Tårtor

Sommartårta

2012-08-25 18:16 #0 av: MariaJa

Hej! Det var jag som vann omröstningen om sommartårta - vad kul! :) Jag har hållt på att göra tårtor i ett år - det är verkligen en hobby man kan uppslukas i! Här nedan följer en beskrivning för hur jag gjorde tårtan som vann omrösningen - min ROSA TÅRTA!

Tårtan innehöll färska jordgubbar, syrlig jordgubbsmousse, vit chokladganache med limesmak. En inte alltför söt tårta som uppskattades av "ätarna". Tårtan är täckt med jordgubbssmörkräm och sen toppad med lite kokos. Dekorationerna är gjord i flowerpaste blandat med sugarpaste.

Hög saftig tårtbotten

2*18cm formar eller 1st 25*25cm form

7 stora ägg
6dl socker
1msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
150gr smält smör
3dl mjölk
10,5dl-11dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

Sätt varmluftugnen på 150grader. Vipsa ägg, socker och
vaniljsocker lääääänge, tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret och blanda
i mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner det i en annan bunke.
När du tycker att din äggblandning är tillräckligt fluffig, blandar du i
resterande ingredienser. Vispa eller rör om försiktigt. Häll sedan blandningen i två smorda samt bakpappersklädda 18cm formar eller en stor 24-26cm(rund) eller 25*25cm(fyrkantig). Grädda på nedersta gallret i 1tim 15 min. Omkring halva tiden kan du täcka kakan med en bit aluminiumfolie så att den inte blir för brun/torr.

************************************

Syrlig jordgubbsmousse


Det är inte alltid man vill ha så söt tårtfyllning, då passar denna perfekt. En liten syrligare variant av jordgubbsmousse.

450 g jordgubbar
3 msk pressad citronsaft 1 dl strösocker
4 blad gelantin
1 äggvita
1 ½ dl grädde
Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.

Mosa bären. Vill man ha en slät mousse så passerar man bären via en sil. Jag valde denna gång att ha med bitar av jordgubbarna. Ha i 2 tsk citronsaft.

Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.

Vispa grädden (inte så hårt).
Smält gelantinet försiktigt i en kastrull tillsammans med lite fruktsaft från bären, tills gelatinet lösts upp helt. Rör ner i bärpurén.
Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät
smet. Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag. 
Låt stå cirka två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan
fylla en tårta.

 

**********************************

Vit chokladganache med
limesmak

200 g vit choklad
130 g vispgrädde
Lite salt
1 lime

Hacka chokladen fint. Smält i kastrull tillsammans med grädden. Låt det sedan koka upp några sekunder, ta av kastrullen från plattan och mixa massan med en stavmixer tills den blir len. Låt ganachen svalna långsamt och rör med jämna mellanrum. När den svalnat så skall limen tillsättas. Ta all limesaft från en lime, så det syrliga slår igenom den söta vita chokladen.

*****************************

Jordgubbssmörkräm

2 dl florsocker
200 g rumsvarmt smör
4 msk saft från pressade jordgubbar
eller koncentrerad jordgubbssaft
Lime efter tycke och smak
Röd eller
rosa karamellfärg eller pastafärg

Vispa florsocker, smör och saft från jordgubbar länge. Länge! Ju längre desto bättre (tror jag.... jag har inte utmanat ödet). Tillsätt färg om du vill ha smörkrämen rosa (ja eller vilken färg som önskas). Smaka av. Om det känns för sött kan man med fördel tillsätta lite lime. Smaka av igen - men försök att inte äta upp hela bunken ;)

Fler bilder på tårtan och annat kan ni hitta på min blogg http://mariasfrestelser.blogspot.se/

Anmäl
2012-08-25 19:02 #1 av: [LivetsKaniner]

Det är inte du som bor i Skåne? Tycker jag känner igen bloggnamnet :)

/Linnéa
Medarbetare på Sällskapskaniner
I
nnehavare av Livets Kaniner, bloggar på Ninnelinnea

Anmäl
2012-08-26 05:47 #2 av: MariaJa

Nej, jag bor i Stockholm :)

Anmäl
2012-09-25 22:03 #3 av: Cloaffe

Hej, provade baka denna tårta i helgen.

Tyckte det lät mycket deg så jag gjorde en halv sats och det blev lagom till en tårta.

Jordgubbsmousen var jättegod, gjorde små portioner bredvid till efterrätt dagen då jag bakade, mycket uppskattat.

Chokladlagret gillade jag inte, blev alldeles för sött.

Men fin blev den :)

 

Anmäl
2012-10-05 07:05 #4 av: MariaJa

Ja det är mycket smet till denna tårtbotten, så den blir HÖG :) Fast jag brukar hälla lite av smeten i en liten form bredvid, brukar uppskattas här hemma eftersom tårtorna ofta ges bort :)

Ja chokladlagret blir ganska sött, passar därför bäst till syrliga fyllningar. Smaken är ju olika och när jag bjöd på denna på jobbet var det många som uppskattade chokladlagret. Jag själv gillar syrligt bäst :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.