och rör ihop.

Dumlefrosting

150 gr philadelphia
50 gr smör
ca 1 - 1½ dl florsocker med chokladsmak
150 gr fazer dumle (inte kolorna utan chokladkakan)

Vispa osten med smör och florsocker
Smält chokladen och låt den svalna innan den vispas ihop med ostsmeten och spritsas på muffinsen.

Frukt/bär-Frosting

1,5dl grädde
150g philadelphiaost
2dl florsocker
knivsudd bakpulver
jordgubb/kiwi essens el lite puré
(ha i t ex päronessens eller annan essens eller puré för annan smak på frosting)
karamell el pastafärg (använd en färg som passar ihop med smaken)

Vispa grädde & bakpulver hårt
Blanda philadelphiaosten med florsocker i en annan bunke
Blanda ihop allting och tillsätt essens och karamellfärg till önskad smak/färg

Hallon-Vit chokladfrosting

1 dl grädde
125 gr mascarponeost
1½ dl florsocker
100 gr smält vit choklad
några droppar hallonessens

Vispa grädden.
Vispa ihop mascarponeost med florsocker.
Tillsätt smält choklad och hallonessensen.
Vispa ihop och spritsa/klicka på muffinsen.

Jordgubb&Bubbelgum-frosting

115g smör
4-4,5dl florsocker
3 tsk kokande vatten (byt gärna till naturlig jordgubbssaft)
Några droppar jordgubbsessens
Några droppar bubblegum essens
Några droppar pastafärg

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då).
Tillsätt sedan florsockret lite i taget.
Avsluta med att hälla i vatten (eller jordgubbssaft), smaksättning och färg under omrörning.
Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Jordgubbsfrosting

200-300 g jordgubbar
3-4 dl grädde
2 msk grekiskt yoghurt

Mixa hälften av jordgubbarna och skär resten i mindre bitar.
Spar antaltet jordgubbar som antalet cupcakes till dekoration.
Vispa grädden ganska hårt. Låt yoghurten vispa med på slutet.
Blanda i jordgubbsmixet och jorgbubbsbitarna.
Rör försiktigt och spritsa eller klicka ut jordgubbsgrädden på de avsvalnande cupcakesen eller använd att spackla en normalstor tårta med.(om en tårta ska spacklas med den så skippa jordgubbsbitarna i frostingen)

Jordgubbstryffelfrosting

Jordgubbstryffel:
1 dl grädde
1 dl jordgubbspuré (Mixa jordgubbar och sila av)
½ st pressad citron (liten)
400 g vit choklad
Lite röd pastafärg
50 g smör (osaltat)

Jordgubbsfrosting: 
300 g färskost (philadelphia)
1 ½ dl florsocker
Rivet skal från 1/2 citron (den andra delen av citronen)
Röd pastafärg

Jordgubbstryffel:
Koka upp grädde, jordgubbspurén och citronsaft och häll det över den hackade vita chokladen,
klicka i små bitar av smöret och rör om tills det smält och låt stå några minuter.
Mixa blandningen slät och färga efter tycke och smak. Stoppa in i kylen tills den börjar sätta sig lite.

Jordgubbsfrosting:
Vispa färskost, florsocker och citronskal med en elvisp,
blanda i lite i taget av tryffeln så att det får en härlig jordgubbssmak och vispa, blanda i ungefär hälfte an tryffeln. (resten kan man t ex fylla cupcakes eller bre ett tuntlager på en tårta) Sist i med lite röd pastafärg så att du får en in rosa färg på frostingen.

Kaffefrosting

½ dl Vatten
2 ½ dl Strösocker
1 dl Äggvita
200 g smör
ev ½ tsk Vaniljessens
3 msk kallt, starkt kaffe

Rör ihop Socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till 120 °C.
Vispa under tiden upp äggvita fluffig och fast.
Häll i sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle, vispa hela tiden.
Vispa tills marängen är rumstempererad, tar ca 10 min.
Tillsätt smöret i små, små klickar samtidigt som vispen går hela tiden.
Det kan hända att frostingen ser grynig ut, men fortsätt att vispa så slätar den ut sig!
Tillsätt slutligen kaffet i en tunn stråle under omröring.

