Annons:
Etiketterövrigtartikel
Läst 12196 ggr
leemland
2015-01-18 14:59

Socker

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det där med socker är en hel djungel , vilket socker ska man använda till baket? Här försöker jag hjälpa till att namnge och förklara några av alla sorterna som finns .

Strösocker - troligtvis det vanligaste sockret man använder när man bakar. Inga konstigheter här. 

Florsocker - detta använder man vanligast i glasyrer eller dekoration av kakor. Florsocker finns också med smak som man kan använda när man gör glasyr.  (choklad och jordgubb har jag för mig) 

Pärlsocker - används till garnering på t.ex. kanelbullar, men också på andra vetebröd eller andra kakor. 

Farinsocker - är en sockerblandning bestående av rörsockersirap och sockerkristaller och smakar lite kryddigt men är inte lika sött som strösocker. Kan användas istället för strösocker för att få en mustigare smak i bakverket. 

Vaniljsocker - smaksättning i bakningen. 

Muscovadoråsocker - finns både ljust och mörkt. Det ljusa muscovadoråsockret har en mild smak medan den mörka har en mustigare smak med lite drag av lakrits. Muscovadoråsocker används ofta i chockladbakverk men också tillsammans med bröd för att göra det smakrikare. När man öppnat förpackningen så förvara den gärna i kylskåpet.(och förslut den väl!) 

Sirap - det finns 5 olika varianter med sin egen smak, färg och egenskap. Vit sirap används till vetebröd och bullar. Brödsirap de hör man ju på namnet det används till brödbak, både ljusa och mörka bröd. Ljus sirap används bland annat till godis, såser och Småkakor. Mörk sirap används bland annat till pepparkakor p.g.a den fylligare smaken . 

Gelésocker Multi - kan användastill gelédeckoration på tårtor, desserter och frukt. 

Fibrex - är en kostfiber som är helt fri från gluten. Passar att använda för glutenintoleranta när man bakar. 

Syltsocker - när man gör sylt använder man detta sockret. Sylten kan man sedan använda som tårtfyllning bland annat. 

Agavesirap - pasar i chokladbakverk, frosting eller ringla över "verket" när man bakat något. 

Honung - kan man ringla över olika sorters kakor eller bakverk, ha i såser eller i kakor. Eller om man är förkyld kan man använda det i teet bland annat 😉

Stevia - steviaglykosider är 300 gånger sötare än vanligt socker och därför behövs inte en bråkdel av vad som står i receptet. Kolla alltid en extra gång när du ska använda stevia! Då för stor mängd kan göra att det smakar beskt. 

Sukrin - framställs genom en jäsningsprocess där man använder druvsocker som råvara med sukrin i sig är kolhydrat och kalorifri. Vid bakning bör man inte byta ut mer än 20% av sockret mot sukrin för att få ett bra bakresultat. 

Kokossocker - Kan användas i bakning, till smoothies eller i desserter. 

Skulle du vilja testa något nytt och baka sockerfritt kolla då in på denna sidan. 
Bakasockerfritt.se

Källa:

Baka.se

Sandt.nu

Sukrin.com

Recepten.se

Dansukker.se 

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

  • Redigerat 2021-02-14 10:54 av Carmarino
Annons:
[Sabina]
2015-01-18 18:06
#1

Tack leemland för en jättebra artikel som reder ut begreppen. 🙂
Jag har inte hört talas om agavesirap förut så det ska jag kolla upp närmare för att prova till bakning någon gång. 🙂

Gasoline
2015-03-15 13:32
#2

Vilken toppenartikel, detta med olika sockertyper kan verkligen göra en förvirrad ibland.

leemland
2015-03-16 16:13
#3

Kul att den gillas 🙂 Funderar på att göra en liknande med mjöl , men har inte bestämt än 😛

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Upp till toppen
Annons: