Annons:
Etiketttårtor
Läst 39200 ggr
Solaika
2008-10-20 01:39

Bra tårtbotten

Här kommer ett recept på en riktigt bra tårtbotten. Den blir hög och fin, går att dela i minst tre delar om du gör den i en 24cms form med krage.

5 ägg
3 dl Socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 - 3 tsk bakpulver

Vispa ägg och Socker ljust och pösigt. Vispa ner de torra ingredienserna och häll upp i formen. In i ugnen (175 grader) på nedersta falsen i ca 40 minuter. Gå mer på stickprov än tiden.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
AnneN
2008-10-20 12:39
#1

Vad ska ugnen ha för temperatur?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Solaika
2008-10-20 14:56
#2

Smart AnneN Flört Svaret på frågan finns i inlägget nu ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

AnneN
2008-10-20 15:03
#3

Tack =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Derle
2008-10-20 16:33
#4

Åh va underbart med ett bra recept, var på jakt efter ett sånt igår, det jag hade var inte bra och hela kakan bara ramla sönder…Gråter

Men nu ska detta provas, ska snart baka igen :) Tack!

Derle
2008-10-20 16:38
#5

En sista fråga….om man ska göra en chokladbotten då? Bra recept för det?? Tack

Solaika
2008-10-20 18:56
#6

Om man ska göra choklad istället byter man ut de halva decilitrarna mot kakao och ta 3 tsk bakpulver. :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
FeliciaS
2008-10-20 19:12
#7

Jättebra! :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Solaika
2008-10-20 20:45
#8

Det tar oftast lite längre tid för chokladbottnar att bli färdiga. Vet inte vad det beror på faktiskt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Jennifersthlm
2008-10-31 13:18
#9

håller med, varför tar det alltid längre tid för choklad att bli klara,,, Ngn som doktorerat i tårtbotten?? Hihi…

Solaika
2008-10-31 18:05
#10

Har faktiskt ingen aning om varför det tar längre tid med chokladbottnarna.

hur menar du med dekorera tårtbotten?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Jennifersthlm
2008-11-01 13:43
#11

nej, doktorerat,,, altså typ man kan bli doktor i fysik, eller atomklyvning..Flört

Solaika
2008-11-01 21:15
#12

Haha.. titta va bra att jag kunde läsa :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

jn84
2008-11-07 22:03
#13

Fattar jag rätt om en chokladbotten har 1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl och 1 dl kakao?

Hur gör man en krage?

Annons:
Solaika
2008-11-08 08:47
#14

Det stämmer bra.

Krage gör man av bakplåtspapper. Klipp till remsor som är högre än kanten på sockerkaksformen. Smörj formen och "klistra" fast kragen på insidan av kanterna.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

april4
2008-12-06 09:24
#15

#14 Nu har jag testat ditt recept på tårtbotten  och jösses sååååå hög tårtbottnet blev. Blev en favvis direkt. Har använt ett annat recept förut och den blev inte lika hög.Glad

Solaika
2008-12-06 21:26
#16

Hehe, ja jag har då inte hittat något recept som ger lika bra tårtbotten Flört

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

april4
2008-12-06 22:37
#17

Tårtan blev supergod oxå, så det var lyckat.

Solaika
2008-12-07 00:01
#18

Alla tiders ;) En bra botten är lite A och O tycker jag ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Thea-Cazzy
2008-12-30 15:00
#19

ungefär hur hög blir den? :P Och varför ska man ha krage? hehe xD

Ebba-A
2008-12-30 16:41
#20

Jag gjord edenhär i helgen, och den blev jättehög :) Har man ingen hög form så gör i kastrull med krage och en rund bit bakplåtsapper i botten, min fastnade i botten.

Värd på Choklad iFokus

Annons:
Thea-Cazzy
2008-12-30 16:54
#21

Om den blir så hög är det väl knappast troligt att man kan grädda den i en form som är 24 cm i diameter och ca 6,5 cm hög? Eller? ;P

Ebba-A
2008-12-30 18:06
#22

#21 Nej det tror ja inte :)

Värd på Choklad iFokus

Thea-Cazzy
2008-12-30 18:40
#23

#2 hehe okej :P Har ingen större form och kan inte grädda i kastrull, har bara såna med plasthandtag :( Men kan man inte göra halv sats elr nåt? x) Börjar bli lite desperat ;P

Ebba-A
2008-12-30 18:46
#24

#23 jag gjorde i en kastrull, det funkade jättebra :)

Värd på Choklad iFokus

Thea-Cazzy
2008-12-30 18:50
#25

Var där plasthandtag på? ;P

Thea-Cazzy
2008-12-30 19:18
#26

Går det att göra en halv sats i en form med 24 cm diameter och 6,5 cm hög? Får inte göra i kastrull för mamma -.-'

april4
2008-12-31 10:47
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Det tror jag nog går bra. Den formen jag har är 23,5 cm i diameter och 7,3 hög och jag använder receptet som är överst här i tråden och tårtbottnet blir högt och fint. Lägger in en bild på den, så ser du.

Annons:
Thea-Cazzy
2008-12-31 14:51
#28

Okej :) Jag hade bestämt för mig att vår form var 24 cm i diameter, men nu visade detsig att den var 19 xD haha Kanske kan låna mormors, hon har en form som hon brukar göra tårtbottnar i :P

Solaika
2008-12-31 22:13
#29

Sätt en kant med bakplåtspapper som är högre än kanten på formen så går det utmärkt. Men om formen är mindre än 24 cm så kan man göra ha i mindre smet. Annars blir kakan på tok för hög :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Thea-Cazzy
2009-01-01 15:30
#30

#29 Ja, det är kanske bättre, för om man gör halv sats kanske det blir för lite smet så att det inte går att göra någon tårta  xD Haha, man kan ju grädda den övriga smeten i en annan form, så kan man göra en mini tårta också xD haha Men ska jag fylla den runda formen till 1/4 1/2 elr 3/4 eller hur mycket (vet ju inte hur mycket den reser sig)? ;P Jag frågar saker hela tiden x)

Solaika
2009-01-01 16:21
#31

Dela upp till en mindre form oxå går jättebra. Så har jag gjort flera gånger :)

I rätt storlek på formen blir det nog ungefär halvfullt tror jag.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Thea-Cazzy
2009-01-01 17:14
#32

#31 okej, tack :D

Lenis81
2009-01-09 13:58
#33

Provade göra botten med kakao… den blev hög o fin, men i slutet sjönk den i mitten. E det någon som kan förklara varör?

vildsmultron
2009-01-09 15:09
#34

Du kanske öppnade ugnsluckan förtidigt eller om bakpulvret inte blev blandat tillräckligt?

Annons:
Lenis81
2009-01-10 09:46
#35

ugnsluckan tror jag inte att det e… det e jag noga med. Men jag ska tänka på bakpulvret nästa gång jag ska baka… Tack =)

Sigma
2009-01-14 19:36
#36

175 grader var för varmt för min ugn, de fick färg alldeles för fort och när jag öppnade för att testa med stickan, sjönk de!

Gräddade i 150 grader och det gick bättre.

De reser sig till dubbla tjockleken ungefär.

Solaika
2009-01-14 19:42
#37

Vad har du för ugn? Har aldrig hört att det är för varmt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Sigma
2009-01-15 19:06
#38

#37 Jag har en Husqvarna Regina trakteur. Brukar alltid sänka temp med 25 grader för alla recept, annars bränns allting, men eftersom jag inte bakar särskilt ofta glömde jag bort det den här gången.

Solaika
2009-01-15 21:44
#39

Har aldrig hört något liknande förut. Men alla ugnar är ju olika :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Egwene
2009-01-16 11:04
#40

Jag testade att baka två st bottnar igår. Efter 20 minuter såg de ut som svampar, de hängde över kanten typ.. Så jag blev lite rädd att de skulle rinna över och försökte "Punktera" dem. Dock blev resultatet att de sjönk ihop i slutändan. Men nu vet jag hur jag ska göra till nästa gång. Don´t touch! ;)

Blev supergoda!

