Tårtor

Är du vegetarian?

2008-03-14 22:54 #0 av: Solaika

Då kanske du ska byta ut gelatinet mot Agar Agar.

När man gör fromage och ibland mousse använder man sig oftast av gelatin

I recepten står det i 99 fall av 100 hur mycket gelatin man ska använda. Det kan stå i form av blad eller pulver. Det finns båda sorterna. På kartongen med pulver står det hur mycket pulver som motsvarar hur många blad. Det är alltså inget problem att byta ut pulvret mot blad eller vice versa.
Gelatin är ganska lätt att använda. Det står på paketen hur man blöter upp både pulvret och bladen. Det enda man bör tänka på i övrigt är att inte jobba med kylskåpskalla varor när man ska blanda i det smälta gelatinet i det som ska bli en fyllning.

Gelatin är gjort av djurben. Ingenting man tänker på till vardags men tack vare att min syster är vegetarian och vägrade äta gelatin fick jag nys om Agar Agar.

Agar Agar är ett slags sjögräs. Det används på samma sätt som gelatin men är lite mer svårjobbat när man ska göra tårtfyllning på det. Agar Agar stelnar nämligen vid rumstemperatur till skillnad från gelatin som kräver kylskåpstemperatur. Det är därför extra viktigt att de övriga ingredienserna är rumstempererade och att nogrant vända ner Agarblandningen i grädden är ingen idé för det kommer då bara att bilda klumpar. Man måste snabbt röra ihop allting för att få det bra. Lyckas man blir det dock väldigt bra.
Själv har jag faktiskt inte misslyckats ännu. :-)

Det största problemet jag har upplevt med Agar Agar är att det är svårt att hitta måtten.
Agar Agar finns i tre former; Stång, flingor och pulver.

En stång motsvarar 2 msk flingor

2 msk flingor motsvarar 2 tsk pulver.

På förpackningarna med Agar Agar har jag dock hittills aldrig sett några bra mått. Så jag har letat reda på hur man ska tänka för att ge er hjälp.
En riktlinje är 2 tsk pulver / 2 msk flingor / en stång per halvliter vätska.

Oavsett om man använder gelatin eller Agar Agar är det alltid bättre att ta lite mindre om man är osäker för man kan alltid tillsätta mer senare om det inte var tillräckligt.

Syrliga ingredienser minskar förmågan att stelna hos båda produkterna. Frukt som till exempel ananas eller kiwi måste därför koka ordentligt innan man kan göra fyllning på det. Man bör även öka mängden gelatin/agar agar. Dock ska man ha med i beräkningen att det finns en viss risk att misslyckas med just sådana frukter som har en ganska speciell syra. Lyckas man dock.. så är det väldigt gott!

Lycka till

Av: Solaika

Datum för publicering

  • 2008-03-14

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-03 23:17 #1 av: Heda

Oj, det hade jag verkligen ingen aning om att gelatin var gjort på djur ben...huh..

Anmäl
2008-05-03 23:30 #2 av: aliciia

jag använder aldrig gelantin x)

Anmäl
2008-05-03 23:41 #3 av: Chimney

jag är fuskvegetarian antar jag =P

gelegodisar <3 

Anmäl
2008-05-04 00:43 #4 av: Solaika

Det är mycket man inte vet ;) Agar agar blir allt vanligare och lättare att få tag på. Så ni behöver inte använda gelatin ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-06-10 18:32 #5 av: Thea-Cazzy

Jag fick reda på vad gelegodis och sånt är gjort av (T.ex att såna här ferraribilars färg är av malda lushonor, bläää!) , då slutade jag äta godis nästan över huvudtaget, men jag fortfarande kvar min favorit godis - En mörk chokladpralin fylld med mint, men där finns ju inte nåt sånt äckligt i ^^

Anmäl
2008-06-10 18:33 #6 av: Thea-Cazzy

Tror ni att man kan ha sushinori till tårtor? Hahahahha skoja bara x'D

Anmäl
2008-06-11 01:38 #7 av: Solaika

Var är det för nåt? Oo

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-06-14 09:54 #8 av: [Tassy]

hahaha, nej men Ida, gelatin vi använder i mat är gjord på grisfett, inte ben x)


Anmäl
2008-06-14 09:56 #9 av: [Tassy]

agar agar är 10 gånger mer koncentrerat än gelatin, kanske ett litet riktmärke för er glada bakare? :o)


Anmäl
2008-06-14 09:58 #10 av: [Tassy]

rättar mig själv lite, kan inte ändra i inlägget av någon anledning: det är också vanligt att man gör gelatin av kofett :P


Anmäl
2008-06-14 10:00 #11 av: [Tassy]

det är i vissa former av medicinkapslar man kan göra gelatin av fiskben och fisksimblåsa, ööörk :P


Anmäl
2008-06-14 10:59 #12 av: Solaika

Njae.. Jag har då lärt mig att det är grisben.. Hur som helst så är det animaliskt. Sen beror det på vilken typ av agar agar man använder, hur mycket man ska ha i. Men mängderna är faktisk ungefär detsamma. Om du tittar på mängderna som står i artikeln när det gäller agar agar.. så kan jag säga att det är ungefär samma mängd som jag använder med gelatin. Möjligen tar jag en halv tsk mindre av gelatinet. ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-06-15 13:56 #13 av: Hoppfull

Fett? Man gör det av ben eller huden på djuren som kokas. Det är där som det ämnet sitter som man gör gelatin av.

Anmäl
2008-06-24 20:39 #14 av: Veero

Bra skrivet :D Jag är helt vegetarian och vill ofta baka och det finns en massa som man ska ha gelantin i, detta ska jag tästa:D

Anmäl
2008-06-29 18:57 #15 av: JohannaMax

Googlade lite på det och det är tillverkat av ben, hud klövar m.m allt slaktavfall som sen kokas upp...

Stod lite om olika sorters löss med som gjorde godis, naturgodis, frukostflingor m.m rött och blankt och allt vad det var...

Denna läsning kan nog minska ner på mitt godisätande och agar står nu på inköpslistan

 

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2008-07-25 23:56 #16 av: Tindrar

Är vegeterian och äter inte godis med gelatin i ^___^ Men hittar inte agar agar i matbutiken X____X

Anmäl
2008-07-26 02:03 #17 av: Solaika

Nej, det finns inte alltid på vanliga mataffärer. Kolla hälsokost.. annars finns det säkert att beställa nånstans på nätet.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-07-27 16:42 #18 av: Åsa S

Agar agar brukar också finnas på asiatiska matbutiker ofta är det lägre pris där än i hälsokosten.

 

Annars finns agar agar att beställa via nätet här:

 http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx

 

Anmäl
2008-08-26 13:18 #19 av: FeliciaS

Jag är vegetarian, undviker allt som har med djurprodukter att göra förutom kött då ;P Läder, skinn, glycerin, gelatin, löpe osv. ;)

Vi köpte Agar agar när vi var i Tyskland, i en vanlig matbutik. Så åker ni dit blir det nog lätt att hitta ^^,

Anmäl
2008-08-26 15:44 #20 av: Solaika

Det blir faktiskt allt vanligare i butikerna, förmodligen för att det efterfrågas allt mer när folk upptäcker att det finns. Vi har ändå rätt många vegetarianer i samhället idag :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-08-26 21:09 #21 av: FeliciaS

#20 Ja, precis! :)

Anmäl
2008-08-28 18:04 #22 av: taratrick

Hur mycket agar agar pulver motsvarar 1 gelatin blad?

Anmäl
2008-08-28 22:36 #23 av: FeliciaS

#22 Jag har svarat i din tråd ;P

Anmäl
2008-08-29 01:31 #24 av: Solaika

Ett gelatinblad skulle jag säga motsvarar 1 tsk agar agar. Det är för lite för en halvliter vätska.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-11-01 17:00 #25 av: Thea-Cazzy

#7 Det är det här sjögräset man har runt sushi XD haha

Anmäl
2008-11-01 21:09 #26 av: Solaika

Haha, nej det är inte samma :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-11-12 19:57 #27 av: Rocktjejen

nä fy vad äckligt..ska tänka p¨å det nästa gång jag sätter tänderna i något med gelatin.Här blir det agar agar i doptårtorna på söndag då några som kommer är muslimer och det äts ju inte saker som är gjorda av gris..vet dock inte hur det med gelatinet men för att ta det säkra före det osäkra så använder vi ist . agar agar...alla ska ju bli nöjda Glad

Anmäl
2008-12-19 22:49 #28 av: kerre

hmm finns det billigare agar agar att få tag på helst i storpack? gör hemmagjorda gelegodisar men mitt packe från utomlands har tagit slut :(

Anmäl
2008-12-21 12:30 #29 av: Solaika

Jag har inte köpt mitt själv. Fick av mamma som hade köpt i nån asiataffär nånstans. Tror inte det va så dyrt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2012-01-07 09:24 #30 av: kelfwing

Numera finns det i välsorterade vanliga mataffärer också något som heter vegegel (märke dr. oetker) som vi vegetarianer kan använda istället för gelatin.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2012-01-11 09:49 #31 av: vaanjja

#30 finns det? har letat bland de produkterna menaldrig hittat. dags att kolla igen! :D föressten vad innehåller det?

Anmäl
2012-01-11 19:13 #32 av: kelfwing

# 31

Det kanske inte finns i alla affärer eller alla affärer.  Men jag har hittat det på bakhyllan på hemköp i Malmö och i större ica eller coop-affär i Enköping och sett det i Linköping, i vilken affär vet jag dock.

Jag tror du ska leta på bakhyllan alternativ veg-hyllan.  Men andra här (dvs användare på vegan respektive vegetariskt i fokus) på  har hittat det på bakhyllan i andra städer.

Vad det innehåller ska du fråga TreverS eller Anterrabe då de har köpt och använt det (vilket jag ännu inte har hunnit) och jag tror TrevorS har skrivit vad det innehåller i en tråd inne på vegan eller vegetariskt i fokusd, där det tipsas om av Anterrabe om jag inte minns fel.

Både Anterrabe och TrevorsS hittar du på de sidorna (vegan i fokus och vegetariskt i fokus.)

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2012-01-11 22:33 #33 av: vaanjja

#32 Tack så mycket kelfwing! :)

Anmäl
2012-01-15 22:30 #34 av: [Driva]

Jag är bara facinerad att folk inte veta vart gelatin kommer ifrån, det har jag vetat sen jag var liten :S

Det här var ett jättebra tips eftersom jag har vänner som är veganer! Tack!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.