KaffeIcing

150 g  Mjukt smör
3 dl Choklad florsocker (eller vanligt florsocker)
1/3 burk Kondenserad mjölk
1 tsk snabbkaffepulver utblandat med lite hett vatten
ev lite kakao
ev ett krdm vaniljsocker

Blanda smör och florsocker och ev vaniljsocker vitt och krämigt.
Tillsätt den kondenserade mjölken och kaffet.
Rör om ordentligt.

/T

Tessen
6/24/12, 7:53 PM
#2

Också kommer det några recept till. Sen har ni lite att välja på.
Om ni anser att något recept ni tycker om fattas så är ni självklart välkomna att fylla med ännu fler recept ^^

Krämig mörk chokladfrosting

1 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
125 gr mascarponeost
2 dl florsocker
1 msk kakao
50 gr marabou premium cocoa sea salt pecan 70%(man kan självklart använda annan mörk, helst 70% choklad)

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna
Vispa grädde och bakpulver fast
Blanda mascarpone med florsocker, kakao och den smälta chokladen
Vänd ner i grädden och vispa på låg hastighet till det blir en fluffig frosting.

Likörfrosting

115g smör
4-4,5dl florsocker
2 tsk kokande vatten
3-4 tsk Amaretto (eller annan likör)
Ev några droppar karamellfärg eller pastafärg

Vispa smöret fluffigt och tillsätt sedan florsockret lite i taget.
Avsluta med att hälla i vatten, likör och färg under omrörning.

Limefrosting

60g mjukt smör
4dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100g philadelphiaost
skalet av en lime och ev 1-2 msk pressad lime.

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till en len och bra konsistens.

Lingonfrosting

200 g färskost, typ Philadlephia
2 dl florsocker
100 g smör
1/2 dl lättsockrat lingonsylt
1 tsk vaniljsocker

Vispa smöret vitt och pösigt.
Vispa i Philadelphiaosten och florsockret och vaniljsockret till en luftig och fluffig smet.
Rör till sist i lingonsylten.

Lönnsirapsfrosting

200 g rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
400 g philadelphiaost
50 g gräddfil
1 tsk vaniljessens
2 msk lönnsirap

Gör så här:
Vispa smöret fluffigt.
Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min).
Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat.
Tillsätt gräddfil, vanilj och lönnsirap.
Rör på låg hastighet tills allt blandats.

Hemmagjort marshmallowfluff

3 äggvitor
5 dl vit sirap
½ tsk salt
5 dl florsocker
1 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:

- Vispa äggvitor, sirap och salt på hög hastighet  tills det har blivit tjockt (tar ca 10 min).
- Sänk hastigheten och häll i florsockret medan du vispar.
- När allt är väl blandat så häller du till sist i vaniljpulver och blanda sedan ordentligt.

Tips: Detta recept ger väldigt mycket fluff vilket är bra för då kan man frysa in en del för senare användning(rör om ordentligt när den tinat) 
Det går även bra att göra den några dagar innan man ska använda den då den håller ca 1 vecka i kylskåpet.

Mascarponefrosting med vit choklad

200 g mascarponeost
50 g vit choklad
ca 0,5 dl vispgrädde

1. Smält chokladen i vattenbad..
2. Tillsätt mascarpone under ständig omrörning, blanda ordentligt.
3. Tillsätt grädden och vispa upp till lagom konsistens.

Mascarponefrosting

250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker

Vispa ihop ingredienserna i 2 minuter tills frostingen blir mjuk och fluffig. Använd frostingen med en gång.

Mintfrosting

200g osaltat smör, rumsvarmt
350g florsocker
2 msk mjölk
1 tsk pepparmintsessens
Några droppar färg

Gör så här:
Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker, mjölk och pepparmintsessens.
Vispa till en jämn smet.
Blir den för lös så kan du tillsätta lite mer florsocker och blir den för hård så kan du tillsätta några droppar mjölk.
Avsluta med några droppar färg.

Mjölchokladfrosting

200 g mjölkchoklad
200 g färskost
50 g mjukt smör
50 g florsocker

Smält chokladen.
Vispa ihop färskost, smör och flosocker till en slät kräm.
Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa fluffig.

Nougatfrosting

150 g smör
150 g nougat
5 dl florsocker
150 g naturell färskost

Gör såhär:
Blanda rumstempererat smör och nougat tills det är helt slät och fint, utan klumpar, lite "krämigt" i konsistensen.
Tillsätt florsockret och färskosten, blanda ordentligt till en slät smet.

Nougat&MascarponeFrosting

125 gr mascarponeost
2½ dl florsocker
1 dl grädde
50 gr nougat

Smält nougaten över vattenbad och låt svalna något.
Vispa grädden fast.
Blanda ihop mascarpone med florsocker och tillsätt den vispade grädden. Vispa fluffig på låg hastighet.
Tillsätt den smälta nougaten och blanda ihop. Ställ i kyl en liten stund.

Nutellafrosting

225g smör
50 g cream cheese (kan uteslutas)
1 msk kakao ( kan uteslutas)
6 dl florsocker
3 tsk hett vatten
4 rågade matskedar nutella

Gör så här:

Vispa det rumsvarma smöret fluffigt tillsammans med cream cheese.
Häll i kakao och rör om. Blanda i hälften av florsockret och vattnet.
Vispa tills allt är blandat och häll sedan ner nutellan.
Att ha kakao och cream cheese i frostingen är en smaksak. Det gör den lite mindre söt.
Vill du ha den ännu mindre söt och mer syrlig så ökar du mängden cream cheese ännu lite mer.

Nötchokladglasyr

100 gram mörk choklad, hackad
1 dl vispgrädde
2 msk nutella
ca 25 gram skållade hasselnötter, rostade och skurna i större bitar

Lägg garneringens choklad i en ugnsfast form. Värm grädden i en kastrull tills den nästan kokar och häll sedan grädden över chokladen, ta ifrån plattan och låt stå i 5 minuter. Rör till en slät kräm och rör sedan ner nutellan.
Låt svalna i cirka 30 minuter tills krämen blivit tjock och blank.
Spritsa glasyren på muffinsen och toppa med några nötter Eller om man vill kan man hacka nötterna ganska fint och öra ner i frostingen på slutet.

Schweizernötsfrosting

125 gr mascarponeost
1½ dl florsocker
1 dl grädde
75 gr marabou schweizernöt

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna lite.
Vispa mascarpone och florsocker.
Vispa grädde och vänd ner i masarponemassan.
Tillsätt den smälta chokladen.

Vanlj- & Marshmallowfrosting

150-175 g smör
4-5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den)
1 burk marshmallowfluff (går även att göra egen och använda samma mängd(vikt) som finns i en burk)
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt.
Vispa ihop allt i en skål. Börja med att ta det mindre måttet smör o florsocker, och ta i mer ifall du tycker att det behövs.
Vispa tills den är fluffig och spritsbar/spacklingsbar.

Tips: Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.

Whipped Cream Cheese Frosting

300 gr cream cheese (ex Philadelphia)
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)
ev essens och ev pastafärg

Gör så här:
Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt(men inte så det blir klumpar i bara så att den är riktigt fast) i en skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev.
Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Passa då även på att ha ner ev essens och pastafärg.
Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
Spritsa nu dina cupcakes eller fyll/spackla din tårta.

White Chocolate Frosting

150 g smör
75 g vitchoklad (utav god kvalité, t ex Fazer, föredrar du finare choklad så köpt Lindt's)
150 g naturell färskost
4 dl florsocker

Gör såhär:
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron(var dock väldigt försiktig så den inte bränner i micron). När allt har smält, ställ undan det och låt det svalna.
Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt. Kör smöret i en hushållsassistent (eller med elvisp)  tills det blir mjukt och "krämigt" i konsistensen. Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och florsockret.  Se till att allt blandas ordentligt.

Tips!
Tycker du att frostingen är alldeles för mjuk i konsistensen? Ställ in den i kylskåpet en liten stund..
Då blir den lite hårdare och lättare att arbeta med. Tycker du istället att den är för hård i konsistensen?
Ställ den då i rumstemperatur en stund.

Yoghurtfrosting

3 dl turkisk yoghurt (10 % fett)
1,5 dl vispgrädde
3-4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Ev essens
Ev pastafärg

Blanda yoghurt, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden och blanda den med yoghurtblandningen. Vispa i essens och pastafärg på slutet om du vill ha det i.

/T

plutopellis
6/24/12, 8:54 PM
#3

Tack snälla du!!! Dessa sparas med en gång ner på datorn Skrattande

PrinzeZz
6/24/12, 9:36 PM
#4

bokmärker på sekunden! Skrattande

Medarbetare på kaninhoppning.ifokus.se | Rosvalla-katastrofen 20/2 2010 Måne 
Uppfödning av hoppkaniner | Hemsidan | Bloggen |

powderpuff
6/24/12, 11:01 PM
#5

Super tack för alla recept och för att du orkar ta dig tid att lägga ut de här och att du vill dela med dig Kyss

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

Tessen
6/25/12, 12:13 AM
#6

#3 Det är så lite så. Jag tycker bara det är kul att kunna dela med mig av kunskap och massvis med recept så fler kan variera sin bakning! :) Tycker det är så mycket roligare att baka om man har mycket att välja på!

#4 Ja gör det så tappar du inte bort sidan och har många frostings och smörkrämer att välja på både till tårtor och cupcakes :D Titta gärna i tråden "Recept på tårtfyllningar 2" också så får du recept på en hel del smaskiga tårtfyllningar och den tråden fylls på med jämna mellanrum, både av mig och av andra :) Vill du inte leta allt för mycket så ligger både denna tråden och tårtfyllningstråden inne på kategorin "Recept - fyllningar/toppings odyl."

#5 Det var så lite så. Som jag skrev innan tycker jag det är kul att kunna dela med mig av alla dom recept som jag samlat på mig! Det är ju så otroligt mycket roligare om man t ex kan göra en tårta och spackla den i en god frosting om man inte är sugen på något med smör i, eller bara kunna variera frostingen på cupcakesen, så att det blir mycket roligare och man kan testa nya olika kombinationer. Jag blir bara glad när det uppskattas att man anstränger sig lite extra och lägger ut en massa recept. :)

Hoppas att ni får mycket nytta av recepten och testar många av dom för många utav recepten är riktigt, riktigt goda! Jag har själv inte testat alla än ens eftersom det är så himla många, men tänkte att jag kan lika gärna lägga ut alla ändå. Själv gillar jag inte kaffe t ex och skulle aldrig göra kaffefrosting, men någon annan kanske tycker det är supergott! Så hoppas att ni bakar mycket nu och testar recepten. Ni får gärna skriva här i tråden om ni gör något av recepten och ni tycker det är extra gott och vill tipsa andra om att testa just det receptet!
Ni är så goa allihop här på bakverk så man kan ju inte annat än att vilja hjälpa till och dela med sig av alla recept så även dom som är lite nybörjare och inte hunnit samla på sig så mycket och inte riktigt vet vart man ska leta kan få ta del av recepten och variera sig i sin bakning.
Tack så mycket till er för att ni är helt underbara och får mig att vilja hjälpa till så mycket jag bara kan! Kyss

/T

Annons:
CelsiusT
6/25/12, 11:46 AM
#7

Wow!! Vad många olika recept, här ska jag nog kunn ahitta något jag gillar =)

Medarbetare på westernridning.ifokus

powderpuff
6/25/12, 12:35 PM
#8

Nu har jag skrivit ut alla och laminerat och satt in i min "tårt"pärm Skrattande

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

LisaF
6/25/12, 2:27 PM
#9

ÅH detta är ju perfekt!
Grymt att du sammanställde allt gott i en tråd! Skrattande

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

[_hsleiufhbtv]
6/25/12, 2:37 PM
#10

Även jag bokmärker! Kanon! :D

Tessen
6/25/12, 3:19 PM
#11

#7 ja hittar du inget du gillar här så blir det nog svårt för jag har försökt variera så mycket som möjligt :D

#8 Va smidigt att skriva ut och laminera alla recept :D Jag har alla i datorn men jag tror jag ska blocka med mig laptopen hem till mamma och "låna" deras skrivare lite. Får nog köpa eget papper dock så många recept som det kommer bli Flört

#9 Det var så lite så. Kul att det uppskattas så mycket :) Tänkte det är lite lättare att hitta om man har en massa i en och samma tråd och inte ett recept här och ett annat där. :)

#10 Gör det du. Och skulle du behöva komma åt det någon annanstans så ligger det under kategorin "Recept - fyllningar/toppings odyl". Där inne ligger även iaf tråden jag startat med tårtfyllningar och det mesta sånt går att hitta på samma ställe :)

/T

powderpuff
6/25/12, 6:40 PM
#12

#11 Ja de är jätte bra för skulle man spilla på recepten är de bara att torka av de igen och de är som nya Glad

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

Tessen
6/25/12, 9:48 PM
#13

#12 Ja men eller hur och om datorn skulle krascha så har man fortfarande kvar recepten. Jag ska dock göra en back up på alla mina foton och speciellt på alla mina recept för jag skulle bli fullkomligt knäckt om jag förlorade alla mina tårtor/cupcakes/bakverks-recept som jag samlat på mig dom senaste 7 - 8 månaderna och jag samlar fortfarande, hittar jag ett nytt så sparas det direkt. Både bakverk som låter smaskiga typ Småkakor, pajer och liknande, hittar jag en ny tårtfyllning så sparas den direkt, en ny smörkräm sparas, nya muffinsrecept som man kan göra vanliga eller mini-cuppisar av sparas, recepten på hela tårtor med fyllning och spackling och hela köret sparas ibland som Fluffy Cake, Heaven and Hell Cake och annat liknande sparas också. Sen såna småsaker som hur man rostar egen kokos från en färsk kokosnöt som man set kan ha till dekor, bara en sån sak kan jag spara :) Och kristyr, recept på piping gel så man slipper köpa det och allt möjligt. Olika tårtbottnat sparas och testas men håller mig för det mesta till mitt favoritrecept :) Men jag tycker det är så otroligt kul att ha massa recept som man kan variera sig med sen så tycker jag såklart om att dela med mig av kunskap och recept så fler får upp intresset för bakning och även nybörjare kan variera sina bakverk i smaker även om dom inte hunnit samla på sig så mycket recept än :)

/T

Annons:
powderpuff
6/25/12, 11:21 PM
#14

#13 Vad bra för oss andra att ha dig som ett recept uppslagsverk FlörtSkrattande

Hmm, den där Heaven and Hell cake var kanske något för ig att baka för jag har fått förfrågan om att baka en rock-aktig tårta till fredag.

Var lite inne på att färga bottnarna svarta och sedan ha vit SP och på de en svart döskalle.

Men vet inte vad folk tycker om de är så aptitligt med svarta bottnar så de fick bli vanliga "vita". Får testa att göra svarta till oss här hemma först

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

Tessen
6/25/12, 11:40 PM
#15

Det är en devils food chocolate cake och en angels food cake som är lite som maräng i konsistensen men fortfarande en tårtbotten som går att dela. Man delar båda mjuka kakorna i 2 delar så man får 4 anslag. Fyllningen i ordinalet är en jordnötssmörmousse som jag tycker är helt gudomligt god! Men skulle även gå att byta ut mot något annat, då helst lite nötigt(absolut inget med frukt då det inte passar in i denna tårta) eller liknand, kanske en mockamousse om man tycker väldigt mycket omdet och hackad daim i om man vill halite tuggmotstånd, men jordnötssmörmoussen är helt klart överlägen i smak i denna tårtan och man täcker den men en ganka så enorm mängd mjölkchokladganache!! Den är absolut gudomligt god kruxet är ju om någon skulle vara allergisk mot jordnötter, men jag PMar dig så kan du komma igenom receptet. Det är en väldigt mastig tårta och man är väldigt nöjd efter en liten bit om man inte är en otrolig gotegris! Denna tårtan inte ska inte täckas i någon sp utan vill du dekorera så dra lite mönster i chokladganachen och lägg på lite sockerkulor. Jag bifogar en bild på hur den ser ut i originalet också!

/T

[Aquelegia]
6/28/12, 8:56 PM
#16

Lördagens tårtbak räddat!

Tessen
6/29/12, 1:01 AM
#17

#16 Vad roligt att jag kunde hjälpa till genom att lägga ut alla recepten! Kika lite i denna tråden så kanske du hittar några tårtfyllningar du tycker verkar goda också! Jag fyller på den lite emellanåt och om du letar efter ett specifikt recept, eller ja, en speciell smak på fyllning så är det bara fråga så kikar jag om jag ar på datorn, kan leta fram ett recept eller helt enkelt göra om ett recept jag redan har. Eller så kanske någon annan svarar. Man brukar iaf kunna få svar där ganska så fort! :)

Hoppas helgen tårta blir riktigt smaskig och lägg gärna upp en bild Glad

/T

cupcakel0ve
10/1/12, 7:35 PM
#18

oj herregud vad många recept O.o

Tessen
10/2/12, 2:20 PM
#19

#18 Ja det är bara att välja och vraka, det kan hända att man får baka mer än en gång Flört

/T

cupcakel0ve
10/4/12, 7:08 PM
#20

haha, ja det får nog bli så att man bakar mer än en gångFlört

Annons:
plutopellis
10/14/12, 10:54 PM
#21

Visst kunde man använda frostingsen som smörkräm under sp eller Marsipan?

Tessen
10/15/12, 4:11 PM
#22

Jag tror att det ska fungera så länge man inte har någon grädde i frostingen. Vill du vara helt säker så rekommenderar jag att du tar en muffin eller kaka eller vad du nu ev skulle ha i frysen. Brer ett lager frosting på och lägger på ett lock av SP eller Marsipan och låter den stå i rumstemperatur i några timmar för att se om det börjar svettas eller smälta. Det kan vara lite olika för olika sorters frosting så jag tycker nog det är bäst att testa på något litet först så att man inte får en hel tårta som börjar svettas och blir förstörd!

/T

plutopellis
10/15/12, 7:20 PM
#23

Tack snälla tessen :) ska göra det!

Zadeira
11/19/12, 10:54 AM
#24

Tänkte att det kan vara gott nu lagom till jul att göra nån form av cupcake/kaka med saffranfrosting/saffransmörkräm.

Är det någon som har ett bra recept på det?

Tessen
11/19/12, 11:41 AM
#25

Jadå, jag har ett recept på varje. Mänden får du såklart anpassa efter hur stor kaka eller hur många cupcakes du ska ha, jag har själv inte testat recepten så jag vet inte exakt hur mycket det blir för att spritsa cupcakes eller t ex spackla en tårta med.
Jag lägger in två andra lite juliga frosting-recept också när jag ändå är här inne. :)

**

Saffransfrosting**

200 g naturell philadelfiaost
60 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
1 - 2 pkt saffran (Obs! ta lite i taget så du får den saffranssmak du önskar)

Vispa samtliga ingredienser till en slät kräm. Tips är att göra frostingen i tid så den får vila en stund i kylen. Då blir den lättare att spritsa snyggt och den får även en gulare och vackrare färg.

Saffranssmörkräm
200 gram  smör
3 dl  florsocker
0,5 - 1g saffran
2 st  äggulor

Vispa rumstempererat smör tills det blir vitt och fluffigt, tillsätt sedan florsocker lite i taget och vispa till sist ner saffran och äggulor till en smidig kräm.

**Lingonfrosting
**200 g färskost, typ Philadlephia
2 dl florsocker
100 g smör
1/2 dl lättsockrat lingonsylt
1 tsk vaniljsocker

Vispa smöret vitt och fluffigt.
Vispa i Philadelphiaosten och florsockret och vaniljsockret till en luftig och fluffig smet.
Rör till sist i lingonsylten.

Lite annorlunda Kanelfrosting/smörkräm
200gram osaltat smör
2,5dl florsocker
0,75dl vispgrädde
1tsk kanel

Smält smöret och koka på låg värme tills det fått en ljusbrun färg.
Sila ner i en skål och ställ kallt tills det nästan stelnat.
Vispa smöret fluffigt och tillsätt florsocker, grädde och kanel.

/T

Mmnda
11/19/12, 9:18 PM
#26

Jag har ett lite annorlunda frostingrecept (sorry om nån redan skrivit det här!) som jag är väldigt förtjust i, då jag tycker att frostingar med massa florsocker i inte är särskilt gott till allt man gör.

Detta kan man smaksätta i det oändliga! Den smakar inte så mycket i sig, och det är ju bra om man bara ska täcka tårtor. Det blir också en väldigt kraftig smak när man smaksätter den, då den själv inte smakar nåt särskilt.

**Grundrecept, frosting
**ca 3 dl frosting

3 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
1½ dl strösocker
125 g rumsvarmt smör/margarin

Blanda vetemjöl och mjölk i en liten kastrull. Vispa ihop och fortsätt vispa under omrörning med kastrullen på medelhög värme. Vispa ordentligt tills det tjocknar och blir som klister (I know, skitkonstigt eller hur?!) Ta av kastrullen från värmen, flytta till en annan skål och låt svalna i rumstemperatur.

Blanda smör och Socker i en bunke och vispa krämigt, lätt och fluffigt med elvisp. Tillsätt mjölmixen och vispa på högsta fart i 7-10 minuter. Smaksätt din frosting med det du känner för, SAMTIDIGT som du fortsätter vispa. Annars finns det risk att frostingen sjunker ihop och blir lös.
Ett tips är att smaksätta med lite vaniljsocker eller några kryddmått vaniljessens, eller varför inte kakao, jordnötssmör, hallon, citronskal eller pepparmintsolja? Bara fantasin sätter gränser!

Frostingen är dock som godast (tycker iaf jag!) när den fått stå i kylen en stund efter att den blivit utspritsad. Då får den mycket bättre konsistens, men det är nog en smaksak :) Sen tror jag också att denna frosting gör sig alldeles utmärkt i macarons eftersom den inte är så söt, och även som täckning när man gör tårtor.

Hoppas den kan passa någon :)

/ Amanda

pistenbully
11/30/12, 2:20 PM
#27

Tack för alla fina recept på topping, idag ska det bakas cupcakes!

Annons:
Tessen
11/30/12, 8:03 PM
#28

#27 Det är bara kul att dela med sig av alla recept jag hittar så att alla kan variera sig mycket! :)
Det finns även en tråd med recept på tårtfyllningar :)

/T

[steffie00]
12/30/13, 7:44 PM
#29

Åh, så bra med en sådan här tråd! Skulle vara kul med bilder på några av frostingarna om någon har provat att göra. :) 

Bokmärkt och klart! 😉

Gasoline
5/13/14, 7:21 PM
#30

Vilken toppentråd, även om den inte var pjurfärsk 👍

leemland
5/13/14, 7:37 PM
#31

Men det går ju ändå att göra frostingarna och krämerna 😉 Några av dom är rätt goda 😛 hihi 

Det finns 2 till fast med tårtfyllningar om du är intresserad 😛

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Gasoline
5/13/14, 7:42 PM
#32

#31 Ja, man får väl hoppas att recepten smakar färskare än tråden 😃 Tänkte putta upp den då den förtjänar lite "återupplivning" och jag vill gärna prova något av recepten. 

Ja, jag får kika runt lite, vill baka tårta någon dag.

leemland
5/13/14, 7:45 PM
#33

#32 Haha, ja hoppas kan man 🤪 Jag rekommenderar inte dumlefluff i alla fall 😛 Jag personligen gillade det inte och jag älskar dumle och choklad överlag 😛 haha .

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Gasoline
5/13/14, 7:53 PM
#34

#33 Ok, då håller jag mig borta från den 👍

Hade tänkt gjort muffins med Ahlgrens bilar i, och någon utav frostingarna ovan bör ju passa till detta. 🙂

Annons:
leemland
5/13/14, 7:55 PM
#35

#34 Ja de gör dom säkert 😛 Fanns det inte en Ahlgrensbilar frosting? 😛 Eller har jag läst de någon annan stans kanske 🤪

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Gasoline
5/13/14, 7:57 PM
#36

#35 Vet inte, fanns ju massor av recept 🤦‍♂️ Men jag vet att jag sett det någonstans iallafall.

leemland
5/13/14, 8:02 PM
#37

#36 Okej. Ja de kan hända, längesen jag läste igenom listan 😛 haha. Lycka till med att bestämma dig om ett recept 😉

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Tessen
5/15/14, 9:27 AM
#38

Tråden + dom med tårtfyllningarna ligger inne i "Våra nålade trådar" för att man ska slippa leta efter dom. Hoppas att du hittar något som faller dig i smaken, det finns iaf lite att välja på! ;)

/T

:holmgreen:
6/21/14, 7:36 PM
#39

Mycket bra tråd!

Jag funderar på att täcka nästa tårta med Ultimate chocolate frosting, och då vill jag göra ett "Crumb coat", men har aldrig gjort ett förut så behöver lite hjälp! Vad består det av? :)


pistenbully
10/9/14, 5:37 PM
#40

Kaffefrosting verkar passande för denna årstid, ska nog baka lite idag =D

Broosan
12/20/14, 11:20 PM
#41

Hej och tack för en massa recept!

Hur länge håller sig smörkräm, dvs med smör och florsocker och äggvita i kylen?Dvs det som blivit över…gjorde lite mycket fyllning till mina biskvier. Förvarar i burk med lock.

Annons:
[Sabina]
12/21/14, 12:26 AM
#42

#41 Smörkrämen bör hålla 3-4 dagar i kyl men jag brukar frysa den om jag får lite mer över från eventuell bakning. I frysen kan du ha den i ca tre månader.

Broosan
12/21/14, 8:37 PM
#43

Tack för svar, visst man kan smaka osv, men frysa är ju bra.

leemland
5/4/16, 9:01 PM
#44

Har varit en del frågor or frostingar och så senaste tiden så jag puttar upp denna lite till er 🙂

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Upp till toppen
Annons: