5 Tårtor - Frågor & recept

Bra tårtbotten

2008-10-20 01:39 #0 av: Solaika

Här kommer ett recept på en riktigt bra tårtbotten. Den blir hög och fin, går att dela i minst tre delar om du gör den i en 24cms form med krage.

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 - 3 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vispa ner de torra ingredienserna och häll upp i formen. In i ugnen (175 grader) på nedersta falsen i ca 40 minuter. Gå mer på stickprov än tiden.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-10-20 12:39 #1 av: AnneN

Vad ska ugnen ha för temperatur?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-20 14:56 #2 av: Solaika

Smart AnneN Flört Svaret på frågan finns i inlägget nu ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-10-20 15:03 #3 av: AnneN

Tack =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-20 16:33 #4 av: Derle

Åh va underbart med ett bra recept, var på jakt efter ett sånt igår, det jag hade var inte bra och hela kakan bara ramla sönder...Gråter

Men nu ska detta provas, ska snart baka igen :) Tack!

Anmäl
2008-10-20 16:38 #5 av: Derle

En sista fråga....om man ska göra en chokladbotten då? Bra recept för det?? Tack

Anmäl
2008-10-20 18:56 #6 av: Solaika

Om man ska göra choklad istället byter man ut de halva decilitrarna mot kakao och ta 3 tsk bakpulver. :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-10-20 19:12 #7 av: FeliciaS

Jättebra! :)

Anmäl
2008-10-20 20:45 #8 av: Solaika

Det tar oftast lite längre tid för chokladbottnar att bli färdiga. Vet inte vad det beror på faktiskt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-10-31 13:18 #9 av: Jennifersthlm

håller med, varför tar det alltid längre tid för choklad att bli klara,,, Ngn som doktorerat i tårtbotten?? Hihi...

Anmäl
2008-10-31 18:05 #10 av: Solaika

Har faktiskt ingen aning om varför det tar längre tid med chokladbottnarna.

hur menar du med dekorera tårtbotten?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-11-01 13:43 #11 av: Jennifersthlm

nej, doktorerat,,, altså typ man kan bli doktor i fysik, eller atomklyvning..Flört

Anmäl
2008-11-01 21:15 #12 av: Solaika

Haha.. titta va bra att jag kunde läsa :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-11-07 22:03 #13 av: jn84

Fattar jag rätt om en chokladbotten har 1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl och 1 dl kakao?

Hur gör man en krage?

Anmäl
2008-11-08 08:47 #14 av: Solaika

Det stämmer bra.

Krage gör man av bakplåtspapper. Klipp till remsor som är högre än kanten på sockerkaksformen. Smörj formen och "klistra" fast kragen på insidan av kanterna.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-12-06 09:24 #15 av: april4

#14 Nu har jag testat ditt recept på tårtbotten  och jösses sååååå hög tårtbottnet blev. Blev en favvis direkt. Har använt ett annat recept förut och den blev inte lika hög.Glad

Anmäl
2008-12-06 21:26 #16 av: Solaika

Hehe, ja jag har då inte hittat något recept som ger lika bra tårtbotten Flört

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-12-06 22:37 #17 av: april4

Tårtan blev supergod oxå, så det var lyckat.

Anmäl
2008-12-07 00:01 #18 av: Solaika

Alla tiders ;) En bra botten är lite A och O tycker jag ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-12-30 15:00 #19 av: Thea-Cazzy

ungefär hur hög blir den? :P Och varför ska man ha krage? hehe xD

Anmäl
2008-12-30 16:41 #20 av: Ebba-A

Jag gjord edenhär i helgen, och den blev jättehög :) Har man ingen hög form så gör i kastrull med krage och en rund bit bakplåtsapper i botten, min fastnade i botten.

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2008-12-30 16:54 #21 av: Thea-Cazzy

Om den blir så hög är det väl knappast troligt att man kan grädda den i en form som är 24 cm i diameter och ca 6,5 cm hög? Eller? ;P

Anmäl
2008-12-30 18:06 #22 av: Ebba-A

#21 Nej det tror ja inte :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2008-12-30 18:40 #23 av: Thea-Cazzy

#2 hehe okej :P Har ingen större form och kan inte grädda i kastrull, har bara såna med plasthandtag :( Men kan man inte göra halv sats elr nåt? x) Börjar bli lite desperat ;P

Anmäl
2008-12-30 18:46 #24 av: Ebba-A

#23 jag gjorde i en kastrull, det funkade jättebra :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2008-12-30 18:50 #25 av: Thea-Cazzy

Var där plasthandtag på? ;P

Anmäl
2008-12-30 19:18 #26 av: Thea-Cazzy

Går det att göra en halv sats i en form med 24 cm diameter och 6,5 cm hög? Får inte göra i kastrull för mamma -.-'

Anmäl
2008-12-31 10:47 #27 av: april4

Det tror jag nog går bra. Den formen jag har är 23,5 cm i diameter och 7,3 hög och jag använder receptet som är överst här i tråden och tårtbottnet blir högt och fint. Lägger in en bild på den, så ser du.

Anmäl
2008-12-31 14:51 #28 av: Thea-Cazzy

Okej :) Jag hade bestämt för mig att vår form var 24 cm i diameter, men nu visade detsig att den var 19 xD haha Kanske kan låna mormors, hon har en form som hon brukar göra tårtbottnar i :P

Anmäl
2008-12-31 22:13 #29 av: Solaika

Sätt en kant med bakplåtspapper som är högre än kanten på formen så går det utmärkt. Men om formen är mindre än 24 cm så kan man göra ha i mindre smet. Annars blir kakan på tok för hög :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-01-01 15:30 #30 av: Thea-Cazzy

#29 Ja, det är kanske bättre, för om man gör halv sats kanske det blir för lite smet så att det inte går att göra någon tårta  xD Haha, man kan ju grädda den övriga smeten i en annan form, så kan man göra en mini tårta också xD haha Men ska jag fylla den runda formen till 1/4 1/2 elr 3/4 eller hur mycket (vet ju inte hur mycket den reser sig)? ;P Jag frågar saker hela tiden x)

Anmäl
2009-01-01 16:21 #31 av: Solaika

Dela upp till en mindre form oxå går jättebra. Så har jag gjort flera gånger :)

I rätt storlek på formen blir det nog ungefär halvfullt tror jag.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-01-01 17:14 #32 av: Thea-Cazzy

#31 okej, tack :D

Anmäl
2009-01-09 13:58 #33 av: Lenis81

Provade göra botten med kakao... den blev hög o fin, men i slutet sjönk den i mitten. E det någon som kan förklara varör?

Anmäl
2009-01-09 15:09 #34 av: vildsmultron

Du kanske öppnade ugnsluckan förtidigt eller om bakpulvret inte blev blandat tillräckligt?

Anmäl
2009-01-10 09:46 #35 av: Lenis81

ugnsluckan tror jag inte att det e... det e jag noga med. Men jag ska tänka på bakpulvret nästa gång jag ska baka... Tack =)

Anmäl
2009-01-14 19:36 #36 av: Sigma

175 grader var för varmt för min ugn, de fick färg alldeles för fort och när jag öppnade för att testa med stickan, sjönk de!

Gräddade i 150 grader och det gick bättre.

De reser sig till dubbla tjockleken ungefär.

Anmäl
2009-01-14 19:42 #37 av: Solaika

Vad har du för ugn? Har aldrig hört att det är för varmt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-01-15 19:06 #38 av: Sigma

#37 Jag har en Husqvarna Regina trakteur. Brukar alltid sänka temp med 25 grader för alla recept, annars bränns allting, men eftersom jag inte bakar särskilt ofta glömde jag bort det den här gången.

