Tårtor

SMBC Swiss Meringue Buttercream/ Marängsmörkräm

2008-03-12 15:45 #0 av: MalinH

SMBC är en sorts smörkräm som man spacklar en tårta med. Denna ger fina kanter och ett fint underlag för att sedan ha någon sorts massa på. Den är väldigt söt och god!

SMBC Swiss Meringue Buttercream/ Marängsmörkräm


Används mest för att spackla med runt en tårta, istället för grädde. Stelnar mer och ger finare kanter på en tårta, om man eftersträvar perfektion! Denna var god på tårta, men gillar nog ändå grädde bättre! Faktiskt!

Drygt 3 dl socker
4 äggvitor
450 g smör
1-2 msk smaksättande (om du vill)

Vispa samman äggvitor och socker över ett vattenbad. Det skall vara väl blandat och varmt. Har du termometer ska temperaturen stå på 60 grader.

Häll över röran till en bunke och vispa tills det är så hårt att man kan vända upp och ned utan att det rinner/ramlar ut sig (precis som när man gör maräng)

 

 

Dela smöret i mindre hanterbara bitar. Ha i hälften av smöret i marängen. Vispa på låg nivå tills smöret har blandat sig med marängen.

 

 

 

Halva mängden smör är blandat med marängen

Halva mängden smör är blandat med marängen

 

Ha i resten av smöret. Vispa igen på mellan - hög hastighet tills smöret blandat sig ordentligt. Vispa mer, tills det känns slätt och bra och du är säker på att det blandat sig ordentligt.

Det ser lite klumpigt ut, men det är så det skall vara. Bara du är säker på att allt smört har blivit ihopvispat!

Nu är SMBC:n klar! Nu är SMBC:n klar!

Nu kan du ha i något smaksättande om du vill. Någon essens, kakao, vaniljsocker eller något annat.

Smörkrämen kan frysas i plastburkar med tätslutande lock. Tina helt och vispa innan användning.

Detta borde räcka till att spackla en normal 24-26 cm tårta med, men jag har inte provat själv och är alltså inte säker.

Om du inte vet vad du skall göra med äggulorna som blir över, kan du göra:
LemonCurd
4 äggulor
2 dl socker
2 citroner
25 g smör

Blanda äggulor och socker i en kastrull (gärna teflon om du har och gärna plastvisp). Värm på svag värme. Ha i citronsaften (vill du kan du även riva av citronskalet och ha i. Då blir det "bitar" i curden). Sjud på svag värme (det får INTE koka) tills det börjar tjockna. Detta kan ta en stund beroende på hur varm plattan är. När det är tjockt, ta av från plattan och ha i smöret. Låt stå kvar på spisen för att svalna.
Du kan göra vad du vill med curden. Du kan göra paj, ha på macka med ost, blanda med grädde och då får du Lemoncurdgrädde som du kan spackla en tårta med eller spritsa på cupcakes.

 

Av: MalinH

Datum för publicering

  • 2008-03-12
Anmäl
2008-03-12 17:42 #1 av: Solaika

Underbart Malin! Bra jobbat! :-)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-06-03 22:04 #2 av: Thea-Cazzy

Detta kommer nog hamna på mina framtida tårtor ;) haha :D

Anmäl
2008-06-03 23:11 #3 av: CarolineJ

Det ser inte helt fel ut *dreggel*

Anmäl
2008-07-11 13:24 #4 av: Tina-A

Mmmmmmmmmmmmmmmmm!! Sitter här nu med 1½ sats, hade i lite vaniljsocker också. Ska bli till ett lager i tårtan och sedan också täckning. Får se om det räcker.

Men för den som älskar lite feta saker som detta, galet god! Oroad för att det inte räcker efter alla fingrar jag smakar ;) Mm!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-07-11 16:42 #5 av: Berglund

Måste testa någon dag, försökte mig på Leilas Sega Maränger för inte så längesedan, och gissa hur det gick? Skitdåligt, jag vet inte vad jag gjorde för fel. Får testa någon annan gång.

