Övrigt

Skapa ätbar spets, steg för steg

2016-02-07 13:53 #0 av: [Sabina]

Ätbar spets är väldigt vackert på tårtor och cupcakes. Spetsen passar på både den enklaste kladdkakan till eleganta bröllopstårtor och doptårtor Här beskriver jag hur jag brukar göra för att skapa ätbar sockerspets.

Du behöver:

50g ätbart spets pulver, i detta fall har jag använt mig av Magic Decor- pulver, 40g vatten, elvisp, liten vispskål, våg, skrapa, silikonform för sockerspets, samt ev. pastafärg om du vill ha färgad spets. Jag gjorde en sats som räckte och blev över för att täcka sidorna på en tårta med 25 cm i diameter. Men jag gör hellre lite mer spetsmassa än lite för lite.


Börja med att hälla pulvret i skålen och därefter vattnet som ska hålla  mellan 40-45 grader. Vispa med elvisp på medelhastighet i två minuter så massan får ett fluffigt mjukt kristyrliknande utseende.
Färga eventuellt massan. Jag använde lite röd pastafärg för att färga en rosa spets till dagens tårta.


Värm ugnen till 120 grader alternativt 80 grader beroende på hur snabbt du vill baka din spets i ugnen. För mig fungerar 120 grader bäst.
Lägg silikonmattan på ett bakplåtspapper  och klicka ut lite smet på hela mattan. Arbeta både horisontellt och vertikalt så att smeten tränger in i alla håligheter i silikonmattan


Skrapa sedan av allt överflödig massa från silikonmattan med hjälp av skrapan.


Lägg gärna plast över skålen för spetsmassan torkar även i luft.


Lägg silikonmattan på ett bakplåtspapper och baka i ugn i 6 minuter i 120 grader eller 12 minuter i 80 grader. 



Ta ut silikonmattan och låt svalna.
Lägg den avsvalnade silikonmattan upp och ner på bakplåtspappret och dra loss den mycket försiktigt från ena kanten. Håll emot den färdiga spetsen med handen bit för bit, samtidigt som du drar loss den försiktigt från silikonformen.


Limma fast spetsen på tårtan med hjälp av lite vatten och börja om tills du täckt din tårta runtom med spets.


Hela den vackra romantiska tårtan är färdig! :) 

Källa: Min blogg http://sockerhjartan.blogspot.se/2014/09/skapa-sockerspets-steg-for-steg.html

Anmäl
2016-02-07 15:38 #1 av: [Älskamig]

Blir så vackert.

Anmäl
2016-02-08 18:30 #2 av: [Sabina]

Ja, och så lätt att göra, lite tålamod är allt som behövs Glad

Anmäl
2017-07-27 10:44 #3 av: Madde

Oj vad fint det blev. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.