Anmäl
2009-01-15 21:44 #39 av: Solaika

Har aldrig hört något liknande förut. Men alla ugnar är ju olika :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-01-16 11:04 #40 av: Egwene

Jag testade att baka två st bottnar igår. Efter 20 minuter såg de ut som svampar, de hängde över kanten typ.. Så jag blev lite rädd att de skulle rinna över och försökte "Punktera" dem. Dock blev resultatet att de sjönk ihop i slutändan. Men nu vet jag hur jag ska göra till nästa gång. Don´t touch! ;)

Blev supergoda!

Anmäl
2009-01-17 20:46 #41 av: Solaika

Don't touch och sätt krage på så blir det bra ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-03 23:14 #42 av: smurfis

Kan man på nåt sätt göra dessa i långpanna? Dubbla receptet el nåt sånt?

Anmäl
2009-02-03 23:17 #43 av: Solaika

Jadå, 2,5 - 3 dubletter av receptet blir bra till en långpanna med krage.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-03 23:25 #44 av: smurfis

Tack! Då ska jag prova det!

Anmäl
2009-02-04 08:35 #45 av: Ebba-A

Jag lyckas aldrig med tårtbottnar. Första gången fastnade det i bottnen och gick sönder. Andra gången föll den ihop och blev helt platt. :(

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-04 14:49 #46 av: Solaika

På't igen bara. Man får klura lite på vad som kan ha gått fel. Ugnstemperatur, tid, öppnat luckan eller vad det nu kan vara.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-04 23:09 #47 av: smurfis

En dum fråga kanske, men ska man olja in formen eller så innan? Man vill ju inte att det ska fastna!

Anmäl
2009-02-05 17:17 #48 av: Hoppfull

#38 Aha, jag har samma spis och har ett elände med att få saker att grädda utan att bli kladdigt inuti men bränt utanpå! Här har vi kanske förklaringen!

Anmäl
2009-02-05 18:12 #49 av: Solaika

#47 Ja, har man inte Cakerelease eller Bake Easy så bör man smörja formen med fett och "bröa" med tex ströbröd, mannagryn eller kokos.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-05 21:03 #50 av: smurfis

Kanske kan klä formen med bakplåtspapper?

Anmäl
2009-02-05 22:27 #51 av: Solaika

Det kan man oxå göra :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-06 11:28 #52 av: Sandra

Nu kommer jag med en (kanske) dum fråga: Kan man frysa tårtbotten utan att den blir förstörd? Har aldrig gjort tårtbotten själv nån gång men nu ska jag minsann försöka!

Anmäl
2009-02-06 20:15 #53 av: Tequiero93

Jag har gjort de, och det går bra :) Men det är alltid bäst med en helt färsk. Solakias recept är helt perfekt, så om du ska göra botten så gör med det receptet ;)

Anmäl
2009-02-06 23:04 #54 av: Solaika

#52 Man kan frysa bottnen som den är eller färdigfylld. Funkar utmärkt :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-07 12:18 #55 av: Sandra

#54 Fylld också? Men det beror väl på vad man slänger emellan lagren antar jag?

Anmäl
2009-02-07 15:40 #56 av: Solaika

Näe, det tror jag inte påverkar nämnvärt. Man ska ju inte tina det i micron sen utan ta fram det så det tinar långsamt. Jag har gjort så flera gånger och det funkar utmärkt :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-10 21:43 #57 av: Sandra

Jag har då gjort min första tårtbotten och den blev kanonfin! Jag är så stolt över mig själv! Hög och fin är den. Jag var till och med så smart så jag la bakplåtspapper i botten så det var bara att ta ur den ur formen. Busenkelt.

Nu till ett litet problem. Hur i hela fridens dar ska jag kunna dela botten i 3 delar? Jag kommer garanterat att förstöra allt. Kan man ställa fram en tårtbotten precis som den är och bara lägga en marsipanros överst? Nä... skämt åsido. Tips på hur man skär den i delar på bästa sätt någon?

Anmäl
2009-02-10 21:52 #58 av: Solaika

Har du ingen riktig tårtdelare eller en lång kniv så kan en bit fiskelina eller stark sytråd funka bra. Men det går utmärkt att skära med vanlig kniv oxå.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-10 21:58 #59 av: Ebba-A

Jag kan inte bestämma mig, ska göra tårta till på lördag. Vet inte om jag sa baka egen botten eller köpa färdiga.

Och en fråga: Varför har man krage?

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-10 22:03 #60 av: Sandra

#58 Visste inte ens att det fanns nåt som hette tårtdelare. Det måste jag kika närmare på. Men för den här gången så får jag hålla till godo med fiskelina. Om sambon har nån som är oanvänd vill säga =)

Anmäl
2009-02-10 22:09 #61 av: Solaika

#59 Kragen är för att smeten inte ska rinna över kanten och kakan bli högre :)

#60 Diska lite lina annars ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-11 08:13 #62 av: Tequiero93

# 60 En tårtdelaren är en fantastisk sak! Det är min favorit ;)

Anmäl
2009-02-11 11:35 #63 av: Sandra

#61 Haha! Det skulle se ut det va! Men det va ingen dum idé heller förstås... tål att tänkas på.

#62 Jag har kollat runt lite nu o inser ju förstås att jag bara måste ha en! Men till den här tårtan får det bli fiskelina. Hinner inte köpa en tårtdelare till på fredag tyvärr.

Anmäl
2009-02-11 13:05 #64 av: Tequiero93

De e synd :(

Anmäl
2009-02-12 16:28 #65 av: Ebba-A

Jag ska baka tårta imorgon, men göra tårtbottnen idag. Hur ska jag förvara den till imorgon för att den ska vara färsk och god imorgon?

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-12 16:50 #66 av: Tequiero93

Det räcker att du plastar in den så att den inte blir torr, då e den lika bra som innan ;P

Anmäl
2009-02-12 19:38 #67 av: Solaika

Plast går utmärkt. Jag brukar stoppa in mina i mina tårtkupor som är täta.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-12 20:05 #68 av: Tequiero93

De går också ;P

Anmäl
2009-02-12 20:42 #69 av: Ebba-A

Den blev jättebra! Gjorde chokladvaianten i en springform på 24 cm i diameter med krage  :) Den är skuren i tre delar nu och ska fyllas med jordgubbsmousse och chokladfluff  med crisp imorgon.

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-12 20:43 #70 av: Solaika

Det låter som en god tårta Ebbis :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-12 23:45 #71 av: Ebba-A

#70 Jag hoppas den blir det :)

 

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-28 16:38 #72 av: minnapinna84

nu har jag min kaka i ugnen.... andra gången jag gör den. första gången misslyckades jag totalt.... den bara brast ihop i mitten. nu har jag blandat allt jättenoga... o smörjt formen ordentlign o massa kokos... luktar jättegott :)

Så håll tummarna att de lyckas denna gången!! :)

Anmäl
2009-03-01 11:08 #73 av: Marta

Nu har även jag bakat denna tårtbotten och jag blev jättenöjd med resultatet. Den kommer jag att göra framöver är det är tårtdax! Tack för en jätteinspirerande sajt, förresten  Glad

Anmäl
2009-03-03 06:47 #74 av: Solaika

#73 Kul att det gick bra och kul att du tycker om sajten Skrattande

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-03-09 00:32 #75 av: saltflingan

Kommer inte ihåg vem jag fick tipset av, men för att få fina jämntjocka bottnar så kan man använda sig av tandpetare och sätt ut dem runt om tårtan på uppmätt höjd. Bara att mäta tårtans höjd och sen dela jämnt på hur många bottnar man vill få ut. Blir jättebra resultat och man är då inte beroende av tårtdelade eller långa knivar, en vanlig vass kniv räcker bra.

Anmäl
2009-04-06 17:39 #76 av: fenixthebasketcase

Går den att använda i en stor amerikansk figurform tro?

Anmäl
2009-04-06 18:38 #77 av: linhof

#0 Tack för ett superbra recept Skrattande

Anmäl
2009-04-06 20:58 #78 av: Suzi

Fungerar receptet till en form som är 28 cm i diameter eller blir det lite för lite då?

Anmäl
2009-04-06 21:14 #79 av: Solaika

till 28 cm brukar jag göra på 8 ägg. Det brukar vara lagom.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-06 21:16 #80 av: Suzi

Okej tack!

Anmäl
2009-04-06 21:27 #81 av: Suzi

Föressten...är den lätt att misslyckas med eller blir den nästan alltid bra?

Anmäl
2009-04-06 22:36 #82 av: anija

Är det säkert att det ska vara en 24 cm form? Min botten blev bara 4 cm högGråter

Anmäl
2009-04-06 22:55 #83 av: Frida

Ja det är säkert att det ska vara 24cm. Jag gjorde detta recept (utan att ändra något) i en 28cm form och den blev bra hög ändå, dock inte helt tillräckligt för att delas i tre delar.
Är du säker på att du inte glömde något, vispat för lite eller liknande?

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2009-04-06 23:23 #84 av: anija

#83 Ingen aning om jag vispat för lite... Får köpa mer ägg i morgon och göra ett nytt försök- Jag kan nog inte dela den i 3 delan som ville...

Anmäl
2009-04-07 00:02 #85 av: Solaika

Mina bottnar brukar bli 6-7 cm höga så du måste nästan ha glömt något.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-07 00:13 #86 av: anija

Det enda som skulle vara då är att jag tog 2.5 tsk bakpulver istället för 3. Kan det vara det?

Anmäl
2009-04-07 00:15 #87 av: Solaika

Vet inte.. jag tar alltid lite i överkant på bakpulvret. Det händer att bakpulvret inte funkar som det ska. Det är inte så vanligt, men det händer.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-07 00:18 #88 av: anija

Nu såg jag att datumet gått ut på bakpulvret! Köper nytt sånt i morgon också så provar jag igenGlad

Anmäl
2009-04-07 00:21 #89 av: Solaika

Ah, hoppas det går bättre nästa gång då :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-07 00:30 #90 av: Ozzy07

Hej! När du gjorde i en form som är 28 cm, har  du 8 ägg, vilka proportioner har du då på resten av ingridienserna? En dum fråga kanske men vad "limmar du kragen med?? Ska testa ditt recept för de jag har använt mig av förut blir inte så höga, så tack för tipse.t

Anmäl
2009-04-07 00:43 #91 av: Solaika

8 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
4-4½ tsk bakpulver

Jag limmar med smör om jag bröar. Annars har jag cake release o då fäster jag med det.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-07 01:00 #92 av: Ozzy07

Ok! Då tackar jag så mycket. Blir till att baka till helgen.

Anmäl
2009-04-08 23:32 #93 av: anija

hmm denna gång blev det bättre, men inte några 7-8 cm inteObestämd Vet inte vad jag gör för fel?! den blev 5 cm den här gången, men det dugerFlört

Är det säkert att man ska vispa ner de torra ingredienserna? Såg efteråt att det stod på potatismjölspaketet att man skulle röra ner de torra försiktigt...

Anmäl
2009-04-09 00:15 #94 av: Solaika

Jag brukar bara häva ner allt o vispa. Men man får inte vispa för mycket och jag brukar slå ur de värsta luftbubblorna innan jag ställer in formen i ugnen. :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-09 00:17 #95 av: anija

Jag blir inte klok på vad jag gjort galet!Tungan ute Men men. Om 2 månader blir nästa tårta. Så då blir det ett nytt försök!Skrattande

Anmäl
2009-04-09 00:19 #96 av: Solaika

5 cm är en bra botten ändå tycker jag :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-10 12:20 #97 av: Suzi

Ni som har gjort den, vispar ni upp äggvitorna för sig och tar i gulorna sedan, eller vispar ni gula och vita tillsammans från början?

Jag skulle behöva svaret ganska snart då den ska göras ikväll...

Anmäl
2009-04-10 22:05 #98 av: linhof

jag vispa hela ägget... gula + vita....

Anmäl
2009-04-13 11:45 #99 av: Solaika

Hela ägget tillsammans med sockret.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-04-13 21:48 #100 av: Suzi

Okej, jag vispade upp äggvitan för sig och vispade i äggulorna sedan, men den blev jättebra!

Anmäl
2009-04-14 11:54 #101 av: Solaika

Vilken tur :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-01-27 13:32 #102 av: Solaika

Puttar upp

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-01-27 17:04 #103 av: xcess

Någon som provat att göra detta recept glutenfritt??

Anmäl
2010-01-29 04:41 #104 av: Solaika

Japp, byt ut vetemjölet mot bara potatismjöl. Funkar utmärkt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-01-29 08:28 #105 av: xcess

ok tack:)

Anmäl
2010-01-29 18:20 #106 av: tildabelle

När man ska limma på kanten.. ska man altså först smöra och bröa kanten och sen trycka dit bakpappret?

Anmäl
2010-01-29 20:22 #107 av: Ebba-A

#106 Nej, smöra bara och stt på bakplåtspappret. Då bejövs inget ströbröd :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2010-01-30 04:03 #108 av: Solaika

Smöra, sätt dit papperet och bröa botten sen. Om du inte har bakplåtspapper i botten oxå då.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-01-30 13:26 #109 av: tildabelle

"107, #108  ahaa tack =) Blev lite förvirrad först =)

Anmäl
2010-02-12 21:09 #110 av: Stephanie

Nu står den i ugnen, så nu håller jag tummarna Tungan ute

Anmäl
2010-02-14 12:15 #111 av: Stephanie

#110 Den blev 7,5cm hög och nu består ca 2/3 av tårtan bara av botten Flört Jag hade nog nästan föredragit om den blivit liite mer kompakt!

Anmäl
2010-02-15 12:07 #112 av: Shettisar

Gjorde denna i helgen.Otroligt fin och god botten!Tungan ute

Anmäl
2010-02-16 19:24 #113 av: mosterbakar

Bästa receptet jag provat, kommer nog inte testa något annat om jag inte måste. Det här är suveränt!

Anmäl
2010-02-21 15:24 #114 av: [crazykitty]

Provade det här receptet förra helgen och det blev kanonbra! Den blev väldigt hög så man kan alltid skära fler bottnar av den och på så vis få ut två tårtor av ett recept utan att använda flera formar att baka i vilket spar disk, och det är ju alltid trevligt Flört

Anmäl
2010-02-28 13:37 #115 av: xcess

I dag har jag provat det här receptet med glutenfritt mjöl kakan blev hela 8 cm hög!!

Jagtog precis ut den ur ungen hoppas den blir lätt att dela och att den är god!

Anmäl
2010-03-22 16:55 #116 av: crazycattiz

Nu har min choklad botten sjunkit ihop i mitten två gånger i rad innan jag tagit ut den ur ugnen, har inte heller öppnat luckan nått :(

Anmäl
2010-03-23 00:12 #117 av: Solaika

Chokladbotten är alltid knepigare att få till.. du får testa o mixtra lite med temperaturen tex.. det är så svårt att veta vad det kan bero på när man bara läser över nätet tyvärr.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-03-23 11:22 #118 av: crazycattiz

Kan det kanske ha med ugnen att göra? För jag gjorde en innan jag flyttade på precis samma sätt och den blev bra...

Anmäl
2010-03-23 12:01 #119 av: Stephanie

#118 Gissar att det kan ha med ugnen att göra. Det var min första tanke.

Anmäl
2010-03-23 12:12 #120 av: crazycattiz

Nu sitter jag men en ny botten i den gamla ugnen och kakan var jätte fin och hög, men nu med 10 min kvar har den börjat sjunka ihop igen :( Jag blir GALEN!!!!

Anmäl
2010-03-23 15:49 #121 av: Solaika

Va märkligt.. har du gjort vanlig botten nån gång, utan choklad?.. hur blir annat du gör i ugnen?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-03-23 22:05 #122 av: tildabelle

Jag har bara gjort 1 choklad botten och den sjönk ihop också. men alla gånger jag gjort "naturell" botten så har det blivit jätte bra.

Anmäl
2010-03-23 22:46 #123 av: Solaika

Märkligt.. :/ Hur är de när du skär upp dem? Hur ser de ut i mitten?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-03-24 12:15 #124 av: tildabelle

#123 De ser jätte bra ut när jag skär upp dem. som sagt, de "naturella" blir bra i både höjd och konsistens. Men Chokladbotten blir bara bra i konsistensen, inte i höjden. Den sjunker ihop något i mitten. Man jag löste det med att ha lite extra fyllning i mitten så såg tårtan jämn ut iallafall :P

Anmäl
2010-03-24 15:05 #125 av: Solaika

Chokladbotten har en viss förmåga att sjunka ihop mer.. jag vet faktiskt inte varför.. för min del blev det bättre när jag fick ny ugn.. men helt bra är det inte. Vi får fortsätta experimentera :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-03-24 15:12 #126 av: crazycattiz

Jag gav upp och gjorde en vanlig botten och den blev helt ok, kanske inte jättehög med till den snodde jag bakpulver av morsan (lånade hennes ugn för att kolla om det var det som va felet) och det var lite gammalt men den den blev tillräckligt hög för att lätt gå att dela i tre delar :)

Anmäl
2010-05-14 19:47 #127 av: sweetthings

du vet väl att receptet är en kopia av det som står på potatismjölpaketet.

Anmäl
2010-05-14 23:18 #128 av: Solaika

#127 Spelar det nån roll?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-05-16 22:36 #129 av: Ozzy07

#128 Verkligen inte, för det är ett superbra recept.

Anmäl
2010-05-17 22:29 #130 av: mosterbakar

Nu har jag haft problem med det här receptet för första gången. Gjorde en "vanlig" som sjönk ihop i mitten så testade jag igen dagen efter och den sjönk hop i mitten den men. Två vulkanbottnar... :(

Ingen av ingredienserna var gammal, jag mätte ordentligt och det är samma ugn... Jättekonstigt!

Anmäl
2010-05-17 23:55 #131 av: Solaika

Va den inne tillräckligt länge? Dåligt blandat? Ibland har man bara otur med grejerna dessvärre.. man får exprimentera tills man hittar lösningen.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-05-18 17:30 #132 av: tildabelle

Provade blanda alla ingredienser med elvisp + att jag har börjat använda ägg som är lite mindre och det har resulterat i ännu högre tårtbotten.

 

Förr blev mina 5-6cm. Dom senaste har blivit närmare 10cm. Jag är hurglad som helst! :D

Anmäl
2010-05-21 17:12 #133 av: mosterbakar

Jag tror att jag hade för lite smet i formen och att det på något sätt gjorde att den kolapsade. Nu gjorde jag 1,5 sats i samma form och då blev den fin...

Annars har jag ingen aning om vad som hände sist.

Anmäl
2010-05-31 14:03 #134 av: verailund

Jag vill bjuda på tårta i slutet av veckan men vi blir bara 4 stycken, alltså är kanske denna tårta lite stor. Samtidigt vill jag ju ha en hög och fin tårta, har någon testat att halvera satsen och baka av den i tex en avlång brödform? Hur blir den, ungefär hur lång tid bör den då stå inne?

Tack

/Vera

Anmäl
2010-05-31 17:41 #135 av: Solaika

Jag brukar göra en 4äggabotten o göra 3/4 av den i en form som är 20 cm i diameter. Den räknar jag på 10 bitar. Blir typ en dm hög.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-05-31 19:41 #136 av: verailund

Tack, då blir det till att leta upp en 20cm:are imorgon =)

Anmäl
2011-01-28 21:13 #137 av: gunillakonrad

Testade precis det här, som har lite mindre bakpulver. Blev också ganska gott!

http://sotasaker.com/tartbotten/

Anmäl
2011-02-07 16:20 #138 av: duchess

Min botten blev totalt misslyckad, den sjunk ihop när jag tagit ut den. Använde en 23 cm rund form och gjorde en krage, såg väldigt fin ut till jag tog ut den. Den blev väldigt fluffig och skör, svår att skära. Tyckte den smakade lite för mycket ägg, lite åt omelett-hållet. Ska prova ta ett ägg färre och grädda den lite längre. Öppnade inte ugnen något, tog knappt 3 tsk bakpulver, vände mjölet i väldigt försiktigt, så jag undrar vad som gick fel. Kanske jag inte gräddade den tillräckligt, men när jag testade med en sticka så kom den ut ren. Ska testa igen lite senare, har lovat mormor en tårta.

Håller också på göra egen sugarpaste/rolled fondant och det misslyckades totalt också, kanske för mycket florsocker för jag får inte ihop det till en klump.

Anmäl
2011-02-11 17:38 #139 av: Lapplisan

Bästa receptet på tårtbotten EVER!!! Har ALLTID misslyckats med den där jäkla tårtbottnen, men testade detta recept idag, å den blev hög och fin, och de bästa av allt, den sjönk inte ihop :))

Tack så hemskt mycket för detta recept:))

Anmäl
2011-03-03 09:08 #140 av: xcess

I går kväll gjorde jag en ny botten, en glutenfri(såklart) med chokladsmak!

HÖR OCH HÄPNA 11cm hög, sjök i hopp lite dock.

Jag och sambon skrattade åt monsterbotten, han sa först när jag började att det var onödigt med krag på formen. Han hade fel!

Anmäl
2012-01-05 23:59 #141 av: [Bibbo]

Men kommer det inte fastna i bakplåtspappret? Om jag fattade rätt så ska man ha margarin under pappret.

Anmäl
2012-01-06 11:26 #142 av: Frida

#141 Smör/margarin/olja har man under pappret för att pappret ska sitta fast i formen. Och nej, kakan fastnar inte i bakplåtspappret.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2012-01-06 11:55 #143 av: plutopellis

Har aldrig bakat egen tårtbotten i hela mitt liv men detta lät ganska enkelt och som om de flesta ändå lyckats få till det så ska verkligen prova! Ta mig till IKEA först och köpa spritsset där tänkte jag och då får man med en tårtdelare, har hört att det setet fungerar utmärkt för nybörjare och kostade typ runt 50-lappen så det låter som en bra investering för mig som är helt ny innan man kanske köper "ordentliga" saker. Kanske inte är något för mig ju, är nog mer ätare än bakare Flört

Anmäl
2012-01-06 12:05 #144 av: [Bibbo]

Vi ska till Ikea nu & köpa grejer så när vi kommer tillbaka är det bara att baka för det är kalas här hemma imorgon :D

Anmäl
2012-01-15 22:41 #145 av: Mamlojsan

Tack för ett kanon recept och härlig disskusion! Jag har lärt mig massor!

Mina tårtbottnar har blivit fantastiska ska göra ytterliggare tre till för att ha på min mors 60 års fest!

Undrar hur jag bäst fryser ner bottnarna? Räcker det med plastfolie runt eller måste jag pressa ner dem i en plastpåse?

Cool

Anmäl
2013-02-19 22:51 #146 av: Tuva75

Hej, jag har precis köpt en 18 cm springform och jag undrar om någon har ett recept till en 18 cm form??

Anmäl
2013-02-20 21:09 #147 av: Tessen

Jag har iaf ett för 20cm,ev en 18cm också, men tyvärr är jag inte hemma just nu och receptet ligger på datorn. Om du vill ha ett högt anslag så kan jag 20cm-receptet utantill.

3 ägg

2dl socker

1dl mjöl

1dl potatismjöl

2tsk vaniljsocker

ca2 tsk bakpulver.

Sen är det bara att följa receptet där uppe! :)

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2013-02-21 09:00 #148 av: Tuva75

Tack, ska prova :)

Anmäl
2014-03-05 07:11 #149 av: Blodfot

puttar upp denna tråd! 

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2014-03-05 23:36 #150 av: Tessen

#149 Jag nålar tråden ist så att man slipper leta.

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.