Men lätt att jag ska testa detta på cupcakes, med lemoncurd fyllning i såklart :D

Anmäl
2008-07-11 16:42 #6 av: Tina-A

Det räckte gott och väl med 1½ till ett ganska tjockt lager i tårtan och sedan blev det massor över till att täcka den. Täckte den väldigt tjockt "bara för att" och det blev ändå över!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-07-11 16:43 #7 av: Tina-A

Jag provsmakade ju också en del.... ^^,

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-07-11 18:03 #8 av: Tove-

Jag testade smbc som frosting på cupcakes ^^   Jättegott!!

Anmäl
2008-08-13 17:32 #9 av: Tequiero93

När jag gör min så blir det jättemycket smörsmak, gör jag något fel...? Alltså den smaka bra, men inte så att man vill äta hur mkt som helst

Anmäl
2008-08-13 21:38 #10 av: Tina-A

#9: Jag smaksatte min med vanilj

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-08-13 23:45 #11 av: Tequiero93

#10 Aha, okej, de ska jag testa :D

Anmäl
2008-08-16 01:22 #12 av: Tequiero93

Den bliv faktist ganska hård efter ett tag me, gjorde jag fel? :S

Anmäl
2008-08-16 21:44 #13 av: Solaika

Hård? Hur menar du med hård? :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-09-21 15:54 #15 av: Mandysan

Funderar på att använda denna som frosting på cupcakes. Blir det mycket/går den att halvera (eller ännu mindre?)? Gör så pass stora cupcakes så att det blir inte så många / så mycket frosting...

Anmäl
2008-09-21 16:02 #16 av: Solaika

Den fungerar utmärkt som frosting vad jag har förstått. Alla recept går att minska ner ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-09-22 23:53 #17 av: FeliciaS

#15 Det har jag också funderat på ;) Läste om det i en annan tråd.

Anmäl
2008-10-14 00:02 #18 av: Majsbecka

Går det att frysa in och sedan ta fram senare? :o

Anmäl
2008-10-14 12:28 #19 av: Solaika

Jodå, det gör det. Dock får man vispa upp det när det har tinat och man kan nog inte förvänta sig att det ser riktigt lika ut. Men det fungerar!

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-10-16 17:32 #20 av: Thea-Cazzy

Har detta samma konsistens som vanlig smörkräm? Jag vill gärna göra det på nästa tårta, men min pappa fixar inte konsistensen som smörkräm har :/ Det är ju inte lika roligt om inte alla kan äta det ;P

Anmäl
2008-10-16 20:59 #21 av: Solaika

Nu har jag faktiskt inte testat den här. Men vad jag har förstått så ska den vara lite mer marängsmet i konsistensen. Den heter ju trots allt marängsmörkräm ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-01-27 18:59 #22 av: vildsmultron

Undrar om man kan göra marängsmörkrämen två dagar innan och ha i kylen sålänge?

Anmäl
2009-01-28 08:39 #23 av: Solaika

Jadå det kan man. Ta fram den en liten stund innan så den får mjukna. Eventuellt kan du behöva vispa upp den lite.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-06 21:51 #24 av: Tequiero93

Jag kan inte äta vanligt smör så jag får använda mjölkfritt margarin, ändrar de smaken något? för min smakade inte så gott :S

Anmäl
2009-02-06 22:59 #25 av: Solaika

Jag vet faktiskt inte om det påverkar med mjölkfritt. Men det borde det inte göra tycker jag.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-06 23:32 #26 av: sussie26

Jag har provat att göra marängsmörkrämen med mjölkfritt margarin och smaken blev inte annorlunda.

Anmäl
2009-02-07 10:03 #27 av: Tequiero93

# 26 okej :)

Anmäl
2009-02-13 23:13 #28 av: FeliciaS

Hjälpans vad med smör man ska använda! ;) Hur mycket kan man göra till 4 cupcakes?

Anmäl
2009-02-13 23:16 #29 av: Ebba-A

Jag tycker det är synd  att det behövs så mycket ägg och smör. För gör man egen botten så krävs det fem ägg. Plus fyra till SMBC. Det blir nio ägg och så 450 gr smör.

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-03-26 12:07 #30 av: Solaika

*putt*

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.