2015-03-19 21:05 #0 av: leemland

Man vet inte säkert var marsipanen härstammar från allra först. Men den marsipan vi känner till idag kommer från 900 talets Persien. Och marsipanen nämns för första gången i Sverige på 1520 talet. Men själva mandeln nämns redan på 1300talet i Nordens handelsförordningar.

Marsipan är huvudsakligen gjort av socker och mandel. Men där blandas också i lite glykos för att få ihopa det till en massa och undvika att sockret kristalliseras. Ju högre andel mandel där är i marsipanen desto finare är den.  

I bakning använder man bland annat kavlingsmarsipan och figurmarsipan. När man köper marsipan ska den förvaras i kylen för bästa hållbarhet. 

När det är dags att kavla marsipanen så kan man bland annat använda florsocker, mjöl eller maizenamjöl, men det man ska tänka på är att när man haft mjöl på marsipanen så förkortas hållbarheten på kvarstående marsipan. Figurmarsipanen har lite längre hållbarhet än kvalingsmarsipanen då den gått igenom en lite längre process än vad kvalingmarsipanen gjort. 

När man gjort figurer eller liknande av figurmarsipanen så håller den sig bäst i rumstemperatur i en burk eller kartong. Om man har det färdiga alstret i kylskåpet kan det hända att där blir kondens och därmed förstör ytan på alstret man gjort. Var dock noga med att inte överarbeta marsipanen över huvud taget.!  

Källor: 
Kutterkonfekt.se
Marsipan wikipedia
Marsipanskolan.se