Solaika
2009-01-17 20:46
#41

Don't touch och sätt krage på så blir det bra ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
smurfis
2009-02-03 23:14
#42

Kan man på nåt sätt göra dessa i långpanna? Dubbla receptet el nåt sånt?

Solaika
2009-02-03 23:17
#43

Jadå, 2,5 - 3 dubletter av receptet blir bra till en långpanna med krage.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

smurfis
2009-02-03 23:25
#44

Tack! Då ska jag prova det!

Ebba-A
2009-02-04 08:35
#45

Jag lyckas aldrig med tårtbottnar. Första gången fastnade det i bottnen och gick sönder. Andra gången föll den ihop och blev helt platt. :(

Värd på Choklad iFokus

Solaika
2009-02-04 14:49
#46

På't igen bara. Man får klura lite på vad som kan ha gått fel. Ugnstemperatur, tid, öppnat luckan eller vad det nu kan vara.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

smurfis
2009-02-04 23:09
#47

En dum fråga kanske, men ska man olja in formen eller så innan? Man vill ju inte att det ska fastna!

Hoppfull
2009-02-05 17:17
#48

#38 Aha, jag har samma spis och har ett elände med att få saker att grädda utan att bli kladdigt inuti men bränt utanpå! Här har vi kanske förklaringen!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
Solaika
2009-02-05 18:12
#49

#47 Ja, har man inte Cakerelease eller Bake Easy så bör man smörja formen med fett och "bröa" med tex ströbröd, mannagryn eller kokos.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

smurfis
2009-02-05 21:03
#50

Kanske kan klä formen med bakplåtspapper?

Solaika
2009-02-05 22:27
#51

Det kan man oxå göra :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Sandra
2009-02-06 11:28
#52

Nu kommer jag med en (kanske) dum fråga: Kan man frysa tårtbotten utan att den blir förstörd? Har aldrig gjort tårtbotten själv nån gång men nu ska jag minsann försöka!

Tequiero93
2009-02-06 20:15
#53

Jag har gjort de, och det går bra :) Men det är alltid bäst med en helt färsk. Solakias recept är helt perfekt, så om du ska göra botten så gör med det receptet ;)

Solaika
2009-02-06 23:04
#54

#52 Man kan frysa bottnen som den är eller färdigfylld. Funkar utmärkt :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Sandra
2009-02-07 12:18
#55

#54 Fylld också? Men det beror väl på vad man slänger emellan lagren antar jag?

Annons:
Solaika
2009-02-07 15:40
#56

Näe, det tror jag inte påverkar nämnvärt. Man ska ju inte tina det i micron sen utan ta fram det så det tinar långsamt. Jag har gjort så flera gånger och det funkar utmärkt :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Sandra
2009-02-10 21:43
#57

Jag har då gjort min första tårtbotten och den blev kanonfin! Jag är så stolt över mig själv! Hög och fin är den. Jag var till och med så smart så jag la bakplåtspapper i botten så det var bara att ta ur den ur formen. Busenkelt.

Nu till ett litet problem. Hur i hela fridens dar ska jag kunna dela botten i 3 delar? Jag kommer garanterat att förstöra allt. Kan man ställa fram en tårtbotten precis som den är och bara lägga en marsipanros överst? Nä… skämt åsido. Tips på hur man skär den i delar på bästa sätt någon?

Solaika
2009-02-10 21:52
#58

Har du ingen riktig tårtdelare eller en lång kniv så kan en bit fiskelina eller stark sytråd funka bra. Men det går utmärkt att skära med vanlig kniv oxå.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ebba-A
2009-02-10 21:58
#59

Jag kan inte bestämma mig, ska göra tårta till på lördag. Vet inte om jag sa baka egen botten eller köpa färdiga.

Och en fråga: Varför har man krage?

Värd på Choklad iFokus

Sandra
2009-02-10 22:03
#60

#58 Visste inte ens att det fanns nåt som hette tårtdelare. Det måste jag kika närmare på. Men för den här gången så får jag hålla till godo med fiskelina. Om sambon har nån som är oanvänd vill säga =)

Solaika
2009-02-10 22:09
#61

#59 Kragen är för att smeten inte ska rinna över kanten och kakan bli högre :)

#60 Diska lite lina annars ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Tequiero93
2009-02-11 08:13
#62

# 60 En tårtdelaren är en fantastisk sak! Det är min favorit ;)

Annons:
Sandra
2009-02-11 11:35
#63

#61 Haha! Det skulle se ut det va! Men det va ingen dum idé heller förstås… tål att tänkas på.

#62 Jag har kollat runt lite nu o inser ju förstås att jag bara måste ha en! Men till den här tårtan får det bli fiskelina. Hinner inte köpa en tårtdelare till på fredag tyvärr.

Tequiero93
2009-02-11 13:05
#64

De e synd :(

Ebba-A
2009-02-12 16:28
#65

Jag ska baka tårta imorgon, men göra tårtbottnen idag. Hur ska jag förvara den till imorgon för att den ska vara färsk och god imorgon?

Värd på Choklad iFokus

Tequiero93
2009-02-12 16:50
#66

Det räcker att du plastar in den så att den inte blir torr, då e den lika bra som innan ;P

Solaika
2009-02-12 19:38
#67

Plast går utmärkt. Jag brukar stoppa in mina i mina tårtkupor som är täta.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Tequiero93
2009-02-12 20:05
#68

De går också ;P

Ebba-A
2009-02-12 20:42
#69

Den blev jättebra! Gjorde chokladvaianten i en springform på 24 cm i diameter med krage  :) Den är skuren i tre delar nu och ska fyllas med jordgubbsmousse och chokladfluff  med crisp imorgon.

Värd på Choklad iFokus

Annons:
Solaika
2009-02-12 20:43
#70

Det låter som en god tårta Ebbis :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ebba-A
2009-02-12 23:45
#71

#70 Jag hoppas den blir det :)

Värd på Choklad iFokus

minnapinna84
2009-02-28 16:38
#72

nu har jag min kaka i ugnen…. andra gången jag gör den. första gången misslyckades jag totalt…. den bara brast ihop i mitten. nu har jag blandat allt jättenoga… o smörjt formen ordentlign o massa kokos… luktar jättegott :)

Så håll tummarna att de lyckas denna gången!! :)

Marta
2009-03-01 11:08
#73

Nu har även jag bakat denna tårtbotten och jag blev jättenöjd med resultatet. Den kommer jag att göra framöver är det är tårtdax! Tack för en jätteinspirerande sajt, förresten  Glad

Solaika
2009-03-03 06:47
#74

#73 Kul att det gick bra och kul att du tycker om sajten Skrattande

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

saltflingan
2009-03-09 00:32
#75

Kommer inte ihåg vem jag fick tipset av, men för att få fina jämntjocka bottnar så kan man använda sig av tandpetare och sätt ut dem runt om tårtan på uppmätt höjd. Bara att mäta tårtans höjd och sen dela jämnt på hur många bottnar man vill få ut. Blir jättebra resultat och man är då inte beroende av tårtdelade eller långa knivar, en vanlig vass kniv räcker bra.

fenixthebasketcase
2009-04-06 17:39
#76

Går den att använda i en stor amerikansk figurform tro?

Annons:
linhof
2009-04-06 18:38
#77

#0 Tack för ett superbra recept Skrattande

Suzi
2009-04-06 20:58
#78

Fungerar receptet till en form som är 28 cm i diameter eller blir det lite för lite då?

Solaika
2009-04-06 21:14
#79

till 28 cm brukar jag göra på 8 ägg. Det brukar vara lagom.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Suzi
2009-04-06 21:16
#80

Okej tack!

Suzi
2009-04-06 21:27
#81

Föressten…är den lätt att misslyckas med eller blir den nästan alltid bra?

anija
2009-04-06 22:36
#82

Är det säkert att det ska vara en 24 cm form? Min botten blev bara 4 cm högGråter

Frida
2009-04-06 22:55
#83

Ja det är säkert att det ska vara 24cm. Jag gjorde detta recept (utan att ändra något) i en 28cm form och den blev bra hög ändå, dock inte helt tillräckligt för att delas i tre delar.
Är du säker på att du inte glömde något, vispat för lite eller liknande?

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Annons:
anija
2009-04-06 23:23
#84

#83 Ingen aning om jag vispat för lite… Får köpa mer ägg i morgon och göra ett nytt försök- Jag kan nog inte dela den i 3 delan som ville…

Solaika
2009-04-07 00:02
#85

Mina bottnar brukar bli 6-7 cm höga så du måste nästan ha glömt något.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

anija
2009-04-07 00:13
#86

Det enda som skulle vara då är att jag tog 2.5 tsk bakpulver istället för 3. Kan det vara det?

Solaika
2009-04-07 00:15
#87

Vet inte.. jag tar alltid lite i överkant på bakpulvret. Det händer att bakpulvret inte funkar som det ska. Det är inte så vanligt, men det händer.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

anija
2009-04-07 00:18
#88

Nu såg jag att datumet gått ut på bakpulvret! Köper nytt sånt i morgon också så provar jag igenGlad

Solaika
2009-04-07 00:21
#89

Ah, hoppas det går bättre nästa gång då :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ozzy07
2009-04-07 00:30
#90

Hej! När du gjorde i en form som är 28 cm, har  du 8 ägg, vilka proportioner har du då på resten av ingridienserna? En dum fråga kanske men vad "limmar du kragen med?? Ska testa ditt recept för de jag har använt mig av förut blir inte så höga, så tack för tipse.t

Annons:
Solaika
2009-04-07 00:43
#91

8 ägg
4 dl Socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
4-4½ tsk bakpulver

Jag limmar med smör om jag bröar. Annars har jag cake release o då fäster jag med det.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ozzy07
2009-04-07 01:00
#92

Ok! Då tackar jag så mycket. Blir till att baka till helgen.

anija
2009-04-08 23:32
#93

hmm denna gång blev det bättre, men inte några 7-8 cm inteObestämd Vet inte vad jag gör för fel?! den blev 5 cm den här gången, men det dugerFlört

Är det säkert att man ska vispa ner de torra ingredienserna? Såg efteråt att det stod på potatismjölspaketet att man skulle röra ner de torra försiktigt…

Solaika
2009-04-09 00:15
#94

Jag brukar bara häva ner allt o vispa. Men man får inte vispa för mycket och jag brukar slå ur de värsta luftbubblorna innan jag ställer in formen i ugnen. :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

anija
2009-04-09 00:17
#95

Jag blir inte klok på vad jag gjort galet!Tungan ute Men men. Om 2 månader blir nästa tårta. Så då blir det ett nytt försök!Skrattande

Solaika
2009-04-09 00:19
#96

5 cm är en bra botten ändå tycker jag :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Suzi
2009-04-10 12:20
#97

Ni som har gjort den, vispar ni upp äggvitorna för sig och tar i gulorna sedan, eller vispar ni gula och vita tillsammans från början?

Jag skulle behöva svaret ganska snart då den ska göras ikväll…

Annons:
linhof
2009-04-10 22:05
#98

jag vispa hela ägget… gula + vita….

Solaika
2009-04-13 11:45
#99

Hela ägget tillsammans med sockret.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Suzi
2009-04-13 21:48
#100

Okej, jag vispade upp äggvitan för sig och vispade i äggulorna sedan, men den blev jättebra!

Solaika
2009-04-14 11:54
#101

Vilken tur :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Solaika
2010-01-27 13:32
#102

Puttar upp

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

xcess
2010-01-27 17:04
#103

Någon som provat att göra detta recept glutenfritt??

Solaika
2010-01-29 04:41
#104

Japp, byt ut vetemjölet mot bara potatismjöl. Funkar utmärkt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
xcess
2010-01-29 08:28
#105

ok tack:)

tildabelle
2010-01-29 18:20
#106

När man ska limma på kanten.. ska man altså först smöra och bröa kanten och sen trycka dit bakpappret?

/Alexandra

Ebba-A
2010-01-29 20:22
#107

#106 Nej, smöra bara och stt på bakplåtspappret. Då bejövs inget ströbröd :)

Värd på Choklad iFokus

Solaika
2010-01-30 04:03
#108

Smöra, sätt dit papperet och bröa botten sen. Om du inte har bakplåtspapper i botten oxå då.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tildabelle
2010-01-30 13:26
#109

"107, #108  ahaa tack =) Blev lite förvirrad först =)

/Alexandra

Stephanie
2010-02-12 21:09
#110

Nu står den i ugnen, så nu håller jag tummarna Tungan ute

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Stephanie
2010-02-14 12:15
#111

#110 Den blev 7,5cm hög och nu består ca 2/3 av tårtan bara av botten Flört Jag hade nog nästan föredragit om den blivit liite mer kompakt!

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Annons:
[Shettisar]
2010-02-15 12:07
#112

Gjorde denna i helgen.Otroligt fin och god botten!Tungan ute

mosterbakar
2010-02-16 19:24
#113

Bästa receptet jag provat, kommer nog inte testa något annat om jag inte måste. Det här är suveränt!

Min blogg Moster Bakar med recept och bilder på det jag bakar hemma och på konditorilektionerna.

[crazykitty]
2010-02-21 15:24
#114

Provade det här receptet förra helgen och det blev kanonbra! Den blev väldigt hög så man kan alltid skära fler bottnar av den och på så vis få ut två tårtor av ett recept utan att använda flera formar att baka i vilket spar disk, och det är ju alltid trevligt Flört

xcess
2010-02-28 13:37
#115

I dag har jag provat det här receptet med glutenfritt mjöl kakan blev hela 8 cm hög!!

Jagtog precis ut den ur ungen hoppas den blir lätt att dela och att den är god!

crazycattiz
2010-03-22 16:55
#116

Nu har min choklad botten sjunkit ihop i mitten två gånger i rad innan jag tagit ut den ur ugnen, har inte heller öppnat luckan nått :(

Solaika
2010-03-23 00:12
#117

Chokladbotten är alltid knepigare att få till.. du får testa o mixtra lite med temperaturen tex.. det är så svårt att veta vad det kan bero på när man bara läser över nätet tyvärr.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

crazycattiz
2010-03-23 11:22
#118

Kan det kanske ha med ugnen att göra? För jag gjorde en innan jag flyttade på precis samma sätt och den blev bra…

Annons:
Stephanie
2010-03-23 12:01
#119

#118 Gissar att det kan ha med ugnen att göra. Det var min första tanke.

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

crazycattiz
2010-03-23 12:12
#120

Nu sitter jag men en ny botten i den gamla ugnen och kakan var jätte fin och hög, men nu med 10 min kvar har den börjat sjunka ihop igen :( Jag blir GALEN!!!!

Solaika
2010-03-23 15:49
#121

Va märkligt.. har du gjort vanlig botten nån gång, utan choklad?.. hur blir annat du gör i ugnen?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tildabelle
2010-03-23 22:05
#122

Jag har bara gjort 1 choklad botten och den sjönk ihop också. men alla gånger jag gjort "naturell" botten så har det blivit jätte bra.

/Alexandra

Solaika
2010-03-23 22:46
#123

Märkligt.. :/ Hur är de när du skär upp dem? Hur ser de ut i mitten?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tildabelle
2010-03-24 12:15
#124

#123 De ser jätte bra ut när jag skär upp dem. som sagt, de "naturella" blir bra i både höjd och konsistens. Men Chokladbotten blir bara bra i konsistensen, inte i höjden. Den sjunker ihop något i mitten. Man jag löste det med att ha lite extra fyllning i mitten så såg tårtan jämn ut iallafall :P

/Alexandra

Solaika
2010-03-24 15:05
#125

Chokladbotten har en viss förmåga att sjunka ihop mer.. jag vet faktiskt inte varför.. för min del blev det bättre när jag fick ny ugn.. men helt bra är det inte. Vi får fortsätta experimentera :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
crazycattiz
2010-03-24 15:12
#126

Jag gav upp och gjorde en vanlig botten och den blev helt ok, kanske inte jättehög med till den snodde jag bakpulver av morsan (lånade hennes ugn för att kolla om det var det som va felet) och det var lite gammalt men den den blev tillräckligt hög för att lätt gå att dela i tre delar :)

sweetthings
2010-05-14 19:47
#127

du vet väl att receptet är en kopia av det som står på potatismjölpaketet.

Solaika
2010-05-14 23:18
#128

#127 Spelar det nån roll?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Ozzy07
2010-05-16 22:36
#129

#128 Verkligen inte, för det är ett superbra recept.

mosterbakar
2010-05-17 22:29
#130

Nu har jag haft problem med det här receptet för första gången. Gjorde en "vanlig" som sjönk ihop i mitten så testade jag igen dagen efter och den sjönk hop i mitten den men. Två vulkanbottnar… :(

Ingen av ingredienserna var gammal, jag mätte ordentligt och det är samma ugn… Jättekonstigt!

Min blogg Moster Bakar med recept och bilder på det jag bakar hemma och på konditorilektionerna.

Solaika
2010-05-17 23:55
#131

Va den inne tillräckligt länge? Dåligt blandat? Ibland har man bara otur med grejerna dessvärre.. man får exprimentera tills man hittar lösningen.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tildabelle
2010-05-18 17:30
#132

Provade blanda alla ingredienser med elvisp + att jag har börjat använda ägg som är lite mindre och det har resulterat i ännu högre tårtbotten.

Förr blev mina 5-6cm. Dom senaste har blivit närmare 10cm. Jag är hurglad som helst! :D

/Alexandra

Annons:
mosterbakar
2010-05-21 17:12
#133

Jag tror att jag hade för lite smet i formen och att det på något sätt gjorde att den kolapsade. Nu gjorde jag 1,5 sats i samma form och då blev den fin…

Annars har jag ingen aning om vad som hände sist.

Min blogg Moster Bakar med recept och bilder på det jag bakar hemma och på konditorilektionerna.

verailund
2010-05-31 14:03
#134

Jag vill bjuda på tårta i slutet av veckan men vi blir bara 4 stycken, alltså är kanske denna tårta lite stor. Samtidigt vill jag ju ha en hög och fin tårta, har någon testat att halvera satsen och baka av den i tex en avlång brödform? Hur blir den, ungefär hur lång tid bör den då stå inne?

Tack

/Vera

Solaika
2010-05-31 17:41
#135

Jag brukar göra en 4äggabotten o göra 3/4 av den i en form som är 20 cm i diameter. Den räknar jag på 10 bitar. Blir typ en dm hög.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

verailund
2010-05-31 19:41
#136

Tack, då blir det till att leta upp en 20cm:are imorgon =)

gunillakonrad
2011-01-28 21:13
#137

Testade precis det här, som har lite mindre bakpulver. Blev också ganska gott!

http://sotasaker.com/tartbotten/

duchess
2011-02-07 16:20
#138

Min botten blev totalt misslyckad, den sjunk ihop när jag tagit ut den. Använde en 23 cm rund form och gjorde en krage, såg väldigt fin ut till jag tog ut den. Den blev väldigt fluffig och skör, svår att skära. Tyckte den smakade lite för mycket ägg, lite åt omelett-hållet. Ska prova ta ett ägg färre och grädda den lite längre. Öppnade inte ugnen något, tog knappt 3 tsk bakpulver, vände mjölet i väldigt försiktigt, så jag undrar vad som gick fel. Kanske jag inte gräddade den tillräckligt, men när jag testade med en sticka så kom den ut ren. Ska testa igen lite senare, har lovat mormor en tårta.

Håller också på göra egen sugarpaste/rolled fondant och det misslyckades totalt också, kanske för mycket florsocker för jag får inte ihop det till en klump.

Lapplisan
2011-02-11 17:38
#139

Bästa receptet på tårtbotten EVER!!! Har ALLTID misslyckats med den där jäkla tårtbottnen, men testade detta recept idag, å den blev hög och fin, och de bästa av allt, den sjönk inte ihop :))

Tack så hemskt mycket för detta recept:))

Annons:
xcess
2011-03-03 09:08
#140

I går kväll gjorde jag en ny botten, en glutenfri(såklart) med chokladsmak!

HÖR OCH HÄPNA 11cm hög, sjök i hopp lite dock.

Jag och sambon skrattade åt monsterbotten, han sa först när jag började att det var onödigt med krag på formen. Han hade fel!

[Bibbo]
2012-01-05 23:59
#141

Men kommer det inte fastna i bakplåtspappret? Om jag fattade rätt så ska man ha margarin under pappret.

Frida
2012-01-06 11:26
#142

#141 Smör/margarin/olja har man under pappret för att pappret ska sitta fast i formen. Och nej, kakan fastnar inte i bakplåtspappret.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

plutopellis
2012-01-06 11:55
#143

Har aldrig bakat egen tårtbotten i hela mitt liv men detta lät ganska enkelt och som om de flesta ändå lyckats få till det så ska verkligen prova! Ta mig till IKEA först och köpa spritsset där tänkte jag och då får man med en tårtdelare, har hört att det setet fungerar utmärkt för nybörjare och kostade typ runt 50-lappen så det låter som en bra investering för mig som är helt ny innan man kanske köper "ordentliga" saker. Kanske inte är något för mig ju, är nog mer ätare än bakare Flört

[Bibbo]
2012-01-06 12:05
#144

Vi ska till Ikea nu & köpa grejer så när vi kommer tillbaka är det bara att baka för det är kalas här hemma imorgon :D

Mamlojsan
2012-01-15 22:41
#145

Tack för ett kanon recept och härlig disskusion! Jag har lärt mig massor!

Mina tårtbottnar har blivit fantastiska ska göra ytterliggare tre till för att ha på min mors 60 års fest!

Undrar hur jag bäst fryser ner bottnarna? Räcker det med plastfolie runt eller måste jag pressa ner dem i en plastpåse?

Cool

Tuva75
2013-02-19 22:51
#146

Hej, jag har precis köpt en 18 cm springform och jag undrar om någon har ett recept till en 18 cm form??

Annons:
Tessen
2013-02-20 21:09
#147

Jag har iaf ett för 20cm,ev en 18cm också, men tyvärr är jag inte hemma just nu och receptet ligger på datorn. Om du vill ha ett högt anslag så kan jag 20cm-receptet utantill. 3 ägg 2dl Socker 1dl mjöl 1dl potatismjöl 2tsk vaniljsocker ca2 tsk bakpulver. Sen är det bara att följa receptet där uppe! :)

/T

Tuva75
2013-02-21 09:00
#148

Tack, ska prova :)

Blodfot
2014-03-05 07:11
#149

puttar upp denna tråd!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Tessen
2014-03-05 23:36
#150

#149 Jag nålar tråden ist så att man slipper leta.

/T

Juvela
2016-04-19 07:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#151

Jag gjorde denna till dotterns kalas i helgen. Passade på att dela upp smeten i byttor och färga så jag fick en "regnbågstårta". Körde den sen i en 26 cm form (med krage). Den blev verkligen perfekt! Lätt att dela med efter att den fått svalna, inget överdrivet smulande. Jag kom ihåg att lägga den uppochner också en stund när den svalna så att den inte blev toppig.

Detta är min nya go-to-tårtbotten som jag ska försöka komma ihåg att använda varje gång. 😃😍

Upp till toppen
Annons: